Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέος τρόπος κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων σε κλειδιά


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου 2018 στο ΦΕΚ η απόφαση της υπουργού Τουρισμού, με την οποία καθορίζονται οι νέες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ).

Με την συγκεκριμένη απόφαση δίνονται:

• Νέα αναβαθμισμένη κατάταξη σε κατηγορίες από 1- 5 κλειδιά.

• Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2019 για την κατάταξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων - Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) στο νέο σύστημα.

•Τι θεωρείται ως Επιχείρηση Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων - Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ);

Ως ΕΕΔΔ, ορίζονται οι εγκαταστάσεις διαμονής που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή και σε διαμερίσματα ενός ή περισσοτέρων χώρων με λουτρό και αποτελούν μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Αναπτύσσονται σε συγκροτήματα μέχρι 30 δωματίων, λαμβανομένων υπόψη στον υπολογισμό των υπνοδωματίων και των καθιστικών, εφόσον σε αυτά εκμισθώνονται κλίνες. Επίσης μπορούν να αναπτύσσονται και σε κτήρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (παραδοσιακοί ξενώνες).

•Πώς καθορίζεται η δυναμικότητα του κάθε καταλύματος;

Η δυναμικότητα σε κλίνες των δωματίων υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, σύμφωνα με τον θεσμοθετημένο πίνακα κατάταξης του υπουργείου Τουρισμού και δεν μπορεί να ξεπερνά τις τέσσερις (4) κλίνες ανά δωμάτιο. Στα διαμερίσματα είναι δυνατή η εκμίσθωση έως δύο (2) το πολύ κλινών στο χώρο του καθιστικού, εφόσον δηλώνεται σχετικώς από τον επιχειρηματία και εφόσον καλύπτονται τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα.

•Πώς γίνεται η κατάταξη;

Οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε πέντε (5) κατηγορίες κλειδιών, με ανώτατη την κατηγορία των πέντε (5) κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία του ενός (1) κλειδιού, βάσει υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών τις οποίες πρέπει να πληρεί η επιχείρηση καθώς και βαθμολογούμενων κριτηρίων, από την εφαρμογή των οποίων η επιχείρηση υποχρεούται να συγκεντρώσει τουλάχιστον τον αριθμό μορίων που αποτελεί τη «βάση» της κατηγορίας, στην οποία πρόκειται να καταταγεί.

•Εχω ένα κατάλυμα και δεν θέλω να το κατατάξω. Μπορώ;

Ναι μπορείτε. Όμως ακόμα και οι επιχειρήσεις ΕΕΔΔ που επιλέγουν να μην κατατάσσονται σε σύστημα κλειδιών, υποχρεούνται να πληρούν τις υποχρεωτικές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές.

•Πώς θα γίνει η κατάταξη των υφιστάμενων καταλυμάτων;

Για την κατάταξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων ΕΕΔΔ στις κατηγορίες κλειδιών, δεν ελέγχονται οι τεχνικές προδιαγραφές, αλλά μόνο οι υποχρεωτικές λειτουργικές. Σε περίπτωση όμως που η νέα κατάταξη γίνει σε ανώτερη κατηγορία από την υφιστάμενη, τότε ελέγχονται αν πληρούνται και οι απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές.

•Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να εκδοθεί οικοδομική άδεια και να λειτουργήσει επιχείρηση με επιπλωμένα διαμερίσματα/δωμάτια;

Τα επιπλωμένα διαμερίσματα/δωμάτια ανεγείρονται με όρους δόμησης κατοικίας, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τις ισχύουσες για την περιοχή γενικές και ειδικές πολεοδομικές και κτηριοδομικές διατάξεις, σε οικόπεδα/γήπεδα, στα οποία εξασφαλίζεται πρόσβαση των επισκεπτών και τροφοδοσία και αποκομιδή των απορριμμάτων του καταλύματος. Η επιχείρηση θα πρέπει να εξασφαλίζει τη σύνδεση του κτηρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και κυρίως με το αντίστοιχο δίκτυο αποχέτευσης ή σε περίπτωση μη ύπαρξης δικτύου αποχέτευσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται η καλή λειτουργία του υπάρχοντος αποχετευτικού συστήματος. Σε περίπτωση, που η προσπέλαση στο γήπεδο γίνεται μόνο από τη θάλασσα, πρέπει να κατασκευαστεί το απαραίτητο λιμενικό έργο για τη θαλάσσια προσπέλαση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

•Μπορώ να κάνω στο οικόπεδο δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις καταλυμάτων;

Ναι, εφόσον το επιτρέπουν οι ειδικοί όροι δόμησης της περιοχής. Επίσης είναι δυνατή και η δημιουργία διαφορετικών επιχειρήσεων Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων εντός του ίδιου κτηρίου, εφόσον διασφαλίζεται η λειτουργική τους αυτονομία και η δυνατότητα ανεξάρτητης, εξωτερικής πρόσβασης/εισόδου.

•Μπορώ να έχω στο κτίριο και επιπλωμένα καταλύματα και την κατοικία που θα διαμένω;

Το κτίριο στο οποίο αναπτύσσεται το κατάλυμα πρέπει να έχει αμιγή χρήση, αποκλειστικά για επιπλωμένα δωμάτια/διαμερίσματα. Επιτρέπεται όμως η ύπαρξη μίας (1) κατοικίας που θα χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη ή πρόσωπο που θα εκμεταλλεύεται την επιχείρηση.

•Επιτρέπεται στο ισόγειο του κτιρίου να λειτουργήσω και μια καφετέρια/εστιατόριο;

Ναι, επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον εξασφαλίζεται για κάθε μια εκ των επιχειρήσεων, ανεξάρτητη, εξωτερική πρόσβαση/είσοδος.

•Εχω ένα τριώροφο κτίριο που το χτίζω κατά φάσεις. Μπορώ να φτιάξω τα δωμάτια στον έναν όροφο που έχει ολοκληρωθεί;

Ναι, εφόσον ο όροφος έχει ανεξάρτητη πρόσβαση. Προσοχή όμως γιατί, απαγορεύεται η λειτουργία καταλυμάτων σε κτήρια, στα οποία δεν έχουν εκτελεσθεί πλήρως οι εξωτερικές οικοδομικές εργασίες (επιχρίσματα, χρωματισμοί τοίχων, κουφώματα και κιγκλιδώματα, πλακοστρώσεις κ.λπ.).

•Πληροφορήθηκα ότι πρέπει ένα δωμάτιο να είναι για ΑμεΑ. Ισχύει αυτό;

Όχι. Μόνο οι επιχειρήσεις ΕΕΔΔ κατηγορίας 5 κλειδιών, δυναμικότητας άνω των 20 δωματίων, υποχρεούνται να διαθέτουν κατ΄ ελάχιστον ένα δωμάτιο – τουλάχιστον δύο κλινών - για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

•Ποια είναι τα κριτήρια για την κατάταξη σε κλειδιά;

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατάταξη σε κλειδιά, είναι τα εξής στοιχεία:

Α) Οι ελάχιστες επιφάνειες του κάθε χώρου (δωμάτια, καθιστικό, λουτρό, κοινόχρηστος χώρος).

Β) Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου/επιχείρησης, όπως, εάν είναι παραδοσιακός ξενώνας ή εάν διαθέτει χώρο εστιατορίου, στάθμευση, συναγερμό, γυμναστήριο/sauna, Jacuzzi, ασανσέρ, παιδότοπο, πρόσβαση σε ΑμεΑ κ.άλ.

Γ) Τα χαρακτηριστικά του δωματίου, π.χ. εάν διαθέτει: παράθυρο/μπαλκονόπορτα, σίτες, θέρμανση, air condition, τζάκι, κήπο, βεράντα κ.άλ.

Δ) Ο εξοπλισμός δωματίου/διαμερίσματος., π.χ. εάν διαθέτει: Επαρκή εξοπλισμό επίπλωσης, κρεμάστρες, φώτα ασφαλείας, στρώματα, τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, ειδικούς καταλόγους σε σύστημα Braille, Internet, δορυφορική τηλεόραση, χρηματοκιβώτιο, σίδερο, πλυντήριο ρούχων κ.ά.

Ε) Οι υπηρεσίες και οι παροχές της επιχείρησης, όπως εάν διαθέτει: Ζεστό νερό, συχνό καθαρισμό και αλλαγή σε σεντόνια και πετσέτες, μεταφορά αποσκευών, website, room service, on line booking, κ.ά.

ΣΤ) Ο εξοπλισμός του μπάνιου (πιστολάκι, ντουζιέρα/ μπανιέρα, υδρομασάζ, κ.ά.).

Ζ) Ο εξοπλισμός κουζίνας διαμερίσματος/studio (κουζίνα, απορροφητήρα, ψυγείο, βραστήρα, τοστιέρα, φούρνο μικροκυμάτων, καφετιέρα).

Η) Αναψυχή (πισίνα, παιδική πισίνα γυμναστήριο).

Θ) Διάφορα (διαδικασία απεντόμωσης, στολές προσωπικού, γνώση αγγλικής, ηλιακό, Φ/Β, κ.ά.).

Ι) Ειδικές πιστοποιήσεις (ISO 9001, Καλάθι πρωινού με τοπικά προϊόντα, κ.άλ. πρότυπα).


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Δύο σημερινές - χθεσινές αποφάσεις που αφορούν στο θέμα...

Πιστοποιητικό κατάταξης.pdf

Τροποποίηση της 12868_24-7-2018.pdf

Link to comment
Share on other sites

Τί αλλάζει από τα προηγούμενα?

Για τα υφιστάμενα ξενοδοχεία τί ισχύει? Εννοώ για αυτά που έχουν παλιό σήμα λειτουργίας και δεν έχουν κάνει ακόμη πιστοποίηση....

 

Edited by da-mi
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα,

έχω έναν πελάτη που έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια και θέλει να πάρει κατάταξη με 2ή3 κλειδιά, υποχρεούται να έχει δωμάτια ΑΜΕΑ ή υπάρχει κάποιος νόμος που να ορίζει ότι μετά το 2020 θα είναι υποχρεωτικό?

Γνωρίζω με το τελευταίο διάταγμα ότι απαιτείται μόνο στα 5 αστέρων

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Μήπως έχει κάποιος τον πίνακα κατάταξης σε κλειδιά του ΦΕΚ Β’ 3119/31.07.2018 σε επεξεργάσιμη μορφή (word/excel)??

Οι αχαρακτήριστοι, στο ΦΕΚ έχουν περίεργη γραμματοσειρά και με copy/paste βγαίνουν κινέζικα....

 

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα.

Θα ήθελα να ρωτήσω, στις τεχνικές προδιαγραφές των ΕΕΔΔ με το σύστημα κλειδιών (ΥΑ 12868/2018 ΦΕΚ Β 3119/31.07.2018), ο αναφερόμενος στο φεκ ως "χώρος υποδοχής" μπορεί να συμπεριληφθεί στον κοινόχρητο χώρο κλιμακοστασίου, όπου σύμφωνα με τον ΝΟΚ έως 40 τμ στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου δεν προσμετράται στην δόμηση (ν. 4067/2012, Αρθρο 11, παρ. 6δ);

 
Edited by Ευσταθία Λάσκαρη
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.