Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκλεισαν βιβλία σχεδόν 200.000 επαγγελματίες


Engineer

Recommended Posts

Κατά 1,4 δισ. ευρώ μειώθηκε μέσα σε μία διετία {LF}το εισόδημα που δήλωσαν στην Εφορία λόγω των εξοντωτικών εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και ασφαλιστικών εισφορών «έπνιξε» την τελευταία διετία εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, οι οποίοι είδαν ακόμα και πάνω από το 60% των εισοδημάτων τους να καταλήγει στα κρατικά ταμεία. Μετά τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα που δέχθηκαν οι αποδοχές τους, ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου να τους δώσει τη χαριστική βολή, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών και να κλείσουν τα βιβλία τους στην Εφορία για να γλιτώσουν από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις.  

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα σχεδόν  200.000 φορολογούμενοι επισκέφθηκαν την Εφορία τους κλείνοντας οριστικά το «μπλοκάκι» τους καθώς ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν στις υπέρογκες επιβαρύνσεις. Η επιλογή να διακόψουν κάθε επαγγελματική δραστηριότητα για να γλιτώσουν από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους αποτυπώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις. Την τελευταία διετία τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατρακύλησαν, με τις φορολογικές εισπράξεις να καταγράφουν πτωτική τροχιά. Μέσα σε δύο χρόνια χάθηκαν εισοδήματα ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από 4,7 δισ. ευρώ που είχαν δηλώσει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι το 2015, φέτος εμφάνισαν εισοδήματα ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, στα δύο χρόνια εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου οι επαγγελματίες αντέδρασαν με εμφάνιση λιγότερων εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στις κάλπες, εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε διορθώσεις στον νόμο Κατρούγκαλου μειώνοντας από την 1η Ιανουαρίου 2019 τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων με εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ. «Επρεπε να κλείσουν 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες τα βιβλία τους και να δηλώσουν στην Εφορία περί το 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, για να αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κώστας Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
 
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ.

Τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην Εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε ελεύθερη πτώση, με το φαινόμενο να έχει επιταχυνθεί ραγδαία από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις δηλώθηκαν εισοδήματα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, όταν το προηγούμενο έτος τα εισοδήματα των επαγγελματιών είχαν ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ και έναν χρόνο νωρίτερα είχαν φθάσει στα 4,7 δισ. ευρώ. Φέτος, είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά που καταγράφεται μείωση των εισοδημάτων, ενώ πέρυσι η τρύπα στα εισοδήματα των επαγγελματιών είχε ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ. Η μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ που αποτυπώνεται στα εισοδήματα του 2017 δείχνει ότι το πρόβλημα από τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος έχει γίνει  ολοένα και μεγαλύτερο.
ΝΕΑ ΤΡΥΠΑ €2 ΔΙΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδήματα που δήλωσαν φέτος στην Εφορία τα 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά εμφανίζονται μειωμένα περίπου κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά δηλώθηκαν εισοδήματα της τάξεως των 72 δισ. ευρώ από περίπου 74 δισ. ευρώ που είχαν αποτυπωθεί στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις. Από τα 72 δισ. ευρώ, μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν περίπου 59 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 82% των εισοδημάτων. Η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων είχε αντίκτυπο στο συνολικό ποσό φόρου που βεβαιώθηκε, το οποίο εμφάνισε μείωση της τάξεως των 452 εκατ. σε σχέση με το 2017, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία μείωση φορολογικού συντελεστή.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χωρίς να θέλω να εκφράσω άποψη για το αν τα πράγματα είναι ρόδινα ή χάλια, ένα σημαντικό ποσοστό των παύσεων εργασιών στις Δ.Ο.Υ. από 01/01/2017 οφείλεται:

- Σε αλλαγή καθεστώτος πολλών υπαλλήλων εταιρειών από ΔΠΥ σε ΙΚΑ (πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων)

- Υπήρχαν μακροχρόνια άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι στο κλάδο ΕΦΚΑ-ΕΤΑΑ (νομικοί, μηχανικοί) οι οποίοι δεν είχαν λόγο να κάνουν διακοπή πριν τις 01/01/2017

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το νέο ασφαλιστικό τον υποαπασχολούμενο όπως τον προσδιορίζεις τον ευνοεί. 

Γιατί, ενας μηχανικός 15-20ετίας με χαμηλό καθαρό εισόδημα ανα μήνα <βασικό που πλήρωνε 3000 επι τσμεδε

εξαμηνο, τώρα πληρώνει 2500 χρόνο....

Επίσης, το μεγάλο κλείσιμο των μπλοκακίων λόγω καθεστώτος έγινε κυρίως όταν μπήκαν τα τεκμήρια και το φορολογία από το 0 για τα μπλοκάκια.

Η παύση απο 01/01/17 κατ εμε, οφείλεται στο ότι η κρίση ακόμη βαθαίνει. Και που σαι ακόμη. Η "αγορά" χρόνο με χρόνο στεγνώνει απο τα στρώματα και ειδικά στον τομέα των μηχανικών τα πράγματα δυστυχώς εξελίσσονται χειρότερα χρονιά με τη χρονιά. Δες ιστορίες με νέο νόμο αυθαιρέτων, εξ οικονομώ κλπ κλπ για να καταλάβεις την υποβάθμιση. Επίσης,  το νέο ασφαλιστικό συντέλεσε στο κλείσιμο επιπλέον βιβλίων καθώς είναι παγίδα σε ενδεχόμενη χρονιά με υψηλό κέρδος.

Οτι και να λένε κυβερνώντες και αντιπολιτεύσαντες στην ΔΕΘ αυτες τις μέρες, η ουσία για το συνάφη μας είναι μία. 8/10 αποφοιτήσαντες μηχανικοί από 2010-σήμερα βρίσκονται εκτός των συνόρων. Το κράτος αδιαφορεί πλήρως για αυτό. Ίσως βολεύεται κιόλας άλλα εποχές "εθνάρχη". Όλοι μιλούν για brain drain το οποίο πλέον είναι και brain waste αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται. Στην κατηγορία των εε μηχανικών σε στυλ τεχνικό γραφείο τα επόμενα 10 χρόνια δυστυχώς όπως πάμε θα μείνει κόσμος κοντά στη σύνταξη ο οποίος θα κανει υπομονή μή εχοντας αλλη διέξοδο....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνοι, αλλά σκέψου ότι πλέον ο αριθμός των Ελλήνων μηχανικών είναι πολύ μεγάλος, ακόμα και για μία οικονομία που έχει ανάπτυξη.. και όχι ύφεση όπως εμείς..

Υ.Γ. Υπάρχουν μηχανικοί που δεν είχαν πολλές δουλειές και έχουν κλείσει τα βιβλία τους, δουλεύουν μαύρα με φίλους τους που παραμένουν ενεργοί.

Edited by ntanos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι οκ σύμφωνοι. Και εγω στην άποψη ότι πρέπει να μπει και βαθμολογικό πλαφόν και να μειωθούν οι θέσεις στα πανεπιστήμια είμαι

καθώς είναι όντως μεγαλος ο αριθμός των μηχανικών. Αλλα αυτά είναι πράγματα "ουτοπικά" για την Ελλάδα δυστυχώς. Διότι όσο δεν υπάρχει

κεντρικός σχεδιασμός βάσει συνολικών αναγκών θα επικρατεί το ρουσφέτι των περιφερειακών τμημάτων παραγωγής ανέργων-οιονεί μεταναστών.

Τώρα για το υστερόγραφο. Να το κανει αυτό καποιος 1 χρόνο 2 αντε 5. Δε γίνεται να ζήσει "μαύρα" μια ζωή.

Link to comment
Share on other sites

Τα πλαφόν στην σύγχρονη οικονομική επιστήμη στις ελεύθερες αγορές είναι ΤΣΙΖ.. διότι οι τιμές πάνε και κολλάνε επάνω τους..

Στην εκπαιδευτική πολιτική πάλι, το να βάλεις πλαφόν σε σχολές μοιάζει να επηρεάζει τον συναγωνισμό των υποψηφίων (χωρίς λόγο αλλά με αντίκτυπο στις ώρες εργασίας τους σχολείο-φροντιστήριο και τις τσέπες των γονιών τους εν τέλη). Νομίζω οτι το να ενημερώσεις κάποιον τύπου "η ελληνική αγορά στο επάγγελμα που επιλέγεις μέσω αυτής της σχολής είναι κορεσμένη και υπάρχει ο κινδυνος να δυσκολευτείς στον βιοπορισμό σου" οπότε ο καθένας τις επιλογές του, είναι η πιο συνεπής και δημοκρατική. Στην τελική μπορεί να θέλει να πάει κάποιος σούμπιτος στο εξωτερικό με το που τελειώσει τις υποχρεώσεις για ένα κάρο λόγους, οπότε γιατί εσύ να του στερήσεις το δικαίωμα  με ένα πλαφόν;

Στο άρθρο τώρα, η πτώση των δηλωμένων εισοδημάτων αμέσως μετά την εφαρμογή του Ν. κατρούγκαλου, μοιάζει να έχει τρομερό συσχετισμό με αυτό και όχι με την "πτώση της αγοράς", με απλά λόγια ΚΡΥΨΕ έσοδα για να έχεις χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές.
Τα μπλοκάκια που έκλεισαν προφανώς δεν άντεξαν το τέλος επιτηδεύματος ή προτίμησαν την φορολογική κλίμακα των μισθωτών.
Και επί τη ευκαιρία, τι ακριβώς είναι αυτό το "τέλος επιτηδεύματος"; Παραδοχή οτι ΞΕΡΟΥΜΕ πως μεγάλο ποσοστό απο ελ επαγγελμ, δεν είναι συνεπείς και ειλικρινείς φορολογικά (δίκιο άδικο μεγάλη συζήτηση) και επειδή δεν μπορούμε να τους εντοπίσουμε ..βάζουμε ένα οριζόντιο τέλος σε όλους να βγάλουμε ένα ποσοστό απο τα χαμένα έσοδα του κράτους. Να χεις δηλαδή 0 καθαρά έσοδα λόγω εισφορών και φορολογίας, και αντί στο εκαθαριστικο να χρωστάς "0" να σου λέει πρέπει να πληρώσεις για την ιδιότητά σου...! (μάλλον βγήκα εκτός τόπικ οπότε σταματώ). Κάτι ανάλογο με το ΤΕΕ που θέλει συνδρομή για τις (ήδη πληρωμένες απο το κράτος) ηλεκτρονικές υπηρεσίες, είτε τις χρησιμοποιείς είτε όχι, ίδιος ο 40 αυθαίρετα το χρόνο, ίδιος και 0 αυθαίρετα το χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Χωρις να θέλω να προκρινω  καποιο δηλητήριο  από τα  δύο, να προσθέσω στα οσα είπαν όλοι οι συνάδελφοι (με τους οποίους συμφωνώ) ότι αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Λοβέρδου από τον Βρούτση, και οι μηχανικοι δεκαετίας πληρώναμε >500 το μήνα θα είχαν κλείσει 500.000 ως τώρα. Από κει και πέρα η κρίση βαθαίνει για εμάς, όπως ειπώθηκε και δεν διαβλέπω σοβαρές προοπτικές αναστροφής της πορείας στα επόμενα 5 χρόνια. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, MHD said:

Στην εκπαιδευτική πολιτική πάλι, το να βάλεις πλαφόν σε σχολές μοιάζει να επηρεάζει τον συναγωνισμό των υποψηφίων (χωρίς λόγο αλλά με αντίκτυπο στις ώρες εργασίας τους σχολείο-φροντιστήριο και τις τσέπες των γονιών τους εν τέλη). Νομίζω οτι το να ενημερώσεις κάποιον τύπου "η ελληνική αγορά στο επάγγελμα που επιλέγεις μέσω αυτής της σχολής είναι κορεσμένη και υπάρχει ο κινδυνος να δυσκολευτείς στον βιοπορισμό σου" οπότε ο καθένας τις επιλογές του, είναι η πιο συνεπής και δημοκρατική. Στην τελική μπορεί να θέλει να πάει κάποιος σούμπιτος στο εξωτερικό με το που τελειώσει τις υποχρεώσεις για ένα κάρο λόγους, οπότε γιατί εσύ να του στερήσεις το δικαίωμα  με ένα πλαφόν;

Την εκπαίδευση των υπεράριθμων όμως την πληρώνουμε όλοι μας. Δε βγαίνουν από άλλη τσέπη τα λεφτά, από τη δική μας βγαίνουν. Κανένα κράτος δεν εκπαιδεύει σε πανεπιστήμια μηχανικούς για να βοηθήσουν να ανέβει το ΑΕΠ μιας άλλης χώρας. Το σωστό είναι να δει το κράτος τι χρειάζεται, να πληρώσει με τη δημόσια παιδεία για αυτούς και όποιος άλλος θέλει να γίνει μηχανικός/γιατρός/δικηγόρος κοκ να τα βάλει από τη τσέπη του και όχι από τη δική μου.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

εφόσον  συνδεθηκε  το  εισοδημα  με  τις  ασφαλιστικες  εισφορες

ηταν   αναμενομενη  η  παραπανω  εξελιξη  εγω  το  ειχα  πει  από  τους  πρωτους  από  τις  αρχες  2017 

που  ξεκινησε  ο  νομος  αυτος

αλλα  ουτε  τα  χαμηλα  εισοδηματα  τα  βολευει  μακροπρόθεσμα  διοτι   

οι  συνταξεις  που θα  παρουμε   είναι  επιδόματα  και  δεν  θα  καλυπτουν  ανάγκες  σιτισης 

και διαμονης  σε  αξιοπρεπες   κατάλυμα  ,  ενώ    οι  παροχες  υγειας  θα  είναι  παρα πολύ  υποβαθμισμένες

φυσικα  για  άλλη  μια  φορα  προς  τερψην των  πιο  κτηνωδων  ενστικτων  διχασμου  και  διαιρεσης  της  κοινωνιας 

εφεραν  αυτόν  τον  νομο  τα  στελεχη  του  υπουργείου ,  και  ετσι  αντι  να  κανουμε  επενδύσεις  για  να  κραταμε  εργαζομενους

εντος  ελλοδος  τους  διωχνουμε  στο  εξωτερικο  μειωνοντας  τεχνητα  την  ανεργια .  ο  καθενας  θα  κριθει  όμως  ειτε  εντος  2  ετιας 

ειτε  εντος  5  ετιας .  

 

 

Link to comment
Share on other sites

39 λεπτά πριν, MHD said:

Τα πλαφόν στην σύγχρονη οικονομική επιστήμη στις ελεύθερες αγορές είναι ΤΣΙΖ.. διότι οι τιμές πάνε και κολλάνε επάνω τους..

Στην εκπαιδευτική πολιτική πάλι, το να βάλεις πλαφόν σε σχολές μοιάζει να επηρεάζει τον συναγωνισμό των υποψηφίων (χωρίς λόγο αλλά με αντίκτυπο στις ώρες εργασίας τους σχολείο-φροντιστήριο και τις τσέπες των γονιών τους εν τέλη). Νομίζω ότι το να ενημερώσεις κάποιον τύπου "η ελληνική αγορά στο επάγγελμα που επιλέγεις μέσω αυτής της σχολής είναι κορεσμένη και υπάρχει ο κινδυνος να δυσκολευτείς στον βιοπορισμό σου" οπότε ο καθένας τις επιλογές του, είναι η πιο συνεπής και δημοκρατική. Στην τελική μπορεί να θέλει να πάει κάποιος σούμπιτος στο εξωτερικό με το που τελειώσει τις υποχρεώσεις για ένα κάρο λόγους, οπότε γιατί εσύ να του στερήσεις το δικαίωμα  με ένα πλαφόν;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από την έννοια ελεύθερη αγορά στην Ελλάδα. Ελεύθερη αγορά στην Ελλάδα εννοείται να τα παίρνεις κάπως απ το δημόσιο!

Θα λεγα και κάτι για τη συγχρονη οικονομική επιστήμη αλλά θα γράφω σεντόνια και θα βγω οφ τόπικ....

Για το εκπαιδευτικό. Θεωρείς δηλαδή σωστό να μπει κάποιος με 5 πολυτεχνείο?  Η ακόμη και με 12? Έχοντας γράψει 5 μαθηματικά? Το θεωρείς δημοκρατικό?

 Όταν κάποτε έμενε έξω κόσμος με 17?

Αν είναι έτσι ας καταργηθούν πλήρως οι εξετάσεις, να υπάρξει ελεύθερη εισαγωγή ή εξετάσεις που θα κάνει το εκάστοτε ίδρυμα και να παίζει

κόψιμο-διώξιμο.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.