Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κριτήρια επιλογής πολιτικού μηχανικού για την κατασκευή του σπιτιού μου


M@rilou

Recommended Posts

Καλησπέρα σας

Επιθυμώ να αποκτησω/κατασκευάσω μία ισόγεια μονοκατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων σε μία επαρχία . Δυστυχώς δεν γνωρίζω προσωπικά κάποιον πολιτικό μηχανικό. σκέφτομαι ότι αυτό που θέλω από τον πολιτικό μηχανικό είναι να μου κάνει μία καλή κατασκευή που θα αντέξει στο χρόνο. Άρα θα πρέπει να βρω έναν μηχανικό με γνώση εμπειρία και ήθος ώστε να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και να εφαρμοσεί ακριβώς αυτά που θα μου πει Χωρίς καμία παρατυπία. έτσι τα έχω εγώ στο μυαλό μου ως ένας άνθρωπος ασχέτως με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε με τι κριτήριο θα βγω στην αναζήτηση ενός πολιτικού μηχανικού και Πώς θα καταλάβω με ποιον άνθρωπο Θα πρέπει να συνεργαστώ σας. ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Από την πείρα μου δυστυχώς έχω την αίσθηση ότι ένας ιδιώτης δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί την επιστημονική επάρκεια ή ανεπάρκεια ενός μηχανικού, λόγω έλλειψης τεχνικών γνώσεων και αυτό είναι φυσικό. Οι ικανότητες PR, οι γνωριμίες και το πόσο συμπαθητικός φαίνεται συνήθως αποτελούν τον λόγο επιλογής του.

Θα πρότεινα να ρωτήσετε άτομα από το περιβάλλον σας για κάποιον μηχανικό που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν. Αν ήταν συνεπής στο κόστος και στον χρονοπρογραμματισμό. Αν έστω και εμμέσως έχετε συστάσεις και από κάποιον παρεμφερούς ειδικότητας μηχανικό θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε επισκέψεις σε μερικά τεχνικά γραφεία προσπαθώντας να βγάλετε συμπεράσματα από την πρώτη αυτή διερευνητική επαφή.

Καλή τύχη!!

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά ξεκινάτε με λάθος σκεπτικό. Για να κατασκευάσετε μια οικία θα χρειαστείτε τουλάχιστον 4 μηχανικούς , 

1)Τοπογράφο μηχανικό

2)Αρχιτέκτονα μηχανικό

3)Πολιτικό μηχανικό

4)Μηχανολόγο μηχανικό

μετά θα επιλέξετε εργολάβο που σε συνεργασία με τους παραπάνω θα πραγματοποιήσει την κατασκευή. Κάποιοι πολιτικοί μηχανικοί αναλαμβάνουν όλο το πακέτο (εκτός απο κάποια μηχανολογικά για τα οποία δεν έχουν δυνατότητα υπογραφής) και θεωρώ οτι είναι λάθος . Δυστυχώς η επιλογή είναι δύσκολη και στην επαρχία οι επιλογές ακόμα πιο περιορισμένες. Πέραν του κατασκευαστικού κομματιού δώστε και λίγο προσοχή και στο αισθητικό, η επαρχία έχει γεμίσει οπτικά άθλιες κατοικίες γιατί κάποιοι μηχανικοί κάνουν απλή διεκπεραίωση σχεδίων και τίποτα παραπάνω (βέβαια ότι πληρώνεις παίρνεις). Απαραίτητα για την επιλογή μηχανικού/ων θα αναζητήσετε προηγούμενες δουλειές τους και εφόσον σας ικανοποιούν αισθητικα και κατασκευαστικά (ζητήστε παλιά έργα για να δείτε τις φθορές)  προχωράτε σε διαπραγματεύσεις όπου και μιλώντας μαζί τους θα κρίνετε το ήθος και τη συνέπεια τους. Έχετε στο μυαλό σας οτι ολη η κατασκευή θα κοστίσει αρκετά χρήματα οπότε αφιερώστε τον κατάλληλο χρόνο πριν ξεκινήσετε το έργο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Η κατασκευή μικρής κατοικίας 120μ2 μπορεί να αναληφθεί συνήθως από ένα τεχνικό γραφείο το οποίο θα κάνει τις μελέτες (ή θα αναθέσει τοπογραφικά και μηχανολογικά πχ σε συναδέλφους) και θα αναλάβει και την επίβλεψη του έργου. Η κατασκευή συνήθως ανατίθεται σε συνεργεία τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με εσάς. Τονίζω το συνήθως για να μην παρεξηγηθώ.

Η δεύτερη λύση είναι να αναθέσετε το πλήρες πακέτο σε τεχνικό γραφείο εταιρεία όπου θα αναλάβουν τις μελέτες και τις άδειες, την επίβλεψη και την κατασκευή (με το κλειδί στο χέρι. ΔΕΝ συστήνεται στο βαθμό που πρέπει να υπάρχει επαρκής γνώση και ικανότητα εξαρχής στην σύνταξη ενός καλού συμφωνητικού το οποίο θα ελαχιστοποιεί τις ασάφειες και θα έχετε ένα τελικό παραδοτέο που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας (πχ αν δεν ξεκαθαρίσετε στο αρχικό συμφωνητικό το χρωμα και ακριβή ποιότητα των κουφωμάτων και στην πορεία ζητήσετε πχ γκρι κουφώματα αντί για λευκά μπορεί να εκτινάξει αρκετά το κόστος το οποίο θα είναι "υπερσυμβατικό")

Η τρίτη επιλογή είναι να αναθέσετε την μελέτη και την επίβλεψη σε ένα τεχνικό γραφείο και να αναθέσετε ξεχωριστά την κατασκευή με εξωτερικό τεχνικό σύμβουλο ο οποίος θα διασφαλίζει διαρκώς την ικανοποίηση των απαιτήσεων σας, των προδιαγραφών της μελέτης κλπ Επίσης δεν συστήνεται σε τόσο μικρού μεγέθους έργο.

Αυτό που προτείνω για τα δεδομένα του έργου είναι

 

1. Να ξεκαθαρίσετε το προυπολογισμό που διαθετετε

2. Να αναζητήσετε κατάλληλο τεχνικό γραφείο με τα όσα ανέφεραν παραπάνω οι συνάδελφοι το οποίο θα κάνει σχολαστική μελέτη και θα σας δώσει κόστος με βάση τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές που από κοινού θα θέσετε (βλέπε παρακάτω: τι να προσέξω στις μελέτες)

3. Να αναθέσετε την επίβλεψη στο ίδιο ή σε άλλο τεχνικό γραφείο και να κάνετε σε συνεργασία μαζί του ξεκάθαρα συμφωνητικά με όλους τους υπεργολάβους. Ξεκαθαρίζω ότι αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντα επίβλεψης, οπότε θα πρέπει να γίνει συμφωνία εξαρχής για την αμοιβή του τεχνικού γραφείου που θα σας βοηθάει στις αναθέσεις και στην διαχείριση των υπεργολάβων (σαν τεχνικός σύμβουλος και επίβλεψη μαζί δηλαδή)

Τι να προσέξετε στις μελέτες:

1. Αφήστε χρόνο στο να γίνει μια σωστή αρχιτεκτονική μελέτη για την δική σας οικογένεια. Δεν υπάρχουν φασόν! Καμιά μελέτη δεν μπορεί να γίνει σε μια εβδομάδα και να είναι λειτουργική! Προτιμήστε αρχιτέκτονα με μεράκι και με καλή γνώση ενεργειακών χαρακτηριστικών (βιοκλιματικός σχεδιασμός κλπ). Μπορεί να τον ευχαριστείτε ή να τον βρίζετε για την υπόλοιπη ζωή σας από μικρές λεπτομέρειες που λήφθηκαν ή ΔΕΝ λήφθηκαν υπόψιν.

2. Δώστε βαρύτητα σε θερμομονώσεις, υγρομονώσεις, μελέτη θέρμανσης κλπ πάντα σε συνδυασμό με το αντίστοιχο κόστος που μπορείτε να διαθέσετε.

3. Η θέση του οικοπέδου πρέπει να μελετηθεί πολύ σωστά (ρέματα, ψηλός υδροφόρος, σεισμικά ρήγματα μπορεί να σας ταλαιπωρούν μια ζωή...)

4. Η στατική μελέτη για μια μικρή κατοικία είναι σχετικά απλή και εύκολη. Αρκεί να είναι σωστή και να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Δεν θα λυπηθείτε τα "πολλά σίδερα" επειδή "ο μπάρμπας μου ο μάστορας τα βλέπει υπερβολικά με το μάτι". Οι κανονισμοί έχουν αλλάξει, ο αντισεισμικός κανονισμός είναι αυστηρός και ζούμε σε μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου. Όταν γίνεται σεισμός, θα θέλετε να κοιμάστε ήσυχοι εσείς και τα παιδιά σας.

Όλα γίνονται και όλα είναι επιλύσιμα....Το θέμα είναι πόσο κοστίζουν! Δώστε μεγάλο βάρος στην ακριβή κοστολόγηση των εργασιών και των υλικών. Τα 120μ2 μπορεί να κοστίσουν 800€/μ2 ή 3000€/μ2. Αυτή η διαφορά οφείλεται στην ποιότητα των υλικών αλλά και στην σωστή διαχείριση. Ο καλός μηχανικός είναι το ένα μεγάλο βήμα. Φροντίστε όμως να κάνετε αναλυτικά την ερευνά σας ώστε να βρείτε άνθρωπο "να ταιριάζει με τα χνώτα σας" και να σας προτείνει καλά τεχνικά συνεργεία. Ή να βρείτε μόνοι σας. Στην τέλεια μελέτη αν τα κουφώματα μπάζουν και τα συνεργεία εξαφανιστούν εσείς θα το πληρώσετε! Και με καλό συμφωνητικό θα ταλαιπωρηθείτε με δικηγόρους σε βάθος χρόνου...Οπότε ΠΡΩΤΑ σωστούς επαγγελματίες και ΕΠΕΙΤΑ καλά συμφωνητικά. Προφορικές και φιλικές επιβεβαιώσεις δεν είναι αποδεκτές όταν πρόκειται για το σπίτι που θα μείνετε για μια ζωή και πιθανώς για τις οικονομίες μιας ζωής που θα ξοδέψετε....

Βγείτε στην γύρα, ρωτήστε φίλους, πηγαίνετε σε εκθέσεις υλικών και δείτε βιβλία και περιοδικά για να ενημερωθείτε αλλά σε κάθε περίπτωση η συνεργσία με τον κατάλληλο επαγγελματία είναι κρίσιμη διότι αυτός θα σας συμβουλέψει τι ταιριάζει στην δική σας περίπτωση.

Ελπίζω να βοήθησα...Θα ήθελα μελλοντική ενημέρωση να μας πείτε νέα....

Καλή τύχη!

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.