Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ερωτήσεις περί θερμομόνωσης νέας οικοδομής


sakistsalikis

Recommended Posts

Mην έχοντας ασχοληθέι έως τώρα με εξωτερική θερμομόνωση θα σου απαντήσω στα θέματα που έχω κάποια εμπειρία.

 

Οι εξωτερικές κολώνες και δοκοί πρέπει να θερμονώνονται αλλιώς συνιστούν θερμογέφυρες.

Τις περισσότερες φορές η εξηλασμένη πολυστερίνη (DOWshapemate για παράδειγμα) εφαρμόζεται στον ξυλότυπο. Είναι αναγκαία η σωστή χρήση αποστατήρων για να αποφύγουμε την επαφή του οπλισμού με το φελιζόλ. Γίνεται και εφαρμογή εκ των υστέρων με κόλλα και ειδικά βύσματα, αλλά προσωπικά δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση την αυτή μέθοδο (παρόλο που την έχω εφαρμόσει).

 

Η διογκωμένη πολυστερίνη (λευκό φελιζόλ) δεν είναι κατάλληλη για θερμομονωτική χρήση.

 

Νομίζω ότι στην περιοχή του αντισεισμικού αρμού δεν πρέπει να γίνει εφαρμογή εξωτερικής θερμομονωσης.

 

Τα τοιχώματα των υπογείων υγρομονόνονται μετά την αφαίρεση των ξυλοτύπων με πολλούς τρόπους. Παρ΄όλα αυτά μπορείς κατα τη σκυροδέτηση να ζητήσεις στεγανοποιητικό μάζης από την εταιρεία σκυροδέματος, καθώς και να εφαρμόσεις μπετονιτικό κορδόνι στους αρμούς σκυροδέτησης.

 

Ελπίζω να βοήθησα κάπως.

Το να βάζουμε πολυστερίνη στον ξυλότυπο είναι σωστό ?

Τι γίνετε με το θερμικό σοκ στο μπετό?

και φυσικά δεν βλέπει κανένας την δόνηση αν είναι σωστή .

Τώρα όσο για την πολυστερίνη από ότι ξέρω η XPS δεν συνιστάτε για οικολογική δόμηση αλλά η EPS και φυσικά πιστεύω ότι καλύτερα είναι η εξωτερική θερμομόνωση

Τώρα όσο για το σύστημα το καλύτερο που έχω δει μέχρι τώρα είναι της Knauf

Το οποίο είναι με τσιμεντοσοβά, στηρίγματα για τις ανεμοπιεσεις και τους σεισμούς πλέγμα σε όλο το σύστημα, γωνιοκρανα, νεροσταλακτες και φυσικά στο τελικό σοβάντισμα είναι περίπου στο 1cm αν προσθέσουμε και το τελικό φινίρισμα που είναι από 0,3 – 0,5 cm τότε εξωτερικά από την πολυστερίνη έχουμε ένα ικανοποιητικό στρώμα σοβά.

Ενώ άλλα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης μιλάνε για κόλλες (πλακιδίων)

Με πολύ μικρές στρώσεις στην εξωτερική τους πλευρά χωρίς πολλές φορές να προτείνουν και στηρίγματα, με πολύ λεπτό πλέγμα (σαν των μπογιατζήδων )

Με αποτέλεσμα αποκόλλησης και ρήγματοσης του συστήματος .

Link to comment
Share on other sites

Ψάχνωντας έπεσα πάνω σε αυτό:

 

"Απαιτούμενες μελέτες δικαιολογητικά και διαδικασίες έκδοσης των αδειών δόμησης.

 

Άρθρο10

Διαδικασία αντικείμενο και στοιχεία ελέγχου των εργασιών δόμησης και των αποπερατωμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

 

ε) Οι εξωτερικές διαστάσεις των κατόψεων του κτιρίου. Ως διαστάσεις για τον έλεγχο αυτό νοούνται οι διαστάσεις κτιστού (στις οπτοπλινθοδομές ή το οπλισμένο σκυρόδεμα) και δεν υπολογίζονται τα πάχη επιχρισμάτων και τυχόν επενδύσεων"

 

Νομίζω τα παραπάνω ξεδιαλύνουν κάπως τη κατάσταση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προσοχή όμως: η θερμομόνωση δεν έχει το ρόλο της επένδυσης αλλά είναι εγκατάσταση τυ κτιρίου κι' για αυτό υπολογίζεται στη διάσταση. Θα κοιτάξω στα κιτάπια μου να βρω κάτι σχετικό!!!!

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα λύνεται δηλώνοντας ότι ο σοβάς είναι πάχους 5cm! (3cm η θερμομόνωση και 2cm ο σοβάς).

Ή ότι η θερμομόνωση είναι επένδυση.

Φοβάμαι ότι σαν κράτος πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

-πρέπει να μονωθεί και ο φ.ο. οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια του καλουπώματος, άν κάνεις και σύ τη δουλειά σου σαν επιβλέπων σωστά τότε θα γίνει σωστό.

-επίσης και να μήν το κάνεις και κάνεις μετά εξωτερική θερμομόνωση πάλι έχουν εφαρμόσει τεχνικές αξιόπιστες.το μόνο ερωτημα για μένα είναι η διαφορά κόστους και σε ενδεχόμενο σεισμικής καταπόνησης τί αντίδραση θα έχει (έχει αναφερθεί σε άλλο πόστ στο φόρουμ)

 

1.(στο ιασώ θεσσαλίας εφαρμόσθηκε έξωτερική τοιχοποιία με Κ200 ,τρία σενάζ καθύψος, και εξωτερική θερμομόνωση kelyfos χιλιάδων τετραγ.μέτρων όλο εκτός από τα isowelle.μετά από τρία χρόνια είναι άθικτο και άριστο μηχανικά και αισθητικά.το κόστος όμως...)

2.(σε εφαρμογή εξωτερ.θερμομόνωσης σε υπαρχουσα τριώροφη κατοικία στη λάρισα 30ετίας,και αλλαγή κουφωμάτων, ο ιδιοκτήτης ανέφερε φέτος 40% λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, αν θεωρήσουμε τις συνθήκες ίδιες με πέρυσι ,θερμοκρασία,απαιτήσεις,συντήρηση καυστήρα κτλ.επίσης παρατήρησε καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας μετά το σβήσιμο της θέρμανσης,δηλαδή εκμεταλλεύθηκε πλήρως την θερμοχωρητικότητα της τοιχοποιίας)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Για τους αποστατηρες μου το πε ο μηχανικος αλλα δεν εχει εμπιστοσυνη οτι θα γινει σωστα η δουλεια.

 

 

 

Εννοεις οτι δεν ειναι καταλληλη για εξωτερικη θερμομονωση ή γενικως;

Γιατι τα προηγουμενα χρονια χρησιμοποιουνταν κατα κορον (μπορω να πω οτι ηταν το μονο υλικο θερμομονωσης).

 

ειναι το λευκο φελιζολ απλα δεν ειναι σε μεγαλο βαθμο.θεωρητικα εαν καποιος εχει αναση να τοποθετηση επι παραδειγματι 10 εκ τοτε εχει ενα εξαιρετικο θερμομονωτικο στρωμα

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Ο αντισεισμικός αρμός δε μετράει ούτε στην κάλυψη ούτε στη δόμηση. Η θερμομόνωση μετράει στην κάλυψη και στη δόμηση. Η ανοχή είναι 2% της διάστασης και μέχρι 5εκ (ή 10εκ δε θυμάμαι καλά). Μια σωστή στατική μελέτη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το παχος της θερμομόνωσης. Τώρα όσον αφορά τον υπολογισμό δεν είναι δύσκολο να κάνεις μια αρχική εκτίμηση του πάχους της θερμομόνωσης.

 

Θυμάται κανείς που αναφέρεται η ανοχή του 2% στις διαστάσεις του κτηρίου? Ψάχνω καιρό να βρω που το είχα διαβάσει αλλα μάταια......

Link to comment
Share on other sites

Η εξωτερική θερμομόνωση είναι νέο αντικείμενο άρα λογικό να μην είναι γνωστό σε συνεργεία της επαρχίας... Το να βρείς πιστοποιημένο συνεργείο, ακόμη πιο δύσκολο, αν και εταιρίες όπως η Knauf κάνουν σεμινάρια στην Αμφιλοχία...

Το ζήτημα είναι πως η λεπτομέρεια θα σου κάνει τη διαφορά... Δηλαδή, αποφυγή υγροποιήσεων με σωστή τοποθέτηση και πιθανώς εξαερισμούς, τελειώματα και τρόπος στήριξης στα ανοίγματα, είδος και ποικιλίες σοβά... πρόσθετα πλέγματα και ότι άλλο προκύπτει...

Δεν έχεις κάποιο σοβαρό αντιπρόσωπο τέτοιας εταιρίας; Γιατή δεν παίρνεις τη Knauf για παράδειγμα, αφού είσαι και (σχετικά) κοντά μήπως τελικά καταφέρεις και παρεβρεθείς ο ίδιος σε σεμινάριο ή να σου δώσει συνεργεία;

Δεν κάνω διαφήμιση, υπάρχουν κι αλλες εταιρίες στο χώρο... Με Google θα βρείς ίσως και αντιπρόσωπο...

Link to comment
Share on other sites

Γιατή δεν παίρνεις τη Knauf για παράδειγμα, αφού είσαι και (σχετικά) κοντά μήπως τελικά καταφέρεις και παρεβρεθείς ο ίδιος σε σεμινάριο ή να σου δώσει συνεργεία;

σώθηκες!!!! τι να σου κάνει και η Knauf αν τα συνεργεία είναι άσχετα

(τον πόνο μου είπα :( )

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Λόγω μην έχοντας την απαιτούμενη εμπειρία θάλω να κάνω και γω μια ερώτηση,την εξωτερική θερμομόνωση σε τούβλο Κ200 πως την τοποθετούμε??Χτίζουμε πρόσωπο εσωτερικά και αφήνουμε 5 cm για να βάλουμε φελιζόλ,και αν ναι πως κολλάει το φελιζόλ στο τούβλο γιατί ο μάστορας που έχουμε στην επαρχεία το μόνο που ξέρει να κάνει ειναι κ100 μόνωση και παλι κ100.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.