Μετάβαση στο περιεχόμενο
Engineer

Από ηλεκτρονικό έλεγχο 50.000 αυθαίρετα – Ξεκινά στις αρχές του 2019 και αφορά ρυθμισμένα κτίσματα σε όλη τη χώρα

Recommended Posts

Τον μηχανισμό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αυθαιρέτων για πάνω από 50.000 νομιμοποιημένα χτίσματα σε όλη τη χώρα ενεργοποιεί από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας ηλεκτρονικά εργαλεία για να χτυπηθεί η αυθαίρετη δόμηση, αλλά και ένα ολοκαίνουριο σύστημα ηλεκτρονικού καρφώματος αυθαιρεσιών, που θα λειτουργήσει υπό τη σκέπη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σημειώνεται σε ρεπορτάζ της Μ. Tζάννε στο «Πρώτο Θέμα» και αναλυτικά σημειώνεται ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για το 5% των δηλωμένων αυθαιρέτων εκκρεμούν από το 2011, ως µια συμπληρωματική διάταξη «μπαμπούλας» αφορούν έλεγχο νομιμότητας των κτισμάτων που δηλώνονται στον νόμο, όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Είτε γιατί οι πολεοδομίες που είχαν μέχρι πέρσι την ευθύνη του ελέγχου (και την έχουν ακόμη μέχρι να λειτουργήσουν Παρατηρητήρια Δόμησης) δεν είχαν προσωπικό είτε γιατί δεν είχαν την θέληση. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, υπό το βάρος και των τελευταίων πυρκαγιών στην Νοτιανατολική Αττική, ετοιμάζονται έστω και µε καθυστέρηση επτά ετών να θέσουν σε εφαρμογ από χρονιά δειγματοληπτικό έλεγχο, αναθέτοντας αυτό
τον ρόλο στους ελεγκτές δόμησης.

Οι μηχανικοί, πέρα από το γεγονός ότι βρίσκουν νέο ρόλο στην αγορά, έχουν μετατραπεί σε πολύτιμους συνεργάτες της πολιτείας στη νομιμοποίηση, στον έλεγχο αλλά και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, σχέση που αναμένεται να αποκτήσει και νέα χαρακτηριστικά μετά τις τελευταίες καταστροφικές καλοκαιριού.

«Με την υλοποίηση όλου του σχεδιασμού που έχουμε συμφωνήσει µε το υπουργείο Περιβάλλοντος, πιστεύουμε ότι σε δύο χρόνια από σήμερα θα είναι πρακτικά αδύνατο να χτίσει κανείς αυθαίρετο, καθώς όλες οι δικλίδες των πολιτών κλείνουν και για πρώτη φορά η πολιτεία θα έχει στα χέρια της σύγχρονα εργαλεία για να χτυπήσει την αυθαίρετη δόμηση στη ρίζα της», εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Τον μοναδικό εχθρό στον προγραμματισμό θα μπορούσε να αποτελέσει ο χρόνος διεξαγωγής εκλογών, καθώς η κυβέρνηση ίσως θα επιθυμούσε να µη συμπέσει µε τους ελέγχους στα αυθαίρετα, που είναι σαφές ότι κρύβουν κινδύνους και θα βγάλουν αρκετούς σκελετούς
από το ντουλάπι τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους μηχανικούς.

Για παράδειγμα, περιπτώσεις νομιμοποιήσεων, που είναι κόντρα στο πνεύμα των νόμων (π.χ. χτίσματα σε αιγιαλό, που αποτελούν κόκκινο πανί για τις νομιμοποιήσει), αλλά και παραβατικές συμπεριφορές μηχανικών οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν µπει από καιρό στο στόχαστρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Εάν διαπιστωθεί ότι δηλώθηκαν λανθασμένα στοιχεία, η πράξη αναστολής κατεδάφισης ανακαλείται, εφαρμόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις και θα επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΥΠΕΝ συζητείται κατά τις διαδικασίες ελέγχου των δηλώσεων αυθαιρέτων να εξετάζονται συγκεκριμένες παράμετροι, όπως αυτές της πληρότητας εγκυρότητας της παλαιότητας του κτιρίου και παράλληλα να τεθούν καθορισμένα όρια αποκλίσεων, ώστε η διαδικασία να είναι αποτελεσματική και να µη γίνονται υπερβολές και καταστρατηγήσεις.

Ο ρόλος των ελεγκτών δόμησης

Ο σχεδιασμός προχωρεί. Από τον Σεπτέμβριο έχει ανοίξει στο ΤΕΕ το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή και νέων μηχανικών, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών τόσο για τη νόμιμη όσο και για την αυθαίρετη δόμηση, που σήμερα ξεπερνούν τους 3.500. Οι ελεγκτές θα επιλέγονται µε ηλεκτρονική κλήρωση για τον δειγματοληπτικό έλεγχο του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, τα οποία θα προέρχονται από τη μεγάλη δεξαμενή του 1,1 εκατομμυρίου νομιμοποιημένων κτισμάτων των νόμων 4178 και 4495.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης έχει ανακοινώσει ότι στόχος είναι το νούμερο αυτό να υπερδιπλασιαστεί και τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα και οι ελεγκτές δόμησης θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το επόμενο μεγάλο βήμα, αποτέλεσμα και αυτό της συνεργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου µε τον ΥΠΕΝ, είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών δόμησης, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές του 2019.

Το νέο αυτό εργαλείο, σύμφωνα µε το ΤΕΕ, θα είναι ανοιχτό για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, όμως δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως όπλο για ψύλλου πήδημα σε αυθαιρεσίες, καθώς προϋποθέτει την καταβολή ενός τσουχτερού παραβόλου. Με την καταβολή του θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας αυθαιρεσιών δόμησής σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι καταγγελίες αυτές θα εξετάζονται από ελεγκτές που θα επιλέγονται µέσω του μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης.

Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, µέσω του συστήματος θα δρομολογούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (taxisnet) για τον αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους. Θα επιστρέφεται στους καταγγέλλοντες µόνο στις περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρεσιών από τους ελεγκτές δόμησης.

Όλες οι ηλεκτρονικές διαδικασίες θα υποστηρίζουν τα Παρατηρητήρια Δόμησής, στα οποία έχει εκχωρηθεί ο έλεγχος των χτισμάτων μέχρι και την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, ενώ ο εντοπισμός αυθαιρεσιών θα γεννήσει έσοδα και για το ΤΕΕ, καθώς προβλέπεταιως κίνητρο η πληρωμή ενός είδους fee.

-«Όσοι χτίζουν σήμερα δεν θα χρειάζεται να δουν ποτέ την πολεοδομία από κοντά, αφού πλέον όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά», έλεγε προ ημερών ο κ. Σταθάκης. Από τα μέσα Οκτωβρίου το ΥΠΕΝ έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή άλλο ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο αφορά την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Με εξαίρεση τις κατηγορίες του νόμου 1 και 2 (ειδικά κτίρια εντός ή εκτός σχεδίου, διατηρητέα, βιομηχανικά, τουριστικά κ.ά.), για τις οποίες η πλήρης ηλεκτρονική έκδοση αδειών προγραμματίζεται στα τέλη του μήνα (σήμερα γίνεται παράλληλα µε τον συμβατικό τρόπο έκδοσης), ήδη µόνο ηλεκτρονικά διεκπεραιώνονται άδειες για κτίρια κατηγορίας 3 που αφορούν κατοικίες έως 2.000 τ.µ.

Σύμφωνα µε τελευταία απολογιστικά στοιχεία του ΤΕΕ, ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν γίνει µε τις τρεις διαδοχικές ρυθμίσει από το 2011 έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 1.073305· Εάν σε αυτές προστεθούν και τα αυθαίρετα της προηγούμενης περιόδου (νόμος Μπιρμπίλη) και οι ημιυπαίθριοι από τον νόμο Σουφλιά, ο αριθμός των δηλώσεων πολεοδομικών παρανομιών πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια, φτάνοντας σε ύψος εσόδων 3,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,1 δισ. προέρχονται από τις τρεις τελευταίες ρυθμίσεις.


View full είδηση

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Συνάδελφοι αντισταθείτε. Μην γίνεστε καρφιά του συστήματος και οποιασδήποτε κυβέρνησης. Μας έχουν ήδη κάνει εισπράκτορες για την αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους που φόρτωσαν άδικα στις πλάτες όλων μας. Μην μας κάνουν και καρφιά. Έλεος.

 • Like 1
 • Upvote 4
 • Downvote 7

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δεν θεωρω οτι ειναι θεμα "καρφωματος" ή  "αντιστασης"...  ούτε "αντισυναδελφικης " συμπεριφοράς.

Αφορα αυτους τους "καμικαζι" που σου επαιρναν τον δικο σου πελατη, ταζοντας του την μειωση των προστιμων...

γιατι αλλαζαν  τις παραμετρους επι το "ψευδες"..βαζοντας ετος κατασκευης το 1970, γραφοντας λιγωτερα τμ., βάζοντας  μικροτερη ΤΖ  κλπκλπ.

Ούτε και το πνευμα της προτεινομενης διαταξης αφορα στην θεσπιση "δρακόντειων" διαταξεων σε βαρος των μηχανικων.

Οπως φαινεται,

Θα μπουν καποιες -λογικες και ανεκτες- παράμετροι,  για λαθη οφειλομενα οχι σε εκ προθέσεως "διαστρεβλωση" των διαταξεων, αλλά που αφορουν θέματα  ερμηνειας/εξηγησης/εφαρμογης των  "στριφνων" διαταξεων, οι οποιες - όπως όλοι  ξέρουμε-...δεν ειναι και  λιγες.

Αυτο δειχνει το παρακατω αποσπασμα.

"Για παράδειγμα, περιπτώσεις νομιμοποιήσεων, που είναι κόντρα στο πνεύμα των νόμων (π.χ. χτίσματα σε αιγιαλό, που αποτελούν κόκκινο πανί για τις νομιμοποιήσεις), αλλά και παραβατικές συμπεριφορές μηχανικών οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν µπει από καιρό στο στόχαστρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Εάν διαπιστωθεί ότι δηλώθηκαν λανθασμένα στοιχεία, η πράξη αναστολής κατεδάφισης ανακαλείται, εφαρμόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις και θα επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΥΠΕΝ συζητείται κατά τις διαδικασίες ελέγχου των δηλώσεων αυθαιρέτων να εξετάζονται συγκεκριμένες παράμετροι, όπως αυτές της πληρότητας εγκυρότητας της παλαιότητας του κτιρίου και παράλληλα να τεθούν καθορισμένα όρια αποκλίσεων, ώστε η διαδικασία να είναι αποτελεσματική και να µη γίνονται υπερβολές και καταστρατηγήσεις. "

 

Καλυτερο/σαφεστερο περι των προθεσεων του νομοθετη,   δεν γινεται

 

Edited by Pavlos33
 • Like 2
 • Upvote 6

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Αυτό που δεν έχει αναφερθεί σε κανέναν από τους τρεις τελευταίους νόμους αυθαιρέτων είναι το τι θα γίνει με εκείνες τις συμβολαιογραφικές πράξεις που έχουν τελεστεί και μεταγραφεί και αποδειχθεί σε μεταγενέστερο έλεγχο ότι  έγιναν ενώ υπήρχαν αυθαιρεσίες. Ενδεχομένως το ακίνητο να άλλαξε και δεύτερη ή τρίτη φορά χέρια με βάση την αρχική πλην όμως λανθασμένη δήλωση.

Αναφέρονται μόνο οι ποινές, και η ακύρωση με ότι επιβολή ποινών για το μηχανικό. Όμως αν έρθουμε σε ένα τετελεσμένο γεγονός και εμφανίζονται αρκετές τέτοιες πράξεις, δεν μπορεί να γίνονται ακυρώσεις. Θα θυμίζει το κλασσικό του μετά το 1983 περί γκρεμίσματος αυθαιρέτων που δεν έγινε ποτέ.

 • Upvote 2

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

το ίδιο πρόβλημα σε μικρότερη κλίμακα θα προκύψει και με

ηλεκτροδοτήσεις Ο.Α με αυθαίρετα,  ή εντελώς αυθαίρετα, καθώς και με Ο.Α νομιμοποίησης 

μετά από δηλώσεις ένταξης αυθαίρετων τμημάτων τους κτλ

θα τους κόβεται η ηλεκτροδότηση? Οι νομιμοποιήσεις θα χρειαστούν ξανά μανά αναθεώρησή?? -θα ανακληθούν ??   ή τι άλλο θα γίνεται?? 

 • Upvote 2

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ ότι χρειάζονται ακόμη νομοθετικές ρυθμίσεις (3x +1) για την προσαρμογή στην αναπόφευκτη πραγματικότητα,  διαφωνώ  όμως με τον συνομοσιολογικό χαρακτηρισμό περί  "καρφιών" .....   

Είναι θεμιτό να υπάρξουν καταγγελίες, κατ' αρχήν αφού υπάρχουν περιπτώσεις δυστροπίας κάποιων που θίγουν έννομα συμφέροντα άλλων.

Για παράδειγμα,:

 • ιδιοκτήτης που έχει τακτοποιήσει μεν την Ο.Ι του,  συναντά πρόβλημα στο να πουλήσει το διαμ/του (ή τουλάχιστον στην τιμή που του πρέπει) λόγω της ύπαρξης αυθαιρέτων στην πυλωτή και ακάλυπτο για τα οποία δεν επιτυγχάνεται η συναίνεση του 50%+1, ή ο ωφελούμενος των αυθαιρέτων δεν προχωρεί σε τακτοποίηση τους.  Ευνόητα τότε, λόγω μελλοντικής συγκυριότητας του στα αυθαίρετα των κοιν/στων, ο υποψήφιος αγοραστής επιφυλάσσεται και είναι απρόθυμος αφού,  αν αγοράσει, τα αυθαίρετα αυτά θα τον βαρύνουν κατά το ποσοστό ιδιοκτησίας του. 
 • σε εκτός σχεδίου εξ΄αδιαιρέτου αγροτεμάχιο δύο ιδιοκτητών 50-50% όπου ο κτισμένος μόνον θέλει να τακτοποιήσει - αποπερατώσει αυθαίρετο και πάρει ρεύμα.

Σε τέτοιες  περιπτώσεις η καταγγελία του συνιδιοκτήτη, που βεβαίως είναι και  αυτοκαταγγελία, προσφέρεται ως  λύση που προχωράει.   

Επίσης θα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα με τις τακτοποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν μετά την λήξη του νόμου, προκειμένου να δυνηθούν κάποιοι, που ακόμη δεν γνωρίζουν ότι κοιμούνται σε κλεισμένο Η/Υ,   να μεταβιβάσουν ....

Edited by Anton_civeng
 • Like 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Τα πράγματα είναι απλά. Ας διατηρηθεί ο νόμος χωρίς λήξη αλλά αφού έχουν βγει οι απαραίτητες Α/Φ. Για τις μικροπαραβασεις έτσι και αλλιώς προβλεφθηκε από τον 4495 επιτέλους ο διαχωρισμός τους από τα αυθαίρετα αλλά και διαχείριση σωστή σχετικά με τις ποινές τους.Επίσης να προβλεφθεί διόρθωση τυχών λαθών σε δηλώσεις με ας πούμε ένα επιπλέον πέναλτι πχ 20%. Αλλά τι είναι λάθος και τι σωστό δεν μπορέσαμε να βγάλουμε άκρη εδώ και 7 χρόνια ποιος θα βγαλει(δεν μιλάω για τραγικά πράγματα αλλά νορμάλ) 

Edited by Elounda
 • Like 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites
14 ώρες πριν, xnikol said:

Συνάδελφοι αντισταθείτε. Μην γίνεστε καρφιά του συστήματος και οποιασδήποτε κυβέρνησης. Μας έχουν ήδη κάνει εισπράκτορες για την αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους που φόρτωσαν άδικα στις πλάτες όλων μας. Μην μας κάνουν και καρφιά. Έλεος.

Είμαι καρφί....αν ελέγξω την μούφα τακτοποίηση του "συναδέλφου" μου, ο οποίος με 500 ευρώ πρόστιμο και 300 ευρώ αμοιβή τακτοποιεί ολόκληρο μέγαρο εκτός σχεδίου, σε δασικό, εξ αδιαιρέτου, με τιμή ζώνης της ΔΕΗ 300 ευρώ, με παλαιότητα ότι γουστάρει και μην έχοντας ανεβάσει κανένα δικαιολογητικό !! Δηλαδή οι αεριτζήδες του επαγγέλματος να μην ελέγχονται ποτέ!

Είμαι σίγουρος ότι είσαι ένας από αυτούς. 

Όχι απλά θέλουν έλεγχο τα αυθαίρετα αλλά τα μισά είναι σίγουρα είναι λαθος και μάλιστα με δόλο.

Και εννοείται ότι ΔΕΝ θα καρφώσω σαχλαμάρες ή αμέλειες. Ξέρω πολύ καλά τι θα καρφώσω.

 • Like 1
 • Thanks 1
 • Upvote 3

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Εδώ που τα λέμε όμως αν ήμασταν σοβαρό κράτος δεν θα περιμέναμε από καταγγελίες να βελτιώσουμε το σχεδιασμό μας. Θα είχαμε κάνει χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων και θα λειτουργούσαμε ελεγκτικά ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο εσφαλμένων δηλώσεων τις περισσότερες φορές με δόλο. 

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Επιτέλους να γίνει έλεγχος των δηλώσεων αυθαιρέτων των Ν. 4178 & 4495!

Όλοι γνωρίζουμε περιπτώσεις συναδέλφων που προκειμένου να πάρουν δουλειές όλα τα

σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν για να βγει χαμηλό τα πρόστιμο.

Ενδεικτικά αναφέρω ''πειραγμένες'' τιμές ζώνης, λάθος συντελεστές προστίμου, παλαιότερες χρονολογίες στα

κτίσματα, λιγότερα τετραγωνικά από τα πραγματικά, κλπ.

Όταν ξεκινήσουν οι έλεγχοι θα βγουν πάρα πολλά ''μαργαριτάρια'' στην φόρα και κατά την γνώμη μου όπου υπάρχει

κραυγαλέα περίπτωση λάθος υπολογισμού προστίμου να είναι πολύ αυστηρές οι ποινές στους εμπλεκόμενους μηχανικούς!  

 • Thanks 1
 • Upvote 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

 • Παρόμοιο Περιεχόμενο

  • Από Engineer
   Τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που δήλωσαν 1.570.331 επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, στο αναμορφωμένο έντυπο Ε3 ,το οποίο υπέβαλαν φέτος, καθώς επίσης και τα στοιχεία των μηχανισμών POS και των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών που δήλωσαν στο Taxisnet και στο φετινό Ε3 εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και εταιρίες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να διαμορφώσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέξουν τις υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ που θα ελέγξουν εξονυχιστικά κατά τη διάρκεια του 2019.
   Με βάση τα στοιχεία αυτά θα επιλεγούν περισσότεροι από 25.000 φορολογούμενοι που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες.
   Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ
   Τα βασικά κριτήρια τα οποία θα λάβουν υπόψη τους οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προκειμένου να επιλέξουν ποιες φορολογικές υποθέσεις θα ελέγξουν φέτος θα είναι τέσσερα:
   1.Οι μεγάλες αποκλίσεις από τους μέσους όρους ακαθάριστων εισφορών και εκπεσθεισών δαπανών που θα καταγραφούν αναλυτικά για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.
   2. Η μη δήλωση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών στο Taxisnet.
   3.H μη δήλωση συσκευών POS στο Ε3 από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες υποχρεωμένους να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες συσκευές για να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες τους.
   4. Η μη διασύνδεση συσκευών POS με δηλωθέντες επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

   View full είδηση
  • Από Engineer
   Τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που δήλωσαν 1.570.331 επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, στο αναμορφωμένο έντυπο Ε3 ,το οποίο υπέβαλαν φέτος, καθώς επίσης και τα στοιχεία των μηχανισμών POS και των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών που δήλωσαν στο Taxisnet και στο φετινό Ε3 εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και εταιρίες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να διαμορφώσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέξουν τις υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ που θα ελέγξουν εξονυχιστικά κατά τη διάρκεια του 2019.
   Με βάση τα στοιχεία αυτά θα επιλεγούν περισσότεροι από 25.000 φορολογούμενοι που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες.
   Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ
   Τα βασικά κριτήρια τα οποία θα λάβουν υπόψη τους οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προκειμένου να επιλέξουν ποιες φορολογικές υποθέσεις θα ελέγξουν φέτος θα είναι τέσσερα:
   1.Οι μεγάλες αποκλίσεις από τους μέσους όρους ακαθάριστων εισφορών και εκπεσθεισών δαπανών που θα καταγραφούν αναλυτικά για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.
   2. Η μη δήλωση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών στο Taxisnet.
   3.H μη δήλωση συσκευών POS στο Ε3 από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες υποχρεωμένους να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες συσκευές για να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες τους.
   4. Η μη διασύνδεση συσκευών POS με δηλωθέντες επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Από Engineer
   Με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, δόθηκε παράταση στη λειτουργία επιτροπών ελέγχου αυθαιρέτων, συμβουλίων αρχιτεκτονικής, πολεοδομικών θεμάτων & αμφισβητήσεων, η οποία μεταξύ άλλων αφορά και σε παραδοσιακούς οικισμούς.
   Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει τα εξής: 
   Άρθρο 1
   Παράταση θητείας οργάνων και επιτροπών
   Παρατείνεται από τη λήξη τους έως τις 28-6-2019 η θητεία:
   α) των επιτροπών που είχαν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4178/2013, οι οποίες επιλαμβάνονται για τις υπαγωγές του άρθρου 116 του ν. 4495/2017 μέχρι τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας της επιτροπής της παρ. 3 του άρθρου αυτού,
   β) των υφιστάμενων οργάνων που λειτουργούν μέχρι τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων και επιτροπών των άρθρων 7, 12, 13, 15, 17, 18, 19, 20, 22 και 24 του ν. 4495/2017, και ασκούν τις αρμοδιότητές τους, αυτές που τους είχαν αποδοθεί πριν τη δημοσίευση του ν. 4495/2017, καθώς και αυτές που ορίζονται σε αυτόν.
   Άρθρο 2
   Έναρξη ισχύος
   Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

   View full είδηση
  • Από Engineer
   Με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, δόθηκε παράταση στη λειτουργία επιτροπών ελέγχου αυθαιρέτων, συμβουλίων αρχιτεκτονικής, πολεοδομικών θεμάτων & αμφισβητήσεων, η οποία μεταξύ άλλων αφορά και σε παραδοσιακούς οικισμούς.
   Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει τα εξής: 
   Άρθρο 1
   Παράταση θητείας οργάνων και επιτροπών
   Παρατείνεται από τη λήξη τους έως τις 28-6-2019 η θητεία:
   α) των επιτροπών που είχαν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4178/2013, οι οποίες επιλαμβάνονται για τις υπαγωγές του άρθρου 116 του ν. 4495/2017 μέχρι τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας της επιτροπής της παρ. 3 του άρθρου αυτού,
   β) των υφιστάμενων οργάνων που λειτουργούν μέχρι τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων και επιτροπών των άρθρων 7, 12, 13, 15, 17, 18, 19, 20, 22 και 24 του ν. 4495/2017, και ασκούν τις αρμοδιότητές τους, αυτές που τους είχαν αποδοθεί πριν τη δημοσίευση του ν. 4495/2017, καθώς και αυτές που ορίζονται σε αυτόν.
   Άρθρο 2
   Έναρξη ισχύος
   Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • Από Engineer
   Κατά πέντε μήνες παρατάθηκε η προθεσμία καταχώρησης Έκθεσης Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου, μετά από απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
   Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με αυτήν, οι επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως υπόχρεες εντός του 2018, μπορούν να υποβάλλουν την Έκθεση στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων μέχρι το τέλος Μαΐου.
   Στις 31 Μαΐου 2019 μετατέθηκε και η προθεσμία υποβολής των προβλεπόμενων στοιχείων εφαρμογής συστήματος ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης.

   View full είδηση
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.