Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ηλεκτρονική Τιμολόγηση


zulumpo

Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέχρι στιγμής μπορει να θεωρηθεί το σκανάρισμα ενός τιμολογίου/απυ και αποστολής στον πελάτη, (αν δεν κάνω λάθος). Απλώς ημερομηνία τιμολόγησης θα θεωρηθεί η ημέρα που αποστέλεται μέσω εμαιλ.

Από 1/1/2019 θα πρέπει να γίνονται όλες οι τιμολογήσεις με το δημόσιο ηλεκτρονικά, θα μπορούμε να συνεχίζουμε να στέλνουμε τα pdf τιμολόγια σκαναρισμένα για ιδιώτες?

Με αντισυμβαλλόμενο επιχείρηση αλλάζει κάτι?

Ευχαριστώ

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Με τον όρο "ηλεκτρονική τιμολόγηση" εννοείται κάτι ευρύτερο --τουλάχιστον με την έννοια που το θεωρεί η ΑΑΔΕ-- από το "ηλεκτρονικό τιμολόγιο" όπως περιγράφεται στο άρθρο 14 των ΕΛΠ ή την "ηλεκτρονική τιμολόγηση" όπως την περιγράφεις παραπάνω.

Είναι μια διαδικασία που (μελλοντικά, μάλλον από 1/1/2020 θα γίνει υποχρεωτική για όλους) προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για τις συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και να διαβιβάζουν αυτόματα τα στοιχεία τους για επεξεργασία και διασταύρωση στο Taxis.

Οπότε αυτό που λες δεν είναι "ηλεκτρονική τιμολόγηση" είναι το "ηλεκτρονικό τιμολόγιο" .

Το ποιοι θα υποχρεωθούν από 1/1/2019 δεν το γνωρίζουμε ακόμη όπως και ποια-πως ακριβώς θα είναι η διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης..

Προς το παρόν (για αυτά που ρωτάς) ισχύουν όσα περιγράφονται στα άρθρα 14 "Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο" & 15 "Αυθεντικότητα τιμολογίου", των ΕΛΠ και στην ΠΟΛ.1003/2014, που διευκρινίζει και αναφέρεται --μεταξύ άλλων -- και σε αυτά τα άρθρα.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
On 22/10/2018 at 12:00 ΜΜ, zulumpo said:

Από 1/1/2019 θα πρέπει να γίνονται όλες οι τιμολογήσεις με το δημόσιο ηλεκτρονικά

 

Δεν θα κόβουμε Τιμολόγιο προς το δημόσιο όπως γινόταν μέχρι τώρα?

Link to comment
Share on other sites

Αφορά στον ν.4601/2019 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και την ηλεκτρονική τιμολόγηση δημόσιων συμβάσεων, όπου στο δεύτερο τμήμα (Άρθρα 148-154) αφορά την προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 (L 133) για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων.

Νομίζω ότι ακόμη γενικότερα δεν έχει ισχύσει κάτι διότι στο:
"[...]
Άρθρο 154
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης ύστερα από γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με το περιεχόμενο και τη μορφή του ηλεκτρονικού τιμολογίου στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Υποδομών και Μεταφορών, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών καθορίζονται η αρχιτεκτονική, οι διαδικασίες παραλαβής, επεξεργασίας και πληρωμής ηλεκτρονικού τιμολογίου, οι απαιτήσεις διαλειτουργικότητας και διασύνδεσης με ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου, οι τεχνικές προϋποθέσεις ασφάλειας και προστασίας δεδομένων, ο χρόνος έναρξης ισχύος του άρθρου 151, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει την 18η Απριλίου 2019 για τις κεντρικές κυβερνητικές αρχές και τις κεντρικές αρχές αγορών και την 18η Απριλίου 2020 για τις μη κεντρικές αναθέτουσες αρχές και τους αναθέτοντες φορείς και κάθε άλλο τεχνικό και ειδικό θέμα αναγκαίο για την εφαρμογή του άρθρου 151.
[...]"

Επίσης, στην εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι, κατά παρέκκλιση από την υπό αναφορά προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και με σκοπό τη διευκόλυνση της υλοποίησης του συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων από ορισμένες αναθέτουσες Αρχές, όπως τοπικές και περιφερειακές αναθέτουσες Αρχές και Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου, τα κράτη μέλη δύναται να αναβάλουν την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας για τις μη κεντρικές αναθέτουσες Αρχές και αναθέτοντες φορείς έως και τον Απρίλιο του 2020.

Οπότε μένει να δούμε ποιοι ανήκουν στις παραπάνω "αρχές". Αυτές λοιπόν, αναφέρονται στον ν.4412/16,  Άρθρο 2 "Ορισμοί".

Όπως επίσης, κοινή απόφαση δεν έχω δει.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως στο θέμα.

 

ΦΕΚ-44Α-2019-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ-ΚΛΠ.pdf

Άρθρο 2_ΝΟΜΟΣ 4412_2016.pdf

Παράρτημα Ι_Προσάρτημα Α_ΝΟΜΟΣ 4412_2016.pdf

Link to comment
Share on other sites

... και κάτι ακόμη που εντόπισα στην αιτιολογική έκθεση του νόμου:

Στην σελίδα 27 αναφέρει:
"Περαιτέρω η Οδηγία αφορά στην υποχρέωση των αποδεκτών του τιμολογίου, δηλαδή τις αναθέτουσες αρχές, τις κεντρικές αρχές αγορών και τους αναθέτοντες φορείς, να αποδέχονται και να επεξεργάζονται ηλεκτρονικά τιμολόγια και δεν θίγει το δικαίωμα του αποστολέα του τιμολογίου να επιλέξει μεταξύ της υποβολής του τιμολογίου σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, σύμφωνα με εθνικά ή άλλα τεχνικά πρότυπα ή σε χαρτί."

Και κάτι ακόμη:
Με το άρθρο 151, οι αναθέτουσες αρχές, όπως ορίζονται στην υποπερίπτωση α· της περίπτωσης 1 της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 4412/2016 και στο άρθρο 3 του Ν. 4413/2016, και οι αναθέτοντες φορείς όπως ορίζονται στην υποπερίπτωση β' της περίπτωσης 1 της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 4412/2016 και στο άρθρο 4 του Ν. 4413/2016, υποχρεούνται να παραλαμβάνουν και να επεξεργάζονται (πλέον, και) ηλεκτρονικά τιμολόγια που είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (κατ' εμέ)

Τόσο από το κείμενο της αιτιολογικής, όσο και από το άρθρο 151, θεωρώ ότι δεν προκύπτει υποχρέωση, έκδοσης σχετικού ηλεκτρονικού τιμολογίου για τους εκδότες/αποστολείς (δηλαδή εμάς) των τιμολογίων που αφορούν σχετικές συμβάσεις, αλλά μόνον για τους ---σύμφωνα με το άρθρο 151--- αποδέκτες των τιμολογίων. Δηλαδή οι τελευταίοι σύμφωνα με το προηγούμενο post μου (κεντρικές κυβερνητικές αρχές, κεντρικές αρχές αγορών, μη κεντρικές αναθέτουσες αρχές και αναθέτοντες φορείς) υποχρεούνται να παραλαμβάνουν/επεξεργάζονται ηλεκτρονικά τιμολόγια που είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

... συνεχίζοντας το παραπάνω ακόμη και όταν εφαρμοσθεί η διαδικασία αυτή (που όπως είπα θεωρώ ότι η υποχρέωση αφορά τους λήπτες και όχι τους εκδότες) θα αφορά έργα μεγάλων προϋπολογισμών και κρίνοντας από τα όρια μάλλον δεν αφορά τους περισσότερους που ασχολούνται με τα δημόσια έργα.

Νόμος 4601/2019, Αρθρο 148 "(άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/55/ΕΕ) Αντικείμενο - πεδίο εφαρμογής - εξαιρέσεις",

"... 2. Ο παρών θεσπίζει κανόνες για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που εκδίδονται κατά την εκτέλεση των συμβάσεων, οι οποίες υπάγονται στους νόμους 3978/2011 (Α΄137), 4412/2016 (Α΄147) και 4413/2016 (Α΄ 148) και, ειδικότερα, καταλαμβάνει: ... β) δημόσιες συμβάσεις και συμβάσεις έργων, ... των οποίων η εκτιμώμενη αξία, εκτός Φ.Π.Α., είναι ίση προς ή ανώτερη από τα κατώτατα όρια των άρθρων 5 και 235 του ν. 4412/2016,..."

Σύμφωνα με τον Νόμο 4412/2016 που αναφέρεται παραπάνω:

Άρθρο 5 "Κατώτατα όρια (άρθρο 4 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ και Κανονισμός (EE) 2015/2170)"

"... Ως κατώτατα όρια, σε συνάρτηση προς την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, εκτός ΦΠΑ, ορίζονται τα ακόλουθα:
α) 5.225.000 ευρώ για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, β) 135.000 ευρώ για δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, γ) 209.000 ευρώ για δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, δ) 750.000 ευρώ για δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών ...

Άρθρο 235 "Κατώτατα όρια (άρθρο 15 της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ)"

"... Ως κατώτατα όρια, σε συνάρτηση προς την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, εκτός ΦΠΑ, ορίζονται τα ακόλουθα:
α) 418.000 ευρώ για τις συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών, καθώς και για τους διαγωνισμούς μελετών, β) 5.225.000 ευρώ για τις συμβάσεις έργων, γ) 1.000.000 ευρώ για συμβάσεις υπηρεσιών που αφορούν κοινωνικές και άλλες ειδικές υπηρεσίες που περιέχονται στον κατάλογο του Παραρτήματος XVII του Προσαρτήματος Β'...."

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδερφοι καλησπέρα,

Κάπου πήρε το μάτι μου για ηλεκτρονική τιμολόγηση απο 20/07. Άλλαξε κάτι όσον αφορά τον τροπο που κόβουμε ΤΠΥ ή ΑΠΥ απο χθές??

 

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, laxanos said:

Συνάδερφοι καλησπέρα,

Κάπου πήρε το μάτι μου για ηλεκτρονική τιμολόγηση απο 20/07. Άλλαξε κάτι όσον αφορά τον τροπο που κόβουμε ΤΠΥ ή ΑΠΥ απο χθές??

Είχα σημειώσει να το ψάξω πριν μέρες και κατέληξα ότι δε με ενδιαφέρει προς το παρόν, διότι αναφέρεται σε όσους το κάνουν "μέσω Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων" (ό,τι και και αν σημαίνει αυτό (μάλλον κάποιο είδος ηλεκτρονικής υπηρεσίας από λογιστές)).

Δεν το έψαξα όμως μέσω Λογιστών οπότε αν κάποιος διαφωνεί ας διαφωτίσει.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 7/21/2020 at 5:22 PM, laxanos said:

Κάπου πήρε το μάτι μου για ηλεκτρονική τιμολόγηση απο 20/07. Άλλαξε κάτι όσον αφορά τον τροπο που κόβουμε ΤΠΥ ή ΑΠΥ απο χθές??

Την καλησπέρα μου,

το χρονικό έναρξης των διαφόρων υποχρεώσεων της εφαρμογής θα τον βρεις στην Α.1138/2020, άρθρο 7. Έχει να κάνει με την εφαρμογή MyData, που συζητιέται σε άλλο νήμα.

Θεωρώ πάντως ότι "έγκαιρα και εκπρόθεσμα" :) θα δοθούν οι παρατάσεις..

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.