Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ελέγχουμε τη νομιμότητα του κτιρίου και μετά εκδίδουμε άδεια μικρής κλίμακας


Engineer

Recommended Posts

  Oι πολεοδομιες οφείλουν να τηρούν τον νομο.

Αν εχουν "αμφιβολιες" ως προς την ορθη ερμηνεια καποιου νομου, υποχρεουνται να υποβαλουν γραπτο ερώτημα   "υπερθεν"

και, παντοτε, οφειλουν  να απαντουν εγγραφως  σε οποιαδήποτε άρνηση αιτησης.

Επί του θεματος

αποσπασμα απο την εργασια της κας Μπακλατζή

"....για κτίριο ή τμήμα κτιρίου που έχει υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών. Στην περίπτωση της τακτοποίησης θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το τριάντα τις εκατό (30%) του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτου."

Κατα τα λοιπα, συμφωνω με τους προλαλησαντες οτι

1] Στην βεβαιωση του μηχανικού ..... "δηλώνεται ότι το κτίσμα, το γήπεδο, το οικόπεδο ή η  διηρημένη ιδιοκτησία"

2]... δεν νοειται να μπορεις να χτισεις 3ο ή 4ο όροφο λογω υπολοιπου σδ, χωρις  προηγούμενο ελεγχο της τακτοποιησης των υπολοιπων ΟΙ μιας οικοδομης και να μην μπορεις να εκδοσεις μια ΕΕΜΚ

3] οι Οριζοντιες ιδιοκτησιες  ειναι τμηματα του κτιριου.Ερευναται η νομιμότητα/ τακτοποποιηση "αυτής" για την οποια ζητειται η ΕΕΜΚ.

Εν πασει περιπτωσει, εδω εχουμε δεκαδες ΕΕΜΚ

όποιος θελει μπορει να επικοινωνησει με τους συναδελφους που τις εξεδοσαν  για να ενημερωθει απο πρωτο χερι.

https://et.diavgeia.gov.gr/search?query=q:"εεμκ δομησης 2018 δημος θεσσαλονικης"&page=0&sort=relative

 

Ερώτημα προς τις ανω Πολεοδομιες που "αρνουνται"

συγνωμην...εχω μια κοπη δενδρου σε αυλη σε οικοδομη 30 διαμερισματων. Στο ενα απο αυτα, οι κληρονομοι του ιδιοκτητη, εχουν αποποιηθει την κληρονομια και ειναι αγνωστοι οι κληρονομοι των κληρονομων  ώ κληρονόμοι...

Εξαρκούν "29" βεβαιωσεις ή πρεπει να ειναι "τριαντα"????

 

Edited by dimitris GM
  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 76
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

53 λεπτά πριν, BAS said:

Καλά πήγαινε βγάλε εσύ μία ΑΜΚ σε ένα μαγαζί και μετά να μην μπορεί ο άλλος του Β΄ ορόφου να τακτοποιήσει τον Η/Υ τώρα που βρήκε να το πουλήσει και μετά θα δεις τι σου πει η πολεοδομία και ο δικηγόρος του...

Για ρωτήστε Περισσό και Αγία Παρασκευή και Αργυρούπολη να μας πείτε . 

Και ότι μας πείτε να σας το δώσουν επισήμως , ώστε να μην χάνουμε και δουλειές .

 

Μπορείς να εξηγήσεις τι λες ? Τι σχέση έχει το αυθαίρετο στο μαγαζί με τον ΗΧ του διαμερίσματος ?! Δεν σε πιάνω. 

Link to comment
Share on other sites

 

2 ώρες πριν, BAS said:

........................................................................

Για ρωτήστε Περισσό και Αγία Παρασκευή και Αργυρούπολη να μας πείτε . 

Και ότι μας πείτε να σας το δώσουν επισήμως , ώστε να μην χάνουμε και δουλειές .

 

BAS ,

στην Αγ. Παρασκευή για έκδοση αδείας αποπεράτωσης αυθαιρέτου  ανελκυστήρα (επί υφισταμένου αυθαιρέτου φ. οργανισμού) + ενίσχυση υφιστ.κτιρίου  + προσθήκη 2 ορόφων  μου είχαν ζητήσει, επί ν.4178,  στατική μελέτη του φ.οργανισμού του ανελκ. πράγμα που όφειλαν να γνωρίζουν ότι ΔΕΝ έπρεπε να απαιτήσουν.

Έγιναν επί 2 εβδομάδες οι σχετικές κόντρες, κατέθεσα την σχετική απόφαση που με δικαίωνε και τελικώς δεν τους πέρασε, αφού δεν είχαν δίκιο....

Edited by Anton_civeng
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς αυτό που λένε ισχύει για μονοκατοικίες, σε πολυκατοικίες πως θα γίνεται ο έλεγχος? Ανά οριζόντια ιδιοκτησία? Μην μου πείτε π.χ οτι αν πάω εγώ να εκτελέσω μια εργασία σε διαμέρισμα και βγάλω άδεια μικρής κλίμακας η πολεοδομία θα ελέγξει όλη την πολυκατοικία και μπορεί να επηρεαστώ εγώ από παρανομία σε ιδιοκτησία άλλου ιδιοκτήτη. 

Link to comment
Share on other sites

Αντί να σας πούμε εμείς τι ισχύει ρωτήστε τις πολεοδομίες .

Εγώ έχω απάντηση ότι ελέγχουμε ΟΛΟ το κτίριο από Αργυρούπολη . Περισσό και Αγία Παρασκευή , οπότε δεν μπαίνω σε λογικές που ψάχνω για μπελάδες .

Ρωτήστε λοιπόν και πάρτε ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ είτε από τις Πολεοδομίες είτε από την Περιφέρεια , είτε από την ΔΟΚΚ .

Γιατί εγώ που έχω μία διαφωνία σε ΕΝΑ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΘΕΜΑ του ΝΟΚ με ένα μηχανικό πολεοδομίας , πήγα στην περιφέρεια και στην ΔΟΚΚ , μου είπαν ότι έχω δίκιο , αλλά να βρώ λύση με τον μηχανικό , δεν βρήκα , έκανα ερώτημα πριν 2 χρόνια που είναι η ιστορία , η πολεοδομία απάντησε ότι έχει την άποψη του μηχανικού της και το έστειλε στην περιφέρεια , η περιφέρεια απάντησε 15 μήνες μετά , ότι έχω δίκιο εγώ , αλλά το έστειλε ψηλότερα για να πάρουν απόφαση και 2 χρόνια περιμένω ακόμα .

Ευτυχώς που ο πελάτης ήταν περίεργος και η δουλειά μικρή και τον έστειλα , αλλά η ουσία είναι ότι 2 χρόνια περιμένω για το αυτονόητο και δεν ξέρω πότε θα απαντήσει η Αρχή .

Ξαναλέω , από την στιγμή που νόμος των αυθαιρέτων είναι ανοικτός , δηλαδή ο καθένας μπορεί να τακτοποιήσει όποτε θέλει , αν η ΑΜΚ του στερήσει αυτό το δικαίωμα , τότε τα δικαστήρια θα τον δικαιώσουν και τα λεφτά θα είναι πολλά που θα χρεωθείτε . Πάρα πολλά . Για αυτό πάρτε χαρτί επίσημο .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

και ομως, το θεμα ειναι και απλο και σαφες

Στο ΦΕΚ Β4520/18 αναφερονται και το 23 του ΝΟΚ

και  επι πλεον και τα τακτοποιημενα   με άλλους νομους.

δλδ. επειδη στο ΝΟΚ 23 δεν ηταν σαφες τι αφορουσε η φραση "νομιμα κτιρια" και ειδικα επειδη γραφει   μονον για νομιμοποιημενα...

εφτιαξαν αυτο το αρθρο και περιελαβαν   διαταξεις και τα κτιρια ολοκληρα και τις ΟΙ και  τα κοινοχρηστα

καλυτερο δεν γινεται  με τπτ...

Να γκρινιαζουμε για τα στραβα των νόμων, αλλα οχι και για οσα θεωρουν στραβα οι ανεγκεφαλοι των ΥΔΟΜ

"2. Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας:

α. σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α`),

β. σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων που έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών (όπως ν. 3775/2009, ν. 3843/2010, ν. 4014/2011, ν. 4178/2013 και ν. 4495/2017) και έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης, ή έχουν υποβάλλει οριστική δήλωση τακτοποίησης, ή έχουν περαιώσει τη σχετική διαδικασία και έχουν εξοφλήσει το τριάντα τις εκατό (30%) του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτου

και γ. σε ρυμοτομούμενα κτίρια εφόσον πρόκειται για τις εργασίες των περιπτώσεων η, ιγ, ιθ και κα της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017. Σε περιπτώσεις ρυμότομούμένων οικοπέδων, όταν ζητούνται εργασίες στο μη ρυμοτομούμενο τμήμα τους, αυτές επιτρέπονται εφόσον αποδίδεται σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα και θα πρέπει η πράξη απόδοσης να προσκομίζεται ως ειδικό δικαιολογητικό. 3. Για τη χορήγηση της έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α. Αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του και τα στοιχεία του ακινήτου. β. Εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων (όπως Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κ.τ.λ.) όπου αυτές απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις, με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.

γ. Βεβαίωση - Τεχνική Έκθεση Μηχανικού. Στην βεβαίωση - τεχνική έκθεση: - δηλώνεται ότι το κτίσμα, το γήπεδο, το οικόπεδο ή η διηρημένη ιδιοκτησία βρίσκεται σε εκτός ή εντός σχεδίου περιοχή, ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση, ότι δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές περιπτώσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και ότι οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν πληρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς και ότι το κτίριο εμπίπτει στις περιπτώσεις της παρ. 2 με ειδική αναφορά στα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά στοιχεία. Ειδικότερα, αναγράφεται ο αριθμός της οικοδομικής άδειας ή άδειας δόμησης ή άλλης άδειας, ή/και ο ηλεκτρονικός αριθμός οριστικής δήλωσης υπαγωγής αυθαιρέτου ή της δήλωσης εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή στοιχεία οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση δυνάμει άλλου νόμου, - περιγράφεται το οικόπεδο ή το γήπεδο, το κτίσματα καθώς και αναλυτικά οι εργασίες που θα εκτελεστούν σε αυτά. Την Τεχνική Έκθεση συνοδεύουν σχέδια, εφόσον απαιτούνται, για να τεκμηριωθεί επαρκώς. δ. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενού ακινήτου ή βεβαίωση για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο. ε. Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος. Ως τέτοιο νοείται το τοπογραφικό διάγραμμα της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή της δήλωσης υπαγωγής σε οποιονδήποτε νόμο περί αυθαιρέτων ή του προσαρτώμενου τοπογραφικού σε δικαιοπραξία. Αν δεν υπάρχουν τα παραπάνω στοιχεία, τότε υποβάλλεται τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το ισχύον κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο (ΕΓΣΑ), συντασσόμενο κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές. στ. Φωτογραφίες του ακινήτου. ζ. Τα κατά περίπτωση ειδικά δικαιολογητικά, όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης. η. Προϋπολογισμός εργασιών όπου απαιτείται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, υπολογιζόμενος σύμφωνα με το Παράρτημα Β του ν. 4495/2017. Στον προϋπολογισμό υπολογίζονται μόνο το κόστος των οικοδομικών εργασιών για την υλοποίηση του έργου (δεν συνυπολογίζεται το κόστος αγοράς των μηχανημάτων και του εξοπλισμού π.χ. φ/β συστημάτων, οικίσκων, μηχανημάτων, ασκεπούς δεξαμενής τύπου compact, ενοικίασης ικριωμάτων κ.ά.), με την επιφύλαξη των περιπτώσεων λε και λδ του άρθρου 2. θ. Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ακάλυπτους χώρους οικοπέδου ή γηπέδου ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου, όπως όψεις, φέροντα οργανισμό και στέγη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας, εφόσον υπάρχει, άλλως με πλειοψηφία 67% του συνόλου των συνιδιοκτητών. Η συναίνεση αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο τρόπο (όπως υπεύθυνες δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, πρακτικό γενικής Συνελεύσεως συνιδιοκτητών κ.λπ.). ι. Κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας του έργου, με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α` 212), όπου απαιτείται.

 

Ειδικά ως προς  τα κοινοχρηστα,   απαιτει μονον  συναινεση των συνιδιοκτητων,

επειδη ως προς αυτα δεν υπαρχει  σήμερα υποχρεωση τακτοποιησης/βεβαιωσης 

και δεν απαιτειται καμμια "τακτοποιηση" απο πριν.

[αρθρο 83, "μη συμπεριλαμβανομενων των κοινοχρηστων]

 

Link to comment
Share on other sites

Ρε συ ΜΠΑΣ τι μας λες ?! Επειδή σου είπε κάτι η τάδε πολεοδομία....?! Ξέρεις πόσες φορές έχω πάει σε πολεοδομίες, έχω ακούσει ένα σωρό σαχλαμάρες από υπαλλήλους και τους έχω γράψει εκεί που δεν πάει ? Είναι δυνατόν να στηρίζομαι στο τι μου λέει μόνο π.χ. η Στ...... στον Περισσό ? Αυτή ΠΑΝΤΑ όσο θυμάμαι, λέει το δυσμενέστερο. Δεν με ενδιαφέρει η άποψη της. Οι νόμοι είναι σαφείς και σου λένε και δεν θες να το καταλάβεις παρόλο που σου παραθέτουν αποσπάσματα από αυτούς παραπάνω ότι αυθαιρεσίες σε Ο.Ι. ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ το υπόλοιπο κτίριο δηλαδή τις υπόλοιπες Ο.Ι. Ναι μεν η Υ.Α. της μικρής κλίμακας μιλάει για νομίμως υφιστάμενο κτίριο αλλά προφανώς εννοεί ξεχωριστή ιδιοκτησία στην περίπωση σύστασης. Επειδή δεν το ξεκαθαρίζει λοιπόν έρχονται κάποιες πολεοδομίες και σου δημιουργούν θέμα. Γράψε εσύ λοιπόν στην Τ.Ε. σου ότι αναφέρεσαι στην ξεχωριστή Ο.Ι. για να είσαι καλυμμένος.

Αλλά από εκεί και πέρα εγώ δεν καταλαβαίνω.....πως θα επηρεαστεί και πάλι μία μεταβίβαση στο μέλλον από μία ΕΕΜΚ !?!!! Πως θα μάθει ο ιδιοκτήτης ή ο μηχανικός που θα δώσει βεβαίωση ότι είχε βγει ΕΕΜΚ πριν μερικά χρόνια ?! Και ακόμη και να το μάθει, τι σχέση έχει ο έλεγχος που θα κάνει τότε ο μηχανικός για αυθαιρεσίες με το τι επέγραψε κάποτε ένας άλλος μηχανικός για ΕΕΜΚ ? Ο ν.4495/17 είναι σαφής ότι οι Ο.Ι. αντιμετωπίζονται χωριστά και δεν επηρεάζει η μία την άλλη.

 

Link to comment
Share on other sites

Παράθεση

και ότι το κτίριο εμπίπτει στις περιπτώσεις της παρ. 2 με ειδική αναφορά στα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά στοιχεία. Ειδικότερα, αναγράφεται ο αριθμός της οικοδομικής άδειας ή άδειας δόμησης ή άλλης άδειας, ή/και ο ηλεκτρονικός αριθμός οριστικής δήλωσης υπαγωγής αυθαιρέτου ή της δήλωσης εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή στοιχεία οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση δυνάμει άλλου νόμου, -

Αυτό είναι που μας μπερδεύει ...

Link to comment
Share on other sites

Νικ όταν εμένα 3 πολεοδομίες της Αθήνας από τις 3 που έχω ρωτήσει μου είπαν περί ελέγχου του κτιρίου , εσύ λες να τις αγνοήσω . Ωραία τώρα με τα ηλεκτρονικά όλα θα είναι εύκολα να τα ελέγχουν , οπότε ο καθένας ας πορεύεται όπως νομίζει .

Τι διαβάζεις εσύ ?

Δεν βλέπεις τι θα υπογράφεις στην ΥΔ ?

Παράθεση

και ότι το κτίριο εμπίπτει στις περιπτώσεις της παρ. 2

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.