Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παράταση προθεσμίας υπαγωγής στον Ν. 4495 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018


ilias

Recommended Posts

21 λεπτά πριν, Vasili said:

Σχετικά με την παράταση για το ανέβασμα αρχείων και "κλείσιμο" των δηλώσεων του 4178.

...

είναι απαραίτητη η παράταση και μάλιστα μεγάλη.

συνάδελφε, έτερον-εκάτερον, με κίνδυνο να συνεχίσουμε να είμαστε off-topic και να λέμε απόψεις σε ένα θέμα ειδήσεων, δεν είμαι απόλυτα σύμφωνος με αυτό που λες (καμία σχέση με την αρνητική ψήφο). Και περιλαμβάνω και εμένα σε αυτούς που χρειάζονται την παράταση για τα αρχεία του 4178, αλλά μιλάμε ότι είχαμε στην διάθεσή μας 1 χρόνο και το ξέραμε, χωρίς καμία από τις εκκρεμότητες του 4495 (με μόνο θέμα, το σενάριο κατά πόσο συμφέρει τον πελάτη η μετάβαση στον 4495).

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο το χειρότερο για μας. Ξέρω ήδη περιπτώσεις συναδέλφων που δεν νομίζω ότι θα παραδώσουν ποτέ σχέδια. Έχουν δηλώσει ότι τα έχουν στην κατοχή τους, όταν πέρασαν σε οριστική, και πλέον κοροϊδεύουν τους πελάτες τους, άλλους συναδέλφους και καθυστερούν δικαιοπραξίες.

Πραγματικά ελπίζω να δώσουν παράταση, πραγματικά ελπίζω να συνεχίσουν να αγνοούν το αντίστοιχο 6μηνο στον 4495, αλλά ξέρω ότι για αυτό φταίω πρωτίστως εγώ που τα έχω κάνει μπάχαλο με τις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει.

Καλή συνέχεια σε όλους!

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

DSWORKS

Συμφωνώ με εσένα στο κομμάτι που λες οτι είναι υποχρέωση μας να ολοκληρώσουμε την εργασία μας αυτή και το δικαίωμα σου να το λες.

Αλλά πως λες οτι δεν επηρέασε ο 4495 και οι αλλαγές του τις μεταπτώσεις στον 4178 και γενικότερα την προσοχή μας σαν γραφεία στους 2 αυτούς νόμους. Αν δεν είχε βγεί ο 4495 περσι, καλώς, θα είχαμε έναν νόμο και θα επικεντρωνόμασταν σε αυτόν σε όλα του. Και δικαίως θα έδιναν προθεσμία για να κλείσουν τις υπαγωγές του 4178. Αλλά τώρα, συμβαίνει κάτι τέτοιο? Σε αυτή την γραμμή απαιτείται πλέον στον 4495, στα συμβόλαια να είναι περαιωμένες οι δηλώσεις, για να μην ξεχειλώσει πάλι... Αλλά για τα παλιά δεν γίνεται να μην δίνονται παρατάσεις και είμαι σίγουρος ότι θα δώσουν για πολύ καιρό ακόμα. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κλείσει το σύστημα την υποβολή αρχείων και να μείνουν ημιτελείς οι δηλώσεις. Ξέρεις τι γίνει κάποια στιγμή? Θα μας πιέσουν με την απειλή προστίμου... Προσωπικά δεν χαλαρώνω με το ανέβασμα του 4178 αλλά μερικές φορές είναι αδύνατον να ασχοληθείς όταν τρέχουν τα ...τρέχοντα. Και στην περίπτωση που τα σπάσεις με τον ιδιοκτήτη και δεν σε πληρώνει? τι γίνεται τότε? γιατί να τα ανεβάσεις δωρεάν? Ευχαριστώ

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@dsworks Γενικά δεν κάνεις λάθος συλλογιστική. Όμως, σου διαφεύγει ένας πολύ βασικός παράγοντας.

Μιλάμε για μια έννοια όπως η "ρύθμιση" ή και νομιμοποίηση  αυθαιρεσιών η οποία πέραν της όποιας αντισυνταγματικότητας

μπορεί να θεωρηθεί ότι από μόνη της ως έννοια περιλαμβάνει, είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμη και σήμερα στην

εξέλιξη της πολεοδομικής νομοθεσίας. 

Τουτέστιν, ο πρώτος mainstream σύγχρονος νόμος, 3843/10, περιελάμβανε μια απλή σύντομη διαδικασία, η οποία απαιτούσε

απλή "ζωγραφική" και απευθύνονταν στο μέσο μηχανικό. 

Κατόπιν περάσαμε σε ένα νόμο, ο οποίος εν τέλει αυτοακυρώθηκε, στον οποίο ο μέσος παλιός μηχανικός πελάγωσε με διαδικασίες

ηλεκτρονικής υποβολής, σκαναρίσματα pdf κλπ κλπ. Το ίδιο και επί 4178. Μιλάμε για νομοθεσία δυσνόητη, με πολλά κενά και παρανοήσεις.

Η μετάβαση από 3843 σε 4178 δημιούργησε τεράστια σύγχυση  καθώς άλλαζε τα έως τότε δεδομένα. Αυτό θα το διαπιστώσει κανείς

αν δει τις αμοιβές στην αρχή του 4178 καθώς και το ποσοστό των, χωρίς δόλο, λάθος δηλώσεων στις αρχές του 4178....Αυτες λοιπόν

είναι "προβληματικές" δηλώσεις οι οποίες προσωπικά θεωρώ ότι ή δε θα κλείσουν ποτέ ή θα πρέπει να μεταφερθούν σε μεταγενέστερη νομοθεσία

με όλες τις συνεπαγόμενες ιστορίες. Οι δε πελάτες συνήθως είναι απρόθυμοι για περαιτέρω έξοδα και όπως είναι στημένος ο νόμος ο μηχανικός 

είναι απόλυτα εκτεθειμένος καθώς ο πελάτης στο τέλος ζητά και τα ρέστα....

Συναδερφοι μην αμελουμε το εξής:

Έως κάποια δεκαετία, έμπαιναν ελάχιστοι ή καθόλου συνδετήρες σε δοκάρια, ενώ "δένονταν" τοιχοποιίες σε υποστυλώματα με τον οπλισμό αυτών!!!!

Δεν υπήρχε η έννοια κοντό υποστύλωμα, δεν υπήρχε το τέχνασμα του ικανοτικού κλπ κλπ....

Κατόπιν, οι αστοχίες, η περαιτέρω έρευνα, η εξέλιξη της επιστήμης κλπ άλλαξαν τον τρόπο σκέψης. 

Και μιλάμε για πράγματα σοβαρά, ικανά να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και όχι αν μου φύγε η αποτύπωση 5πόντους ή δε χρέωσα με ΥΔ 

την αποθήκη κάτω από τη σκάλα.

Καταλήγοντας, θεωρώ, ότι πέραν της απαιτούμενης παράτασης στην υποβολή αρχείων και το κλείσιμο δηλώσεων, κάποιες

περιπτώσεις πρακτικά θα ολοκληρωθούν αν και όποτε ανοίξει η περιβόητη ταυτότητα. 

Προσωπικά, δεν έχω ιδιαίτερες, σχεδόν μηδενικές, εκκρεμότητες αλλά δεν είμαι και σε θέση να κρίνω

παλαιότερους συναδέρφους που πρόλαβαν όλη την εξελιξη 3843-4014-4178 κλπ και κουβαλούν εκκρεμής

παλαιές δηλώσεις. Διότι αρχικά σκέφτομαι το πώς σκέφτομαι σήμερα και το πώς όταν ξεκίνησα (τέλη 14)

σε θέματα αυθαιρέτων μετά απο ατέλειωτο διάβασμα συζητήσεις κλπ. και επίσης έχω δεί πώς χειρίζεται pc

Δ.Υ αντίστοιχης ηλικίας με συνάδερφο με τον οποίο συνεργάζομαι.....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 ειναι κι αυτες οι.... πλατυφορμες που καθε λιγο πέφτουν...:mrgreen: 

 

Μαλλον, πιό λογικο θα ηταν   στον τιτλο να εγραφε:

 

Πρωτη  παράταση προθεσμίας υπαγωγής στον Ν. 4495 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018

 

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα είναι να πάρει μια .Η ιστορία έχει δείξει οτι οι επόμενες έρχονται ευκολότερα.Πόσο μάλλον δε εν μέση προεκλογικης περιόδου.

@laxanos  σωστά τα λές εσύ αλλά ποιος ακούει .Αυτο ηταν πάντα το θεμα του ελληνικού κράτους

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

thankafe, laxanos, Elounda

Συνάδελφοι, όπως είπα και πιο πάνω, και εγώ θέλω τόσο την παράταση του 4178 όσο και να συνεχίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια στο εξάμηνο του 4495, αλλά, διαβάζω αυτά που γράψατε παραπάνω και δεν βλέπω ΤΙΠΟΤΑ που να μπορώ να το «πακετάρω» σε αίτημα και να το πάω στους συλλόγους, στο ΤΕΕ, στον υπουργό να του πω, «θέλουμε παράταση για αυτό και αυτό το λόγο».

Ειδικά εσύ laxanos, αν όντως μπήκες στο χορό τέλη του 2014, έχεις χάσει απίστευτα πράγματα με τον 4014 (ή τουλάχιστον τα έχεις δει αναδρομικά). Αν με καταλαβαίνεις, δεν μπορείς να ζητήσεις παράταση στα αρχεία του 4178 επειδή δεν μπαίναν συνδετήρες στα δοκάρια ή τα άλλα που γράφεις. Μήπως θες να πεις ότι έχεις παλιές υποθέσεις που δεν «συμφέρουν» να κάνουν μετάβαση γιατί η στατική επάρκεια θα τις κάνεις ασήκωτες και ότι έχει περάσει ο χρόνος με αυτή την εκκρεμμότητα;

Αν αυτό το πράγμα πάει στο υπουργείο ο αντίλογος θα είναι ότι ο 4178 έχει ένα span 4 χρόνια (από το 2013 έως το 2017), τα δύο τελευταία χωρίς σοβαρές αλλαγές στην ερμηνεία, λόγω εγκυκλίων κλπ. Συν ένας χρόνος ακόμα, το 2018. Αν υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό και πιο βάσιμο σαν αίτημα, πέρα από γενική φιλοσόφιση της νομοθεσίας των αυθαιρέτων και των αντισεισμικών, πέρα από το γνωστικό επίπεδο του καθενός, και πέρα από τα προσωπικά βιώματα του καθενός, να την καταθέσει εδώ να δούμε τι μπορεί να γίνει.

Αν έχουμε μία παλιά υπόθεση, με λάθος ΦΚ & λάθος υπολογισμούς προστίμου και τα ανακαλύπτουμε τώρα με τα σχέδια, η παράταση δεν είναι λύση, είναι στρουθοκαμηλισμός. Αν υπάρχει οικονομική οφειλή, είναι θέμα που ανάγεται στα συμφωνητικά που έχουμε κάνει, και λύνεται αρμοδίως και πάντως όχι με παράταση.

Χωρίς παρεξήγηση, αν τα διάβαζε κανείς αυτά στο υπουργείο τώρα θα μας έλεγε: «προβλήμά σας, έχετε 1 μήνα ακόμα, δουλέψτε αντί να φιλοσοφείτε».

Συγγνώμη για το σεντονάκι και το off-topic, απόλυτως τίποτα με κανέναν επί προσωπικού.
Πολύ καλημέρα σε όλους!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απλά να πω ότι πλατφόρμα για το ανέβασμα των αρχείων άνοιξε αρκετό καιρό μετά την δημιουργία του νόμου. Με πολλές ασάφιες περί δικαιολογητικών και το τι έπρεπε τελικά να περιέχει αυτό το διαβόητο διάγραμμα κάλυψης και το διαβόητο ΔΕΔΟΤΑ. Οπότε σκεφτείτε τι φόρτος δουλειάς μαζεύτηκε ενώ έτρεχαν και τα τρέχοντα που προανέφερε και συνάδελφος. Από τότε που άνοιξε η πλατφόρμα για τα δικαιολογητικά έχω μηδενικές εκκρεμότητες. Κουβαλάω όμως αρκετές δηλώσεις από παλαιότερα, με αρκετά λάθη στον υπολογισμό των προστίμων και μη έχοντας και σαφή εικόνα του τι είχα υπολογίσει και πώς.

Εν κατακλείδι θεωρώ ότι το κράτος δεν θα δυσαρεστήσει τα βαποράκια τους, (αφού τα τελευταία 8 χρόνια τους έχουμε μαζέψει πάνω από 2 δις) και θα δώσουν γενναία παράταση.

Link to comment
Share on other sites

Μεταξύ σοβαρού & αστείου, η αστάθεια στο σύστημα, σε συνάρτηση με τα 15-20-40-50 ηλεκτρονικά συστήματα που φτιάχνει το ΤΕΕ, και προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος των file servers, τώρα που παίρνουν μπρος και οι e-άδειες (και κάποια στιγμή όλα θα πρέπει να διασταυρωθούν), να μία καλή δικαιολογία για παράταση.

8-)

αυτές οι πλατυφόρμες, που λέει και ο Dimitris...

Link to comment
Share on other sites

Το ανέβασμα των δικαιολογητικών, τουλάχιστον για τον Ν4495, θα παρει παράταση, δε γίνεται διαφορετικά.

Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, 6μηνες για να ανέβουν τα αρχεία, δεν είναι και μικρό χρονικό διάστημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.