Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προθεσμίες (εργασιακά, ασφαλιστικά, φορολογικά κ.α.)


Engineer

Recommended Posts

Α. Ασφαλιστικά

Α1. ΕΦΚΑ Μη μισθωτών

Ως το τέλος του επόμενου μήνα

 

Α2. Ασφαλιστική εισφορά ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ Α' Εξάμηνο 2013: 31/07/2018 

 

Β. Αυθαίρετα

Β1. Υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17: 08/11/2019

Μείωση προστίμου κατά 20% ως: 31/10/2018

Μείωση προστίμου κατά 10% ως: 09/04/2019

Β' Φάση υποβολής δικαιολογητικών-αρχείων: 6 μήνες από την ημερομηνία υπαγωγής

 

Β2. Β' Φάση υποβολής αρχείων για τον Ν.4178/13: 03/05/2019 

Β3. Προθεσμία έκδοσης άδειας νομιμοποίησης Ν.4495/17: 2 χρόνια από την ημερομηνία υπαγωγής

 

Γ. Φορολογικά

Γ0. Υποβολή φορολογικής δήλωσης: έληξε

Γ1.1 Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος στις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων: μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής

Γ1.2 Δήλωση και απόδοση του φόρου που παρακρατείται στις αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες: μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής
 
Γ1.3 Υποβολή δήλωσης και τρόπος απόδοσηςτου προκαταβλητέου φόρου: Πριν τις εργασίες των αρχιτεκτόνων ή μηχανικών που υπόκεινται σε θεώρηση ή χορήγηση άδειας από κάποια υπηρεσία του Δημοσίου. Η προθεσμία πληρωμής είναι η ίδια με την ημέρα υποβολής της δήλωσης
 
Γ2.1  Ενημέρωση των απλογραφικών βιβλίων: μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου
 
Γ2.2. Ενημέρωση βιβλίων σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων: μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα
 
Γ3.1 Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία με απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα (απλογραφικά) ή δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων: μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου.
Η φορολογική περίοδος ορίζεται σε ένα ημερολογιακό τρίμηνο

Γ3.2 Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα (διπλογραφικά), καθώς και το Δημόσιο, όταν υπόκειται στο φόρο: μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου.
Η φορολογική περίοδος ορίζεται σε ένα ημερολογιακό μήνα

Γ4. Υποβολή κατάστασης με τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο: μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου εκάστου έτους

Γ5. ΜΥΦ - Κατάσταση Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών: μέχρι το τέλος Μαρτίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν

 

Δ. Άδειες Δόμησης - Οικοδομικές Άδειες

Δ1. Παράταση ισχύος: Υπολογισμός από τα αρχεία 

Ισχύς άδειας: 

 

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα την βοήθειά σας να στίσουμε ένα χρήσιμο topic με όλες τις προθεσμίες που αφορούν το επάγγελμα και τις εργασίες μας.

Με την ολοκλήρωσή του θα προσπαθήσω να το κάνουμε κάτι σαν widget για να είναι προσβάσιμο και από την αρχική μας σελίδα. 

Φυσικά και προσθέτουμε όποια άλλη προθεσμία γνωρίζεται σχετικά με αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικά, άδειες λειτουργίες κ.α.

Ας προσθέσει ο καθένας με μια απάντηση ή με ένα πμ σε εμένα όποια προθεσμία γνωρίζει για να διορθώνω την αρχική δημοσίευση.

Link to comment
Share on other sites

Κάποιες σταθερές ημερομηνίες αναφορικά στα φορολογικά (κρατάς την ουσία δηλαδή τα bold)
1.1) Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος στις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, Με την Α.Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1027/20.1.2014, ορίζεται ότι "όσοι παρακρατούν φόρο με συντελεστή τρία (3) τοις εκατό, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167) υποχρεούνται να υποβάλουν προσωρινή δήλωση το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής η οποία περιλαμβάνει την αξία του εκτελεσθέντος έργου, το αντίτιμο ενοικίασης, σύντομη περιγραφή του εκτελεσθέντος έργου, την αξία του εκτελεσθέντος έργου, το αντίτιμο της ενοικίασης και το φόρο που αναλογεί."

1.2) Δήλωση και απόδοση του φόρου που παρακρατείται στις αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες
Παρακράτηση φόρου εισοδήματος στις αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες
Με την Α.Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1048/11.2.2014, ορίζεται ότι "οι υπόχρεοι παρακράτησης φόρου με συντελεστή είκοσι (20%) τοις εκατό, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167) υποχρεούνται να υποβάλλουν προσωρινή δήλωση το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής, η οποία περιλαμβάνει τα ακαθάριστα ποσά που έχουν καταβληθεί και τον παρακρατηθέντα φόρο." Βλ. σχετ. και την Εγκ. ΠΟΛ. 1120/2014.

1.3) Υποβολή δήλωσης και τρόπος απόδοσηςτου προκαταβλητέου φόρου επί των αμοιβών αρχιτεκτόνων και μηχανικών σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 69 του ν.4172/2013.
Πριν τις εργασίες των αρχιτεκτόνων ή μηχανικών που υπόκεινται σε θεώρηση ή χορήγηση άδειας από κάποια υπηρεσία του Δημοσίου. Η προθεσμία πληρωμής είναι η ίδια με την ημέρα υποβολής της δήλωσης.
 

2.1) Ενημέρωση των απλογραφικών βιβλίων
Σύμφωνα με την παρ. 1β του άρθρου 6 των ΕΛΠ (ν. 4308/2014), όταν η οντότητα δεν συντάσσει ισολογισμό, η ενημέρωση για τα εκδιδόμενα ή λαμβανόμενα παραστατικά του κάθε ημερολογιακού τριμήνου γίνεται το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου.

2.2) Ενημέρωση βιβλίων σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων
Σύμφωνα με την παρ. 1α του άρθρου 6 των ΕΛΠ (ν. 4308/2014), όταν η οντότητα συντάσσει ισολογισμό, η ενημέρωση για τα εκδιδόμενα ή λαμβανόμενα παραστατικά του κάθε μήνα γίνεται το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

3.1) Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία με απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα (απλογραφικά) ή δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων
Η δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000), μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου.
Η φορολογική περίοδος ορίζεται σε ένα ημερολογιακό τρίμηνο προκειμένου για υπόχρεους οι οποίοι υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα (απλογραφικά βιβλία) ή για υπόχρεους, από τους οποίους δεν απαιτείται τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

3.2) Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα (διπλογραφικά), καθώς και το Δημόσιο, όταν υπόκειται στο φόρο
Η δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000), μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου.
Η φορολογική περίοδος ορίζεται σε ένα ημερολογιακό μήνα προκειμένου για υπόχρεους οι οποίοι υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα (διπλογραφικά βιβλία), καθώς και για το Δημόσιο όταν ασκεί δραστηριότητες για τις οποίες υπόκειται στο φόρο.

4) Υποβολή κατάστασης με τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο
Σύμφωνα με το αρθρo 8 § 16 του N. 1882/1990 και την Α.Υ.Ο. 1065606/7222/18.7.2000 τα συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων καταχωρούνται σε κατάσταση, η οποία υποβάλλεται από κάθε υπόχρεο επιτηδευματία μέσω της εφαρμογής υποβολής των Καταστάσεων Συμφωνητικών στο TaxisNet μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου εκάστου έτους, στην οποία (κατάσταση) συμπεριλαμβάνονται τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο.
Η κατάσταση αυτή υποβάλλεται μόνο από κάθε συμβαλλόμενο επιτηδευματία μέσω ειδικής εφαρμογής στο Taxisnet.

5) ΜΥΦ - Κατάσταση Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών
Yποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαρτίου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.(ΠΟΛ.1033/2018)

 

Edited by georgegaleos
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.