Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθυστερήσεις κι αρρυθμίες στο νέο «Εξοικονομώ» εξαιτίας των συνεργαζόμενων τραπεζών


Engineer

Recommended Posts

Αρρυθμίες και καθυστερήσεις προκαλεί σε αρκετές περιπτώσεις η εμπλοκή των τραπεζών στην διαδικασία υλοποίησης του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ», όταν ο ωφελούμενος δεν καλύπτει την οικονομική του συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω ιδίων κεφαλαίων, αλλά μέσω προσφυγής σε κάποια εκ των συνεργαζόμενων τραπεζών του προγράμματος, προκειμένου να συνάψει σχετική δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, ενώ τα έργα μέσω του προγράμματος προχωρούν σχετικά απρόσκοπτα όταν οι ωφελούμενοι δεν ζητάνε δάνειο από τράπεζα, το ίδιο δεν συμβαίνει όταν αιτούνται τραπεζικής χρηματοδότησης.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων και αφού ασκήσουν και πίεση μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα 1,5-2 μηνών, προκειμένου συγκεκριμένες από τις συνεργαζόμενες τράπεζες να ανάψουν το «πράσινο φως» και να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης για να καλυφθούν δαπάνες του προγράμματος.

Κόπηκαν ωφελούμενοι

Ακόμη, πολλοί δυνητικά ωφελούμενοι έχουν βρεθεί ουσιαστικά εκτός προγράμματος, καθώς ενώ θεωρητικά εντάχθηκαν στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ», όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του, στη συνέχεια «κόπηκαν» από τις τράπεζες γιατί δεν πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.

Αυτοί οι ωφελούμενοι είτε θα καλύψουν με ίδια κεφάλαια τη δαπάνη είτε τελικά δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις ενεργειακές παρεμβάσεις που ήθελαν.

Η καθυστέρηση στην προώθηση των παρεμβάσεων του «Εξοικονομώ», λόγω της βραδύτητας κάποιων τραπεζών, είχε ακόμη ένα αρνητικό επακόλουθο: πολλά έργα δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν το καλοκαίρι και τώρα, που σταδιακά ο καιρός θα γίνεται ολοένα και πιο ψυχρός, θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, καθώς αφορούν σε μεγάλες παρεμβάσεις (θερμοπροσόψεις κα), που είναι προτιμότερο να υλοποιούνται όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες.

Επιπλέον, αρκετοί ωφελούμενοι είχαν αιτηθεί να τοποθετήσουν ατομικό σύστημα φυσικού αερίου, μέσω της ένταξης τους στο πρόγραμμα, έτσι ώστε τον φετινό χειμώνα να έχουν προχωρήσει στη συγκεκριμένη εγκατάσταση και να απαλλαγούν και από το άγχος των αυξημένων τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.

Ωφελούμενοι με ανάλογες περιπτώσεις είναι αναγκασμένοι τώρα να κάνουν «αγώνα δρόμου», προκειμένου έπειτα από την όποια χρονική καθυστέρηση, που τους υπέβαλε η διαδικασία της τραπεζικής χρηματοδότησης, να προλάβουν να είναι και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.