Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στο Δημόσιο 100.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν ποτέ στο Κτηματολόγιο


Engineer

Recommended Posts

τον έλεγχο του Δημοσίου αναμένεται να περάσουν μέχρι το τέλος του έτους και σταδιακά εντός του 2019 έως και 100.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν ποτέ στο κτηματολόγιο, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν προσεγγίζουν τις 300.000 πανελλαδικά αν και ουδείς είναι σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό. Εξ αυτών τα 2/3 εκτιμάται ότι είναι ούτως ή άλλος ακίνητα του Δημοσίου που δεν προχώρησε στη δήλωση τους. Κάτι που σημαίνει ότι το άλλο 1/3 αφορά ιδιωτικές περιουσίες, διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες και οικόπεδα, αρκετά εκ των οποίων σε περιοχές με υψηλή εμπορική αξία.

Σύμφωνα με αναφορές υποθηκοφυλάκων, μόνο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη (όπως χαρακτηρίζονται όσα δεν δηλώθηκαν ποτέ).

Έτσι η διαδικασία κτηματολόγησης σε 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και σε άλλες 91 ανά την επικράτεια κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ιδιωτών στα χέρια του Δημοσίου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της μεταβίβασης αυτών των ακινήτων στο Δημόσιο, καθώς λήγει η τελευταία παράταση που είχε δοθεί για τη δήλωση τους στο Κτηματολόγιο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

υπαρχουν παρα παρα πολλα που δηλωθηκαν ,αλλα στο Κτηματολογιο φαινονται σαν αγνωστος.Και παρα πολοι πολιτες που αδυνατουν να υποστουν το μεγαλο οικονομικο κοστος

που απαιτουν οι πανακριβες διαδικασιες διορθωσης(προσφυγη στα δικαστηρια κλπ)

Link to comment
Share on other sites

αδηλωτες  ιδιοκτησίες  είναι  και  πανε  στο  κρατος 

από  το 1995  που  ξεκινησε  το  κτηματολογιο  δεν  ενδιαφερθηκε  κανεις  να  τα  δηλωσει

ετσι  λεει  ο  νομος .

συναδελφε  δεν  μας  ψεκαζουν  ,  ειμαστε  ψεκασμένοι  απο  την  γεννηση  μας και  δεν  υπαρχει  σωτηρια  για  εμας .

δυστυχως !!!!!  το  κτηματολογιο  σου  φταει  ;;;;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μόλις τώρα, EL111 said:

υπαρχουν παρα παρα πολλα που δηλωθηκαν ,αλλα στο Κτηματολογιο φαινονται σαν αγνωστος.Και παρα πολοι πολιτες που αδυνατουν να υποστουν το μεγαλο οικονομικο κοστος

που απαιτουν οι πανακριβες διαδικασιες διορθωσης(προσφυγη στα δικαστηρια κλπ)

Κοίτα, υπάρχουν πχ οι περιπτώσεις των ανεντόπιστων, δηλαδή δηλώνει κάποιος ένα ακίνητο, για το οποίο αδυνατεί ή αμελεί να υποδείξει την θέση του. Αυτά όντως φαίνονται αγνώστου αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.

Για τις δικαστικές διεκδικήσεις κλπ έχεις δίκιο αλλά αποτελεί πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων. Αν υπάρξει και απόφαση υπέρ κάποιου πολίτη, ούτως ή άλλως θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αμέλεια, και το κόστος της δήλωσης είναι ακόμα σπανιότερα η αιτία της μη - δήλωσης.

 

Υ.Γ. είμαι περίεργος για το τι θα γίνει με τα αδήλωτα δικαιώματα υψούν, στις μισές πολυκατοικίες θα μπει το ελληνικό δημόσιο και θα πρέπει να πηγαίνει και στη συνέλευση να αποφασίζει για τους κηπουρούς και για το αν θα επιτρέπονται οι πλασιέ :razz:

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

συμφωνουμε,πλην ομως υπαρχουν περιοχες στην Ελλαδα που τα λαθη υπερβαινουν το 50% (Χιος ,Λεσβος κλπ )και αυτο εχει αναγνωριστει απο την ιδια την πολιτεια αλλα δυστυχως οι λυσεις που εχουν δρομολογηθει δεν θα λυσουν το προβλημα

Link to comment
Share on other sites

Το τρομακτικό είναι ότι ακόμα γίνονται όργια σε ένα κάρο μελέτες.. και η επίβλεψη από την ΕΚΧΑ δεν είναι και η καλύτερη δυνατή..

Link to comment
Share on other sites

Βασικά είμαι σίγουρος πως δεν αναφέρονται σε ιδιοκτησίες αλλά σε δικαιώματα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να υπολογίζει πόσες ιδιοκτησίες τελικά αφορούν αυτά τα δικαιώματα.

Παράδειγμα, 3 αδέρφια έχουν ένα διαμέρισμα. Το κτηματολόγιο δεχόταν μόνο αριθμούς με 2 δεκαδικά ψηφία και όχι κλάσματα. Έτσι ο υπάλληλος της ΕΚΧΑ καταχώρησε στο σύστημα 33,33% στον καθένα. Ο υπολογιστής τώρα αυτομάτως υπολόγισε ένα δικαίωμα της τάξης του 0,01% σε άγνωστο ιδιοκτήτη. Αυτό το ποσοστό μάλλον θα πρέπει να περάσει στο δημόσιο με ό,τι μπλέξιμο αυτό συνεπάγεται. Άλλη περίπτωση είναι το δικαίωμα υψούν που δεν δηλώθηκε ποτέ καθώς οι ιδιοκτήτες θεώρησαν πως αφού έχει εξαντληθεί ο Σ.Δ. τότε αυτό το δικαίωμα δεν έχει αντίκρισμα. Φυσικά εσφαλμένα...

Έχω ασχοληθεί με διορθώσεις κτηματολογίου και τολμώ να πω πως το 90% των περιπτώσεων είναι από λάθος της ΕΚΧΑ και όχι των ιδιοκτητών. Οι τελευταίοι δεν είχαν την γνώση να ελέγξουν τους αναρτημένους πινακες και τώρα χρεώνονται δικαστικά έξοδα. Πελάτης μου έχει συμβόλαιο οικοπέδου 600τμ σε οικισμό. Το δήλωσε ορθά. Στην οριστική διανομή φαίνεται επίσης 600τμ. Το κτηματολόγιο του έδωσε 900τμ!!! Τώρα χρεώνεται δικαστικά έξοδα ώστε να επιστρέψει στον δήμο τα επιπλέον 300τμ χωρίς φυσικά να φταίει σε τίποτα.

Άλλη περίπτωση. Υποθήκη διαμερίσμτος σε τράπεζα για δάνειο ύψους 115000,00 ευρώ. Η υπάλληλος της ΕΚΧΑ (βασικά υπάλληλος με σύμβαση στον εργολάβο της ΕΚΧΑ που τυγχάνει φιλόλογος) καταχώρησε τελεία αντί για κόμμα. Το αποτέλεσμα είναι όταν ξεκινήσαμε διαδικασίες πώλησης του ακινήτου να βρεθεί μια υποθήκη ύψους 11500000,00 ευρώ. Ναι 11,5 εκατ. ευρώ για ένα διαμέρισμα. Φυσικά η ΕΚΧΑ δεν αναγνώριζε το λάθος της. Ούτε η τράπεζα. Ο πελάτης χρώθηκε όλη την διαδικασία διόρθωσης. 

Κλείνοντας ας συλλογιστείτε ποιοί υπάλληλοι καταχωρούν τα στοιχεία των δηλώσεων των πελατών. Νέοι άλλου αντικειμένου με σύμβαση ορισμένου χρόνου, χωρίς καμία ευθύνη και γνώσεις. Σε γνωστές μου περιπτώσεις ήταν φιλόλογοι, φωτογράφοι καθώς και η κόρη του οδηγού του περιφερειάρχη... Γιατί δεν έχει ευθύνη ο εργολάβος που αναλαμβάνει τη κτηματογράφηση; Πως επιτρέπει η ΕΚΧΑ να προσλαμβάνονται ανειδίκευτοι υπάλληλοι σε τόσο καίρια πόστα; Ως πότε η ευθύνη θα βαρύνει πάντα τον πολίτη και ποτέ τους υπαλλήλους;

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς είναι αλήθεια αυτά που λες φίλε.. Να τονίσω εδώ ότι είναι επίσης σημαντικό να γίνονται οι ενστάσεις από τους πολίτες, διότι σε  αυτό το στάδιο ακόμα η μελέτη είναι στον ανάδοχο.. και οι διορθώσεις των όποιων χοντράδων γίνονται συνήθως αναίμακτα.. Αυτό προϋποθέτει όμως όπως λες και εσύ, τεχνικής φύσεως γνώσεις από τον πολίτη και δεν είναι πάντα εύκολο..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.