Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας στα πλαίσια του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ' οίκον


Recommended Posts

Επανέρχομαι για μια διόρθωση. Όχι άδεια μικρής κλίμακας. Μάλλον 48η ενημέρωση απαιτούνταν σύμφωνα με παρ.3 άρθρο 4 του 4067/12. Ανέτρεξα στο έγγραφο και γίνεται και αναφορά στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄οίκον".

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 554
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@mrkyz  Το ερώτημα το μετέφεραν οι συντονιστές εδώ, να υποθέσω οτι ρωτούσες για 4495?
όπως είχα σημειώσει στο δικό μου ερώτημα παραπάνω, μπορείς να δηλώσεις οτι όταν έγιναν οι εργασίες ίσχυε ο ΝΟΚ (Απρ 2012) οπότε στο Αρθ 4 αναφέρονται οτι εξαιρούνται όλοι σου οι προβληματισμοί. (με * για την μόνωση της στέγης που δεν είναι ΟΨΗ κτιρίου με την στενή έννοια (αυτή πως την διαπίστωσες ; είναι εμφανής; ή σου την είπε ο ιδιοκτήτης) για την οποία όμως υπάρχει η ακόλουθη απάντηση από το υπουργείου -ΑΡΑ καλύπτεσαι και για αυτό)
ΑΡΑ είσαι καλυμμένος οτι δεν αποτελούν αυθαιρεσίες
image.thumb.png.2fc64b75138b400e8570631e0588505b.png

Link to comment
Share on other sites

Επανερχομαι με προηγούμενο ερώτημα, που αφορά σε απαίτηση ή μη ΕΕΔΜΚ για τοποθετηση "εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης" (29 2λ /4495) σε οποιαδήποτε μονοκατοικία με ΟΑ πριν το 1995, οπότε και εγιναν υποχρεωτικές οι Η/Μ μελέτες, ή μονοκατοικία με ΟΑ από το 1995 και μετά, εμβαδού ως 300 τ.μ. για την έκδοση της οποίας πάλι δεν απαιτούνται Η/Μ μελέτες ή διαμέρισμα σε πολυκατοικία, το οποίο ήδη διέθετε "αυτόνομο (ατομικό) σύστημα θέρμανσης" (π.χ. θερμοσυσσωρευτες, ατομικός λέβητας πετρελαίου, κ.ο.κ.).

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως όταν δεν υπάρχει αποτυπωμενο σύστημα θέρμανσης λέβητα/καυστήρα/καπνοδόχου στα αρχιτεκτονικά σχέδια, τότε θεωρητικά δεν υφισταται αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και για την εκτέλεση (και επιδότηση) εργασιών των παρεμβάσεων κατηγορίας 3. του ΕΚΟ ΙΙ πρέπει να χορηγηθεί ΕΕΔΜΚ για εργασίες άρθρου 29 2Λ του Ν.4495.

Σε σχετική του ανάρτηση παραπάνω, το αξιότιμο μέλος @ΚΑΝΑ ανέφερε πως στο ερώτημα του ΕΤΕΑΝ για το αν υπήρχε απαίτηση ΕΕΔΜΚ για την τοποθετηση του (νεου) συστήματος θέρμανσης υπαχθεισας στο ΕΚΟ ΙΙ κατοικίας, προσκομισε ΥΔ ότι δεν απαιτείται, καθώς έγινε διασκευή ή τμηματική αντικατάσταση προϋφιστάμενης εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης (προφανώς κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις αποτυπωμένες στο Α' ΠΕΑ καταναλώσεις πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση).

Τα ερωτηματα ειναι:

1) Πότε έγινε υποχρεωτική η αποτύπωση του λεβητοστασίου στα αρχιτεκτονικά; της ΟΑ και για ποιο εμβαδόν και πανω; (έχω άδειες πολυκατοικιών δεκαετίας '60 όπου εμφανίζονται τα λεβητοστάσια)

2) Σε περίπτωση συστήματος θέρμανσης χωρίς λεβητοστάσιο (π.χ. κεντρικό σύστημα κλιματισμού, αρκετά διαδεδομένο σε "καλές" κατασκευές αρχών δεκαετίας '80) υπηρχε/υπαρχει απαίτηση αποτύπωσης στα αρχιτεκτονικά της ΟΑ;

3) Σε περίπτωση τακτοποίησης, όπου στην ΤΕ δεν έχει περιγραφεί και το (επίσης αυθαίρετο) σύστημα θέρμανσης ούτε φυσικά έχει αποτυπωθεί στη σχετική κάτοψη, μπορεί να σταθει μια τέτοια ΥΔ ;

4) Σε περίπτωση που στο Α' ΠΕΑ εμφανίζεται κατανάλωση πετρελαίου για θέρμανση (υπονοείται λέβητας πετρελαίου), και ο λέβητας δεν εμφανίζεται στα αρχιτεκτονικά ή Η/Μ, όπου αυτό ήταν απαιτητό, μιλώντας πάντα για "Εξοικονομώ" και όχι για μίσθωση ή μεταβίβαση, δε θα έπρεπε να έχει γίνει τακτοποίηση πριν την υποβολή της αίτησης; 

Διότι το θέμα "διασκευής/τμηματικής αντικατάστασης" (άρθρο 30 Ν. 4495, χωρίς ΟΑ ή ΕΕΔΜΚ) επί της οποίας και η αναφερόμενη ΥΔ, αφορά "νομίμως υφιστάμενη" εγκατάστασή συστήματος θέρμανσης...

Ζήτω συγγνώμη αν κούρασα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι,

σε διαμέρισμα (οριζόντια ιδιοκτησία) θα τοποθετηθεί εξωτερική θερμομόνωση (χωρίς ικριώματα) και αντλία θερμότητας 3.Γ. Πρέπει να βγεί κατά την γνώμη μου ΕΕΜΚ και για την εξωτερική θερμομόνωση και για την αντλία θερμότητας λ) εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης.

 

Επειδή είναι διαφορετικές ειδικότητες μηχανικού:

1/ Μπορεί να βγεί μία ΕΕΜΚ που να περιλαμβάνει και τις δύο εργασίες (με συνεργασία των δύο μηχανικών)?

2/ Για να πληρωθεί το 200αρι των μελετών, θα κόψει ο ένας μελετητής το 200αρι και ο άλλος θα πληρωθεί από τον εργοδότη? 100 ο καθένας?

Εχει συμβεί κάτι αντίστοιχο σε κάποιον συνάδελφο και να προχώρησε στον Α κύκλο?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Καλησπέρα. Σε παραδοσιακό οικισμό, για τις περιπτώσεις όπου θα τοποθετηθεί εξωτερικά θερμοκέλυφος στο κτίριο και απαιτείται ΕΕΜΚ , πιστεύετε ότι θα χρειαστεί και έγκριση από το Σ.Α. ; Οι όψεις δεν θα αλλάξουν τελικά απλά θα γίνουν εργασίες σε αυτές..ποια είναι η γνώμη σας;

 

Link to comment
Share on other sites

Όχι δε θα χρειαστεί έγκριση από Σ.Α.

Απλά να έχετε υπ' όψιν το ΑΠΟΦ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461 ΤΗΣ 12/16.10.2018 (ΦΕΚ 4520Β΄), Άρθρο 2, παρ. ιθ):

"ιθ) Για την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις,
κατατίθεται:
Βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν αλλοιώνονται οι όψεις, ότι δεν θίγονται τα φέροντα στοιχεία των όψεων και
του κτιρίου καθώς και ότι τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις. Σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως
παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι,
ιστορικοί τόποι, για τις ανωτέρω εργασίες κατατίθενται συμπληρωματικά και όψεις του κτιρίου. Δεν
απαιτείται η δήλωση συναίνεσης κατά τα οριζόμενα στην περ. θ της παρ. 3 του άρθρου 1."

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Για τοποθέτηση μόνωσης σε οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη στα πλαίσια του εξοικονομώ απαιτείται ΕΕΔΜΚ? Ρωτάω συγκεκριμένα για την εργασία της μόνωσης. Εννοείται ότι για τη σκαλωσιά θα βγει ΕΕΔΜΚ.

Ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι, είμαι μηχανολόγος και μου ζητήθηκε από συνεργάτη μου η εκπόνηση μελέτης θέρμανσης για τοποθέτηση αντλίας θερμότητας στα πλαίσια του

προγράμματος προκειμένου να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας.

Η ερώτηση μου είναι αν πρέπει να κάνει τη διαδικασία ο πολιτικός μηχανικός και να μπω σαν ομάδα έργου στο σύστημα ή μπορώ να την εκδώσω μόνος μου (δε το έχω κάνει ποτέ)?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.

Έυχομαι υγεία και καλή επιστροφή στην καθημερινότητα.

Έχω να ρωτήσω το εξής γιατί οι απόψεις ποικίλουν.

Για έκδοση ΕΕΜΚ για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ΄οίκον με εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας ή θερμοπρόσοψης και αντλίας μαζί μπορεί να γίνει απο μηχανολόγο μηχανικό μόνο?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.