Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στατική μελέτη εκκλησίας


 
styllia

Recommended Posts

Καλησπέρα! Μήπως κάποιος γνωρίζει που μπορώ να βρω βιβιογραφία για να κάνω την στατική μελέτη μίας μικρής εκκλησίας διαστασεων σε κάτοψη 4,40x8,50? 

Η θολωτή οροφή με δυσκολεύει.

 

 

eklisia.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα - είναι βατή και διαχειρίσιμη η κάτοψη, υποθέτω θα γινει από πλαίσια Ω/Σ με τοιχοποιία πλήρωσης και θόλο από Ω/Σ?

Μπορείς να ξεκινήσεις από τη βασική θεωρία των τόξων σε 2-Δ, να θυμηθείς τη γραμμή ώθησης και τη μορφή της ανάλογα τη θέση των στατικών φορτίων και τη σημασια του πάχους της διατομής. Επίσης κατά την ανάλυση να θεωρήσεις τις συνθήκες στήριξης του θόλου και τη συνδεσμολογία με τα πλαίσια (αν είναι τελικα, πλαίσια) έτσι όπως θα κατασκευαστούν στην πραγματικότητα (πάκτωση, άρθρωση, ....). Ο θόλος θα μπορεί και εν τέλει να λυθεί σαν ένα απλό τόξο με τη θεώρηση μιας λωρίδας 1μ (όπως λύνουμε συνήθως τις συνήθεις πλάκες δηλαδή).

Σχετικά με τα δυναμικά φορτία, λύσε τα ώστε να παραλαμβάνονται από τα πλαίσια, θα μπορούσες να θεωρήσεις το θόλο Ω/Σ ως διάφραγμα (ανάλογα και το πάχος του βέβαια...) αλλά πιστεύω ότι το άνοιγμα μεταξύ των πλαισίων (4,40μ) είναι επαρκούντως μικρό για να μην είναι λογική μια θεώρηση διαφράγματος.

Η δυσκολία νομίζω δεν έγκειται στην ανάλυση, αλλά στη σωστή απεικόνιση του οπλισμού στα σχέδια εφαρμογής και πώς θα κατασκευαστεί, να προσέξεις να τηρηθούν οι απαιτήσεις σου για το απαιτούμενο πάχος επικάλυψης σε κάθε διατομή.

Ένα πολύ καλό βιβλίο που μου έρχεται τώρα στα γρήγορα στο μυαλό σχετικά με τη θεωρία τόξων, θόλων, τρούλων και όμοιων κατασκευών είναι ένα κεφάλαιο στο καλό βιβλίο της καθηγήτριας κ. Φιλίτσας Καραντώνη "Κατασκευές από Τοιχοποιία".

Link to comment
Share on other sites

Nicoscivil ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Ναι τα πλαίσια ειναι Ω/Σ με τοιχοποιία πλήρωσης και θόλο Ω/Σ. 

Ποιο πολύ όντως με προβληματίζει η κατασκευή από οτι η ανάλυση. Θα κοιτάξω λίγο βιβλιογραφία κ θα ρωτήσω κανένα συνάδελφο αν το χει ξανακάνει. 

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως στις εκκλησίες δεν κάνουμε εξωτερικές τοιχοποιίες γιατί με το χρόνο αλλοιώνεται η εμφάνιση των τοιχογραφιών (μεταξύ ΩΣ και τοιχοποιίας).

Τσέκαρε το.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.