Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»: Προτεραίοτητα στο έργο της διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας


Engineer

Recommended Posts

Δεν υπήρξε λύση στην κόντρα Δήμου Αθηναίων - κυβέρνησης για την στελέχωση της «Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ». Έτσι στην εταιρεία-φορέας που θα αναλάβει σημαντικές αναπλάσεις προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην πρωτεύουσα δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του δήμου της πόλης.

Επικεφαλής της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» τοποθετήθηκε ο καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας ο οποίος σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανέβηκε στη Διαύγεια αναλαμβάνει την θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Το διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνουν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και της Περιφέρειας Αττικής και του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο μπορούσε να ορίσει και ο Δήμος Αθηναίων. Ωστόσο η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Γιώργου Καμίνη. Και αυτό γιατί όπως καταγγέλλει ο Δήμος παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τον κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό ρόλο που θα έπαιζε στο εγχείρημα τελικά η συμμετοχή του υποβαθμίστηκε στο ρολό απλού μέλους τους διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ο Γιώργος Καμίνης είχε δηλώσει ότι ο Δήμος δεν θα αρκεστεί απλά σε μια θέση παρατηρητή σε μια εταιρεία με κρίσιμο αντικείμενο που αφορούν τα του οίκου του.

Τι θα κάνει η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»

Η εταιρεία έχει ως σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός του ορίου του Δήμου Αθηναίων. Την εποπτεία από πλευράς κυβέρνησης την έχουν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως έχει γράψει και παλαιότερα το insider.gr η εταιρεία θα αναλάβει την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στην Αθήνα που λιμνάζουν εδώ και χρόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο ξεχασμένο ζήτημα της «Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας» βάσει του οποίου θα προωθηθεί η υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος των Αμπελοκήπων με την ανάπλαση της περιοχής των Προσφυγικών αλλά και την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού. Βέβαια για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μεγαλεπήβολο σχέδιο θα πρέπει να λυθεί μια σειρά σημαντικών προβλημάτων και να τροποποιηθούν νόμοι, καθώς προσωρινά εγκαταλείπεται η ιδέα της κατεδάφισης του γηπέδου του Παναθηναϊκού και μεταφοράς του σε άλλο σημείο, κάτι το οποίο ήταν προαπαιτούμενο για να υλοποιηθεί η Διπλή Ανάπλαση.

Εκτός, όμως από το παραπάνω μεγάλο έργο η Ανάπλαση ΑΕ θα σχεδιάσει και υλοποιήσει μια σειρά άλλων παρεμβάσεων σε συνεργασία με τον Δήμου Αθηναίων που έχουν να κάνουνε μεταξύ άλλων με πεζοδρομήσεις, αξιοποίηση του δημόσιου χώρου και εκμετάλλευση δημοτικών ακινήτων. Για αυτό τον σκοπό η εταιρεία θα μπορεί να διενεργεί αρχιτεκτονικούς διαγωνισμού, να παραγγέλνει μελέτες και να αναθέτει έργα. Οι πόροι των συγκεκριμένων δράσεων θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και από δωρεές, ιδιωτικές ενισχύσεις, κοινοτικά προγράμματα και άλλα.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Σύμφωνα με την ΚΥΑ μέλη του διοικητικού σμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ορίζονται οι εξής:

1. Τον Νικόλαο Μπελαβίλα του Γεωργίου, (Α.Δ.Τ. ΑΒ 524113), Αναπλ. Καθηγητή, Διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, ως Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο.

2. Την Σταυρούλα Αγρίου του Νικολάου, (Α.Δ.Τ. ΑΖ 732638), εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως μέλος.

3. Την Αμαλία Ανδρουλιδάκη του Βασιλείου, (Α.Δ.Τ. ΑΙ 802947), μόνιμη υπάλληλο με Α΄ βαθμό του κλάδου ΠΕ Μηχανικών ειδικότητας Αρχιτεκτόνων, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ως μέλος.

4. Τον Γεώργιο Πλατσάκη του Στυλιανού, (Α.Δ.Τ. ΑΙ 111728), Διπλωματούχο Αρχιτέκτονα Μηχανικό, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως μέλος.

5. Την Ερμίνα Κυπριανίδου του Πολύκαρπου, (Α.Δ.Τ. ΑΗ 063882), Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κεντρικού τομέα Αθηνών Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, ως μέλος.

6. Τον Γεώργιο Δενδραμή του Γρηγορίου, (Α.Δ.Τ. ΑΕ 045029), Πρόεδρο Δ.Σ. – Διοικητή του Νοσοκομείου «ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ – ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ως μέλος.

Η θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας είναι τριετής, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά για ισόχρονο διάστημα.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.