Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ηχομονωση Μονοκατοικιας απο Κτυπογενεις Ηχους


Stella M.

Recommended Posts

Καλημέρα σας & καλη Εβδομάδα

Συμβουλεύομαι αρκετο καιρο το συγκεκριμένο Forum  για θεματα που κατά καιρους με απασχόλησαν , ωστόσο είναι η Πρώτη φορά που αποφάσισα να  γράψω και να ζητησω γνωμες από αξιπιστους επαγγελματίες και ιδιωτες.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ  ΔΕΝ ΕΠΑΓΓΕΛΟΜΑΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ.

Στο θέμα μας,το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το εξής: νακαινίσαμε πριν περίπου 1,5 χρόνο μια κατοικία ισογείου και 1ου ορόφου( μεζονετα επομένως)  αρχικής κατασκευής 1974.Εφαπτεται δεξια και αριστερά ,μεάλλες μονοκατοικίες. Για κακή μας τύχη σχετικά πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι από την μια πλευρά τουςγείτονες που βρίσκονται στην δεξιά πλευρά "καταφθάνουν" όλοι  οι κτυπογενειςήχοι ( δηλ. τρίξιμο πόρτας, συρταριών ντουλάπας, ακόμα και βαρύς βηματισμός).Έγιναν οι απαραίτητες συζητήσεις/συστασεις χωρις φυσικα αποτέλεσμα και από τοτε κανονικα ακούμετους ιδιους γνωριμους ηχους οποιαδήποτε ωρα της ημερας ή της νύχτας.Μετα από πολύ ψαξιμο και ενώ συμβουλευτηκαμε πολιτικο μηχανικο( αυτόν που εκανε και την ανακαίνιση) καταλήξαμε στο να μονώσουμε με δπλή γυψοσανίδα και μονωτικό υλικό τον τοίχο της μεσοτοιχίας του υπνοδωματίου που ηταν και το μεγαλυτερο πρόβλημα (εδώ να διευκρινίσω ότι διπλα από αυτόν το τοίχο βρίσκεται η πυλωτη των διπλανων  και ακριβώς από πανω το δωματιο από το οποιο ερχονται οι θορυβοι).Το αποτέλεσμα μηδενικό το κόστος περίπου 450 €. Εντος του δωματίου μας βρίσκονται δυο δοκαρια και όπως μας είπαν υπάρχει πιθανότητα αφου συνορεύουμε με τους διπλάνούς να μεταφέρονται οι ήχοι μεσα από αυτα.Θεωρώ σημαντικό να αναφερω ότι όλα αυτά τα σπίτια είναι χτισμένα πανω σε βραχους δεν ξερω αν αυτό επηρεαζει την ακουστική ..Γενικα υπάρχει λύση κατασκευαστικα για να διορθωθεί το πρόβλημα ή θα είναι και πάλι χασιμο χρηματων ;

 

Σας ευχαριστιών πολύ

Link to comment
Share on other sites

Κατασκευαστική λύση υπάρχει (ηχομόνωση όλων των δομικών στοιχείων που εφάπτονται σε όλο το μήκος του κοινού ορίου). Το ερώτημα είναι κατά πόσον συμφέρει οικονομικά, σε σχέση με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολύ για την απαντηση.Υπάρχει συγκεκριμένο υλικό που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις; Επίσης φανταζομαι αυτό γινεται σε συννενόηση με επαγγελματία ( πολιτικο μηχανικό π.χ) που θα αναλάβει  την επίβλεψη και θα μας δώσει και εικόνα τιμής-αποτελέσματος;

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, Stella M. said:

...Γενικα υπάρχει λύση κατασκευαστικα για να διορθωθεί το πρόβλημα ή θα είναι και πάλι χασιμο χρηματων ;

Αγαπητή φίλη, δυστυχώς, το ερώτημα αυτό - ειδικά όταν πρόκειται για ηχομόνωση - δεν μπορεί να απαντηθεί "δι' αλληλογραφίας". Χρειάζεται οπωσδήποτε αυτοψία μαζί με πιθανές μετρήσεις. Γνώμη μου είναι να απευθυνθείς σε συναδέλφους με εταιρείες που έχουν εξειδίκευση στην ηχομόνωση, διότι χρειάζεται πολύ καλή γνώση στο θέμα.

Η γενική μεθοδολογία που ακολουθείται είναι η εξής: 1) Αυτοψία του χώρου και αν χρειαστεί μετρήσεις διάδοσης του ήχου. 2) Πλήρης μελέτη ηχομόνωσης - με ή χωρίς υποχρέωση παράδοσης στον πελάτη - μετά της οικονομικής προσφοράς. 3) Στην προσφορά αναφέρεται και το υπολογιζόμενο επιθυμητό ηχομονωτικό αποτέλεσμα (σε dB). 4)  Μετά την κατασκευή γίνεται μέτρηση παρουσία του πελάτη για το ποσοστό απόκλισης από την υπολογισμένη τιμή μείωσης της διάδοσης του ενοχλητικού ήχου.

Εσύ θα μπορείς να ξέρεις το αν σε συμφέρει ή όχι η συγκεκριμένη προτεινόμενη λύση από το 3ο βήμα και μετά.

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ για την αναλυτικη προσεγγιση στο θεμα.Σιγουρα για  "ασχετους" οπως οι περισσοτεροι απο εμας τετοιου ειδους κατευθυνσεις βοηθουν πολυ.Επομενως θα αναζητησω αρχικα εταιρεια ηχομονωσης που να καλυπτει υπηρεσια μετρησεων. 

Σε αυτο  βεβαια σκεφτομαι οτι υπαρχει πιθανοτητα να  συναντησω δυσκολια δεδομενων των διαφορων "ειδικων "που υπαρχουν στην αγορα.Οποτε αν υπαρχει κατι αξιοπιστο στον τομεα αυτο σας παρακαλω μου το προτεινετε.

Και σιγουρα θα επανελθω με feedback απο την αναζητηση.

 

Link to comment
Share on other sites

Την αξιοπιστία πρέπει να την αναζητούμε. Επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε διαφημίσεις, προτάσεις και κριτικές άλλων συναδέλφων, σου γράψαμε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο αναζήτησης, ώστε να απαιτήσεις κάτι συγκεκριμένο και σε γενικές γραμμές εγγυημένο. Φυσικά το "εγγυημένο" σε τέτοιες περιπτώσεις έχει προσέγγιση, αλλά σε πρώτη φάση πρέπει να αποφύγεις γενικότητες του στυλ "θα κάνουμε αυτά και θα δούμε". Γιατί ο κρότος είναι δύσκολη περίπτωση θορύβου και έχει μεγάλη υποκειμενική προσέγγιση.  

Πάντως μη φοβάσαι, όλα γίνονται. Έχω δει ηχομονώσεις σχολών χορού σε ξύλινα δάπεδα που έχω πάθει πλάκα. Κανείς δεν περίμενε τέτοιο καλό αποτέλεσμα. Και έχω δει ηχομονώσεις απλού θορύβου ανεπιτυχείς.   

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαινω το θεμα της δεοντολογιας που τιθεται με τη διαφημιση κ το σεβομαι.Ελπιζω αυτη τη φορα με μεγαλυτερη ερευνα να καταληξουμε σε πιο ορθη -και αποτελεσματικη πανω απο ολα -προσεγγιση.

 

Ευχαριστω πολυ 

Καλο βραδυ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας, σας παραθετω ένα πρωτο  feedback από τις εταιρείες που επικοινωνησα  (στο σύνολο περίπου 7 ).Η πρωτη η οποια όπως μου ανεφεραν ηχομονωνει ακομα και στουντιο ηχογράφησης, εδωσαν ένα ενδεικτικο κόστος μελέτης περίπου 800€ μαζί με 1 ωρα ηχομέτρηση  και αν συνεχίσουμε με την οποια προσφορα τους για κατασκευαστική λύση εκπτωση 10% στα υλικα.Επίσης χρειάζονται πρόσβαση στο σπίτι του γείτονα για να  είναι αυθεντικοί οι θόρυβοι.

Η δεύτερη μου απαντησε  τηλεφωνικα και μόνο ακούγοντας το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει λύση και ότι η μόνη πιθανή λύση θα ήταν να φτάξει πλωτο δάπεδο ο γείτονας.

Η τρίτη ότι μάλλον το λάθος έχει γίνει στο ότι στην υπάρχουσα μόνωση που κάναμε πρόσφατα φταίει ότι ο τεχνικος δεν τοποθέτησε μεμβρανη αναμεσα στην διπλή γυψοσανίδα.Οτι κάνουν μελέτες και  λύση υπάρχει σίγουρα παντα με γυψοσανίδες.Επιπλέον, μου ζητησαν αν εχω καποια φωτογραφία του σημείου που δημιουργείται ο θορυβος αμεσα διαθεσιμη για να τους την στείλω.

 

Σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις φρόντισα να είμαι πολύ αναλυτική και να επισημάνω ότι οι θόρυβοι δεν είναι αερόφερτοι αλλα κρουστικοι! ! ! !

 

Ο ι υπόλοιπες εταιρείες θα ενημερώσουν τους μηχανικούς τους να δουν την περίπτωση μου και θα επανέλθουν σήμερα ή αύριο με ενημέρωση.

 

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, Stella M. said:

...Σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις φρόντισα να είμαι πολύ αναλυτική και να επισημάνω ότι οι θόρυβοι δεν είναι αερόφερτοι αλλα κρουστικοι! ! ! !

Μια μικρή διευκρίνηση που ίσως βοηθήσει. Ο "κρουστικός θόρυβος" είναι δύο χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου ήχου. Οι όροι "κτυπογενής", ή "αεροδυναμικός" αφορούν την πηγή του θορύβου και ο "αερόφερτος", ή ο "στερεόφερτος" έχουν να κάνουν με το μέσον διάδοσής του. Ένας θόρυβος λοιπόν μπορεί να είναι ταυτόχρονα κτυπογενής, κρουστικός και αερόφερτος. 

Ο θόρυβος που παράγεται π.χ. από τα τακούνια της γειτόνισσας καθώς βηματίζει στο ξύλινο δάπεδό της, μεταφέρεται ως "στερεόφερτος" στα δομικά στοιχεία του σπιτιού της και του δικού σου και από αυτά μέσω του αέρα στα αυτιά σου. Ο τοίχος, το δάπεδό και η οροφή σου πάλλονται και διεγείρουν το αυτί σου μέσω του αέρα.  

Το πλωτό δάπεδο του γείτονα θα περιορίσει τον θόρυβο κατά τη γέννησή του, ή οι γυψοσανίδες με το ενδιάμεσο ηχοαπορροφητικό υλικό θα περιορίσουν τη διάδοσή του στο χώρο σου. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ για την διευκρινηση θα φανει σημαντικη σιγουρα στην πορεια.Οσο για το πλωτο δαπεδο του γειτονα σαν λυση δεν ειναι εφικτη για πολλους λογους.Για την ιστορια βρεθηκε μια εταιρεια που πραγματοποιει μελετες η οποια με λογικο κοστος συμφωνησαμε να ερθει να κανει μετρησεις και μελετη (το κακο εδω ειναι οτι δεν θα υπαρχει προσβαση στην "πηγη" των ηχων δηλαδη στο γειτονικο σπιτι αρα προβληματιζομαι για το πως θα γινουν σωστα οι οποιες μετρησεις).Απο την πρωτη συζητηση που εγινε μαζι τους μου ανεφεραν οτι το προβλημα εντοπιζεται στο πατωμα του διπλανου κ αν και εχω "ψευδοροφες " δεν εχουν γινει με στυλ αναρτησεων( δεν ξερω αν χρησιμοποιω τον καταλληλο ορισμο/λεκτικο) και για αυτο τουλαχιστον στο υπνοδωματιο ακουγονται βηματισμοι απο το διπλα πατωμα.Τωρα για το υπολοιπο προβλημα παλι με διαβεβαιωσαν οτι υπαρχει λυση ..ειμαι πραγματικα πολυ επιφυλακτικη για αυτο και επανερχομαι.

Επισης θεωρουν οτι το χτισιμο των σπιτιων "πανω" σε βραχο παιζει μεγαλο ρολο στην διαδοση του ηχου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.