Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

η αμοιβή δεν είναι κάτι που προσπαθώ να αποφύγω, αντιθέτως θα έλεγα! :P απλώς στο κτίριο υπάρχουν πολλές αυθαιρεσίες, οπότε θα πρέπει να προηγηθεί τακτοποίηση, και επειδή ξέρω την οικονομική κατάσταση του πελάτη μου δε θα ήθελα να τον επιβαρύνω με "περιττά" έξοδα (που βέβαια θα πρέπει να κάνει έτσι κ αλλιώς κάποια στιγμή). Πέρα απ'αυτό όμως θέλω κ εγώ να γνωρίζω τι απαιτείται σε κάθε περίπτωση, ώστε να μην εκτίθεμαι ζητώντας λιγότερα ή περισσότερα δικαιολογητικά.. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

η διορθωση δεν ειναι  ουτε μεταβιβαση ουτε συσταση

ειναι διοικητικη πραξη.

 

δες τα ΠΜ

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

"Η ως άνω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση του μηχανικού απαιτείται και για την μεταγραφή τελεσίδικης δικαστικής απόφασης επί αναγνωριστικής αγωγής της κυριότητας του ακινήτου και για τη μεταγραφή των πρακτικών δικαστικού ή εξωδικαστικού συμβιβασμού με τα οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα επί του ακινήτου." (άρθρο 83)

το μόνο που εντοπίζω και θα μπορούσε να το δικαιολογεί είναι το παραπάνω. (στη συγκεκριμένη περίπτωση άλλος συνάδελφος είχε ασχοληθεί με τη διαδικασία που προηγήθηκε για τη χωρική μεταβολή και τυχόν αμφισβητήσεις από γείτονες οπότε δεν ξέρω τι ακριβώς έχει προηγηθεί)

σε κάθε περίπτωση σ'ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, θα δω και τα αρχεία προσεκτικότερα :)

Link to comment
Share on other sites

Κτίριο κατοικιών ισογείου και Α ορόφου έχει χωριστεί σε τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες: Διαμέρισμα ισογείου 90 τμ, διαμέρισμα Α ορόφου 90 τμ και μελλοντικός όροφος. Πρόκειται να γίνει μεταβίβαση και καλούμαι να εκδώσω τρεις βεβαιώσεις μηχανικού, μία για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία. Έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και στους δύο ορόφους. Στο ισόγειο έχουν χτιστεί τα τούβλα για τα 40 από τα 90 τμ και στον Α όροφο υπάρχουν μόνο οι κολώνες. Τόσο στο χτισμένο κλειστό κομμάτι με τους περιμετρικούς τοίχους του τμήματος του διαμερίσματος ισογείου όσο και στα υπόλοιπα δομικά στοιχεία τόσο του ισογείου όσο του Α ορόφου έχει τηρηθεί η οικοδομική άδεια εντός των επιτρεπόμενων αποκλίσεων. Τι είδους βεβαίωση θα εκδώσω για την κάθε οριζόντια? Προσανατολίζομαι σε έκδοση βεβαιώσεων περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών στα ακίνητα-διαμερίσματατα του ισογείου και του Α ορόφου και σε έκδοση βεβαίωσης αδόμητου για τον μελλοντικό όροφο. Συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση? Θα πρέπει να αναφέρω στην τεχνική έκθεση για το ισόγειο ότι στο ακίνητο έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και είναι ημιτελές (χτισμένο τμηματικά) και για τον Α όροφο ότι έχει ολοκληρωθεί μόνο ο φέρων οργανισμός?

Link to comment
Share on other sites

(από μεταφορά)

Καλημέρα στην ομάδα και από μένα .

Έχω ένα θέμα με μια βεβαίωση (με την συμβολαιογράφο βασικά) που έδωσα για ένα αυθαίρετο και θα ήθελα την γνώμη σας και αν του έτυχε κάποιου αυτό που θα σας πω.

Έδωσα μια βεβαίωση ( ότι όλα είναι τακτοποιημένα ) για μια μεζονέτα σε έναν πελάτη και με πήρε η συμβολαιογράφος τηλέφωνο και μου ζήτησε το 5φυλλο που το συνοδεύει και να γράφει πάνω λέει ότι δεν χρειάζεται Μελέτη Στατικής Επάρκειας. Της ρώτησα που θέλει να το λέει αυτό και μου είπε ότι το θέλει στα σχόλια , εκεί λέει το γράφουν όλοι οι μηχανικοί. Εμένα πρώτη φορά μου το ζητάνε να πω την αλήθεια το 5φυλλο από την βεβαίωση και δεν ήξερα ότι έπρεπε να αναφέρουμε στα σχόλια για την ΜΣΕ.

Το ερώτημά μου είναι το εξής  : όντως πρέπει να αναφέρουμε για την ΜΣΕ στα σχόλια ή η συμβολαιογράφος απλά ζητάει πολλά και ότι θέλει;

Υ.Σ. Πρώτη μου φορά δημοσιεύω κάτι στην ομάδα  οπότε θα ήθελα την κατανόησή σας για τυχόν λάθος . Ευχαριστώ.

 

Μην ανοίγεις νέο θέμα χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς να κάνεις πρώτα αναζήτηση για ήδη υπάρχον με ίδιο ή  παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν.

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το 5φυλλο το ζητάνε πάντα (τουλάχιστον στην περιοχή μου) και όντως πρέπει να αναγράφεται αν χρειάζεται ΜΣΕ ή όχι

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 
όπως λενε οι συμβολαιογραφοι "θεωρουμε οτι  ειναι ασφαλες..."
Τι και απο τί  δξ.
Παντως δεν προβλεπεται ρητα κατι  τετοιο στο ΦΕΚ  1643/18, που επικαλουνται.
 
 
Παντως, βοηθαει τον μηχανικο να μην "παραλειψει"  κατι..
Μαλλον θα ελεγα οτι, μοιαζει με τις αυθαιρεσιες κατ. 3
[που πρεπει να ειναι εξ αρχης τακτοποιημενες]
αλλά,  η μη τακτοποιησή τους,  δεν εμποδιζει την συνταξη του συμβολαιου...
και την σχετικη συζητηση, εάν  οφείλει  ή οχι  να τις καταγραψει  ο μηχανικος προς "διαφανεια της  συναλλαγής]
 
 
Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

για το υψούν θα έδινα βεβαίωση κτισμένου χωρίς αυθαιρεσίες και όχι αδόμητο,

για τα υπόλοιπα αναλυτικά στην ΤΕ το στάδιο εργασιών μέχρι την ημέρα αυτοψίας.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το έχουμε ξανασυζητησει, για το υψουν οι συμβολαιογράφοι ζητάνε βεβαίωση για αδομητο, χωρίς να ξέρω αν αυτό είναι σωστό ή όχι. Τα υπόλοιπα θα τα κάνω όπως είπες. Αν αργότερα πάει και χτίσει τους τοίχους πιο έξω από ο,τι στην άδεια δικό του το πρόβλημα. Θα κρατήσω και φωτογραφίες, αν και στις απλές βεβαιωσεις δεν μπορούμε να τις ανεβάσουμε στο τεε απο όσο γνωρίζω..

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα 

Αγροτεμάχιο χωρίς κάποιο κτίσμα μέσα σε αυτό.Στο συμβόλαιο αναφέρεται σαν έκταση 1.500,00 τ.μ. και στην πραγματικότητα είναι 687,00 τ.μ.Στον 4495 αναφέρει οτι δεν απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα αν το ακίνητο είναι εκτός σχεδίου μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και η βεβαίωση δίνεται βάσει τίτλου ιδιοκτησίας .Η ερώτηση είναι αν μπορεί να δοθεί βεβαίωση εφόσον το αγροτεμάχιο έχει διαφορά στα μέτρα με αυτό που αναφέρει το συμβόλαιο.Ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.