Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων από μη Μηχανολόγους/Ηλεκτρολόγους


Recommended Posts

On 5/10/2018 at 6:22 ΜΜ, gedoris said:

Στο Ν.4254/2014, σημείο 3γ) της υποπαραγράφου ΣΤ23, αναφέρεται ότι "Η κατά τα προεδρικά διατάγματα 112/2012 (Α΄ 197), 113/2012 (Α΄ 198), 114/2012 (Α΄ 199), 115/2012 (Α΄ 200), 1/2013
(Α΄ 3) και 108/2013 (Α΄ 141) χορήγηση βεβαίωσης αναγγελίας στους Μηχανικούς που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 6422/1934 (Α΄ 412) επεκτείνεται σε όλους τους Διπλωματούχους Μηχανικούς Πολυτεχνικής Σχολής Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, το γνωστικό αντικείμενο σπουδών των οποίων αντιστοιχεί σε επιμέρους πτυχές της δραστηριότητας της Μηχανικής."

Επίσης, στην εγκύκλιο οικ. 10069/52/ΦΓ.6.19/28-01-2016 (ΑΔΑ: Ω19Ξ4653Ο7-ΘΜΥ) της Γεν. Γραμ. Βιομηχανίας του Υπ. Οικ., Αναπ. & Τουρισμού διευκρινίζει ότι η επέκταση αφορά ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ (πλην ορισμένων εξαιρέσεων σε ορισμένα ΠΔ).

 

Συνάδελφε καλημέρα,

στην πρώτη σελίδα, πρώτο post..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στο Ν. 4254/2014, στην συγκεκριμένη υποπαράγραφο υπάρχει η φράση "το γνωστικό αντικείμενο σπουδών των οποίων αντιστοιχεί σε επιμέρους πτυχές της δραστηριότητας της Μηχανικής". Διευκρινίζει δηλαδή ότι πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο από τις ανάλογες σπουδές και όχι όλοι για όλα.

Link to comment
Share on other sites

On 6/10/2018 at 1:18 ΜΜ, gedoris said:

Συνάδελφε αν θέλεις διάβασε λίγο τα προηγούμενα post, μην λέμε τα ίδια. Ενημερωτικά στο συγκεκριμένο Υπουργείο που εξέδωσε την διευκρινιστική εγκύκλιο υπάγονται οι Περιφέρειες (οι οποίες είναι αρμόδιες για τις συγκεκριμένες αναγγελίες).

Link to comment
Share on other sites

Τα έχω διαβάσει τα προηγούμενα post. Υπάρχει πρόβλημα στην ερμηνεία των Νόμων , των εγκυκλίων κλπ. από τους αρμόδιους. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Όλοι οι Διπλ.Μηχανικοί...Δεν αναφέρει όμως πουθενά για Π.Μ. ή Αρχιτέκτονες που είναι βασικές ειδικότητες. Μπορεί να το ερμηνέυουν έτσι...Εάν παντως έχεις γνώσεις από υδραυλικές εγκαταστάσεις (εννοώ από την σχολή σου) καλά κάνεις και επιμένεις...αλλιώς έχουν δίκαιο οι αρμόδιοι.

Link to comment
Share on other sites

Από το συνημμένο που ανέβασες:

4.σύμφωνα με το ν.6422/34, Διπλωματούχοι Μηχανικοί κάτοχοι του γνωστικού αντικειμένου επί εγκαταστάσεων, πέραν αυτών που αναφέρονται στο ανωτέρω σημείο 2, είναι οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Ναυπηγοί και Χημικοί Μηχανικοί, ειδικότητες οι οποίες με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν σήμερα αναδιαμορφωθεί. Σήμερα οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί οι έχοντες γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τις εγκαταστάσεις είναι
όσοι βάσει του διπλώματός τους κατανέμονται από το ΤΕΕ σε μία από τις βασικές ειδικότητες του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Μηχανολόγου Μηχανικού, Ναυπηγού, Μεταλλουργού-Μεταλλειολόγου, Χημικού Μηχανικού, Ηλεκτρονικού Μηχανικού.

Όπως έγραψα και πριν δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για Πολ.Μηχ. ή Αρχιτέκτονες.

Έχοντας λοιπόν υπόψη αυτό (γράφει στο συνημμένο), σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

2) Όσον αφορά την επέκταση στα ρυθμιζόμενα με το Π.Δ. 113/12 (Α΄ 198), την οποία αναφέρει το ως άνω σημείο 3γ της υποπαραγράφου ΣΤ.23 του ν.4254/14, αυτή αφορά σε όλους τους Διπλωματούχους Μηχανικούς Πολυτεχνικής Σχολής Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, με την εγγραφή τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος [ΤΕΕ] και σύμφωνα με την αυτή διαδικασία που προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις για τους Μηχανικούς που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.6422/1934, ήτοι με την διαδικασία της αδειοδότησης, και όχι της βεβαίωσης αναγγελίας.

Δηλαδή όλους τους Μηχανικούς που εμπίπτουν σε μία από τις βασικές ειδικότητες του ΤΕΕ (οι έχοντες γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τις εγκαταστάσεις) και είναι κάτοχοι του γνωστικού αντικειμένου επί εγκαταστάσεων.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η υπόθεση λοιπόν κρίνεται από την ερμηνεία των επιμέρους πτυχών. Οι μεν λένε ότι οι επιμέρους πτυχές είναι οι σχετικές με τις εν λόγω εγκαταστάσεις και οι δε ότι οι επιμέρους πτυχές είναι οι υπόλοιπες, μη σχετικές. Δηλαδή ότι ακόμα κι αν έχεις σπουδάσει άλλες πτυχές της μηχανικής, όπως πχ χωροταξία (που δεν έχει κανένα μάθημα κατασκευών), σου δίνεται το δικαίωμα να ασκήσεις αυτό το επάγγελμα. 

Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιό ακριβώς είναι αυτό το επάγγελμα που ενδέχεται να δικαιούμαι κι εγώ να ασκήσω. Δηλαδή σαν πολιτικός μηχανικός μπορώ να ανοίξω σιδεράδικο ή υδραυλικάδικο (για να αναφερθώ μόνο στα σχετικά με τις πτυχές της επιστήμης μου)? 

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Νομιζω το βασικο ερωτημα δεν ειναι αν μπορεις  να κανεις υδραυλικα. Οι αδειες αυτες ειναι για εγκατασταση και μονο. Τωρα κατα ποσο ενας πολιτικος μηχανικος ή ενας αρχιτεκτονας πχ μπορει να κανει πραγματα που δεν τα χει διδαχτει. Νομιζω εκει κολλανε οι συναδερφοι.

Για τα ηλεκτρολογικα και τις υπογραφες σε Υ.Δ.Ε μικρης ισχυος απο πολιτικο μηχανικο που πετυχαινουμε τελευταια ξερει κανεις τιποτα;

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να προσβάλω καμία ειδικότητα, έχει διδαχθεί κανένας ΗΜ ή ΜΜ πως να βιδώνει σωλήνα με κάβουρα χωρίς να έχει διαρροές? Σε ποιο μάθημα ο καθηγητής εμφανίστηκε με κάβουρα ή φιλιέρα ή πρέσσα στη σχολή? Αυτά τα διδάσκονται (ίσως) σε ΙΕΚ. Αυτά τα ΠΔ είναι για τεχνικά επαγγέλματα. Αυτό που ρωτάω είναι το εξής: ποιο είναι το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο που δεν έχει π.χ. ένας ΠΜ και έχουν οι ΗΜ και ΜΜ για να μπορέσει να ασκήσει το επάγγελμα του υδραυλικού?

Edited by gedoris
Link to comment
Share on other sites

48 λεπτά πριν, gedoris said:

Χωρίς να θέλω να προσβάλω καμία ειδικότητα, έχει διδαχθεί κανένας ΗΜ ή ΜΜ πως να βιδώνει σωλήνα με κάβουρα χωρίς να έχει διαρροές? Σε ποιο μάθημα ο καθηγητής εμφανίστηκε με κάβουρα ή φιλιέρα ή πρέσσα στη σχολή?

1ο εξάμηνο εργαστήριο μηχανουργείου για τα περισσότερα που αναφέρεις. Επιπλέον έχεις ιδέα πχ πως γίνεται ο έλεγχος στεγανότητας;

Link to comment
Share on other sites

εργαστήριο μηχανουργείου γίνεται σε διπλωματούχους μηχανικούς???? Ο νόμος αναφέρεται σε διπλωματούχους μηχανικούς, όχι ΤΕΙ... Εγώ συγκεκριμένα πραγματοποιώ ο ίδιος ελέγχους στεγανότητας σε αγωγούς φυσικού αερίου με ψηφιακό μιλιμπαρόμετρο testo... Αλλά ας μιλάμε γενικά, να μην το προσωποποιήσω...

Edited by gedoris
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.