Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Ο πρώην λογιστής μου (διακόψαμε πριν από δύο μήνες περίπου επειδή εν γένει δεν ήμουν ικανοποιημένος) έκανε το εξής σφάλμα:

Τον Ιανουάριο του 2018 έκανα μια αγορά από το ebay της Βρετανίας. Μια μικρή δαπάνη περίπου 30 ευρώ (ένα υγρασιόμετρο). Είχα κάνει κανονικά έναρξη ενδοκοινοτικών αποκτήσεων κι ενώ του πήγα το παραστατικό αμέσως , δεν το καταχώρησε ποτέ και δεν έκανε "ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών Φ5"..Το διαπίστωσα μόνος μου τον Αύγουστο και τελικά υπέβαλε την δήλωση προφανώς εκπρόθεσμα τον Σεπτέμβρη. Απ ότι βλέπω δεν έχει βεβαιωθεί κάποιο πρόστιμο ακόμη, αν και νομίζω ότι υπάρχει πρόστιμο για το εκπρόθεσμο της δήλωσης. Αυτός μου λέει ότι αργεί να βεβαιωθεί το πρόστιμο, μπορεί και έξι μήνες...Πότε βεβαιώνεται το πρόστιμο και πόσο είναι? Προφανώς και του έχω ξεκαθαρίσει ότι θα το πληρώσει αυτός. 

Link to comment
Share on other sites

Χρονικά πότε βεβαιώνεται δεν ξέρω ... το σίγουρο είναι ότι αργεί ... όπως σου είπε ο λογιστής σου.

Πέραν αυτού ενημερωτικά ο "Ανακεφαλαιωτικός πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών" ανήκει μεταξύ άλλων στις δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα σύμφωνα και με την ΠΟΛ.1252/20.11.2015. Οπότε το πρόστιμο εκπροθέσμου είναι 100,00€ ανά περίοδο υποβολής.

Επίσης, επειδή δεν αναφέρεις ποσά αφίξεων ή αποστολών (αν έχεις), υποβάλεται --αν ξεπεράσεις τα στατιστικά κατώφλια που ορίζονται σε κάθε έτος-- και η στατιστική δήλωση INTRASTAT για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές μηνών, όπου αν δεν έχει υποβληθεί υπάρχει ομοίως πρόστιμο εκπρόθεσμου 100,00€ ανά περίοδο υποβολής. Τα ποσά αυτά (αφίξεων, αποστολών) είναι γενικά υψηλά (δεν τα ξέρω αυτή τη στιγμή, αλλά μιλάμε για αρκετές-αρκετές χιλιάδες ευρώ ...!!!!) οπότε δεν νομίζω να έχεις --είμαι σχεδόν 99,90% σίγουρος-- και αυτή την υποχρέωση. Θα το γνώριζε ο λογιστής σου και αν υπήρχε υποχρέωση θα έχει πράξει τα δέοντα.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Τί είναι τα ποσά αφίξεων και αποστολών που αναφέρεις? Εναρξη ενδοκοινοτικών έκανα τον Γενάρη του 2018 και η μόνη συναλλαγή που έχω κάνει ever είναι αυτό το υγρασιόμετρο αξίας περίπου 30 ευρώ..Thanks για την απάντηση. 

Link to comment
Share on other sites

Για το ποσο που εχεις σου ειναι αδιαφορη η συγκεκριμενη δήλωση. Αν ψαξεις στο Internet για "στατιστικά κατώφλια 2018 intrastat" θα δεις τι ειναι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα,

θέλω να κόψω ΤΠΥ σε επιχειρηματία με ΑΦΜ σε εταιρεία της Γερμανίας..

Ο λογιστής μου λέει ότι δεν υπάρχει ΦΠΑ ούτε και παρακράτηση, μόνο το καθαρό ποσό...Μόνο που πρέπει να κάνω έναρξη ενδοκοινοτικών συναλλαγών στην εφορία (δια ζώσης μόνο γίνεται μου λέει)..Γνωρίζει κανείς εάν επαληθεύονται τα λεγόμενά του?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

@getsakna

Ναι έτσι είναι. ΦΠΑ δεν έχει γιατί είναι εντός ΕΕ. Απλώς θα προστεθεί η δυνατότητα διενέργειας ενδοκοινοτικών συναλλαγών στο ΑΦΜ σου.

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Enigmatic said:

@getsakna

Ναι έτσι είναι. ΦΠΑ δεν έχει γιατί είναι εντός ΕΕ. Απλώς θα προστεθεί η δυνατότητα διενέργειας ενδοκοινοτικών συναλλαγών στο ΑΦΜ σου.

Ευχαριστω για την απάντηση.. Αυτήν η δυνατότητα δεν γίνεται ηλεκτρονικά.. Πρέπει να πάω δια ζωσης.? 

Link to comment
Share on other sites

Είναι θέμα μητρώου, οπότε πρέπει να τους τηλεφωνήσεις. Θα σου κλείσουν ραντεβού, δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.