Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

e-ΑΔΕΙΕΣ Σύστημα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών.


Recommended Posts

On 8/11/2018 at 2:12 ΜΜ, ΚΑΝΑ said:

 

Θα υπολογίσεται και θα πληρώσεται τα φορολογικά όπως θεωρείται σωστό. Θα ανεβάσεται τα σχετικά παραστατικά στο σύστημα, μαζί με προυπολογισμό και πιθανό αναλυτικό και μετά την έκδοση της άδειας θα γίνει ο έλεγχος των φορολογικών. Εαν απαιτηθούν επιπλέον πληρωμές θα τις κάνετε συμπληρωμάτικά και τότε θα κλείσει ο φάκελος χωρίς να έχετε κάποια επιπλέον επίπτωση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που έχουμε: 

Κτίριο στο οποίο ένα μικρό τμήμα απαιτεί νομιμοποίηση: Κατηγορία 2 

Άλλο κτίριο σε συνέχεια του προηγούμενου (στατικά ανεξάρτητο) προς κατεδάφιση: Κατηγορία 1 

Μπορούμε να υποβάλουμε μια αίτηση; 

Link to comment
Share on other sites

Κατεδάφιση δεν κάνεις αν δεν κάνεις νομιμοποίηση. Νομιμοποίηση δεν γίνεται αν δεν γίνει και η κατεδάφιση μαζί.

Ο μόνος τρόπος λοιπόν, για να γίνει νόμιμα η διαδικασία, είναι να γίνουν και τα δύο μαζί και αυτό οδηγεί στο άρθρο 106 το οποίο δεν υλοποιείται με κατηγορία 1.

Άρα υπαγωγή αυθαιρέτου και άδεια μόνο κατηγορίας 2.

Link to comment
Share on other sites

27 λεπτά πριν, kan62 said:

Κατεδάφιση δεν κάνεις αν δεν κάνεις νομιμοποίηση. Ναι 

Νομιμοποίηση δεν γίνεται αν δεν γίνει και η κατεδάφιση μαζί. Αυτό θέλουμε αλλά αν δε το θέλαμε γιατί να μη μπορεί να γίνει νομιμοποίηση (το προς κατεδάφιση είναι νομίμως υφιστάμενο) 

Ο μόνος τρόπος λοιπόν, για να γίνει νόμιμα η διαδικασία, είναι να γίνουν και τα δύο μαζί και αυτό οδηγεί στο άρθρο 106 το οποίο δεν υλοποιείται με κατηγορία 1.

Από πού προκύπτει ότι νομιμοποίηση γίνεται μόνο με κατηγορία 2; 

Άρα υπαγωγή αυθαιρέτου και άδεια μόνο κατηγορίας 2. Υπαγωγή φαντάζομαι εννοείς στο 106. Τι θα κάνω με την υπάλληλο όταν θα πάω συνδυαστικά τα δυο στην κατηγορία 2. Στην ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 άρθρο 8 η κατεδάφιση είναι κατηγορία 1.

 

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 29, ν.4495/17  (πάντα ξεκινάμε από το νόμο, ακολουθούν οι εγκύκλιοι)

 

1.   Οικοδομική άδεια απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, η οποία δεν εμπίπτει στις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας και αφορά ιδίως :

 

β) κατεδάφιση κατασκευών εξαιρουμένων των περιπτώσεων της παραγράφου 4,

 

 

4.   Έγκριση εκτέλεσης εργασιών απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες, ύστερα από υποβολή τεχνικής έκθεσης και δήλωσης, αρμόδιου μηχανικού ότι αναλαμβάνει την επίβλεψη, σύμφωνα με τους όρους που ορίζει το Τμήμα Ελέγχου Δόμησης - Τοπικό Παρατηρητήριο :

 

γ)   κατεδάφιση ή αποκατάσταση κατασκευών που έχουν κριθεί οριστικά αυθαίρετες ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 106 του παρόντος ή στην παρ.1α του άρθρου 23 του ν.4178/2013, όπως ισχύει.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι εγκύκλιος, είναι υπουργική απόφαση (αυτό θα μου λέει η υπάλληλος όταν θα αρχίσουν τα όργανα :???:).

Κατά τα λοιπά, νομίζω πως σαφώς είμαστε στην οικοδομική άδεια καθώς όπως είπα και παραπάνω το προς κατεδάφιση είναι νομίμως υφιστάμενο.  

Το ερώτημα είχε να κάνει με την κατηγορία της άδειας. Η Υ.Α. λέει πως η κατεδάφιση είναι κατηγορία 1 και ο νόμος λέει κατηγορία 2 στο άρθρο 36§2 καθώς όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική και εσύ μου είπες: Στην 2 εμπίπτουν περιπτώσεις περιπτώσεις νοµιµοποίησης κτιρίου, αφού η υπηρεσία δόµησης καλείται να προβεί σε αυτοψία επί τόπου και σε
έλεγχο της δηλωθείσας ως υφισταµένης κατάστασης.

 

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ για την κατηγορία απάντησα.

Ακόμη και νομίμως υφιστάμενο να είναι, αν πας με κατηγορία 1 για την κατεδάφιση θα αναζητηθούν τα στοιχεία της νομιμότητας ολόκληρου του ακινήτου. Εκεί δεν θα έχεις στοιχεία για τα προς νομιμοποίηση, οπότε θα οδηγηθείς σε υπαγωγή για νομιμοποίηση. Όταν θα θέλεις να βάλεις όμως τη νομιμοποίηση αυτή θα είναι κατηγορία 2. Επομένως στο ηλεκτρονικό αίτημα για άδεια κατηγορίας 2 θα αναφέρεις στο διάγραμμα κάλυψης και την κατεδάφιση που θα κάνεις. Άρα και για τα δύο έχεις κοινό αίτημα κατηγορίας 2 για την αυτοψία που θα περιλάβει και την υλοποίηση της κατεδάφισης.

Ο εναλλακτικός τρόπος θα ήταν μια κατεδάφιση με κατ.1 αφού υπάρξει πρώτα η υπαγωγή προς νομιμοποίηση για στοιχείο νομιμότητας. Υλοποίηση της κατεδάφισης και κλείσιμό της με ελεγκτή πριν την νομιμοποίηση και εντός χρονικών περιθωρίων και μετά απλή νομιμοποίηση κατηγορίας 2. Φαίνεται όμως πιο γραφειοκρατικό ...

Σε κάθε περίπτωση μια προέγκριση της κατεδάφισης, με τον τυπικό τρόπο, στην ΥΔΟΜ θα σου πει οριστικά και τι είναι νόμιμο γι' αυτούς.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς να έχεις στην ίδια άδεια και ανέγερση (ή νομιμοποίηση) και κατεδάφιση. Η κατεδάφιση θέλει οικοδομική άδεια μεν (εφόσον μιλάμε για νόμιμο κτίσμα) αλλά η άδεια κατεδάφισης είναι ξεχωριστή. Πάντα ήταν. Η άδεια κατεδάφισης έχει διαφορετικά δικαιολογητικά και διαφορετικό χρόνο ισχύος. Δεν μπορούσες δηλαδή ούτε επί 4030 ούτε τώρα να έχεις μια άδεια πχ "κατεδάφιση και προσθήκη". Τώρα, για την έκδοση οποιασδήποτε άδειας προϋπόθεση είναι η νομιμότητα (ή ρύθμιση) των υφιστάμενων. Άρα στην περίπτωσή σου δεν μπορείς να εκδόσεις άδεια κατεδάφισης πριν τη νομιμοποίηση του αυθαίρετου. Άρα κατά τη γνώμη μου πρώτα θα βγάλεις άδεια για νομιμοποίηση, θα κλείσει, και μετά άδεια κατεδάφισης. Η νομιμοποίηση είναι κατηγορία 2 όταν απαιτείται αυτοψία από την ΥΔΟΜ. Αν πχ βγάλεις μια άδεια νομιμοποίησης για κατασκευές πριν το 2011 μέσω του 4495 δεν προκύπτει από πουθενά ότι απαιτείται αυτοψία. Άρα μπορεί να είναι είτε 1 είτε 3 ανάλογα με την περίπτωση του ακινήτου και των κατασκευών που νομιμοποιούνται.

 

Link to comment
Share on other sites

Αχχχχχ, έχουμε πολλά να πούμε και μόλις γύρισα σπίτι...

Τυπικό πες πως είναι αλλά στην άδεια νομιμοποίησης γιατί να έχει ιδιαίτερη σημασία ο χρόνος ισχύος; 

Τώρα τα δικαιολογητικά που λες γιατί να μη μπορούν να συμπτυχθούν. Δε νομίζω πως είναι αυτό το θέμα. Το ζήτημα που θα καθορίσει να πάμε με μία ή δύο πράξεις είναι η κατάταξη σε κατηγορία. 

Τέλος κατηγορία 3 άδεια νομιμοποίησης δε μπορεί να είναι. Φαίνεται πως η αυτοψία απαιτείται πάντα στις νομιμοποιήσεις (αυτό τουλάχιστον λέει η αιτιολογική έκθεση). Στις υπηρεσίες κυκλοφορούν εσωτερικές οδηγίες που λένε: Νομιμοποίηση = Κατηγορία 2 (Αυτό λέει και ο νόμος βασικά).  

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, μόλις τελείωσα τη διαδικασία στο e άδειες  για μια ενημέρωση παλαιας άδειας σε έντυπη μορφή. Ο Συμβολαιογράφος ζητάει θεώρηση του ενημερωμένου σχεδίου για να προχώρησει σε σύσταση, γνωρίζει κάποιος αν το σχέδιο πέρνει κάποιο barcode  από το σύστημα για να διαπιστωνεται η αυθεντικότητα του;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.