Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τρεις λόγοι οδηγούν σε έκρηξη εσόδων από αγοραπωλησίες ακινήτων


Engineer

Recommended Posts

Είχε πολλά χρόνια η κτηματαγορά να δει τέτοιες χαρές και μεγαλεία με τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η έκρηξη του Airbnb τελευταία, ο πανικός των πολιτών να σπεύσουν να κάνουν μεταβιβάσεις για να προλάβουν νέες αντικειμενικές αξίες από το 2019 και η... χρυσή βίζα, εκτόξευσαν τα έσοδα του κράτους.

Ετσι, αύξηση πάνω από 40% παρουσιάζουν τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων  στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους από την αρχή του έτους οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι αυξημένες κατά  30% σε σύγκριση με το 2017, ποσοστό που είναι πολύ μεγαλύτερο στην καρδιά της Αθήνας, όπου κυριαρχεί η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.  

Τα αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις φορολογικές εισπράξεις δείχνουν ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018, τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων όπου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων ανήλθαν σε 204,63 εκατ. ευρώ ποσό αυξημένο κατά 40,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 145,30 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο, όταν είχαν ανακοινωθεί ήδη οι νέες αντικειμενικές αξίες και είχε γίνει γνωστό ότι αυτές θα ισχύσουν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και το 2019 θα ενεργοποιηθούν για τους φόρους μεταβίβασης και τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης έκαναν άλμα κατά 50,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Ανήλθαν σε 24,59 εκατ. ευρώ όταν τον Ιούλιο του 2017 είχαν εισπραχθεί 16,33 εκατ. ευρώ καθώς οι φορολογούμενοι έσπευσαν να αποκτήσουν ή να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητο για να προλάβουν τις επιβαρύνσεις. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΑΑΔΕ η αύξηση στα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης «είναι πιθανόν να οφείλεται στην αναμενόμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών που δύναται να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους πριν την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις  αρχές του 2019, αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες στις περιοχές που οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα αυξηθούν έως και 50%.  Για παράδειγμα η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στην Κερατέα επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.701 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 για το ίδιο ακίνητο ο φόρος εκτοξεύεται σε 2.551,50 ευρώ, με αύξηση 50%.

Στα συμβολαιογραφεία υπάρχει έντονη κινητικότητα και όπως λένε οι συμβολαιογράφοι τα περισσότερα συμβόλαια για αγοραπωλησίες και γονικές παροχές αναμένεται να υπογραφούν στο τελευταίο δίμηνο του έτους καθώς οι φορολογούμενοι θα επισπεύσουν την αγορά ή τη μεταβίβαση με γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου για να προλάβουν τις επιβαρύνσεις που θα έρθουν από τις αρχές του επόμενου έτους. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ειδήσεις από ασχέτους , λές και τα 850 € που είναι το μέγιστο της διαφοράς , είναι που θα κάνει την διαφορά σε μια αγορά 60000 € που έχει βάλει .

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι πόσα λεφτά έχει χάσει το κράτος από τις μεταβιβάσεις και από την μείωση του συντελεστή από το 9-11 % στο 3 % , αλλά και από την αύξηση του ΦΠΑ και γενικότερα από την επίθεση στα ακίνητα μέσω του ΕΝΦΙΑ .

Οταν με όλα αυτά το κράτος θα πάρει περίπου μισό δις φόρο , δηλαδή το 1/5 του ΕΝΦΙΑ , καταλαβαίνουμε πόσο ανόητοι υπάρχουν εκεί στα υπουργεία ....

Γιατί με τα παλαιότερα ισχύοντα και τις σημερινές μεταβιβάσεις μόνο παλαιών θα είχαμε 1,5 δις έσοδα και αν μειωνόταν ο ΦΠΑ και στα καινούργια στο 13 % θα είχαμε έναν ΕΝΦΙΑ μόνο από τις μεταβιβάσεις . Οπότε με ΕΝΦΙΑ στο 1/3 του σημερινού θα είχε το κράτος 3,5 δις έσοδα από φόρο μεταβίβασης και μικρό ΕΝΦΙΑ , αντί για 2,5 από έναν ΕΝΦΙΑ που έχει καταστρέψει τον κόσμο και άλλο μισό δις από τις μεταβιβάσεις .

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πάντως, αυτές τις ειδήσεις τις ακούω το τελευταίο έτος και καλά για θετική πορεία στα ακίνητα. Ρώτα συγγενή μου εργολάβο οικοδομών που ακόμα έχει απούλητα διαμερίσματα από το 2006 που χτίστηκε η τελευταία πολυκατοικία του, μου λέει οτι είναι ραδιοαρβύλα όλα αυτά που ακούγονται από τα ΜΜΕ, οι ειδήσεις είναι υποκινούμενες από συγκεκριμένους κύκλους τους κατασκευαστικού τομέα για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ έχω απούλητα από το 11 . Αλλά αυτό είναι λογικό από την στιγμή που στα καινούργια μόνο η πρώτη κατοικία έχει αφορολόγητο , ενώ η δεύτερη έχει ΦΠΑ 24 % . Επειδή την αγορά την κινούν οι ξένοι και παίζουν και μεγάλες μεσιτείες από το εξωτερικό και το εσωτερικό , η αγορά κινείται μόνο σε παλαιά ακίνητα , που αγοράζουν οι ξένοι χωρίς δάνειο και με μικρό φόρο μεταβίβασης .

Απλά η αλλαγή αυτή σταμάτησε την υποτιμητική προσδοκία που είχαν όλοι , αλλά ακόμα οι "αγοραστές"  νομίζουν ότι Αχ , Αχ , Αχ τους αρέσει ο Μπάχ και θα πιάσουν το τζόκερ , παίρνοντας τζάμπα το καλύτερο φιλέτο .

Μου έλεγε χτες μεσίτης για κάποιον που τον πρήζει εδώ και 2 χρόνια , να του βρεί μονοκατοικία με 50000 και δεν δέχεται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν .

Το κράτος πρέπει να μειώσει άμεσα τον ΦΠΑ των νεόδμητων στο 13 % , όπως έκανε με τον φόρο στα μτχ και να καταργήσει τον φόρο δωρεάς μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού , γιατί αλλιώς δεν νοείται η ελληνική οικογένεια .

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.