Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 36 - Ν. 4495/17] Επιλογή κατηγορίας 1, 2 ή 3 οικοδομικής άδειας


Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα,

Μου ζητήθηκε από πελάτη να προχωρήσουμε σε έκδοση αδείας για την ανέγερση κτηρίου από μεταλλικό σκελετό και πάνελ 40,32 τμ, το οποίο θα εδράζεται σε εδαφόπλακα  45τμ.

Πρόκειται για γεωτεμάχιο άρτιο κατά παρέκκλιση (1.200-2.000, προϋφιστάμενο του '64) το οποίο εφάπτεται σε χαρακτηρισμένη κύρια δημοτική οδό (ΦΕΚ 207Δ/ 11.03.2003) συνολικού εμβαδού 1.675 τμ, εκτός οικισμού, εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εντός περιμετρικής ζώνης 500 μ από τα όρια του ρυμοτομικού σχεδίου.

Με την νέα διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, θεωρώ πως κατηγοριοποιείται στην κατηγορία 1.. αλλά δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το καθεστώς έκδοσης μια τέτοιας αδείας και ποιές είναι οι απαραίτητες μελέτες.

Φαντάζομαι μελέτη κλιματισμού, αποχέτευσης κτλ δεν χρειάζονται.

Υπάρχει κάτι σχετικό που θα μπορούσα να μελετήσω για να ενημερωθώ περαιτέρω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Καρατζούδης Παναγιώτης M.Arch.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οι μελέτες που θες είναι οι ίδιες και στις 3 κατηγορίες. Αλλάζει μόνο η σειρά και η διαδικασία των εγκρίσεων.
1-2 θέλουν προέγκριση.
3 θέλει βεβαίωση όρων δόμησης

Το τι μελέτες θες, εξαρτάται και από τη χρήση. Αν είναι αγροτική αποθήκη, δεν θα χρειαστείς κλιματισμό. Αν είναι κατοικία, θες ΚΕΝΑΚ ολόκληρο. Ουσιαστικά θες να περιγράψεις το κτίριο. Αν είναι κατοικία, δεν θες ενεργητική πυροπροστασία. Αν είναι κάτι άλλο, θες (ρώτα το μηχανολόγο που συνεργάζεσαι). Κλπ.
Αν για κάτι έχεις αμφιβολία, κάνε και ένα τηλέφωνο στην πολεοδομία που θα την ελέγξει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

βολεύει όμως για να εξασφαλίσεις σωστούς όρους δόμησης.
Τόσο για να γλυτώσεις να κάνεις οριστικές μελέτες σε περιοχές με αρχιτεκτονικό έλεγχο και για να μην ξεκινήσεις να κάνεις τις υπόλοιπες (στατικά, Η/Μ κλπ) και να αλλάζεις και αυτά μετά.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας

Σε ένα οικόπεδο με οικοδομική άδεια, υπάρχουν αυθαίρετες εγκαταστάσεις οι οποίες μπορούν να τακτοποιηθούν με 4495 ή να νομιμοποιηθούν.

1) Τι συμφέρει να κάνουμε και από τι εξαρτάται?

2) Στο ίδιο οικόπεδο πρέπει να εκτελεστούν εργασίες ενίσχυσης/επισκευής του ενός από τα κτίρια. Αν θέλω να βγάλω μία άδεια "Νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και εργασίες ενίσχυσης Κτιρίου Α"....σε ποια κατηγορία ανήκει??

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση στο ερώτημα. Η τακτοποίηση είναι πιο απλή σαν διαδικασία επομένως αν το πρόστιμο είναι μικρό και ανήκεις στις κατηγορίες 1-4 (οριστική εξαίρεση) η τακτοποίηση είναι πιο εύκολη. Από την άλλη αν το πρόστιμο είναι μεγάλο, με τη νομιμοποίηση πληρώνεις μόνο το παράβολο. Επομένως εσύ κρίνεις αν η χρηματική διαφορά δικαιολογεί τον επιπλέον κόπο, αν η αμοιβή του μηχανικού για την έκδοση άδειας είναι μικρότερη απο το ποσό του προστίμου για την τακτοποίηση (από την πλευρά του ιδιοκτήτη). Ένας άλλος παράγοντας επίσης είναι ο χρόνος. Αν υπάρχει βιασύνη πχ για μεταβίβαση ή άδεια λειτουργίας, η τακτοποίηση είναι σαφώς ταχύτερη διαδικασία. Αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος βιασύνης και σκοπεύεις ούτως ή άλλως να βγάλεις άδεια για άλλες εργασίες απ' ότι λες (άρα θα κάνεις τη διαδικασία όπως και να χει) ίσως στην περίπτωσή σου συμφέρει να εντάξεις στην ίδια άδεια και τη νομιμοποίηση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επίσης εκτός από όλα τα παραπάνω πολύ σωστά της danaikaterina, να επιμείνεις πολύ σε αυτό που λέει προς το τέλος, ότι αν έτσι και αλλιώς χρειαστείς ενίσχυση, που θέλει έτσι και αλλιώς άδεια, γιατί να μην την κάνεις μαζί με νομιμοποίηση ...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ, επέλεξα την τακτοποίηση για διάφορους λόγους...

Θέλω να επιμείνω λίγο στο 2ο ερώτημα: Έχω εργασίες επισκευής, τοιχείο (>0.80μ), τσιμεντενέσεις κλπ. Τι κατηγορία είναι?? Θεωρώ 3 (σωστά?)

Ποια είναι η διαδικασία της κατηγορίας 3 γιατί δεν έχω καταλάβει καλά?

Λέει στο άρθρο 38 παρ2 περ.γ) ότι οι άδειες κατηγορίας 3 εκδίδονται αυτόματα.

Επίσης, παρακάτω λέει ότι απαιτείται υποχρεωτικά βεβαίωση όρων δόμησης

Οπότε σύμφωνα με αυτά επιλέγω πρώτα στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ "Έγγραφη βεβαίωση όρων δόμησης-Απαιτούμενων εγκρίσεων άρθρου 38γ ΟΑ κατ.3"

και μετά (αφού την πάρω), πάω σε τύπο πράξης σε συνέχεια προγενέστερης και επιλέγω "ΟΑ κατ.3 με βεβαίωση όρων δόμησης"

σωστός ο συλλογισμός μου?

Στην απόφαση 12666 (ΦΕΚ5716Β_2018) όμως γιατί αναφέρει στο ** στις Βεβαιώσεις όρων δόμησης ότι όταν απαιτείται άδεια του υπουργείου πολιτισμού πας υποχρεωτικά κατηγορία 1?? 😕

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι προστατευόμενο δεν υπάρχει η έννοια "νομιμοποίηση".

Στο ΥΠΠΟ θα επιτρέψουν ή όχι την υπαγωγή των αυθαιρεσιών και μόνο αν αποδείξεις ότι δεν επιφέρουν ζημιά στο προστατευόμενο. Είναι μακρύς ο δρόμος.

Διόρθωσε γιατί γράφεις τακτοποίηση στην αρχή του κειμένου ...

Link to comment
Share on other sites

Όχι προστατευμένο. Απλά απαιτούνται οι τυπικές εγκρίσεις των εφοριών αρχαιοτήτων... 

 

εδιτ: σωστή είναι η λέξη τακτοποίηση. Έκανα τακτοποίηση διαφόρων αυθαιρεσιών και τώρα θα βγει νέα άδεια για τις νέες εργασίες επισκευής κλπ

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.