Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξοικονόµηση Κατ’ Οίκον ΙΙ: 3.800 ειδικές περιπτώσεις εκκρεμούν - Οι αριθμοί ανά Περιφέρεια


Engineer

Recommended Posts

Μέσα στον Νοέμβριο υπόσχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα ολοκληρωθεί η πολυαναμενόμενη από χιλιάδες ενδιαφερόμενους αξιολόγηση των ειδικών περιπτώσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ». Και παραδέχεται ότι απομένουν ακόμη προς αξιολόγηση 3.800 αιτήσεις ειδικών περιπτώσεων από σύνολο 6.963, χωρίς όμως να διευκρινίζει πόσες από τις υπόλοιπες 3.163 έχουν εγκριθεί και πόσες έχουν απορριφθεί. Αυτά προκύπτουν από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη στην ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδου, που έφερε το ρεπορτάζ της Greenagenda για το ζήτημα στη Βουλή.

Θυμίζουμε ότι, όπως ανέδειξε από τον Ιούλιο η Greenagenda, σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των αιτήσεων που θεωρούνται ειδικές περιπτώσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται αιτήσεις του «νέου εξοικονομώ» που αφορούν την ενοικιαζόμενη κατοικία, τα πρόσφατα αποκτηθέντα ακίνητα, τις περιπτώσεις μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, τους ενδιαφερόμενους ή συζύγους που είναι κάτοικοι εξωτερικού κ.α. Είχαμε μάλιστα αποκαλύψει ότι η αξιολόγηση ξεκίνησε μόλις στις 2 Ιουλίου αλλά από την απάντηση του Γιώργου Σταθάκη στη Βουλή φαίνεται ότι οι μήνες που μεσολάβησαν δεν ήταν αρκετοί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση ούτε των μισών αιτήσεων.

Ειδικότερα, σχετικά µε τις ειδικές περιπτώσεις, το ΥΠΕΝ επισήμως, στην απάντηση του Γιώργου Σταθάκη, σημειώνει ότι «καταχωρήθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος «Εξοικονόµηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» 6.963 αιτήσεις που χαρακτηρίστηκαν ως ειδικές περιπτώσεις, εκ των οποίων εκκρεμεί η αξιολόγηση 3.800 αιτήσεων, η κατανομή των οποίων ανά περιφέρεια είναι η εξής:

Περιφέρεια/Πλήθος αιτήσεων:

Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: 188
Αττικής: 2106
Βορείου Αιγαίου: 80
∆υτικής Ελλάδας: 175
∆υτικής Μακεδονίας: 32
Ηπείρου: 133
Θεσσαλίας: 236
Ιονίων Νήσων: 52
Κεντρικής Μακεδονίας: 496
Κρήτης: 118
Νοτίου Αιγαίου: 118
Πελοποννήσου: 34
Στερεάς Ελλάδας: 32
Γενικό Άθροισµα: 3800

Επίσης το ΥΠΕΝ σημειώνει επί λέξη: «στην παρούσα φάση, η αξιολόγηση των ειδικών περιπτώσεων αποτελεί προτεραιότητα του Προγράµµατος και διενεργείται έτσι ώστε να µην υπάρχουν καθυστερήσεις έχοντας όµως πάντα ως γνώµονα την ίση µεταχείριση όλων των αιτούντων. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πλειοψηφίας των αιτήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως ειδικές περιπτώσεις εντός του επόµενου µήνα, λαµβάνοντας υπόψη το είδος των προς έλεγχο στοιχείων για κάθε κατηγορία ειδικής περίπτωσης, καθώς και το γεγονός ότι κάποιες από τις αιτήσεις εµπίπτουν σε περισσότερες της µίας κατηγορίας ειδικής περίπτωσης. Σε όλες τις ειδικές περιπτώσεις γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων όπου είναι δυνατόν, ενώ δεν πραγματοποιείται µόνο όπου δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων επιλεξιµότητας που χρίζουν ελέγχου (πχ. στις περιπτώσεις µη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, σε κατοίκους εξωτερικού κ.λπ.)».

Μετά την απάντηση του Γιώργου Σταθάκη, ο βουλευτής Ά Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος δήλωσε στη Greenagenda:
«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε με την απάντησή του στην ερώτησή μου για το νέο εξοικονομώ και ιδιαίτερα για τις ειδικές περιπτώσεις του προγράμματος, τις καταγγελίες για απίθανες καθυστερήσεις. Όπως ο ίδιος παραδέχεται στην απάντησή του ακόμη και σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα 3.800 αιτήσεις ειδικών περιπτώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν να υποβάλλονται στις 19 Μαρτίου και ξεκίνησαν να εξετάζονται στις 2 Ιουλίου, αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τώρα το ΥΠΕΝ υπόσχεται ότι θα γίνει αυτό μέσα στο Νοέμβριο, αφού φέραμε το θέμα στη Βουλή. Οκτώ μήνες καθυστέρησης δεν είναι λίγοι. Και δυστυχώς αφήνουν στην πραγματικότητα χωρίς ενεργειακή αναβάθμιση τα σπίτια αυτών των ανθρώπων, ενόψει του χειμώνα, στα οποία περιλαμβάνονται ως ειδικές περιπτώσεις ακόμη και όσα σπίτια ενοικιάζονται ή οι ιδιοκτήτες δεν έχουν υποχρέωση φορολογικής δήλωσης. Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, οι πλέον των οκτώ μηνών καθυστέρησης δεν ονομάζεται ταχύτητα. Και οι μισές αλήθειες που διακηρύσσει δημοσίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το «νέο εξοικονομώ» ισοδυναμούν με ψέμα. Επιπλέον οι δικαιούχοι των «ειδικών περιπτώσεων» έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους. Καλύτερα να εργάζονται για τα προγράμματα και όχι να μιλούν…».

Πάντως το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει στην απάντησή του ότι «σχετικά µε την υπαγωγή των ειδικών περιπτώσεων, επισηµαίνεται ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων γίνεται σταδιακά και στη συνέχεια οι αιτήσεις αυτές προωθούνται άµεσα προς υπαγωγή. Στόχος του Υπουργείου είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση του Προγράµµατος µε γνώµονα την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ωφελουµένων». Όμως, καθώς δεν παραθέτει άλλα συγκεκριμένα στοιχεία εγκρίσεων ή πληρωμών, μάλλον δεν γίνεται ιδιαίτερα πιστευτό, καθώς τόσο η Greenagenda όσο και άλλα ΜΜΕ και φορείς γίνονται συνεχώς αποδέκτες των παραπόνων όσων κατέθεσαν αίτηση και χαρακτηρίστηκαν «ειδική περίπτωση», αλλά δεν έχουν δει φως μέχρι σήμερα…


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.