Μετάβαση στο περιεχόμενο
Demetra Stefanopoulos

Ν.4495/2017 (Άρθρο 98/Παρ.5) Κοινόχρηστος χώρος 2,60 τμ στην είσοδο διαμερίσματος

Recommended Posts

Σε συνέχεια της ερώτησης 1680. Στην εσοχή τυπικού ορόφου η οριζόντια ιδιοκτησία έχει κάνει κατάληψη κοινόχρηστου διαδρόμου 2,60τμ από κατασκευής της πολυκατοικίας.  Το εν λόγω διαμέρισμα μου ανήκει κατά τα 3/4 και για να αγοράσω το υπόλοιπο 1/4 από τους υπόλοιπους συνδικαιούχους χρειάζεται να έχει τακτοποιηθεί η αυθαιρεσία.  Η παράγραφος 5 του άρθρου 98 του ν. 4495/2017 (όπως έχει τροποποιηθεί με το ν.4546/2018) επιτρέπει την υπαγωγή και μόνο, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών και μόνο όταν συντρέχουν σωρευτικά και οι δύο προϋποθέσεις (από κατασκευής/σε όλους τους ορόφους - καθότι στην δική μου περίπτωση είναι στους 4 από τους 5 άνω του ισογείου ορόφου) τότε και μόνο ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρου στην οριζόντια ιδιοκτησία.  Το διαμέρισμα παραμένει εδώ και 4 χρόνια ανεκμετάλλευτο λόγω αυτού του κωλύματος καθότι δεν μπορώ να αγοράσω το 1/4.  Υπάρχει κάποιος τρόπος να προχωρήσω καθότι έχω βρεθεί σε αδιέξοδο;

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δεν λεει  αυτα το  αρθρο 98 παρ. 5.

Καλύτερα να απευθυνθεις στον μηχανικο σου, ο οποιος θα σου εξηγησει οτι,

 η τακτοποιηση γινεται

α] εάν  ειναι εκ κατασκευής

 ή β] αν ειναι ιδια σε ολους τους οροφους

ή γ] με  συναινεση του  51%

Για   την "μονομερη  τροποποίηση" θα μιλησεις με συμβολαιογραφο,

και, πιθανόν, λόγω της αοριστίας της σχετικής διαταξης,

αν ρωτησεις και εναν  δευτερο να σου  τα πει "διαφορετικα"

 

ή  δ] Χωρις κανενα απο τα παραπανω, αν η καταληψη περιεχεται στο συμβολαιο

υγ

κακως μενει "ανεκμεταλλευτο" επι 4  χρονια.

Αν ρωτούσες εξ αρχής  τον δικηγορο σου θα σου  έλεγε οτι

 Δικαιουσαι να το εκμισθωσεις με βαση το 75% που κατεχεις

 

εδιτ

τωρα ειδα οτι το ίδιο θεμα μπηκε και πριν απο 5 ωρες  και εχει την ενδειξη "κλειδωμένο"

Αν θελουν οι μοντς ας σβησουν την απαντησή μου.

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Γειά σου dimitris Καλησπέρα

  • Thanks 1
  • Upvote 2

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites
Καλησπέρα Δημήτρη,
 
Σ΄' ευχαριστώ για την απάντησή σου.  Δεν γνωρίζω γιατί κλειδώθηκε το θέμα (πιθανώς από δικό μου λάθος ή από τους admin για κάποιο λόγο που δε γνωρίζω).  
 
Η δήλωση ένταξης είχε γίνει με τον Ν.4178/2013 από την θεία μου από την οποία κληρονόμησα το εν λόγω διαμέρισμα κατά τα 3/4.  Είχαν πληρωθεί τότε τα τέλη υπαγωγής στη Ρύθμιση Αυθαιρέτων Ν.4178/2013.  Παράλληλα είχε υποβληθεί βεβαίωση από το 51% και άνω των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας (έγινε γενική συνέλευση και επισυνάφθηκαν τα πρακτικά στην αίτηση για τακτοποίηση) κατά την οποία συμφωνούσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.  Η βεβαίωση νομιμοποίησης δεν εκδόθηκε ποτέ διότι έχει συγκεκριμένο χρόνο διάρκειας, οπότε θα εκδιδόταν όταν θα ήμασταν έτοιμοι για την αγοραπωλησία του 1/4 στο όνομά μου. 
 
Για να γίνει τροποποίηση της σύστασης - όπως ζήτησε η συμβολαιογράφος - του κανονισμού της πολυκατοικίας θα έπρεπε το 100% των συνιδιοκτητών....να έχει φορολογική ενημερότητα πράγμα που δεν ισχύει στις ημέρες μας όπως αντιλαμβάνεσαι.  Οπότε περίμενα τον επόμενο νόμο ο οποίος ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα μεν υπαγωγής αλλά όχι για μονομερή τροποποίηση για να μπορέσω να προχωρήσω στην αγορά του κομματιού που απομένει.  Δεν είναι εύκολο να εκμεταλλευτείς τα 3/4 ενός σπιτιού μόνο και θα είναι μεγαλύτερο μπλέξιμο νομίζω.  Στην ουσία ενδιαφέρομαι να κατοικήσω εγώ και δεν μπορώ να προχωρήσω σε οποιαδήποτε ανακαίνιση εάν δεν έλθει στην δική μου κυριότητα (ευτυχώς συναινούν οι υπόλοιποι 6!!! συνιδιοκτήτες του 1/4 που απέμεινε).    Ναι μεν έχω τη νόμιμη μοίρα αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη πραγματικά.  Μέχρι και στο υπουργείο έγραψα γράμμα που με παρέπεμψαν στη ΔΑΟΚΑ και παρακάτω στην τοπική ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ από την οποία περιμένω απάντηση/ερμηνεία του νόμου για τη δική μου περίπτωση...είδομεν!
 
Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση στο παραπάνω θέμα καθότι οι λογαριασμοί "τρέχουν" και είναι αδιανόητο για 2,60τμ να υφίσταμαι τέτοια ταλαιπωρία.
 
Σε κάθε περίπτωση σ'' ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον,
Δήμητρα
  • Like 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.