Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εικόνες: Παίρνει σχήμα ο Medicane «Ξενοφών» και απειλεί


Engineer

Recommended Posts

Συνεχίζεται η κακοκαιρία "Ξενοφών" με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους (Εικόνα 1) και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες την Πέμπτη 28/09. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής 28/09 κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

GFS_wind10_27092018.jpg

Εικόνα 1. Θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ έπνεαν το βράδυ της Τετάρτης 26 και το πρωί της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018.

Οσον αφορά στη δημιουργία του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών» (δείτε τι είναι οι μεσογειακοί κυκλώνες ΕΔΩ), σύμφωνα με το Meteo.gr, τα σημερινά στοιχεία δίνουν πολύ μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού του αργά το βράδυ της Πέμπτης 27/09 στο Νότιο Ιόνιο. Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Medicane_27092018.gif

Εικόνα 2. Πρόγνωση ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018.

«Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», θα εκδοθούν νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία», αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 
35x_m8lDwYCDEOUI?format=jpg&name=small
 
 
Όπως φαίνεται και στα γραφήματα, η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, αναμένεται να βρίσκεται πάνω στα Κύθηρα:

 

Xenofon1Στις 15:00 του Σαββάτου, όπως όλα δείχνουν θα είναι ανοιχτά της Λακωνίας:

 

Xenofon5Αργότερα μέσα στο Σάββατο θα κατευθυνθεί προς τη Μήλο:

 

Xenofon2Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου θα είναι γύρω από τα νησιά Φολλέγανδρο, Κίμωλο και Σίφνο:

 

Xenofon6Στη συνέχεια, αργά το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, θα βρεθεί πάνω από την Πάρο και τη Νάξο:

 

Xenofon3

Τέλος, πριν «διαλυθεί» θα περάσει και πάνω από την Πάτμο και τους Αρκιούς:

 

Xenofon4

Άνεμοι 150 χλμ/ώρα!

«Πρόκειται για σχετικά σπάνια φαινόμενα με τον χαρακτηριστικό στροβιλισμό των ανέμων, που σχηματίζουν “μάτι” στο κέντρο και έχουν θυελλώδεις ανέμους στην περιφέρειά τους, ενώ υπάρχουν και έντονες βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 12 μποφόρ, τερματίζοντας τη σχετική κλίμακα και ξεπερνώντας τα 120 χιλιόμετρα την ώρα», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι εντυπωσιακά φαινόμενα, πολύ έντονα για τη Μεσόγειο, αν και αποτελούν μικρογραφία των ορίτζιναλ.

«Με ταχύτητες ανέμου μέχρι και 150 χλμ./ώρα και μάλιστα σταθερές και όχι ριπές, οι μεσογειακοί κυκλώνες πλησιάζουν την κατηγορία ενός μικρού τυφώνα», εξηγεί στην ο κ. Σταύρος Ντάφης, συνεργάτης του Αστεροσκοπείου.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες ονομάζονται συχνά Medicanes, από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes και εμφανίζονται 1,5 φορά το έτος. Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο σπάνιοι, αν και φέτος είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος που θα εμφανιστεί μετά το 2017 (στο πλαίσιο του φαινομένου «Ζήνων» τον Νοέμβριο πέρυσι) και το 2016 (30-31 Οκτωβρίου 2016). Η προηγούμενη χρονιά που μας επισκέφθηκε κυκλώνας ήταν το 1995, σύμφωνα με τον κ. Ντάφη. Ακριβώς λόγω της σπανιότητάς τους τα σχετικά μοντέλα πρόγνωσης δεν είναι πολύ ανεπτυγμένα.

«Η τροχιά που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί από τώρα», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος. Τα περισσότερα μοντέλα πάντως τον δείχνουν να παραμένει την Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή του Νότιου Ιονίου και από το Σάββατο να κινείται ανατολικά και να περνά πάνω από την Πελοπόννησο, συνεχίζοντας την πορεία του προς τα ανατολικά ή και βορειοανατολικά. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς την πορεία του, η οποία θα εξαρτηθεί και από την εκδήλωση καταιγίδων. Ο κυκλώνας τρέφεται από τις καταιγίδες», λέει ο κ. Ντάφης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση εάν ο αεροστρόβιλος κινηθεί πάνω από στεριά «θα παρουσιάσει μεγάλη εξασθένηση των φαινομένων του», συμπληρώνει.

Η δημιουργία των μεσογειακών κυκλώνων οφείλεται σε ένα συνδυασμό μετεωρολογικών παραγόντων, που οδηγεί σε διαφορετικά φαινόμενα από ένα συνηθισμένο χαμηλό βαρομετρικό. «Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, εξέλιξη που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης κυκλώνων στη Μεσόγειο από περίπου 1-1,5 το έτος σε δύο», σημειώνει ο κ. Ντάφης.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ξενοφών... Oτι νά ναι σε αυτή τη χώρα. Δώσε κουτόχορτο...

Οποιος έχει καεί από τις πυρκαγιές στο Μάτι, φυσάει και το χυλό...

Τα σχολεία τι τους φταίγανε. Αφορμή βρίσκουν με μια απλή

φθινοπωρινή καταιγίδα τα ΜΜΕ να συνεχίζουν την τηλεοπτική

τρομοκρατία-πλήρωνε Ελληνα φορολογούμενε γιατί θα έρθει

ο ΞΕΝΟΦΩΝ να σε φάει- και οι πολιτικοί να το παίζουν υπερπροστατευτικοί

της σχολικής παιδείας...

Εγω προσωπικά τα φαινόμενα τα έχω δεί από το Accuweather και το Weather Channel,

καμμιά δεκαπενταριά μέρες πριν, απλά.

 

Η ευφυΐα που βαπτίζει τις καταιγίδες, γιατί σίγουρα για κάποιο π@π@..ρα μιλάμε που

δουλεύει στην ΕΜΥ, κάποιος να του βάλει φρένο...

 

Edited by skifx
  • Thanks 1
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ αντιθέτως φοβάμαι ότι ίσα ίσα, δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία για αυτό που έρχεται.. πρέπει να ενημερωθούν κάτοικοι, να σφραγίσουν παράθυρα κλπ από τις περιοχές που θα περάσει το "μάτι".. Κύθηρα σίφνος κλπ. Είναι χαοτικό το φαινόμενο και δεν μπορεί να προβλεφθεί η έντασή του με απόλυτη ακρίβεια θέσης - έντασης. Υπάρχει περίπτωση για 12 μποφόρ τοπικά... αν γίνει πάλι του "ματιού" θα κλαίμε μετά και δεν θα μιλάμε για κουτόχορτο.. Μακάρι να μην γίνει τίποτα σπουδαίο αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί κανείς να το εγγυηθεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1396648/kuma-ano-ton-11-metron-anamenetai-na-ferei-o-mesogeiakos-kuklonas

Edited by ntanos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

skifx, διαφωνώ εντελώς μαζί σου. Την προηγούμενη φορά που έσκασε medicane στην Ελλάδα ήταν η Νuma πέρυσι τον Νοέμβριο. 22 νεκρούς στην Μάντρα και από τύχη δεν είχαμε θύματα στην Πάτρα και αλλού. Καλύτερα να είναι όλοι «τρομαγμένοι» και ας μην ανοίξει ρουθούνι. Ούτε μία ζωή χαμένη.

 

image.png.27a72b5b132404c6a35a4adb9a8939cc.png

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γενικως , εχουμε λαλήσει , ζω στο μεγάλο νησί κ μπορώ να σας πω οτι τετοια φαινόμενα πάντα υπήρχαν  τους φθινοπορινους μηνες ο λογος που υπάρχουν είναι απλος, η θάλασσα , είναι ακόμα ζεστή ~20κελσιου κ εξατμίζει πολύ νερό,  ταυτόχρονα , ψυχρές μάζες αέρα κατεβαίνουν απο βορά κ συναντιόνται  με τις θερμές που  ανεβαίνουν απο σαχαρα , αυτος ο αχταρμας λοιπον στην μεση της μεσογειου παρουσιάζει τέτοια φαινόμενα , απλά λόγο της τεχνολογίας μπορούμε να τα δούμε από ψηλά  σε real time . Συνήθως , αυτα τα φαινόμενα ''σπάνε'' όταν ακουμπάνε στεριά 

Link to comment
Share on other sites

Είσαι σίγουρος ότι υπήρχαν συχνά τέτοια φαινόμενα?εγώ δεν θυμάμαι ποτέ ξανά το αστεροσκοπείο (και όχι το star channel) να προβλέπει κύματα ύψους 11 μέτρων +...

Link to comment
Share on other sites

7 λεπτά πριν, ntanos said:

Είσαι σίγουρος ότι υπήρχαν συχνά τέτοια φαινόμενα?εγώ δεν θυμάμαι ποτέ ξανά το αστεροσκοπείο (και όχι το star channel) να προβλέπει κύματα ύψους 11 μέτρων +...

καποιος - καποιοι - παιζουν με την νοημοσυνη μας , περδευει επιτηδες την ταχυτητα του ανεμου με την δυναμη της θαλασσας ....11 μετρα κυμα  μονο το χειμωνα το βλεπουμε  

Link to comment
Share on other sites

ΠεικÏνα ίÏÏÏ ÏεÏιέÏει: ÏÏαίθÏÎ¹ÎµÏ Î´ÏαÏÏηÏιÏÏηÏεÏ, νεÏÏ ÎºÎ±Î¹ ÏÏÏη

Για να μην μπερδευτείτε, αυτό μας'' κτύπησε'' πέρυσι το νοεμβρη κ ονομάστηκε ζηνωνας , κάτι ανάλογο είναι κ το φετινό, καλώς λοιπον που υπάρχει η τεχνολογία κ μας ενημερώνει  έτσι ώστε να λάβουμε τα καταλληλα  μέτρα προστασίας  για την ασφάλεια της ζωής μας κ της περιουσίας μας , ηδη αποτι μαθαίνω Καλαμάτα , Κυθηρα , Αντικυθιρα , Χανια , έχουν λάβει τα μέτρα τους,  ''τη φυση τη σέβεσαι δεν την φοφασαι '' 

50.png

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.