Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσωρινή σύνταξη 380 ευρώ


da-mi

Recommended Posts

Πολύ δύσκολη εξίσωση το ασφαλιστικό συνάδελφοι. Ειδικότερα στο κομμάτι των μηχανικών η σφαγή που έχει γίνει ξεπερνάει οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα, ακόμα και τις κοντινές σε εμάς (ασφαλιστικά) των γιατρών και των νομικών. Ενδεικτικά μηχανικός προ του 93 έπαιρνε μέχρι και το 2014 καθαρά μετά φόρων 1350 ευρώ (με μικτά κοντά αναλόγως τα έτη 2300 ευρώ) ενώ με τα τωρινά δεδομένα θα παίρνει 900ευρώ. Ας μην ξεχνάμε και τη μείωση στα εφάπαξ πχ των εργοληπτών κατά 83% από 27.000 ευρώ σε 4.400 ευρώ. Για δε εμάς τους νεώτερους και για όσο κάποιος πληρώνει τις ελάχιστες εισφορές η βάση υπολογισμού είναι 586 ευρώ. Για έναν ολόκληρο ΄τέτοιο βίο επί 40 έτη η ανταποδοτική σύνταξη βγαίνει 250 ευρώ και η εθνική 384 άρα στο σύνολο 634 ευρώ. Υπολογίστε και ένα 50άρικο το επικουρικό ούτε 700 ευρώ. Την ίδια στιγμή ακόμα και με το ενιαίο μισθολόγιο ένας δημόσιος υπάλληλος μηχανικός με μίνιμουμ 1092 μικτά τα οποία θα ανεβαίνουν (ας υπολογίσουμε χοντρικά 1300 μέσος μισθός στα 40 χρόνια) θα πάρει ανταποδοτική σύνταξη 556 ευρώ, εθνική 384 σύνολο 940 μαζί και με το επικουρικό ας πούμε 1.000. Χωρίς να έχει στερηθεί ποτέ ρευστότητας καθώς δεν έχει πληρώσει ποτέ από την τσέπη του, χωρίς κίνδυνο δημιουργίας χρεών,κατασχέσεων κτλ κτλ.   Νομίζω είναι σαφές ποιούς και γιατί ευνοεί το ασφαλιστικό σύστημα, σκανδαλωδώς θα έλεγα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Φίλε da-mi, αυτό που λες ισχύει 100% και η περίπτωση του πατέρα μου μαζί με αυτή στην οποία αναφέρεσαι αποδεικνύει ότι το λάθος δεν είναι καθόλου σπάνιο:

Ο πατέρας μου με άπειρα χρόνια δουλειάς (40+) ως ελεύθερος επαγγελματίας (τοπογράφος), σε ηλικία 70 ετών, και αφού υπέβαλε τα χαρτιά του για σύνταξη (ηλεκτρονικά και με αίτηση για προσωρινή), ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ (μιας και αναφέρθηκε κάποιος παραπάνω σε αυτό), του δόθηκε μετά από 9 (ΕΝΝΙΑ!!!!) μήνες (αφού προηγήθηκαν email, καταγγελίες στον συνήγορο του πολίτη, κλπ) προσωρινή σύνταξη 380 ευρώ!!! Έχω στείλει email στους πάντες για τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε η σύνταξη (όπως και παλιότερα, με καταγγελία στον συνήγορο του πολίτη, βλέπε παλιό θέμα το οποίο είχα ανοίξει), αλλά τίποτα. Η ΕΛΕΕΙΝΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ του πράγματος η οποία είναι στα όρια του ΥΠΟΠΤΟΥ είναι η εξής: η σύνταξη όταν άκουσον άκουσον η αίτηση για σύνταξη δεν έχει καταχωρηθεί ηλεκτρονικά (ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ παρεμπιπτόντως) καθορίζεται ως το 50% του εισοδήματος του τελευταίου χρόνου (το οποίο για τους πάντες είναι ελάχιστο, λόγω κρίσης), οπότε και λαμβάνει το ελάχιστο ποσό που μπορεί να δωθεί το οποίο είναι 380 ευρώ.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι ΑΝΙΚΑΚΟ και ίσως ΥΠΟΠΤΟ στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα αυτά (αν δεν επαρκούν τα άτομα, τότε φταίει και το ίδιο το υπουργείο που δεν φροντίζει να διευθετηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα, ενώ αν είναι ανίκανοι τότε φταίει διπλά το υπουργείο που δεν τους στέλνει με μετάταξη στον ΕΒΡΟ να πυροβολάνε κουνούπια). Αλλά δεν αντιδρά και κανείς απ' ό,τι βλέπω... Όλα τα παίρνουμε στην πλάκα, την στιγμή που ο πατέρας μου είναι στο νοσοκομείο και αντί για σύνταξη μετά από 40+ χρόνια δουλειάς παίρνει μπαρμπούτσαλα...

 

ΥΓ: Οι σχετικοί νόμοι, αν θέλει κάποιος να τους ψάξει είναι οι 4387/2016 και 4499/2017.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εμείς οι νεότεροι φίλε NeckBreaker δεν θα πάρουμε τίποτα, το ξέρουμε... Ο πατέρας μου όμως στα 70 του είναι σε τραγική κατάσταση με 380 ευρώ. Δεν ζητησε κανείς 2000 ευρώ. Μιλάμε για μία αξιοπρεπή ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ σύνταξη... Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για τα συνταξιοδοτικά θέματα των μηχανικών είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ούτε ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο (έλεος πια), ούτε ότι είναι δύσκολος ο υπολογισμός της σύνταξης (πάλι έλεος), ούτε ότι δεν επαρκούν τα άτομα. Ας δώσουν μία στάνταρ αξιοπρεπή προσωρινή σύνταξη σε όλους, αυτό είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που πρέπει να κάνουν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

'Ολοι οι υπόλοιποι εργασιακοί κλάδοι ΕΕ και πολύ περισσότερο ΔΥ φρόντισαν να εξασφαλίσουν τους εαυτούς τους.

Εμείς παρόλα τα  μεγάλα ποσά που έχουμε πληρώσει στο ΤΣΜΕΔΕ ανταποδοτικά και μη, καταντήσαμε να εκλιπαρούμε για αξιοπρεπή  προσωρινή σύνταξη.....

Γιατί πληρώναμε τόσα χρόνια στο ΤΕΕ όταν αυτό δεν μας  προστάτεψε από την κατασπατάληση των εισφορών μας από τους επιτήδιους???

Γιατί αυτή η ανισότητα σε παλιούς και νέους συνταξιούχους?

Και τέλος πάντων τί θα πει δεν επαρκούν τα άτομα για να βγάλουν τις συντάξεις. Ας τα δώσουν σε ιδιώτες να κάνουν αυτή τη δουλειά. Ή τέλος πάντων ας αναλαμβάνουν οι ίδιοι ασφαλισμένοι να πηγαίνουν σε ιδιώτες να βγάζουν την κύρια σύνταξή τους και να ελέγχουν αυτοί όποτε θέλουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.