Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επέκταση Υπογείου εκτός περιγράμματος, μετράει στην Κάλυψη;


Recommended Posts

On 22/12/2020 at 1:15 ΜΜ, Chr1st0s said:

@gi_arch   δε βλέπω να περιλαμβάνονται οι αποθήκες στο αρθρο 11..
απο ΤΤΟ -Οι επεκτάσεις υπογείων χώρων γίνονται αποκλειστικά με βοηθητικές χρήσεις που περιγράφονται στο άρθρο 11.  
KAI από Αρ.11
Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται :οι υπόγειοι όροφοι και οι επεκτάσεις τους σύμφωνα με το άρθρο 17 για :
i.     την εξυπηρέτηση χώρων στάθμευσης ανεξάρτητα κτιρίων, 
ii.     τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτιρίου και την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου,
iii.     τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις για τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, 
iv.     τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, 
v.     τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), 
vi.     υδατοδεξαμενή ή δεξαμενή συλλογής λυμάτων και τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις αυτών,
vii.     πισίνα – μηχανοστάσιο πισίνας, 
viii.    λεβητοστάσια, μηχανοστάσια, 
όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που τις διέπουν. 

Τις αποθήκες έχω καταφέρει να τις εντάξω μέσα στο περίγραμμα, αυτό που βγαίνει εκτός είναι ένας διάδρομος που ενώνει τις αποθήκες. Και επειδή όπως σωστά γράφεις στις επεκτάσεις του υπογείου μιλάει για συγκεκριμένους χώρους με βοηθητική χρήση προσπαθω να καταλάβω αν ένας διάδρομος για την εξυπηρέτηση άλλων χώρων μπορεί να επιτραπεί 

 

@kan62 Δυστυχως τον διαχωρισμό για το αν επιτρέπεται διάδρομος ο νομοθέτης το κάνει για το έξτρα υπόγειο σε περίπτωση που υπάρχει κύρια χρήση στο 1ο υπόγειο. Δυστυχώς στη περίπτωση μου ένα υπόγειο θα υπάρχει εξ'ολοκλήρου με βοηθητικές χρήσεις και ένα διάδρομο εκτος περιγράμματος. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 110
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

30 λεπτά πριν, gi_arch said:

Δυστυχως τον διαχωρισμό για το αν επιτρέπεται διάδρομος ο νομοθέτης το κάνει για το έξτρα υπόγειο σε περίπτωση που υπάρχει κύρια χρήση στο 1ο υπόγειο. Δυστυχώς στη περίπτωση μου ένα υπόγειο θα υπάρχει εξ'ολοκλήρου με βοηθητικές χρήσεις και ένα διάδρομο εκτος περιγράμματος. 

Ο νομοθέτης μιλάει για τις βοηθητικές χρήσεις όλης της παραγράφου.
Επίσης πρόσεξε ότι μιλάει για μέγιστη επιφάνεια ίση με την κάλυψη και όχι για εντός της κάλυψης του υπερκείμενου κτηρίου, αλλά και σε επεκτάσεις σύμφωνα με το άρθρο 17.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

ναι έχεις δίκιο, η μετάφραση στο κεφάλι μου ήταν εντός της κάλυψης...μιλάει ξεκάθαρα για μέγιστη επιφάνεια ίση με τη κάλυψη. 

Link to comment
Share on other sites

@kan62 @gi_arch Καλή Χρονιά συνάδελφοι με υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία!

Ο ορισμός δεν είναι πολύ ξεκάθαρος... στην παρ.θ γίνεται αναφορά για τους υπόγειους χώρους και τις επεκτάσεις τους ξεκάθαρα, επομένως έστω σε κατοικία ότι μπορούμε να έχουμε Χώρους Στάθμευσης εντός και εκτός περιγράμματος... στη συνέχεια στην ι. συγκεκριμενοποιεί για τις Κατοικίες και δημιουργείται η αμφιβολία για τις Αποθήκες 1) αν μπορούν να είναι εκτός περιγράμματος κτιρίου με την κάλυψή τους συνολικά να είναι όσο και η κάλυψη του κτιρίου ή 2)αν πρέπει να είναι εντός περιγράμματος...το "επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο" φαίνεται να συμφωνεί με αυτό που αναφέρει ο @kan62 λίγο πιο κάτω που αναφέρεται σε άλλο θέμα (Ύπαρξη Χώρων Κύριας Χρήσης στο Υπόγειο) αλλά στην ίδια λογική  και αναφέρει "Η μέγιστη επιφάνεια των παραπάνω βοηθητικών χρήσεων ισούται με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο (κάλυψη κτιρίου) και δύνανται να τοποθετούνται και σε επεκτάσεις υπογείων.", οπότε κάνοντας αναγωγή στο θέμα μας φαίνεται πως ισχύει 1)...

Στη συνέχεια από τις Τ.Ο. στο άρθρο 17, παρ. 6,β αναφέρεται στο εξής: "[διευκρίνιση σε συνδυασμό με την παρ.8Α] Δεν επιτρέπεται η επέκταση υπογείων στο προκήπιο (πρασιά). Οι επεκτάσεις υπογείων χώρων γίνονται αποκλειστικά με βοηθητικές χρήσεις που περιγράφονται στο άρθρο 11. Στην επέκταση υπογείων μπορούν να περιλαμβάνονται θέσεις στάθμευσης, αποθήκες κατοικίας, αποθήκες ειδικών χρήσεων, λεβητοστάσια και μηχανοστάσια, μηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου, για τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, υδατοδεξαμενές ή δεξαμενές συλλογής λυμάτων ή πισίνας. Τυχόν κύριες χρήσεις που χωροθετούνται σε υπόγειο χώρο του κτιρίου εμπίπτουν στο περίγραμμά του, αποτελούν λειτουργικό προσάρτημα του και δεν μπορούν να βρίσκονται στην εκτός περιγράμματος του κτιρίου επέκταση."

Συνδιαστικά τέλος θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν σε Κτίριο με χρήση Κατοικία, έχουμε Υπόγειο όσο και το περίγραμμα του κτιρίου (επομένως έχουμε καλύψει πλήρως το υπόγειο με κάλυψη όση και το κτίριο, αλλά επειδή η χρήση είναι για Χώρο Στάθμευσης Οχημάτων είμαστε στην παρ.θ), μπορούμε εκτός περιγράμματος κτιρίου να έχουμε Αποθήκες (καθώς και ΗΜ εγκαταστάσεις ή άλλες βοηθητικές χρήσεις), εξετάζοντας η συνολική κάλυψη να είναι < από την Κάλυψη του κτιρίου; Είναι σωστός ο συλλογισμός; Θεωρώ πως ναι, αλλά η  όποια αναφορά στην Κάλυψη προηγουμένως προβληματίζει...

Link to comment
Share on other sites

@Gestalt

Καλημέρα και καλή χρονιά. 

Αν προσθέσεις στο άρθρο 17 παράγραφο 6β, όπου σου λέει ότι μπορείς να επεκταθείς (με τις χρήσεις του 11) χωρίς να μετράει στη κάλυψη ανάλογα με τα τμ του οικοπέδου σου μέχρι κάποιο ποσοστό και τις ΤΟ που παρέθεσες παραπάνω για την συγκεκριμένη παράγραφο τότε ανάλογα με το οικόπεδο σου μπορείς να επεκταθείς σε ένα ποσοστό ΚΑΙ με χρήση αποθήκης. 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα και καλή χρονιά.

Για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου κτιρίου κατοικίας με υπόγειο, (ημιυπόγειο για την ακρίβεια), θέλω να επεκτείνω το υπόγειο εκτός περιγράμματος κτιρίου, έτσι ώστε στο χώρο αυτό να δημιουργήσβ μια (ημι) υπόγεια θέση στάθμευσης. Το οικόπεδό μου είναι 775,00m2 και δεν έχω πρόβλημα με κάλυψη - δόμηση - φύτευση ούτε με υποχρεωτικό ακάλυτπο. Ο χώρος αυτός θα μετρήσει σε δόμηση ή κάλυψη??

Ευχαριστώ.

Edited by CAPRICE_
διορθωση
Link to comment
Share on other sites

@CAPRICE_

Όταν λες ημιυπόγειο τι εννοείς; Αν πληρεί τις πορϋποθέσεις υπογείου, και είσαι εντός σχεδίου ή οικισμού, το δε μετράει πουθενά

Αρ11 παρ6  Στον ΣΔ δεν προσμετρ.:   θ.    οι υπόγειοι όροφοι και οι επεκτάσεις τους σύμφωνα με το άρθρο 17 για :
i.     την εξυπηρέτηση χώρων στάθμευσης ανεξάρτητα κτιρίων, 

Αρ12 παρ4  γ)
Στην Κάλυψη δεν προσμετρ. επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο :
δ.    Χώρων και κατασκευών όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17 με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πληρεί τις προϋποθέσεις υπογείου. Απλώς με μπερδεύει  λίγο το άρθρο 11 γιατί στην παράγραφο ι   εξειδικεύει τις κατοικίες και αναφέρεται σε επιφάνεια που καταλαμβάνει το υπερκείμενο κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

εσένα η θ) σε ενδιαφέρει αν έχεις μόνο στάθμευση.
Η επιφάνεια ίση με κάλυψη κτιρίου για την οποία μιλάει η περίπτωση ι)  (είτε εντός είτε εκτός περιγράμματος)  αναφέρεται στη μεγ. επιφάνεια που μπορείς να έχεις γενικά Β.Χ. (πχ αποθήκη, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στους χώρους της περ. θ)) ή και Κ.Χ. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.