Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα έκδοσης οικοδομικών αδειών


Engineer

Recommended Posts

Με εντυπωσιακή προσέλευση ενδιαφέροντος έκανε σήμερα (σ. Π.Ν. “χθες 15/10/2018”) πρεμιέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα έκδοσης οικοδομικών αδειών, που προέκυψε από τη συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του “e-‘Αδειες” από τον υπουργό, Γ. Σταθάκη, και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, μόνο τις δυόμισι πρώτες ώρες λειτουργίας του συστήματος κατατέθηκαν 292 αιτήσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4495/2017 και αναπτύχθηκε από το ΤΕΕ, αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση με πολλαπλό στόχο: την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών, τη διευκόλυνση των εμπλεκομένων μελών και την πάταξη της όποιας διαφθοράς.

“Οι αιτήσεις για οικοδομικές άδειες στο σύνολό τους υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και εκδίδονται αυτόματα, ακόμη και εντός 24ώρου, εφόσον εισάγονται στο σύστημα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά”, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Σήμερα είναι πολύ μεγάλη μέρα γιατί οι Έλληνες πολίτες μπορούν να φιλοδοξούν ότι δεν θα ξαναδούν την πολεοδομία”.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε πως οι υποθέσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, που εκκρεμούν στις πολεοδομίες θα διεκπεραιωθούν από αυτές σε μία παράλληλη λειτουργία με το σύστημα, το οποίο πλέον δέχεται τις νέες αιτήσεις. Τόνισε, δε, πως η πλατφόρμα αφορά για την ώρα έργα μικρής κλίμακας (τεχνικά οικοδομικά θέματα και κτήρια κατηγορίας 3, στην οποία υπάγονται οι κατοικίες). “Για τις κατηγορίες 1 και 2, κτήρια ειδικού καθεστώτος, βιομηχανία, τουρισμό κ.λπ., θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση, λόγω μη ετοιμότητας των πολεοδομιών. Από 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε ηλεκτρονικά και σε αυτές τις κατηγορίες”, δήλωσε ο κ. Σταθάκης και επίσης τοποθέτησε στις αρχές του 2019, την έναρξη και 2ης πλατφόρμας, που επεξεργάζονται από κοινού ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, η οποία θα αφορά την αυθαίρετη δόμηση.

“Πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που θα φανεί στην πάροδο του χρόνου”, χαρακτήρισε από την πλευρά του την “e-‘Αδειες”, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, προσθέτοντας πως ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τις πρώτες κιόλας ώρες λειτουργίας του συστήματος αποδεικνύει πως “προφανώς ήταν κάτι που ήθελαν πολύ να προχωρήσει και οι μηχανικοί” και διευκρινίζοντας: “Το θέμα καθυστερήσεων στη διαδικασία υποβολής δεν ήταν τόσο η φορολόγηση ή οι εισφορές. Αυτά, όσο υψηλά και να είναι, είναι γνωστά. Το θέμα για τους μηχανικούς ήταν πότε θα έβγαινε μία άδεια. Έχοντας, όμως, από σήμερα την ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτόματης έκδοσης αδειών, λύνονται και τα χέρια των επαγγελματιών του κλάδου”.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα έκδοσης οικοδομικών αδειών δημιουργεί ένα νέο πεδίο, στο οποίο ενεργοποιούνται ιδιώτες μηχανικοί. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, περισσότεροι από 1500 επαγγελματίες έχουν εγγραφεί έως τώρα στο μητρώο, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της διασταύρωσης των στοιχείων των υπό ανέγερση, ή τακτοποίηση, κτηρίων.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Εγώ λέω να βρείτε έναν άνετο χώρο να προσγειωθείτε...

ΥΔΟΜ δεν έχουν ακόμα κωδικούς.

Δεν υπάρχει μεταβατική διάταξη για τις Εγκρίσεις Δόμησης που έχουν εκδοθεί και για αυτές που έχουν πρωτοκολληθεί.

Όλα ωραία, όλα καλά, αλλά πάλι κολλήσαμε...

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, terry said:

 

 

Καλημέρα φίλε Terry

ολα θα γίνουν .

με ενα email στο ΤΕΕ , ενεργοποιούν την διαδικασία έκδοσης κωδίκων για κάθε υπάλληλο .

Οι κωδικοί αποστέλλονται την επόμενη ημέρα με courier. 

Δηλαδή μια εβδομάδα καθυστέρηση , άντε δύο .

Μετά το σύστημα θα δουλεύει και στην πιο "αργή" ΥΔΟΜ.

Link to comment
Share on other sites

Παράθεση

Δηλαδή μια εβδομάδα καθυστέρηση , άντε δύο .

 

Καλημέρα συνάδελφε.

Θα μπορούσαν οι αρμόδιοι από κάθε ΥΔΟΜ να έχουν μεριμνήσει νωρίτερα.

1-2 βδομάδες πχ για ενα ξενοδοχειο, είναι τεράστια καθυστέρηση.

Επίσης θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει μεταβατικές διατάξεις για την ισχύ του Ν4030. Σε ένα νόμο που δούλευαν 1.5 χρόνο.....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

καλημερα,

terry,  πολύ σωστα,

και γνωστός ηταν ο νόμος και υπηρξε δοκιμαστικη περίοδος,   γνωστη εκ των προτερων

Ειχαν όλον το χρονο, στο διαστημα αυτο, να παρουν κωδικους και πιστοποιησεις και ό,τι αλλο απαιτειται

και οχι να περιμενουν να το κανουν "μετά"

Προσωπικα,  δεν τους χαλαλιζω ούτε μια ωρα  καθυστερησης,  λόγω μη λήψης κωδικών,

πόσο μαλλον  1-2- εβδομάδες.

Ωφειλαν να ειναι ετοιμοι.

και....   δεν υπαρχουν "αργες" ΥΔΟΜ....υπαρχουν "αργοι" υπάλληλοι...

 "Σε δοκιμαστική λειτουργία οι e-Άδειες -Ξεκίνησε το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών -Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη και Πρόεδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού

03/09/2018

απλοποίηση αδειοδότησης, διαδικασία αναθεώρησης οικοδομικών αδειών, διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, καταπολέμηση αυθαίρετης δόμησης, πιλοτική λειτουργία, πληροφοριακά συστήματα ΤΕΕ, προστασία δομημένου περιβάλλοντος

Ξεκίνησε σήμερα η πιλοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών μέσω του οποίου η διαδικασία έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια."

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, dimitris GM said:

και....   δεν υπαρχουν "αργες" ΥΔΟΜ....υπαρχουν "αργοι" υπάλληλοι...


Δεν είναι αργοί. Αντιδρούν μέσω απάθειας και απραξίας σε κάθε μεταβολή που γίνεται...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

49 λεπτά πριν, tetris said:

και στο μεταξύ

η διευκρινιστική απόφαση για τις ΕΕΜΚ βγήκε χτες....

Δηλαδή; Τι βγήκε χθες; Με ενδιαφέρει γιατί θέλω να βγάλω ΕΕΜΚ για αυτονόμηση συστήματος θέρμανσης και δεν υπάρχει καμία απόφαση για τα δικαιολογητικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.