Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΔΕΗ: Ζημιογόνες 7 εκατ. τον μήνα οι μονάδες λιγνίτη σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη


Engineer

Recommended Posts

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο διαγωνισμός για την αποεπένδυση της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για το προσφερόμενο τίμημα αλλά και για την στάση που θα κρατήσουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Η διστακτικότητα των υποψηφίων φάνηκε και από την πίεση που ασκήθηκε για παράταση του διαγωνισμού κατά ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να δοθεί περισσότερος χρόνους στους ενδιαφερόμενους ώστε να αξιολογηθούν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και να μην οδηγηθεί η διαδικασία σε μία παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης.

Η νέα προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι η 7η Νοεμβρίου. Στην ΔΕΗ ελπίζουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επενδυτές προκειμένου να επιλυθεί και η αβεβαιότητα των ΑΔΙ (πιστοποιητικά διαθεσιμότητας) που είναι ένας μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος μπορεί να «γλυκάνει» τους επενδυτές.

Ωστόσο, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα διεθνώς στο χρηματιστήριο των ρύπων (το κόστος έχει εκτιναχθεί στα 26 ευρώ από 6 ευρώ που ήταν πέρσι) και με το ύψος των ζημιών που εμφανίζουν οι υπό πώληση μονάδες, οι υποψήφιοι κατεβάζουν στο χαμηλότερο επίπεδο τον πήχη του τιμήματος. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι σκέφτονται ακόμη και αν θα υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά.

Οι επενδυτές (η Κινεζική CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους Τσέχους της Seven Energy) εμφανίζονται να διερευνούν διάφορα σενάρια και λύσεις για να επιλυθεί ο γόρδιος δεσμός του λιγνίτη. Ο κυριότερος λόγος όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι γιατί θέλουν να αποφύγουν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την αγορά ενέργειας.

«Θέλουμε να πετύχει ο διαγωνισμός γιατί επιδιώκουμε να διατηρήσουμε μια ισχυρή ΔΕΗ» λέει στέλεχος κορυφαίου ομίλου που συμμετέχει στο διαγωνισμό. Ένας επιπρόσθετος λόγος είναι ότι αν αποτύχει ο διαγωνισμός του λιγνίτη, θα μπουν στο τραπέζι τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ και τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί εντελώς το παιχνίδι για τις εγχώριους ενεργειακές εταιρείες.

«Σε αυτή την περίπτωση οι ντόπιοι παίκτες δεν θα δουν τις μονάδες αυτές ούτε με το τηλεσκόπιο, γιατί θα έρθει όλη η Ευρώπη και θα τις χτυπήσει πολύ δυνατά», επισημαίνει.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την ΔΕΗ για αυτό και οι υποψήφιοι έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα χρειαστεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις για να στηρίξει την βιωσιμότητα των μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι των Τσέχων επενδυτών έχουν κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία που έχουν συλλέξει για τις μονάδες από το data room και από τις συναντήσεις με στελέχη της ΔΕΗ και εκτιμούν τις ζημιές τους σε 7 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Με μέσο όρο κόστους για την αγορά των ρύπων (CO2) 15 ευρώ τον τόνο, στο πεντάμηνο ανεβάζουν την ζημιά της ΔΕΗ σε 35 εκατομμύρια ευρώ. Πληροφορίες που δεν έχει καταστεί δυνατόν να διασταυρωθεί η ακρίβειά τους, αναφέρουν ότι στην άσκηση των συμβούλων, υπάρχει και μία πρόβλεψη για συσσωρευμένες ζημιές συνολικού ύψους 200-300 εκατομμυρίων ευρώ των μονάδων για όλο την διάρκεια ζωής τους. Υπό αυτές τις συνθήκες κάθε προσδοκία για επίτευξη εύλογου τιμήματος ακυρώνεται.

Από τα δημοσιευμένα στοιχεία εξαμήνου, η ΔΕΗ φαίνεται να έχει επιβαρυνθεί με 240 εκ. ευρώ από την απομείωση της αξίας των δύο εταιρειών που έχουν αποσχιστεί (Λιγνιτική Μελίτης και Λιγνιτική Μεγαλόπολης) με βάση την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Από την πλευρά τους, στελέχη της ΔΕΗ αμφισβητούν τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία των επενδυτών, υποστηρίζοντας το επιχείρημα ότι οι μονάδες θα έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος στα χέρια των ιδιωτών.

Τονίζουν επίσης ότι υπάρχει προφορική συμφωνία με την Κομισιόν για να δοθεί αποζημίωση για ΑΔΙ, εξέλιξη που είναι μεν θετική αλλά εάν ισχύσει το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, οι προσφορές θα υποβληθούν χωρίς να υπολογίζουν την αποζημίωση των ΑΔΙ. Στην ΔΕΗ εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο διαγωνισμός θα έχει θετική κατάληξη και επισημαίνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Κινέζων για να κατασκευαστεί η Μελίτη ΙΙ. Πρόκειται για την άδεια που δίνεται πακέτο σε ιδιώτες με την πώληση της μονάδα της Φλώρινας.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.