Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας στα πλαίσια του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ' οίκον


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 555
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αποψη μου ειναι oτι για θερμομονωση στεγης χωρις βεβαια την χρηση ικριωματων ειναι οτι δεν απαιτει ΑΕΜΚ.

Αν ομως γινει χρηση ικριωματων τοτε το θεμα αλλαζει και απαιτειται ΑΕΜΚ

Edited by Nicholas_79
Αλλαγη
Link to comment
Share on other sites

On 24/10/2018 at 7:07 ΜΜ, vagom said:

Συνάδελφοι καλησπέρα σας.

Παρακαλώ, μια απάντηση σε ένα ελαφρώς σύνθετο θέμα:

Απαιτείται ή όχι έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΜΚ) για τις εργασίες που αφορούν μόνο στη θερμομόνωση δώματος (οριζόντιας ταράτσας);

 

Αντιγράφω από B2Green:

"Σε σχετικό ερώτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ), η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) του ΥΠΕΝ απάντησε ότι κατά την άποψη της δεν απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης α. σε δώματα και β. σε πυλωτές."

B2Green.gr_PSYPENEP_thermomonwsh_egkrish

Link to comment
Share on other sites

Αποψη μου για την περιπτωση της θερμομονωσης ταρατσας χωρις ικριωματα ειναι οτι δεν θελει ΕΕΜΚ, ενω με ικριωματα θελει ΕΕΜΚ.

Εγω θα ηθελα την αποψη σας οσον αφορα την θερμομονωση στεγης, αν θελει ΕΕΜΚ ή οχι?

Λαμβανοντας υποψη και την αποψη που εβγαλε το υπουργειο για το δωμα και την πυλωτη, θεωρω πλεον οτι για θερμομονωση στεγης  χωρις βεβαια την χρηση ικριωματων ειναι πως η εργασια αυτη δεν ειναι εξωτερικη θερμομονωση που απαιτει ΕΕΜΚ αλλα ειναι εργασια θερμομονωσης της στεγης εσωτερικα που δεν απαιτει ΕΕΜΚ. Μαλιστα ισως να μπορουσε να θεωρηθει και ως συντηρηση στεγης χωρις ικριωματα που παλι δεν απαιτει ΕΕΜΚ.

Αν ομως γινει χρηση ικριωματων τοτε το θεμα αλλαζει και απαιτειται οπωσδηποτε ΕΕΜΚ.

Δεν ξερω τι αποψη εχουν οι συναδελφοι?

Link to comment
Share on other sites

Καλήμερα συνάδερφοι

Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει αν νομιμοποιούνται οι Μηχανολόγοι να καταθέσουν- Ηλεκτρονικά τώρα πλέον- τα απαιτούμενα έγραφα και να υπογράψουν την Τεχνική έκθεση για εξωτερική θερμομόνωση κελύφους για ΕΕΜΚ; . Στις ΥΔΟΜ σε έντυπη μορφή κάποιοι το δέχονταν και κάποιοι όχι. Υπάρχει κάτι εμπεριστατωμένο που να μας κατοχυρώνει;

Άποψή μου είναι ότι όσον αφορά τη θερμομόνωση μπορούν να υπογράψουν την τεχνική έκθεση. Το μόνο που δεν νομιμοποιούνται είναι οι σκαλωσιές.. Ας με διαφωτίσει κάποιος αν έχει ενημέρωση...

Link to comment
Share on other sites

On 27/10/2018 at 3:37 ΜΜ, kan62 said:

Οι νομοθετικές διατάξεις πρέπει να διαβάζονται και να ερμηνεύονται με βάση την τελευταία ενημερωμένη έκδοσή τους.

Η διάταξη του 2.β του άρθρου 19 του ΝΟΚ που παρέθεσες έχει ήδη αλλάξει από το 2014 με τον ν.4315/14 ως εξής :

β)      Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντλίες θερμότητας.

 

Στο εξής, δοκίμασε αυτό

 

Εχεις δίκιο ως προς την ενημέρωση του νόμου που περιλαμβάνει την περίπτωση (ιστ). Αυτό όμως αφορά καθαρά την δυνατότητα υπέρβασης του ύψους λόγω τοποθέτησης αντλίας.

Δεν μας εξασφαλίζει πουθενά ότι δεν απαιτείται / εξαιρείται από την υποχρέωση υποβολής μελέτης. Κάτι το οποίο αποτελούσε στην ως τώρα μικρής κλίμακας την περίπτωση (λ). Και τότε (αν και δεν το ζητούσαν σε εμας) ήταν υποχρεωτική η μελέτη.

Δυστυχώς ενώ θα το ήθελα, δεν βρίσκω κάτι που εμπεριστατωμένα να μας απαλλάσει από την σχετική υποχρέωση...

Link to comment
Share on other sites

Για την ΕΕΔΜΚ για θερμομόνωση πρέπει να εισάγουμε:

1.Αίτηση του ιδιοκτήτη (συντάσσουμε κάποια ή νοείται η εισαγωγή στο σύστημα;)

2. Βεβαίωση - Τεχνική Έκθεση Μηχανικού

3. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος  (Πρέπει να κάνουμε αίτηση στο  κτηματολόγιο  που έχει κόστος γύρω στα 20ευρώ ή αρκεί κάτι, από τα έγγραφα που του έχουν σταλεί του ιδιοκτήτη από το κτηματολόγιο ή από τα Τελικά στοιχεία κτηματογράφησης - Αρχικές Εγγραφές που μπορούμε να κατεβάσουμε από το ε-κτηματολόγιο)

4.Βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν αλλοιώνονται οι όψεις, ότι δεν θίγονται τα φέροντα στοιχεία των όψεων και του κτιρίου καθώς και ότι τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξει

Το σύστημα μου βγάζει να ανεβάσω επίσης

5. Δήλωση ανάθεσης ανάληψης απαιτείται;

6. Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη για ύπαρξη μετρητή ΔΕΗ;

7. Τίτλο ιδιοκτησίας στα στοιχεία κυρίου του έργου

8. Τέλος ζητάει στα βασικά στοιχεία και Α/Α έργου συστήματος αμοιβών

    Πως βγάζουμε αμοιβή στο ΤΕΕ για ΕΕΔΜΚ; Τι εργασίες εισάγουμε και με τι προϋπολογισμό;

Edited by steve100
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω πως αντιμετωπίζεται το σύστημα των ηλιακών συστημάτων σε δώμα και συγκεκριμένα την έκδοση ή μη οικοδομικής αδείας.
 
Βαση πολεοδομικης νομοθεσίας που είναι σε ισχυ το αρθρο 30 του Ν.4495/97 αναφερει ότι δεν απαιτείται αδεια για ηλιακο και συγκεκριμένα στην παραγραφο θ του παραπανω αρθρου αναφερει "θ) τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων συμφωνα με τις παραγράφους 2β) και 2γ) του άρθρου 19 του Ν.4067/2012"
 
Το αρθρο 19 όμως του Ν.4067/2012 αναφερει για :" εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό"
Τετοια όμως μοντελα ηλιακων παραγουν ελαχιστα εργοστασια στην Ελλαδα (πχ ηλιοακμή) και τα οποια δεν εχουν δελτιο προϊόντος παρα μονο ISO .
 
Επίσης η τοποθέτηση ηλιακού δεν προβλέπεται από Εγκριση Εργασιων Μικρης Κλιμακας.
 
Επομένως η μονη λύση είναι να εκδωθεί ΚΑΝΟΝΙΚΗ οικοδομικη αδεια;;; 
 
Link to comment
Share on other sites

On 26/10/2018 at 3:28 ΜΜ, kan62 said:

(...οι αντλίες θερμότητας)  Εξαιρούνται από τις μελέτες αλλά όχι από την ΕΕΔΜΚ, γιατί ανήκουν στις εργασίες της παρ. 2.ιστ του άρθρου 29 του ν.4495/17, δηλαδή της παρ.2β του άρθρου 19 του ΝΟΚ.

Η παρ.2β του άρθρου 19 του ΝΟΚ αναφέρεται σε κατασκευές πάνω από το κτήριο, δηλαδή  σε αντλίες θερμότητας που τοποθετούνται στην ταράτσα ή στέγη του κτιρίου.

Άρα λοιπόν η παραπομπή του 4495 (άρθρο 29 παρ. 2-ιστ) στον ΝΟΚ, εννοεί ότι απαιτείται ΕΕΔΜΚ όταν η αντλία θερμότητας τοποθετείται στην ταράτσα ή στέγη του κτιρίου.

Όταν η αντλία θερμότητας τοποθετείται εντός του ύψους του κτηρίου (πχ  μπαλκόνι), τότε τι γίνεται; Από πού προκύπτει απαίτηση έκδοσης αδείας (κανονικής ή ΜΚ);

Link to comment
Share on other sites

@vagom @kan62 @comba @ibanez @dimitris GM

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζω την ίδια περίπτωση, και μετά από αναλυτικό διάβασμα της νομοθεσίας που έχω υπόψη μου και έχοντας πάρει την άποψη τριών ΥΔΟΜ (της Β.Ελλάδας) έχω καταλήξει.

Πρώτ' απ' όλα, η υποχρέωση για ΕΕΔΜΚ για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας υπάρχει από την έκδοση του 4495/2017, Άρθρο 29, παράγραφος λ. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται περιγράφονται στη ΔΑΟΚΑ που εκδόθηκε με το ΦΕΚ4520/Β/16.10.2018. Τόσο τα γενικά (Άρθρο 1, παράγραφος 3), όσο και τα ειδικά (Άρθρο 2, παράγραφος λ). Ειδικά μνεία γίνεται για τη συναίνεση των συνιδιοκτητών. Δεν εφαρμόζεται το γενικό δικαιολογητικό του Άρθρου 1, παράγραφος 3, εδάφιο θ, αλλά το -αρκούντως αστείο κατά τη γνώμη μου- Άρθρο 127 του 4495/2017. Οπότε συναίνεση (ή και όχι σύμφωνα με το αστείο Άρθρο 127) χρειαζόμαστε εφόσον η αντλία θερμότητας, που είναι αυτόνομο σύστημα θέρμανσης αποτελεί ταυτόχρονα αποσύνδεση της Ο.Ι. από κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Επίσης, σύμφωνα με την τροποποίηση του 4495/2017 (Ν.4546/2018) και συγκεκριμένα με το Άρθρο 34, παράγραφος 19, εδάφιο ζ δεν ισχύει το όριο των 25000€, οπότε δεν πάμε σε έκδοση Ο.Α. Πάλι καλά.

Οπότε χρειάζεται:

  • ΕΕΔΜΚ κανονικότατα και
  • Μελέτη Εγκατάστασης Θέρμανσης κανονικότατα και
  • Συναίνεση συνιδιοκτητών πολυκατοικίας εφόσον πριν ήμασταν σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Εξαίρεση από αυτές τις υποχρεώσεις αποτελεί η εγκατάσταση κλιματιστικών (αέρος-αέρος) και επιτοίχιων λεβήτων αερίου σύμφωνα με τον 4495/2017, Άρθρο 30, παράγραφος η. Για αυτά δεν απαιτείται κάποιου είδους άδεια δόμησης.

Τώρα το αν θα γίνουν τα ανωτέρω με 200+ΦΠΑ που δικαιολογεί το Εξοικονομώ ΙΙ είναι άλλο πράγμα. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι άλλο η νομοθεσία του δομημένου περιβάλλοντος και άλλο τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και να το εξηγούμε στους πελάτες.
Υπάρχει ένας παραλογισμός βέβαια με το γεγονός ότι όσοι βάλανε αντλία θερμότητας μέσω του Εξοικονομώ ΙΙ μέχρι τις 15.10.2018 νομίμως (δηλαδή με ΕΕΔΜΚ) δεν χρειάζονταν Μελέτη Θέρμανσης, και όσοι το κάνουνε/με μετά, την πατήσανε/με. Άντε κάνε ΕΕΔΜΚ και Μελέτη Θέρμανσης (την οποία πρέπει να την υπογράψει μηχανολόγος/ηλεκτρολόγος φυσικά... ε;) μόνο με 200+ΦΠΑ ή πες στον πελάτη σου να σε πληρώσει εκτός προγράμματος. Ελπίζω οι συνάδελφοι να μην ξεφτιλίσουν κι άλλο τις τιμές και τη δουλειά μας κάνοντας τα πάντα τζάμπα.

Επίσης, αυτό που λέει ο @kan62 (btw συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που κάνεις με τον ΝΟΚ) εγώ το καταλαβαίνω ως εξής:
Εφόσον βάζεις αντλία θερμότητας (Α/Θ), η οποία λόγω θέσης τοποθέτησης (επάνω στο δώμα δηλαδή) υπερβαίνει το ύψος κατασκευής του κτιρίου σου, θα πρέπει να βγάλεις ΕΕΔΜΚ.
Στην περίπτωσή μου, η Α/Θ θα τοποθετηθεί στο δώμα μεν, αλλά αναρτημένη επί του (νομίμως υφιστάμενου) οικίσκου απόληξης κλιμακοστασίου, το ύψος του οποίου δε θα υπερβαίνει, οπότε στην ΕΕΔΜΚ δε θα σημειώσω την περίπτωση ιστ. Θα ήθελα τη γνώμη σας επί αυτής της επιλογής μου.
Βέβαια θα μου πεις, όλα θα τα κάνεις (ακόμα και την κάτοψη δώματος, εφόσον μου χρειάζεται για τη Μελέτη Θέρμανσης) γιατί να μην επιλέξεις και αυτό;; Γιατί δεν απαιτείται λέω εγώ.
 

Edited by ΜανόληςΜα
συντακτικά λάθη
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.