Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δέκα ηλεκτρονικά συστήματα προωθεί το ΤΕΕ


Engineer

Recommended Posts

«Το ΤΕΕ συμβάλλει πρακτικά στην αλλαγή τεχνολογικού και παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, στην πράξη, βήμα – βήμα, χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με έργα και εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μηχανικός», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «από το παρελθόν στο Μέλλον, από την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία στις Έξυπνες Πόλεις – Ο ρόλος της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού στην εξέλιξη της ανθρωπότητας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «προωθούμε το επόμενο βήμα της χώρας στις τεχνολογίες και στα δίκτυα, στεκόμενοι δίπλα στην Πολιτεία όταν το χρειάζεται, για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο, που θα διασφαλίζουν την επόμενη τεχνολογικά ημέρα».

«Ο διαχρονικός ρόλος των μηχανικών είναι αυθεντικά ουμανιστικός» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ,  καθώς επίσης ότι  «ο τεχνικός κόσμος – και ιδίως η κατασκευή – ερχόμαστε από τα βάθη των αιώνων και θα συμβάλλουμε πάντα στην πρόοδο και τα επιτεύγματα του ανθρώπου» , μιλώντας προς το ακροατήριο της εκδήλωσης, που  διοργάνωσε το ΤΕΕ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών – ECCE, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2018 για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτικού Μηχανικού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε,  την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018,  στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου , στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή, το εμβληματικό πρόσωπο της ελληνικής και διεθνούς τεχνολογικής επιστήμης Θεοδόση Π. Τάσσιο, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ και Πρόεδρο της Εταιρίας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ),  παρουσία του Wlodzimierz Szymczak, προέδρου του ECCE, του Πρύτανη ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια, του Προέδρου ΣΠΜΕ Βασίλειου Μπαρδάκη, οι οποίοι έκαναν επίσης εναρκτήριες ομιλίες, εκπροσώπων φορέων των μηχανικών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και πλήθους μηχανικών, όλων των γενεών. Στην εκδήλωση του ΤΕΕ απηύθυναν ομιλίες επίσης ο Αριστόδημος Χατζηδάκης, για τον οποίο ανακοινώθηκε ότι έχει εκλεγεί και από τη νέα χρονιά αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Πρόεδρου της ECCE, ενώ είναι παράλληλα Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Μηχανικών των Χωρών της Μεσογείου (EAMC), ο Γεώργιος Γκαζέτας καθηγητής ΕΜΠ και ο Νικόλαος Ζυγούρης Πρόεδρος της Τεχνικής  Επιτροπής με θέμα «Infrastructure and Construction» της EAMC.

Έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογικής προόδου

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των ελλήνων μηχανικών τόσο στο ECCE όσο και στα άλλα διεθνήfora και φορείς μηχανικών, το ρόλο και την αποδοχή των ελλήνων μηχανικών από τους συναδέλφους στις άλλες χώρες και  το κύρος και την προσφορά τους, συνδέοντας τα διδάγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, με τις προκλήσεις και αναζητήσεις της σημερινής εποχής σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

«Ειδικά για τη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογικής προόδου .Και αυτό γιατί όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Και ο κίνδυνος να χάσουμε το τρένο της εξέλιξης επειδή αφιερώνουμε πολλαπλάσιο χρόνο και κόπο στην καθημερινή βιοπάλη, είναι υπαρκτός» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, τονίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και υλοποιεί το ΤΕΕ για να ξεπεραστεί αυτός ο κίνδυνος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι:

«Δίνουμε έμφαση στην τεχνολογία και στα ηλεκτρονικά συστήματα γιατί έχουν πολλαπλά οφέλη. Προτείνουμε και προωθούμε συγκεκριμένες δράσεις:

–      Τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη της χώρας

–      Τα ηλεκτρονικά συστήματα στη δόμηση, με το πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων ή με το νέο σύστημα για τις ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες που ξεκινά σε λίγες ημέρες. Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που έρχεται.

–      Με τη συζήτηση για τη δημιουργία μιας αντίστοιχης ηλεκτρονικής ταυτότητας για τα έργα υποδομής – είμαι σίγουρος ότι σε αυτό ο καθηγητής κ. Τάσιος έχει να συμβάλει ουσιαστικά.

–      Με τα ηλεκτρονικά μητρώα των μηχανικών και τα αντίστοιχα όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή τεχνικών έργων

Παράλληλα προωθούμε παντού τα ηλεκτρονικά συστήματα.

–      Στον χωροταξικό σχεδιασμό και την επικαιροποίησή του.

–      Στην πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων

–      Στην αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και όλων των κεραιοσυστημάτων

–      Στο σύνολο της αδειοδότησης κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας

Επιστημονικό και ερευνητικό έργο του ΤΕΕ

Ο Γιώργος Στασινός  τόνισε ακόμη ότι «ως ΤΕΕ δίνουμε έμφαση στην προώθηση του επαγγελματικού αλλά και του διεπιστημονικού διαλόγου. Και ταυτόχρονα, χωρίς να ανταγωνιζόμαστε το ερευνητικό και επιστημονικό έργο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών μας ιδρυμάτων, με τα οποία συνεργαζόμαστε, προωθούμε ταυτόχρονα τον επιστημονικό ρόλο του Επιμελητηρίου, με έμφαση όμως σε πρακτικά ζητήματα, στον τομέα της εφαρμογής, αν μου επιτρέπετε τον όρο. Είναι συνεχείς οι εκδηλώσεις μας, σε πρακτικά επιστημονικά θέματα. Προσπαθούμε να προωθήσουμε κανόνες και τυποποίηση στο επιστημονικό έργο των μηχανικών, με την έκδοση τεχνικών οδηγιών σε διάφορους τομείς, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Δίνουμε έμφαση στο μέλλον των τεχνολογιών, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πόλεις του μέλλοντος, διερευνώντας, για παράδειγμα, τα πεδία που αυτές τέμνονται με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Προωθούμε το επόμενο βήμα της χώρας στις τεχνολογίες και στα δίκτυα, στεκόμενοι δίπλα στην Πολιτεία όταν το χρειάζεται, για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο, που θα διασφαλίζουν την επόμενη τεχνολογικά ημέρα. Με συνέπεια και αφοσίωση προωθούμε τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ώστε να μπορεί να βρει εύφορο έδαφος η επιχειρηματική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνολογικής καινοτομίας στη χώρα».

Μιλώντας για το ρόλο της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού στην εξέλιξη της ανθρωπότητας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι είναι καταλυτικός και απόλυτα συνδεδεμένος με την πρόοδο και την εξέλιξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «γιατί δεν χτίζουμε απλά. Δεν φτιάχνουμε μόνο μεγάλα «ανθρώπων έργα» όπως το Σινικό Τείχος που φαίνεται από το διάστημα. Η πρόοδος αυτή, που με συνέπεια υπηρετούμε, έχει σε κάθε εποχή απτά αποτελέσματα, εργαλεία, τεχνουργήματα, δημιουργήματα της νόησης και των χεριών, που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων – κατά βάση προς το καλύτερο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «μέσα από τα διδάγματα των επιτευγμάτων της τεχνολογίας  στο παρελθόν μπορούμε να βρούμε το δρόμο της καινοτομίας στις προκλήσεις του αύριο που αφορούν τις πόλεις μας και γενικότερα τη ζωή μας».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πριν ένα χρόνο το ΤΕΕ είχε ανακοινώσει πρόταση για δημιουργία ψηφιακού χάρτη γεωχωρικών δεδομένων πάνω στον οποίον θα μπορούσες να δεις όρους δόμησης, χρήσεις γης, αρχαιολογικές ζώνες, ΖΟΕ, κλπ κλπ. Με λίγα λόγια με μια περιήγηση να ξέρεις τι μπορέι να κτιστεί και που. Αν το κάνουν ποτέ αυτό θα είναι για νόμπελ.

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

Βασίλη σε ευχαριστώ για το link. Φαίνεται super βαρύ και αργό στη φόρτωση των δεδομένων.

δοκίμασα σε πόλη και φόρτωνε αργά και βασανιστικά. Επίσης σε ΟΤ εντος ρυμοτομικού, στο παραθυράκι έδινε άλλο ΣΚ και άλλο το ΦΕΚ.

δοκίμασα εκτός σχεδίου να δω περιγράμματα ΖΟΕ που γνωρίζω και δεν τα έχει ή δεν τα φορτώνει.

πάντως καλό είναι που υπάρχει αν και δύσκολο στη χρήση. Κάτι ανάλογο αλλά ταχύτατο, ενημερωμένο και αξιόπιστο θα ήταν άψογο.

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.