Μετάβαση στο περιεχόμενο
menelaos.civil

Διόρθωση τοπογραφικού διαγράμματος κλειστής οικοδομικής άδειας

Recommended Posts

Σε οικόπεδο εντός ορίων οικισμού είχε εκδοθεί το 2009 οικοδομική άδεια αποκατάστασης παλαιού διωρόφου.Το τοπογραφικό διάγραμμα διέφερε από αυτό του τίτλου κτήσης (σ.σ. συμβόλαιο με ανεξάρτητο τοπογραφικό του 2006) σε εμβαδό μεγαλύτερο των αποδεκτών αποκλίσεων (5% του εμβαδού βλ. Ν.4178 & Ν.4495).Το τοπογραφικό της οικοδομικής άδειας διαφέρει μόνο σε 2 πλευρές επί του προσώπου του οικοπέδου μειώνοντάς το εκτός των αποδεκτών αποκλίσεων και έχει παντελώς λανθασμένες συντεταγμένες.Μετά από διένεξη με όμορη ιδιοκτησία κλήθηκα από το ΣΥΠΟΘΑ να προβώ σε διόρθωση του τοπογραφικού διαγράμματος της οικοδομικής άδειας ώστε να ληφθεί υπ' όψιν κατά τον έλεγχο της διένεξης το νέο τοπογραφικό που συνέταξα που συμφωνεί με τον τίτλο κτήσης.

Η οικεία πολεοδομία με ενημέρωσε ότι διαδικασία διόρθωσης (ή ενημέρωσης) τοπογραφικού διαγράμματος σε κλειστή άδεια δεν υπάρχει παρά μόνο μπορώ να επισυνάψω το νέο τοπογραφικό με αιτιολογική έκθεση σε κάποια άδεια μικρής κλίμακας.

Υπάρχει κάποια  διαδικασία διόρθωσης-ενημέρωσης Τοπογραφικού διαγράμματος σε κλειστή Οικοδομική Αδεια που μου διαφεύγει ή η Πολεοδομία είχε δίκιο στις απόψεις της;

σ.σ.-1 Η πολεοδομία έκανε αποδεκτό τον τίτλο ιδιοκτησίας για την έκδοση της Ο.Α. αλλά θεώρησε τοπογραφικό με εμβαδό εκτός αποδεκτών αποκλίσεων (τότε ίσχυε το +/- 2%)

σ.σ.-2 Ευχαριστώ για οποιαδήποτε βοήθεια-παρατήρηση εκ των προτέρων.

Edited by menelaos.civil

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Νομίζω ότι η ΥΔΟΜ  μπερδεύεται με κάποια παλιά εγκύκλιο-διάταξη 

στην οποία πράγματι αναφέρονταν ότι δεν νοείται ενημέρωση ή αναθεώρηση Ο.Α ως προς το τ.δ. υπονοώντας όμως ότι δεν μπορεί να αλλάζει   η θέση του οικοπέδου ή γηπέδου σε σχέση με αυτή που δείχνονταν στην Ο.Α και όχι ότι δεν μπορεί να αλλάζουν τα γεωμετρικά τους στοιχεία

Αυτό ισχύει και τώρα

Επομένως

ναι μεν μπορείς σήμερα να κάνεις ενημέρωση αδείας δόμησης ή Ο.Α (ακόμη και μετά τη λήξη τους)

αλλά στην περίπτωση δεν θα ζητήσεις ενημέρωση αλλά αναθεώρηση σύμφωνα με την παρ 2 του άρθρου 39 Ν 4495

Εμβαδομετρήσεις οικοπέδων ή γηπέδων, που έχουν περιληφθεί σε διοικητικές πράξεις και δικαιοπραξίες και είναι εντός της απόκλισης του προηγούμενου εδαφίου, θεωρούνται αποδεκτές και δεν απαιτείται η αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας, καθώς και η διόρθωση ή τροποποίηση των τίτλων κτήσης για την έκδοση άδειας.

 

 

 • Like 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

 • Παρόμοιο Περιεχόμενο

  • Από IAP
   Απο Τεχνική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα ζητείται Πολιτικός Μηχανικός με εμπειρία στην έκδοση οικοδομικών αδειών και νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Προσόντα: άριστος χειρισμός Autocad ,5ετή εμπειρία , άνεση στην επικοινωνία. Αποστολή βιογραφικών στο ceo@pittaras.gr
  • Από Aleka_da
   Καλησπέρα σας,έχει ο σύζηγος ένα οικόπεδο γύρω στα 2 στρέμματα σε περιοχή εκτός σχεδίου και οικισμού. Γνωρίζει κανείς και έχει να με συμβουλέψει για το πως θα γίνει δυνατον να χτίσουμε έστω και κάτι πολύ μικρό; γιατι αλλιώς μας είναι παντελως αχρηστο και είναι κρίμα γιατί ηταν κληρονομιά απο τον πατέρα του. Ευχαριστώ πολύ!
  • Από Beleriant
   Καλημέρα σε όλους.
    
   Πρόσφατα μου ήρθε ένα πελάτες που διαθέτει 4 Άδειες Δόμησης με ημερομηνία έκδοσης το 2009. Από τότε δεν έχει προχωρήσει σε καμία εργασία ανέγερσης στα εν λόγω οικόπεδα. Σήμερα θέλει να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Από την ΥΔΟΜ μου είπαν πως εφόσον έχουν περάσει 4 χρόνια από την έκδοση της άδειας χωρίς ανανέωση δεν διαθέτει πλέον αυτή την δυνατότητα.
    
   Έχει κάποιος αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο; Υπάρχει τρόπος να προχωρήσει σε δόμηση με την συγκεκριμένη άδεια έστω με κάποια μορφή αναθεώρησης;
  • Από RizospastikhPM
   Σαν Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, έχουμε γίνει αποδέκτες, τους τελευταίους μήνες, πολλών διαμαρτυριών αλλά και εκκλήσεων απεγνωσμένων συναδέλφων, οι οποίοι έχουν μπλοκαριστεί και δεν έχουν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Δόμησης ώστε να εκδώσουν κάποιου είδους Άδειας Δόμησης. Επίσης έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με όσες αιτήσεις αδειών είχαν ήδη κατατεθεί και ο έλεγχος βρίσκονταν στο στάδιο των φορολογικών. Αυτοί οι φάκελοι είναι πλέον μπλοκαρισμένοι  και οι μηχανικοί μαζί με τους ιδιοκτήτες τους βρίσκονται όμηροι των προσωπικών φιλοδοξιών και κομματικών παιχνιδιών του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Στασινού.
   Σημείο πρώτο – η αιτία του «κακού»: Μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του ΤΕΕ, ο πρόεδρος κ. Στασινός με επιστολή του προς τις Υπηρεσίες Δόμησης «εντέλλει» τους  ΔΥ να ελέγχουν δικαιολογητικά  που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να ελέγχονται: Ασφαλιστική ενημερότητα, ενημερότητα ΤΕΕ, βεβαίωση περί μη δίωξης από το Πειθαρχικό του ΤΕΕ.
   Ο κ. Στασινός δε νομοθετεί. Η βουλή νομοθετεί και ορίζει τους κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών. Διότι η διαδικασία έκδοσης μιας Άδειας Δόμησης είναι μια ιδιωτική συμφωνία μεταξύ του ιδιώτη μηχανικού και του ιδιώτη ιδιοκτήτη. Είναι προφανές πως ο κ. Στασινός από τον άμβωνα του προέδρου του ΤΕΕ, δεν έχει καμία επαφή με την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα στην οποία ζουν τα μέλη του επιμελητηρίου στο οποίο προΐσταται. Είναι άλλωστε γνωστό πως το ΤΕΕ υπό τον κ. Στασινό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιώτη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού. Αντίθετα, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη περίπτωση, τον αντιμάχεται και τον σαμποτάρει.
   Σημείο δεύτερο – η κοινή λογική: Η κοινή λογική αλλά και η και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού τμήματος του Δήμου Καβάλας [1], βασιζόμενη στο Ν4030/11, ο οποίος και προσδιορίζει τον τρόπο έκδοσης ΑΔ και στα δικαιολογητικά που αναφέρει πέραν των απαιτούμενων κρατήσεων που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του ίδιου του έργου, δεν αναφέρει πουθενά ως δικαιολογητικό τη ασφαλιστική ενημερότητα του Μηχανικού. Ανάλογο πρόβλημα δημιουργείται και στους εργολήπτες ΔΕ κατά την δημοπρασία.
   Με την λογική του ΤΕΕ θα έπρεπε και ο Ιατρικός σύλλογος να απαιτεί από τους ιδιώτες ασθενείς να ελέγχουν την ασφαλιστική ενημερότητα του γιατρού, από το Εμπορικό επιμελητήριο την ασφαλιστική ενημερότητα του φούρναρη πριν πουλήσει ψωμί κ.ο.κ.
   Σημείο τρίτο – το πρόβλημα: Λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της καθίζησης της οικοδομής η έκδοση αδειών αποτελεί πλέον πολυτέλεια για τον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό.
   Ως εκ τούτου οι οφειλές στα ταμεία αυξάνουν και η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες συνιστά συχνά άλυτο πρόβλημα.
   Επομένως η σύνδεση της έκδοσης των Οικοδομικών Αδειών με την ασφαλιστική ενημερότητα του μηχανικού, δημιουργεί φαύλο κύκλο και βυθίζει τον ιδιώτη μηχανικό ακόμα περισσότερο στην ανέχεια.
   Είναι δεδομένο πως η ιεράρχηση των αναγκών ξεκινάει από την κάλυψη των οικογενειακών εξόδων διαβίωσης.
   Γενικότερα, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος δημιουργεί επαγγελματίες δύο ταχυτήτων. Μέχρι σήμερα, ένας επαγγελματίας που δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα υπόκειται σε μία σειρά προβλημάτων με βασικό την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τώρα πλέον δεν έχει και πρόσβαση στην εργασία.
   Συνεπώς, θα πρέπει να αποσυνδεθεί η δυνατότητα έκδοσης Οικοδομικής Άδειας από την απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας.
   Σημείο τέταρτο- η αποσπασματική λύση: Με βάση την πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ,  δηλ. με προκαταβολή του 10% επί της νόμιμης-πλασματικής αμοιβής μελετών των μηχανικών που έχει ορισθεί από το ΤΕΕ, υπολογίζεται το παρακάτω παράδειγμα:
   Σε μια έκδοση νέας οικοδομικής άδειας ισογείου με υπόγειο 100τμ, (μία κάθε 3-4 χρόνια) η νόμιμη αμοιβή του Πολ. Μηχ. είναι 8000€
   Κρατήσεις υπέρ ΕΜΠ 1% επί της νόμιμης 90€
   ΦΕΜ 10% επί της συμφωνηθείσας 400€
   έξοδα 200€
   Εφορία + Ασφάλεια 40% Χ (4000-90-200)-400=1100
   ΤΣΜΕΔΕ 10% επί της νόμιμης 800€
   Επομένως με την προϋπόθεση πως χρωστάς στο ΤΣΜΕΔΕ πάνω από 800€ (αλλιώς δεν θα χρειαζόσουν να πάρεις ασφ. ενημερότητα με τον παραπάνω τρόπο)
   σου μένουν καθαρά
   4000-90-400-1100-800-200=1410€
   Αμείλικτο ερώτημα: πως μπορεί να ζήσει ένας μηχανικός;
   Σημείο πέμπτο- η συνολική λύση: Ως Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, στην προσπάθειά μας να σταθούμε δίπλα στους ελεύθερους επαγγελματίες συναδέλφους, ζητάμε την αποσύνδεση των οικοδομικών αδειών από την ασφαλιστική ενημερότητα. Ζητάμε από όλους τους Επιστημονικούς Συλλόγους, το ΤΕΕ και τους φορείς των μηχανικών να στηρίξουν το ίδιο αίτημα. Αρκεί η έκδοση μιας ερμηνευτικής εγκυκλίου με την οποία θα λυθεί το πρόβλημα, που εκ του μηδενός ο κ. Στασινός δημιούργησε, ώστε να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο Ν4030/11 που διέπει την έκδοση των Αδειών Δόμησης μέχρι και σήμερα.
    
   https://rizoengineers.wordpress.com/2017/02/02/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CE%B1-2/
  • Από asmodaios
   Συνάδελφοι θα ήθελα την γνώμη σας ή και τη γνώση σας σχετικά με το εξής θέμα:
    
   Πρόκειται να εκδοθεί άδεια για δημιουργία διαμερίσματος στην πυλωτή υφιστάμενης οικοδομής και έχω αναλάβει το κομμάτι των η/μ μελετών. Η οικοδομή έχει άδεια απο το 1999 και είναι ενός ορόφου με υπόγειο και πυλωτή. Μελέτη θέρμανσης φυσικά δεν έχει γίνει γιατί τότε δεν απαιτείτο. Το σύστημα θέρμανσης που έχει εγκατασταθεί είναι κλασικό μονοσωλήνιο.
    
   Εγώ λοιπόν, επί του παρόντος, κατά τη σύνταξη της μελέτης και των σχεδίων, πρέπει να λάβω υπ'όψιν την υπάρχουσα κατάσταση ή ασχολούμαι μόνο με το νέο διαμέρισμα και ησυχάζω?
    
   Παρόμοιο θέμα παρουσιάζεται και με τα υπόλοιπα δίκτυα (ύδρευση, αποχέτευση κ.λ.π.). Στην περίπτωση της αποχέτευσης για παράδειγμα όπου υπάρχει και σχετική εγκεκριμένη μελέτη, μπορώ να χρησιμοποιήσω υπάρχουσες στήλες ή δεν είναι νόμιμο?
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.