Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

υποχρέωση WC AMEA σε υφιστάμενο ΚΥΕ (καφέ)


Recommended Posts

Γεια σας,

σε υφιστάμενο καφέ που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ο ιδιοκτήτης θέλει να αυξήσει το εμβαδό του συνδεόμενος με τον 'α όροφο.

Το καφέ βρίσκεται στο ισόγειο ενός διωρόφου κτίσματος. το εμβαδό του ισογείου είναι 55 μ2. Τώρα θέλει να δημιουργήσει μια εσωτερική σκάλα και να συνδεθεί με τον α΄ όροφο όπου θέλει να φτιάξει κουζίνα. Το συνολικό εμβαδό με αυτή την ενέργεια θα γίνει 110 μ2. 

Στον όροφο θέλει να μπει κουζίνα καθώς και λίγα τραπεζοκαθίσματα (15).

Διαβάζοντας το αρ.26 του ΝΟΚ αναφέρει πως χρειάζεται wc AMEA για καταστήματα ΥΕ πάνω από 100 μ2. Υπάρχει κάποια παρέκκλιση για τα υφιστάμενα κτίρια ή θα πρέπει υποχρεωτικά να δημιουργήσει το wc αυτό ?

 

Link to comment
Share on other sites

Αν πας πολεοδομία λογικά θα στο ζητήσουν. Δεν ξέρω όμως μήπως μπορείς να παίξεις λίγο με τα μ2 (δεν το θυμάμαι) δηλαδή να φανούν τα μ2 του ΚΥΕ π.χ. 95 και όχι 110. Να δηλώσεις τα 15μ2 αποθήκη π.χ. η οποία θα είναι όμως αυτόνομη με δική της είσοδο. Οι υγειονομικές διατάξεις μιλάγανε για αίθουσα 100μ2. Ο ΝΟΚ μετά αναφέρει ρητά ότι ΚΥΕ με μεικτό εμβαδόν άνω των 100 θέλουν τουαλέτα ΑΜΕΑ.

Πέρα από αυτό, θα σου ζητήσουν και έλεγχο θέσεων στάθμευσης για την αλλαγή χρήσης. Επίσης θέλει και έλεγχο στατικών για 500κιλά/μ2 ο όροφος. Τέλος θα σου ζητήσουν και εξαερισμούς να καταλήγουν πάνω από τα γειτονικά κτίρια σε ακτίνα 10μ.....

Και όλα αυτά για να βάλεις μερικά τραπεζάκια.

Για αυτό τι κάνουν όλοι.....?! Κάνουν μία ωραιότατη παράνομη συνένωση και μετά στο τέλος κάνουν διαμερισμάτωση και δηλώνουν ότι το μαγαζί ήταν έτσι πριν το 2011. Αλλά ξεφεύγουμε από το θέμα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

οχ ! σε ευχαριστώ πολύ για το αναλυτικότατο μήνυμα. Πολύ φοβόμουν πως χρειαζόταν και από ότι βλέπω χρειάζεται.  Να πειράξουν τα εμβαδά δεν θέλουν γιατί ήδη μου το ανέφεραν.

Σωστά αναφέρεις για την σχετική διχογνωμία ΝΟΚ και διατάξεων υγειονομικού. Στο υγειονομικό της περιοχής μου εχουν πάρει εγκύκλιο που λέει πως το 100 μ2 αναφέρεται στο μικτό εμβαδό ως δόμηση και όχι για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Επίσης στο υγειονομικό μου είπαν πως μπορεί να πει πως θα συμμορφωθεί μέχρι το 2020 αλλά μου επισήμαναν πως αυτό είναι περισσότερο θέμα της δικής μας νομοθεσίας παρά της δικής τους.

Ο ιδιοκτήτης μου είπε πως τους πήρε 3 χρόνια να τακτοποιήσουν και να επισκευάσουν τον α' όροφο (λόγω πολλαπλών κωλύμάτων από την ΥΔΟΜ) και επομένως δεν τους παίρνει να πουν πως τελικά είχαν και μια διαμερισμάτωση που δεν συμπεριέλαβαν. Αλλαγή χρήσης δεν θα χρειαστεί γιατί το δήλωσαν στην τακτοποίηση ως χρήση ΚΥΕ. το άλλο κώλυμα που υπάρχει είναι πως δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα δημιουργίας εξωτερικής σκάλας (δεν έχει οικόπεδο άλλο) με αποτέλεσμα να πρέπει αναγκαστικά να ανέβει από το ισόγειο.

Το μαγαζί είναι πολύ μικρό με στενόμακρη διάταξη και το να βάλεις WC ΑΜΕΑ και 2 WC και σκάλα στο ισόγειο τρώει ουσιαστικά το 1/3 του εμβαδού. Ηλπιζα πως θα υπήρχε κάποια παρέκκλιση για τα παλιά και υφιστάμενα. σωστή η διάταξη για τα ΑΜΕΑ αλλά ορισμένες φορές είναι δύσκολη στην εφαρμογή.

η οδηγία για συμόρφωση όλων των υφιστάμενων ΚΥΕ μέχρι το 2020 ισχύει και για τα wc αμεα ή πρέπει να γίνει τώρα ? 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Η υποχρέωση για τουαλέτες γενικά εξετάζεται ανά όροφο, σε όλα τα κτίρια (ίσως εκτός κατοικιών - αν και νομίζω με την ΥΑ Γ1-9900/1974 απαιτείται και σε αυτά ανά όροφο)
Η απαίτηση για τουαλέτα ΑΜΕΑ δεν νομίζω να εξαιρείται από αυτό τον κανόνα.
Νομίζω ότι αν δεν μπορούν να βρεθούν ΑΜΕΑ στον όροφο, δεν λαμβάνεις υπόψη την επιφάνειά του.

1) Τι θα κάνει το ΑΜΕΑ με το καροτσάκι στον όροφο; Θα κατέβει την σκάλα;

2) Τι θα έκανες αν είχες 3 ορόφους από 33τμ; Θα έβαζες και ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ;

Σωστή η διάταξη για τα ΑΜΕΑ, αλλά η αναδρομική εφαρμογή νόμων είναι κακή, αν όχι λάθος. Μήπως θα έπρεπε σιγά σιγά, να δώσει μια γραμμή πώς θα εξυπηρετούμε τα ΑΜΕΑ, συνολικά ως πολιτεία και όχι να μας λέει να κόψουμε το σβέρκο μας, σε πολύ παλιά κτίρια να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.