Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γυψοσανίδες ή Τούβλα για εσωτερικούς τοίχους;


zoran

Recommended Posts

Τι πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα υπάρχουν όταν κάποιος αντί να χτίσει με τούβλα τους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού του χρησιμοποιεί τσιμεντο/γυψοσανίδες; Τώρα εγώ λέω τσιμεντο/γυψοσανίδες γιατί δεν ξέρω εάν υπάρχει κ κάποιο άλλο υλικό νέο, το οποίο αντικαθιστά τα τούβλα ή κ τις ίδιες τις τσιμεντο/γυψοσανίδες! Τί λέτε;

Link to comment
Share on other sites

Να μιλήσετε με τον επιβλέποντα μηχανικό σας ο οποίος γνωρίζει τα δεδομένα της μελέτης, φέρει την ευθύνη του έργου  και μπορεί να σας κατευθύνει σωστά και υπεύθυνα.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, σίγουρα αυτό θα κάνω, αλλά αναρρωτιόμουν εάν υπάρχουν κάποια γενικά συν κ πλην για το θέμα ανεξαρτήτου της υπάρχουσας στατικής διαμόρφωσης.

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη που επεμβαινω, αλλά επειδή εμείς οι ιδιώτες δεν έχουμε ιδέα ρωτάμε εδώ.

Η τυποποιημένη απάντηση 'ρωτά το μηχανικό σου' είναι σαν να είμαι άρρωστος και να μου λετε ρωτά το 'χ' γιατρο. Έλα όμως που ο 'χ' γιατρός συνεργαζεται μονο με μια φαρμακευτική κ παίρνει τα bonus του από εκει, οπότε προτείνει μόνο τα προϊόντα της...

Ο κύριος από επάνω δε ζήτησε να του κάνετε σχέδιο ή επίβλεψη δι'αλληλογραφιας και δωρεάν. Μια γενικη άποψη ζήτησε για υλικα. Αντιλαμβανομαι πως ολο αυτο το forum εχει στηθει απο το φιλοτιμο καποιων ανθρωπων, αλλα λιγη αβροτητα δε βλαπτει ακομα και αν τέτοιες ερωτήσεις μοιάζουν σαν να ρωτάνε σε κομπιουτεράδες γιατί δε δουλεύει το ποντίκι.

Ομοίως κι εμείς οι ιδιώτες θα πρέπει να φιλτραρουμε ακόμα και τις δικές σας απαντήσεις και όχι σαν ευαγγέλιο "Έτσι μου είπαν στο ιντερνετ".

Φιλικά παντα

Link to comment
Share on other sites

εγώ όπως είδα την απάντηση του Yian είδα να λέει ο Μηχανικός του ανθρώπου να δει την μελέτη, δηλδ επι του προκειμένου, ο Μηχανικός του που κρατά τα σχέδια του κτιρίου να δει τι λέει η εγκεκριμένη άδεια, άρα πως να προτείνουμε κάτι τα σχέδια του βλέπουμε τι λένε να κάνει?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για χρήση κατοικίας προτιμώ να βάζω συμβατική τοιχοποιία, για επαγγελματικούς χωρους προτιμώ να τοποθετώ γυψοσανίδες στα έργα που κατασκευάζω.

Το κάθε κτίριο όμως έχει τις ιδιαιτερότητες του, οπότε καλό είναι να  κάνετε μια κουβέντα με τον επιβλέποντα της οικοδομής για να αποφασίσετε από κοινού.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους συναδέλφους ότι η ξερή παράθεση σε μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του υλικού της τοιχοποιίας εξαρτάται (και ίσως περιορίζεται σημαντικά) από την μελέτη, την χρήση του κάθε χώρου, των λοιπών υλικών του κάθε χώρου, την πολυπλοκότητα του κάθε χώρου,  κλπ κλπ και μπορεί να αποπροσανατολίσει και να οδηγείσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα, αποφάσεις.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά μια πάρα πολύ γενική σε "συν" και "πλην" τοποθέτηση, διότι κάποια θετικά μπορεί να είναι αρνητικά και το αντίθετο, όπως και κάποια θετικά ή αρνητικά μπορεί καν να μην υπάρχουν, να είναι αδιάφορα,  χωρίς γνώση της μελέτης:

Τσιμεντοσανιδα
+ οικονομικό, λιγότερα μεροκάματα, καλή θερμομόνωση, μικρό πάχος, μικρό λειτουργικό κόστος θέρμανσης ή ψύξης, πρακτικά άκαυστο, αντοχή, ανθεκτικότητα σε κτυπήματα, απόκρουση υγρασία, ευκολία στην τοποθέτηση, κοπή, καθαρή κατασκευή, ταχύτητα κατασκευής, επεξεργασία της τελικής επιφάνειας, μικρό βάρος, αντισεισμικό, συνδυάζεται εύκολα με μεταλλικές κατασκευές, Τοποθέτηση δικτύου ύδρευσης  , αποχέτευσης , ηλεκτρισμού μέσα στον σκελετό χωρίς σκαψίματα και μπάζα.
- δυσκολίες αντιμετώπισης λαθών στην τελική επίστρωση-σοβάτισμα-βαφή, δύσκολη διαδικασία αφού χειρίζονται μεγάλα μεγέθη υλικών επιφανειών, εξειδικευμένο προσωπικό, αρμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά για να μην δημιουργηθούν ρωγμές.

Γυψοσανίδες
+ οικονομικό, λιγότερα μεροκάματα, οικολογικά υλικά, καλή θερμομόνωση, μικρό πάχος, μικρό λειτουργικό κόστος θέρμανσης ή ψύξης, πρακτικά άκαυστο, αντοχή, ανθεκτικότητα σε κτυπήματα, δεν χρειάζεται σοβάτισμα, υψηλοί δείκτες ηχομόνωσης, απόκρουση υγρασία, ευκολία στην τοποθέτηση, κοπή, καθαρή κατασκευή, πρακτικά απεριόριστοι σχεδιαστικοί συνδυασμοί, ταχύτητα κατασκευής, επεξεργασία της τελικής επιφάνειας, μικρό βάρος, αντισεισμικό, συνδυάζεται εύκολα με μεταλλικές κατασκευές, τοποθέτηση δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού μέσα στον σκελετό χωρίς σκαψίματα και μπάζα, εύκολη επέμβαση σε μια μελλοντική αλλαγή διαμόρφωσης των χώρων.
- δυσκολίες αντιμετώπισης λαθών στην τελική βαφή, δύσκολη διαδικασία αφού χειρίζονται μεγάλα μεγέθη υλικών επιφανειών, εξειδικευμένο προσωπικό, αρμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά για να μην δημιουργηθούν ρωγμές.

Τούβλο
+ καλή θερμική συμπεριφορά, εξισορροπώντας τη θερμοκρασία κάθε εποχής, μεγάλη μηχανική αντοχή και στερεότητα, εξαιρετική αντοχή στη φωτιά, καλή θερμική συμπεριφορά, αντοχή στον διαποτισμό από νερό λόγω πλημμύρας ή λόγω θραύσεως σωλήνων χωρίς να υποστούν καμία βλάβη, ηχοαπορροφητικές ικανότητες, φιλικό προς το περιβάλλον, εύχρηστο υλικό λόγω μικρής διάστασης.
- υψηλό κόστος υλικού και κατασκευής, μεροκάματα, χρονοβόρα κατασκευή, βαριά κατασκευή, ανάγκη για εσωτερικές εργασίες φινιρίσματος, σοβάτισμα, δυσκολία κατασκευής τοίχων που η μορφή τους έχει γωνίες και πολύπλοκα σπασίματα (εσοχές, εξοχές κ.τ.λ.), δυσκολία να ανοίξουν τρύπες ή να τεμαχιστούν για τις ανάγκες της οικοδομής όπως π.χ. για τοποθέτηση υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων δημιουργώντας σημεία αποκατάστασης με άλλα υλικά, η τελική κατασκευή καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από το δωμάτιο, δημιουργία μπάζων κατά την κατασκευή, δυσκολία σε μελλοντική αλλαγή θέσης.
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αμα πας σε εναν φαρμακοποιό με πονο στο στήθος πχ , και σου πει να πας σε γιατρό ενώ ενας άλλος φαρμακοποιός σου δώσει σιρόπι (και  διάγνωση αμα λάχει) , δεν σημαίνει οτι ο ενας ειναι εξυπηρετικός και ο άλλος όχι , σημαίνει οτι ο ένας ειναι σοβαρός και ο άλλος όχι.

Ετσι ερμηνευσε και τις απαντήσεις που θα πάρεις .

Πχ σε σχέση και θετικά και αρνητικα που παρατέθηκαν   η απόκρουση υγρασίας <sic>  μπορεί να είναι και θετικό και αρνητικό ανάλογα με την εφαρμογή.

 Ή  πχ τα τουβλα δημιουργούν μια ακαμψία που μπορεί να ειναι σημαντική ή και απαραίτητη για μια παλιά κατασκευή κατασκευή ,  η/και βάρος που πρέπει να συνεκτιμηθεί.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, skidoo23 said:

Πχ σε σχέση και θετικά και αρνητικα που παρατέθηκαν   η απόκρουση υγρασίας <sic>  μπορεί να είναι και θετικό και αρνητικό ανάλογα με την εφαρμογή

Έχεις κάποιο παράδειγμα για να καταλάβω καλύτερα;

Link to comment
Share on other sites

Ας πούμε (πολυ γενικά πάντα και ανάλογα με την κατευθυνση των υδρατμών) οτι το αν θα βάλεις το φραγμα υδρατμών πριν ή μετα την μόνωση παίζει σημαντικό ρόλο.

Αμα θες να εμβαθύνεις εδώ -> DIN 4108-3 

Δεν ειναι το τελικό κειμενο , αλλα ειναι δωρεάν :smile:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.