Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διφασικά Ελαιοτριβεία


ROP

Recommended Posts

Τι είδος επεξεργασία χρειαζονται τα απόβλητα των διφασικών ελαιοτριβείων στο χώρο του ελαιοτριβείου (όχι αυτά που μεταφέρονται με τον ελαοιπυρήνα στο πυρηνοελαιουργείο).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν ο ιδιοκτήτης θέλει να εγκαταστήσει διφασικό ελαιοτριβείο πρέπει να λάβει υπόψη ότι η ευρεία χρήση τους στην Ισπανία οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία...

 

Ρίξε μια ματιά και σε αυτά τα άρθρα:

http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1086&Itemid=82

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με την κουβέντα που ξεκίνησε θα ήθελα να επισημάνω και να ρωτήσω γιατί τόσο κακή άποψη για τα διφασικά συστήματα ελαιοτριβείων. Είναι γνωστό ότι η επεξεργασία των παραγόμενων υγρών αποβλήτων των τριφασικών συστημάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολα να επεξεργαστούν και, στα πλάισια της πραγματικότητας, κανείς δεν επεξεργάζεται σωστά τα υγρά αυτά απόβλητα. Όταν απαιτείται φυσικοχημική επεξεργασία, αναεροβια ή ηλεκτροχημική επεξεργασία τα πράγματα ειναι δύσκολα. Εκτός αν μιλάμε για έναν ενεργοβόρο αερόβιο σύστημα που δεν είναι και ότι πιο έξυπνο.

 

Τουλάχιστον με το διφασικό σύστημα δεν έχεις ουσιαστικά υγρά απόβλητα και πρέπει να διαχειριστείς μόνο το στερεό. Σχετικά με την υγρασία, υπάρχουν και άλλη εναλλακτικοί τρόποι να απομακρυνεις την υγρασία, εκτός απο λάκκους ξήρανσης και ακολούθως να εκμεταλλευτείς το στερεό υπόλλειμα.

 

Και η συν-κομποστοποίηση με άλλα στερεά αποβλητα είναι μία λύση που πιθανόν να βοηθήσει, χωρίς να χρειαστεί να απομακρύνεις την υγρασία.

 

Πάντως το έγγραφο που παραθέτεις απλά γράφει ότι δεν είναι οικολογικά σε σχέση μετα τριφασικά... Και τα δύο συστήματα θα σου δώσουν απόβλητα, απλά ανάλογα με τις δυνατότητες σου επιλέγεις το βέλτιστο... Αυτό είναι αυτονόητο.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα έγκειται, σύμφωνα με τον αρθρογράφο αυτού και άλλων παρόμοιων (στην ίδια ιστοσελίδα άρθρων), στην μετέπειτα διαχείριση του πυρήνα. Ο οποίος περιέχει πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας και τα πυρηνελαιουργία πρέπει ν' αναπτύξουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την απορρόφησή της (~1200 c). Αυτό οδηγεί στην παραγωγή καρκινογόνου βενζοπυραίνιου το οποίο ανιχνεύεται στο πυρηνέλαιο.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με την υγρασία, όπως ανέφερα και πριν είναι δυνατή η μείωση της μέσω διαδικασιών ξήρανσης αλλά αν δεν κάνω λάθος - ας με διορθώσει κάποιος αν είμαι λάθος- τα πυρηνελαιουργία που δέχονται διφασικό πυρήνα έχουν άλλες προδιαγραφές ώστε να μην υπάρχουν παραγωγή καρκινογόνων ενώσεων στον αέρα. Οπότε καταλήγουμε τελικά σε οικονομικά μεγέθη

 

Είτε επιλέγεις τριφασικό σύστημα και δέχεσαι το κόστος της ΟΡΘΗΣ επεξεργασίας και των στερεών και των υγρών αποβλήτων

 

Είτε επιλέγεις διφασικό σύστημα και παραλαμβάνεις το κόστος της επεξεργασίας του στερεού (συμπεριλαμβάνεται κόστος ξήρανσης του πυρήνα ή της αλλάγής του συστήματος του πυρηνελαιουργίου).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 months later...

Για την ξηρανση του ελαιοπυρήνα και για την εκμετάλευσή του μετά την διφασική ή τριφασική επεξεργασία, απαιτείται εξοπλισμός που μόνο τα πυρηνελαιουργεία διέθεταν μέχρι σήμερα. Ο εξοπλισμός αυτός είναι άκρως επικίνδυνος αφού οι οσμές καλύπτουν πόλεις ολόκληρες. Τελευταία παράγονται μηχανήματα που είναι εντελώς φιλικά με το περιβάλλον, μικρής δυναμικότητας ώστε να εκμεταλλεύεται το ίδιο το ελαιοτριβείο τον πυρήνα και με μηδενικές εκπομπές στο περιβάλλον.

Edited by kostassid
Διαγράφτηκε ανενεργός/λανθασμένος σύνδεσμος.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Επειδή στην αρχή του 2012 έτυχε να βγάλω μία τέτοια άδεια λειτουργίας, για διφασικό ελαιοτριβείο και έχω κάνει μία σχετική έρευνα, παίζουν μεγάλο ρόλο κάποια στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο εκάστοτε μελετητής.

1)Τα διφασικά ελαιοτριβεία μας απαλλάσουν απο έγκριση για διάθεση των υγρών αποβλήτων και έτσι η περιβαλλοντική μελέτη αυτών είναι πολύ πιο εύκολη και πιό αποδεκτή απο τις υπηρεσίες.

2)Τα νέα ελαιοτριβεία τέτοιου τύπου, τα οποία μπορεί κανείς να βρεί εύκολα στο διαδίκτυο , είναι μικρότερης ισχύος , πολύ πιό σύγχρονα και συνήθως μπορούν να αδειοδοτηθούν παίρνοντας απαλλακτικό για κάτω των 22KW απο τη διεύθυνση ανάπτυξης.Άρα πρέπει να γνωρίζουμε τη δυναμικότητα της μονάδας και να πάρουμε πληροφορίες απο τον προμηθευτή ή τον κατασκευαστή των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου.

3)Τα στερεά απόβλητα πλέον μπορούν να μεταφερθούν σε διφασικά πυρηνουργεία.Υπήρχε ένα μόνο αδειοδοτημένο στην Πελοπόννησο αλλά ανοίγουν και άλλα στο Σχηματάρι και αλλού.Με ένα χαρτί απο αυτούς οτι θα παίρνουν τα στερεά (την πάστα ) για επεξεργασία, τελειώνει για μας το πρόβλημα εύκολα.

Τέλος θα ήθελα να πω απο προσωπική εικόνα που έχω οτι πρόκειται για πολύ καλή περίπτωση γιατί τόσα χρόνια είμασταν πίσω σε αυτού του τύπου την παραγωγή ελαιόλαδου.Είναι πιό καλής ποιότητας το προϊόν και αξίζει να το προωθήσουμε σε γνωστούς ακόμα και για εξαγωγή.Είναι πανάκριβο στο εξωτερικό το άθερμο ελαιόλαδο.Έτσι θα προκύψει και κάοιο αντικείμενο για μας τους μηχανικούς..

 

Παρατήρηση: Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Γιάννης

Edited by Γιάννης
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι τεχνολογίες είναι διαθέσιμες αλλά το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε να επενδύσουμε σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.για την ανάκτηση των πολυφαινολών οι οποίες είναι πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες.

 

Στην Ιταλία έχουν ήδη δημιουργήσει την PhenoFarm srl

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Επειδή έχει προκύψει και σε εμένα μια περίπτωση με διφασικό ελαιοτριβείο, γνωρίζει κάποιος αν μπορεί να γίνει διάθεση (νόμιμα) της πάστας στο έδαφος για εμπλουτισμό?

 

Ευαχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.