Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νεος ηλεκτρολογος μηχανικος, δε μπορω να καταλαβω τι συμβαινει σε Ελλαδα και εξωτερικο....


Recommended Posts

Καλησπέρα (η καλήμερα) σε όλους.

Για να μη μακρηγορώ, τον Μάρτιο πήρα και εγώ το πολυπόθητο χαρτί από το τμήμα Ηλ. Μηχανικών (ΗΜΤΥ) στην Πάτρα. Δυστυχώς από τότε ψάχνω δουλειά άλλα δε μπορώ να βρω ΤΙΠΟΤΑ. Και πραγματικά ψάχνω αρκετά.

Στο οπλοστάσιο της κατάρτισης μου, έχω μια κατεύθυνση ενεργειακού τομεα, και μια αρκετα καλη διπλωματικη η οποια ηταν η κατασκευη ενος τροφοδοτικου υποτιθεται δορυφορικης χρησης οπου απεκτησα αρκετη εμπειρια στα εξης θέματα:

-προσομοιωσεις

-μελέτη παλμοτροφοδοτικων και τοπολογίες (ηλεκτρονικά ισχύος )

-σχεδίασα το pcb και κόλλησα τα smd στοιχειά πάνω στην κατασκευή

-προγραμματισα τον μικροελεγκτη που έκανε την παλμοδοτιση και κάποιες επιμέρους ενέργειες

-δοκιμή και αξιολόγηση της τελικής συσκευής

 

γενικώς, είχε γίνει μια αξιοπρεπεστατη προσπάθεια οπού θεωρώ ότι πήρα αρκετή χρησιμη γνωση 

 

παρ όλα αυτά, και έχοντας ένα αξιοπρεπές βιογραφικό για φρέσκο απόφοιτο (το έχω αναλύσει με κάποιους ανθρώπους και γενικά μου έδωσαν όλοι μια καλή εικόνα) το οποίο γενικώς κανω τις απαραιτητες μικροδιορθωσεις πριν την καθε υποβολη, δεν εχω καταφερει να βρω ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

 

Ελλάδα δεν μου απαντάνε καν από το Μάρτη που το προσπαθώ, και δεν εχει επικοινωνισει κανεις πλην μιας εταιρειας στην πατρα που εγραφε datasheet (εγινε συνεντευξη αλλα δε με πηραν) δεν βλεπω καμμια προκοπη σε επαγγελματικη αποκατασταση. Επιχειρώ απο τις αρχες του καλοκαιριού να κανω αιτησεις στη γερμάνια και εκει βλεπω παταγώδη αποτυχία (βέβαια οι αιτήσεις μου ειναι στα αγγλικα διοτι τα γερμανικα μου ειναι σε ενα κουτσο-Β2 επιπεδο και δεν αρκουν για επαγγελματικη συνομοιλια σε καμμια περιπτωση). Προσφατα βρηκα μια εταιρεια στην ολλανδια μονο που μου απαντησε θετικα σχετικα με το βιογραφικο μου αλλα μου ζητησαν να κανω κατι σαν ενα τεστ νοημοσυνης (3 τριλεπτα τεστακια) οπου στο πρωτο απο τα τρια τα πηγα χαλια λογω κακης διαχειρισης χρονου, και ηρθε τελικα και η απορριψη και απο εκει (αληθεια, τι συμβαινει με τα τεστ νοημοσυνης? και η εταιρεια στην πατρα με εβαλε να κανω κατι αντιστοιχο και ενας ελληνικος διαγωνισμος για αποκατασταση νεων χωρις επ.προυπηρεσια ειχε κατι αντιστοιχο)

 

Τελικά οι επιλογές μου ποιες είναι? Διότι προς το παρόν βλέπω μόνο σαν λύση κάτι εντελώς άσχετο με την καριερα μηχανικου (απο σερβιτορος/ντελιβερας μεχρι γραμματέας η κάτι αντίστοιχο που θελουν απλα καποιον ανθρωπο σχετικα μορφωμενο). Μεχρι και χωρίς αμοιβή εργασία έχω ζητήσει από κάποιες εταιρείες σαν πρακτική, έστω για να αποκτήσω προϋπηρεσία άλλα ούτε αυτο δε μπορω να κανω.

-Ελλαδα να υποθεσω οτι πρεπει να σταματησω την οποιαδηποτε προσπαθεια? Μεχρι τωρα δεν εχω δει κανενα φως.

-Εξωτερικο να εστιασω σε χωρες-φιλικες προς τα αγγλικα? Γερμανια εχει παρα πολλες αγγελιες μηχανικων αλλα μαλλον χωρις γερμανικα δεν εχεις καμμια ελπιδα.

-Μεταπτυχιακο? Οποιον και αν ρωτησα με αποθαρρυνε, αλλα βλεπω ομως κιολας πως ολοι εχουν και απο ενα. Μηπως τελικα ο τιτλος και μονο MSc αρκει για να σου δωσει το προβαδισμα στο ξεσκαρταρισμα των βιογραφικων?

 

Οπως καταλαβαινεται, δυσκολα τα πραγματα και πραγματικα δε ξερω τι πρεπει να κανω, πως να κινηθω, οποτε πραγματικα, ΚΑΘΕ συμβουλη ειναι ευπροσδεκτη. 

 

Συγγνώμη για το μεγάλο πρώτο ποστ μου, και φαντάζομαι οτι εχουν ξανασυζητηθει αντίστοιχα θεματα, αλλα έπρεπε να κάνω κι εγώ ενα θρέντ εστιασμένο καθαρά στη δική μου περιπτωση.

Οπως είπα και πιο πάνω, ΚΑΘΕ συμβουλη ευπροσδεκτη!!!! (αρκει να μη με βρισετε :twisted: )

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν υπομονή και ψυχραιμία. Συμπάσχω μαζί σου γιατί η γυναίκα μου έχει τελειώσει την ίδια σχολή με σένα (ναι, στην Πάτρα). Βέβαια, έχει καταφέρει πια να αποκτήσει μια καλή θέση, που ήρθε με πολύ κόπο και δουλειά. Έχεις ένα πτυχίο που εκ πρώτης όψεως μπορεί να το θεωρείς σαν όλα τα άλλα (ενεργειακός), πλην όμως πολύ ισχυρό εν συγκρίσει με όλα τα υπόλοιπα πολυτεχνικά. 

Ένα πράγμα που είδα να μην αναφέρεις είναι η δημιουργία profile στο LinkedIn. Το αναφέρω γιατί η τελευταία της δουλειά ουσιαστικά προήλθε από εκεί (μέσω Έλληνα recruiter) και ενώ βρισκόταν ήδη σε άλλη δουλειά (επίσης καλή και με ικανοποιητικές αποδοχές). Αν δεν έχεις ασχοληθεί ακόμα, νομίζω πως θα πρέπει να το στήσεις. Αυτά σε πρώτη φάση. 

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

το linkedin ειναι νομιζω απο τα λιγα πραγματα που δεν εχω πιασει ακομα...υπαρχει αραγε πιθανοτητα να βρεθει απο εκει κατι για το εξωτερικο για παραδειγμα? δεν εχω καθολου εξοικιωση με την πλατφορμα αυτη. Πρεπει να κανω ''φιλους'' αλα facebook η απλα φτιαχνω το προφιλ μου και περιμενω καποιον να με ανακαλυψει απο τα skills μου?

Link to comment
Share on other sites

ναι το γνωριζω πως δεν ειναι σαν το φβ

 

απλα δεν ξερω αν πρεπει να ξεκινησεις να ''προσθετεις'' κοσμο, η μπορει απλα να σε εντοπισει καποιος εσενα μεσω keywords που υπαρχουν στα skills σου

Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, otimon said:

ναι το γνωριζω πως δεν ειναι σαν το φβ

 

απλα δεν ξερω αν πρεπει να ξεκινησεις να ''προσθετεις'' κοσμο, η μπορει απλα να σε εντοπισει καποιος εσενα μεσω keywords που υπαρχουν στα skills σου

Και τα δύο κάνεις. Και προσθέτεις κόσμο στο δικό σου δίκτυο (συνεργάτες ως επί το πλείστον) αλλά και μπορούν να σε αναζητήσουν (άσχετοι, εκτός του δικτύου σου) άλλοι, με διάφορα keywords. Λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα. 

Σου απαντώ εδώ, σε συνέχεια του π.μ. που μου έστειλες. 

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

οποτε στην περιπτωση που δεν εχεις συνεργατες και προυπηρεσια, απλα περιμενεις να σε ''ανακαλυψει'' καποιος απο keywords....

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από το linkedin, που είναι το βασικότερο που σου λείπει, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιωθείς.

Κατά την γνώμη μου, να εστιάσεις σε πιο προγραμματιστικά πράγματα, όχι σε κλασσικές μηχανικές δουλειές. Δηλαδή εστίασε στο βιογραφικό σου ότι γνωρίζεις πολύ καλά Matlab, Python και R. Δηλαδή μην το παίζεις ενεργειακός ηλεκτρολόγος μηχανικός που ξέρει λίγο "προγραμματισμό". Να το παίζεις μηχανικός υπολογιστών ή data scientist ή προγραμματιστής ή πληροφορικάριος που ξέρει λίγο ηλεκτρολογία και ενέργεια.

 

Για την ακρίβεια, εδώ είναι κάποια links για να βρεις λέξεις κλειδιά να βάλεις στο βιογραφικό σου:

 

https://www.mathworks.com/academia/books/electrical-machines-with-matlab-gonen.html

 

https://www.mathworks.com/help/physmod/sps/motors-and-generators.html

 

http://www.pythonpowerelectronics.com/

 

https://pypsa.org/

 

Φτιάξε στο βιογραφικό σου ότι έκανες όλα αυτά όταν σπούδαζες, και αν αργησες να τελειώσεις βάλε ότι δούλευες στο πανεπιστήμιο πάνω σε αυτή την έρευνα. Μην διστάσεις να γραψεις και λίγα ψέμματα.

 

Ξεκίνα πρώτα να ψάχνεις δουλειά σε εταιρείες που ειδικεύονται στην ηλεκτρολογική μηχανική και ψάχνουν προγραμματιστές. Κάνε apply σε αυτές τις εταιρείες ακόμα και σε θέσεις που είναι καθαρά προγραμματιστικές. Αν δεις ότι δεν αποδίδει, πήγαινε σε γενική μηχανική. Δηλαδή εστιάσε ακόμα και σε ναυτιλιακές ή μηχανολογικές ή κατασκευαστικές εταιρείες. Σε όλες θα λες ότι είσαι μηχανικός υπολογιστών που έχει εμπειρία applications στο engineering. Αν και αυτό δεν αποδίδει τότε εστίασε καθαρά σε προγραμματιστικές δουλειές σε μη μηχανικές εταιρείες. Στην Γερμανία ξεκινάς στα 40.000 ευρώ, με 100% αγγλικά: https://www.payscale.com/research/DE/Job=Junior_Software_Engineer/Salary/f5829e35/Entry-Level κάνοντας ιεκτζίδικες δουλειές back end ή front end. Υπερβολικά σύντομα μπορείς να βρεις μια python δουλειά, και τον ελεύθερο χρόνο σου θα βελτιώνεις τις γνώσεις σου πάνω στο python - matlab applications to electrical engineering, έτσι ώστε μετά από κάποιους μήνες να βρεις κάτι πιο κοντά στο αντικείμενό σου.

Άμα κάνεις αυτά μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχεις βρει δουλειά στην Γερμανία. Και επίσης να ξέρεις ότι πρέπει να στείλεις 2.000-3.000 βιογραφικά. Δηλαδή με 50-100 βιογραφικά δεν θα βρεις δουλειά.

Όπως έχω πει και σε άλλο νήμα, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί των Ελληνικών ΑΕΙ που ξέρουν καλά συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως νευρωνικά δίκτυα και έχουν αυτοπεποίθηση, μπορούν άνετα να ξεκινήσουν από 120.000 ευρώ στο Μόναχο, χωρίς καθόλου γερμανικά. Το θέμα είναι, όταν είσαι 24 χρονών και μόλις τελείωσες το Πολυτεχνείο, έχεις την δύναμη να πας μόνος σου να ζήσεις στο Μόναχο και αν σου πει κάποιος πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία, με κουστίμι, γραβάτα και ύφος σοβαρότητας, ότι εμείς θα σε προσλάβουμε για 100.000 ευρώ, όχι για 120.000, τότε θα μπορέσεις να του πεις φ@κ οφ;

Μην ασχολείσαι με τεστ νοημόσυνης, να τους λες δεν έχεις χρόνο για τέτοια πράγματα, είσαι σοβαρός και άμα σου λένε να μιλάς με HR, να τους λες δεν έχω χρόνο να μιλάω με χαζογκόμενες απόφοιτες λυκείου, μιλάω μόνο με τους top 2 της εταιρείας, και άμα θέλετε. Αμα δεν θέλετε να πάτε να ... Μιλάω μόνο με τον CEO ή τον Lead Engineer. Και άμα τύχει να μιλήσεις με κάποιους από αυτούς να έχεις μάθει 1000 λέξεις κλειδιά από τα παραπάνω links που σου έστειλα, και να τους λες αυτά.

Γενικά μην το παίζεις ο άνεργος, χωρίς εμπειρία, χωρίς ελπίδα, χωρίς λεφτά νέος απόφοιτος που κλαίει την μοίρα του. Να το παίζεις έμπειρος, πολύ εξειδικευμένος, έξυπνος μηχανικός που έχει περίπου 20-30 προτάσεις για δουλειά τον μήνα (και ας μην έχεις καμία).

Edited by nwo
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.