Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ελέγχουμε τη νομιμότητα του κτιρίου και μετά εκδίδουμε άδεια μικρής κλίμακας


Engineer

Recommended Posts

Ελέγχεις εκ νέου σαν να έκανες εσύ την τακτοποίηση. Αν τα βρεις ΟΚ τότε προχωράς. Αν βλέπεις ότι όλα έχουν γίνει λάθος αναφορικά κυρίως με τα πολεοδομικά μεγέθη δόμησης, κάλυψης, ύψους ώστε να έχουν γίνει σωστές αποτυπώσεις, τότε δεν προχωράς ή αν γίνεται προτείνεις νομιμοποίηση με ότι κόστος αυτή συνεπάγεται. Αν τώρα έχει γίνει κάποιο λάθος στους συντελεστές (ποσοστά υπέρβασης, μειωτικοί, ειδικών συνθηκών κλπ) νομίζω ότι δεν σε αφορά και τόσο. Σε αφορά όμως αν εξόφθαλμα τακτοποιήθηκε κατασκευή που έγινε "χθες" (μη ξεχνάμε κανόνες τέχνης και επιστήμης και την εμπλοκή μας με την τεχνική μας ιδιότητα). Σκέψου το διαφορετικά. Αν το ακίνητο δεν είχε καμία τακτοποίηση, παρά μόνο Ο.Α. Στην περίπτωση αυτή δεν θα έλεγχες για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

35 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Αν το ακίνητο δεν είχε καμία τακτοποίηση, παρά μόνο Ο.Α. Στην περίπτωση αυτή δεν θα έλεγχες για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές;

Παύλο σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Το ερώτημα είναι εάν καλείται κανείς να κάνει τον ίδιο ενδελεχή έλεγχο (πχ αεροφωτογραφίες) όπως σε μια ρύθμιση. 

Φαντάζομαι ότι είναι αντίστοιχο με τη βεβαίωση νομιμότητας πχ σε περίπτωση μεταπώλησης. Για ένα αυθαίρετο που είχε στην πραγματικότητα πχ 50%-100% υπέρβαση και χρεώθηκε με <50% ή με λάθος (χαμηλότερη) ΤΖ ή εντάχθηκε παλαιότητα προγενέστερη από την αποδεικνυόμενη..

Για μια μεταπώληση πιστεύω θα το ψείριζα, τώρα για μια ΕΕΜΚ όπως λες και εσύ μάλλον ορθό να μην το κάνω.

Γενικά όμως, και με εξαίρεση τα ρυθμισμένα με 3843/10, το να κληθείς να ελέγξεις ρύθμιση άλλου συν/φου, ζόρικη φάση..

Link to comment
Share on other sites

 Πρωτίστως σε ενδιαφέρει να έχουν γίνει σωστά οι αποτυπώσεις. Αυτό δεν το γλυτώνεις. Επίσης να έχουν καταγραφεί οι αυθαίρετοι χώροι. Τα υπόλοιπα περί συντελεστών  και στοιχείων παλαιότητας δεν είναι δικό μας θέμα. Την ευθύνη για την ορθότητα των δικαιολογητικών την είχε ο συντάκτης της τότε δήλωσης. Όμως αν πρόκειται για εξόφθαλμη περίπτωση, πχ κτίριο μετά το 2011 που εντάχθηκε παρανόμως κατά τη γνώμη μου και με την ιδιότητά σου ως μηχανικός δεν πρέπει να το παραβλέψεις (κανόνες επιστήμης και τέχνης που αναφέρω). Είτε βγάζεις ΕΔΕΜΚ, είτε βεβαίωση μεταβίβασης είναι το ίδιο. Το ακίνητο πρέπει να είναι καθόλα νόμιμο. Οι τακτοποιήσεις του ν. 3843 είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.  99 στις 100 φορές καταλήγουν σε νέα υπαγωγή με συμψηφισμό διότι οι τότε τακτοποιήσεις γίνονταν κατά δήλωση χωρίς αποτυπώσεις και ιδιαίτερο έλεγχο και ήταν λανθασμένες. Συνήθης περίπτωση να βρίσκεις μεγαλύτερο ύψος από το εγκεκριμένο στο κλεισμένο Η.Χ. Άρα, η τότε ρύθμιση να έχει γίνει παράτυπα σε χώρο εκτός εγκεκριμένου όγκου όπως όριζε ο τότε νόμος να γίνεται εντός εγκεκριμένου όγκου. Γενικότερα και κλείνουμε, υπάρχουν κενά σε όλη αυτή τη νομοθεσία των τελευταίων 10 ετών, διότι μη ξεχνάμε ότι βιώσαμε (και ο κύκλος δεν έχει κλείσει) μια οικονομική κρίση άνευ προηγούμενου και οι νόμοι είχαν εισπρακτικό χαρακτήρα, οπότε λόγω αυτών των κενών, αν είναι να κάνεις κάτι καλύτερα να πλεονάζεις από το να παραβλέπεις και να βρεις τον μπελά σου. Προσοχή όμως να μη γίνουμε "βασιλικότεροι του βασιλέως" υιοθετώντας και εμείς μια ίδια, κακή -από μικρή μερίδα δημ. υπαλλήλων-νοοτροπία, ζητώντας ότι μας κατέβει. Να υπάρχει μια τεχνικής και επιστημονικής φύσης λογική στις ενέργειές μας.

Link to comment
Share on other sites

Και να συμπληρώσω στα πολύ ορθά του Παύλου, πως ούτε καν η πολεοδομία δεν έχει δικαίωμα ελέγχου άλλων στοιχείων πλην εμβαδού, όγκου και χρήσης.

Για τα υπόλοιπα το παραπέμπει στο ΣΥΠΟΘΑ....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

σε οικόπεδο με κτίσμα προ του 55 (κατάστημα) και εξωτερικό λουτρό, επίσης προ του 55 (η ημερομηνία αναφέρεται σε αποδοχή κληρονομιάς), υπάρχει και ένα τμήμα περίφραξης από τσιμεντόλιθα περίπου 1 μ ύψος.

Για να εκδώσω ΕΔΕΜΚ για περίφραξη με συρματόπλεγμα μπορώ να θεωρήσω ότι και αυτό (το τμήμα με τσιμεντόλιθα) είναι προ του 55, όπως ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης ή δεν επηρεάζει κάπου?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Θα πρέπει μάλλον να βγάλω μια άδεια δόμησης για μια δύσκολη περίπτωση που ήρθε πρόσφατα στο γραφείο. Βλέπω την πληροφόρηση που μου δίνει ο ιδιοκτήτης ελλιπής και έχω μπερδέψει λίγο.
Εχω λάβει τοπογραφικό τελευταίων ετών το οποίο δείχνει μικρή κατοικία σε νησί του Σαρωνικού σε απόσταση εκατό εξήντα μέτρα ως την θάλασσα και γύρω που είδα αεροφωτογραφίες υπάρχουν αρκετά οικοδομήματα. Πρέπει να είναι πολλά από αυτά αυθαίρετα.
Ο δικός μου έχει μια μικρή παλιά κατοικία, η οποία πρέπει να έχει φτιαχτεί πριν το 1990 με τσιμεντόπλινθους, μονή σειρά και δίχως μόνωση. Τον ενδιαφέρει αν μπορεί να την επεκτείνει λίγο σε κάποιες βεράντες και έλαβα έντυπα Ν.4495/17 τα οποία του είχαν σταλθεί να πληρώσει το τέλος 15€ και ένα ποσό 250€. Υποθέτω ότι κάποια στιγμή η κατοικία 40τμ δηλώθηκε με Ν.4495/17 ως όλο αυθαίρετο και ο μηχανικός τότε τον ενημέρωσε με τα παράβολα, τα οποια αν έχουν πληρωθεί και αν έχει περαιωθει η διαδικασία να ρυθμιστεί με τον Ν.4495/17 το σπίτι δεν το ξέρω. Η πληροφόρηση μου όπως ήδη έχω πει για την ώρα είναι ελλιπής, βρίσκομαι μακριά και ότι επικοινωνία έχουμε ως σήμερα έχουμε με τηλέφωνο και email.
Ρωτάω, φιλικά πάντα, ότι ζητάει να μάθει αν μπορεί να ρίξει έναν εξωτερικό τοίχο του σπιτιού ή δύο και να το επεκτείνει προς τις βεράντες σχηματίζοντας τελικά ένα σπίτι 75τμ περίπου.
Τα πράγματα δεν είναι απλά και έρχονται και τα πιο δύσκολα, όπως βλέπω το τοπογραφικό το οικόπεδο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Μπορεί με κάποια διαδικασία, είτε ΕΕΔΜΚ είτε κάποια άλλη άδεια, να βγάλουμε την άδεια για να επεκτείνουμε το σπίτι του περίπου 35τμ όπως τα υπολογίζω τώρα σε κάποια ήδη στεγασμένη βεράντα η οποία ήδη βρίσκεται χτισμένη πλάι στο σπίτι? 

Link to comment
Share on other sites

@Arche

Σε μη οικοδομήσιμα δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες, παρά μόνο περίφραξη από συρματόπλεγμα άντε κ καμία γεώτρηση. Προσθήκες σε υπάρχοντα κτίρια σίγουρα όχι. Η υπόθεση δεν είναι καθόλου δύσκολη, είναι κομμάτι από τούρτα (piece of cake)

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το σκεφτόμουνα και έλεγα να το αποκλείσω με την πρώτη μελέτη των στοιχείων, αλλά μια η επιμονή του ιδιοκτήτη, 2 ότι εμένα μου ζήταγε μόνο ένα σχέδιο περίπου 70τμ να δει τι χτίζει, έλεγα κάποιες ώρες που δεν έχω τι να κάνω να ασχοληθώ με το σχέδιο του χωρίς εμπλοκή στο κομμάτι άδεια, που πολύ καλά τα είπες και επιβεβαίωσες ότι σκεφτόμουνα με τα στοιχεία που είχα δει.
Σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου και την επιβεβαίωση στο άτομο μου. Καλά να είσαι Zavi και ευχαριστώ, αμα συναντήσεις τον φίλο μου τον Theo TDM900 να μου τον χαιρετήσεις. 
Και τέλος για εμένα και την εξάσκηση μου με την αρχιτεκτονική λέω κάποια ΣΚ που έχω χρόνο να δω αν βγαινει δευτερο υπνοδωμάτιο σε μια βεραντα του, έτσι για εμε΄να, να δω πως θα του έκανα ένα σχεδιο. Δεν ξερω αν του το δειξω, μπορει. Χωρις ομως να εμπλακω σε κομμάτι άδειας και κατασκευης καθόλου.
Σωστό το σκεπτικό???? 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Σε περίπτωση πολυκατοικίας με πολλές ιδιοκτησίες, για επισκευή επιχρισμάτων όψεων θα πρέπει να γίνει έλεγχος όλων των ιδιοκτησιών ξεχωριστά ή/ και έλεγχος των κοινόχρηστων χώρων?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.