Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναθεώρηση μελέτης ενεργειακής απόδοσης σε αλλαγή χρήσης τμήματος οικοδομής από κατοικία σε γυμναστήριο


lefterism

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ήθελα την γνώμη σας.

Σε άδεια δόμησης που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο 2017 (με τον παλαιό ΚΕΝΑΚ), εκπονήθηκε μελέτη ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτηρίου (ισόγειο - διαμέρισμα και πιλοτή, όροφος - διαμέρισμα).

Ξεκίνησε η κατασκευή, αποπερατώθηκε ο όροφος ως κατοικία, και επί της κατασκευής (χωρίς να έχει κλείσει η άδεια στην πολεοδομία), ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει αλλαγή χρήσης στο ισόγειο από το διαμέρισμα σε γυμναστήριο (σχολή πολεμικών τεχνών), έχει υπόλοιπο δόμησης και λοιπά πολεοδομικά μεγέθη.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: ποιον κενακ πρέπει να εφαρμόσω στην νέα μελέτη ενεργειακής απόδοσης;;;

Η άποψη του ελεγκτή ΗΜ της πολεοδομίας είναι ότι όταν γίνεται αναθεώρηση πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία που ίσχυε κατά την έκδοση της άδειας, δηλαδή ο παλαιός ΚΕΝΑΚ. Η αλλαγή χρήσης γίνεται επί της κατασκευής, δηλαδή το ισόγειο διαμέρισμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, για να αλλάξει η χρήση, και επί της ουσίας μιλάμε για τωρινή κατασκευή, η οποία θα μελετηθεί στην αναθεώρηση της τρέχουσας άδειας δόμησης.

Εάν εφαρμοστεί η παλαιά νομοθεσία τότε πρέπει να εκπονηθεί παθητική και ενεργητική με το ΠΔ 71/88 και όχι με το ΠΔ 41/18. Η πυροσβεστική όμως λέει ότι στο ΠΔ 41/18 αναφέρεται ότι : κτήρια που έχουν μελετηθεί με το ΠΔ 71/88 σε αλλαγή χρήσης απαιτούν μελέτη με το ΠΔ 41/18, επομένως θέλει μελέτες με το ΠΔ 41/18.

το θέμα επί της ουσίας δεν είναι οι συντελεστές των δομικών στοιχείων (ακόμα και με τον νέο ΚΕΝΑΚ θα πάει ωςυφιστάμενο κτήριο οπότε είναι οι ίδιοι με τον παλαιό ΚΕΝΑΚ) ΑΛΛΑ αλλάζουν άρδην οι θερμογέφυρες!!

Θεωρώ ότι η γενική πολεοδομική νομοθεσία καλύπτει την αναθεώρηση με την αλλαγή χρήσης με τον παλαιό ΚΕΝΑΚ , επειδή δεν έχω βρει κάτι ειδικότερο, ακόμα και στην έγκριση του νέου ΚΕΝΑΚ λέει για υφιστάμενα κτήρια σε ριζική ανακαίνιση, και όχι σε αλλαγή χρήσης. Μήπως υπάρχει κάτι άλλο που υποχρεώνει την εκπόνηση νέας μελέτης ενεργειακής απόδοσης με το νέο ΚΕΝΑΚ έστω μόνο για το γυμναστήριο;;; δεν έχω βρει κάτι σχετικό αλλά θα ήθελα την γνώμη σας.

ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by lefterism
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.