Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Από ηλεκτρονικό έλεγχο 50.000 αυθαίρετα – Ξεκινά στις αρχές του 2019 και αφορά ρυθμισμένα κτίσματα σε όλη τη χώρα


Engineer

Recommended Posts

@ntanos

Όχι φίλε κάνεις λάθος. Το κράτος δημιουργεί λίστα χωροφυλάκων.

Πετάει το μπαλάκι στον "πεινασμένο" μηχανικό που για ένα μεροκάματο

θα μπλεχτεί σε έλεγχος υποθέσεων που οι ίδιοι οι αρμόδιοι εκπρόσωποι του κράτους

αδυνατούν να κατανοήσουν-εφαρμόσουν. 

Δλδ οταν ερχεται ο ελεγκτής δόμησης, δεν έρχεται ο υπάλληλος της Χ υδομ ο οποίος έχει τις πλάτες

της υδομ και την κρατική προστασία-ασυλία. 

Έρχεται ο ντάνος ή κάθε ντάνος ο οποίος έχει ένα γραφείο με ότι αυτό συνεπάγεται.....

Αν το κράτος επιθυμεί να περάσει πλήρως ο έλεγχος στον ντάνο, ας καταργήσει

πλήρως τις ΥΔΟΜ ας καταργήσει πλήρως τις ΔΟΥ και πάει λέγοντας. Αλλά να τις καταργήσει σκουπίζοντας κιόλας

το πλεονάζον προσωπικό.

 

Αλλά τι λέω (?). Η ιστορία μπάζει από παντού...αιρετοί σκίζουν καταγγελίες αυθαιρεσιών σε

ΥΔΟΜ κλπ κλπ.....Μπείτε να σφαχτείτε μετά να σας πούνε και μαλάκες....Ή υπερβολικούς....Στη μεγαλύτερη φαβέλα

της Ευρώπης....

Υ.Γ Το ξαναλέω. Και μένα με ενοχλεί ότι χάνω δουλειές από λαμόγια. Αλλά δε θα κυνηγήσω εγώ το κάθε *****....

Όπως με την ίδια λογική δε θα σταματήσω και θα ανοίξω το κεφάλι στο λακαμά που παρκάρει σε διάβαση αναπήρων. Γιατί αν του το 

ανοίξω, αυτός θα έχει κάνει την παράβαση, εγώ  όμως θα βρεθώ με αναστολή από κάνα δικαστήριο... 

Οπως επίσης θέλω να καταγγείλω τον στηπου που ζεί με αναθέσεις αλλά ξέρω οτι στο τέλος θα βγεί λάδι απο αυτόν που του τις δίνει......

Edited by laxanos
  • Like 1
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κοίτα, το θέμα της μηδαμινής εμπειρίας κάποιων ελεγκτών δόμησης που θέτεις είναι σημαντικό, όπως και το αν ο ελεγκτής δόμησης είναι "προστατευμένος" νομικά στις υποθέσεις που θα τρέξουν. Όμως τι διαφορετικό θα πρότεινες να γίνει για το θέμα? Πιστεύω συμφωνείς ότι αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά από το δημόσιο.. όπως και πολλές άλλες..

Link to comment
Share on other sites

Γενικά είμαι υπέρ του ελέγχου. Αλλά του κεντρικού ελέγχου. Δλδ ή προσλαμβάνεις το απαιτούμενο προσωπικό ως κράτος που, πιστεψέ με,

δεν είναι πολύ αν σκεφτείς το πόσοι υπάλληλοι σε ΥΔΟΜ ή τεχνικές υπηρεσίες υποαπασχολούνται στο όριο του "ξύνονται"  καθημερινά, ή 

αναθέτεις σε αποδεδειγμένα κατέχοντες το γνωστικό αντικείμενο του ελέγχου που θες να πραγματοποιήσεις με συμβαση έργου. 

Αν μιλάμε για αυθαίρετα, η πρώτη λύση για μένα είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχουν phd αυθαιρετάδες άρα δεν υπάρχει ο "ειδικός" επί αυθαιρέτων,

άρα ας βγάλει το φίδι από την τρύπα ο δημιουργός και επί τη γένεση και επί τη "ρύθμιση" των αυθαιρέτων.....Αν τώρα μιλάμε για επάρκεια κτιρίων

μετά από σεισμό τότε πιστεύω πιο ουσιαστική η δεύτερη λύση για ευνόητους λόγους...

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

έπειτα υπάρχει και το πρακτικό θέμα, πως θα κάνει αυτοψία ο ΕΔ; Ποιος ιδιοκτήτης θα τον αφήνει να μπει στην περιουσία του (γνωρίζοντας κιόλας οτι έχει λερωμένη τη φωλιά του)

Άπαξ το σύστημα είναι ηλεκτρονικό και ο καθένας ανεβάζει ότι γουστάρει μια λύση είναι να γίνεται έλεγχος από κλιμάκιο ΔΥ (πες το και παρατηρητήριο ελέγχου) αφού πρώτα ο υπεύθυνος μηχανικός προσκομίσει/ανεβάσει πλήρη φάκελο της δήλωσης αυθαιρέτου. 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Περιμένω με ανυπομονησία λοιπόν να έρθει το κακόμοιρο το παιδί που μόλις τελείωσε τη σχολή και του φούσκωσαν τα μυαλά με τον πομπώδη τίτλο "ελεγκτής δόμησης" ή αναγκαστικά για ένα μικρό μεροκάματο έγινε "ελεγκτής δόμησης", να έρθει να μου πει "γιατί έβαλες τη διάσταση 10.95 αφού εγώ τη μετράω 10.96?" και "γιατί στον αναλυτικό έβαλες επίχρισμα σαγρέ και όχι αρτιφισιέλ"?

και πως να εξηγήσεις σ' αυτό το παιδί από τους στραβούς σοβάδες μέχρι την τρέλα των νόμων των αυθαιρέτων που τόσοι εδώ μέσα προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη ... ?

και τι θα γίνει αν υπάρχει διαφωνία για τον υπολογισμό του προστίμου? θα τρέχουμε στα δικαστήρια? στο Υπουργείο? γκαλοπ στο "michanikos.gr"? που? ακόμα και στη ΔΟΚΚ που πηγαίναμε και μας έλεγε η Διευθύντρια "δεν ξέρω"

ποιος μπορεί να είναι αυτός ο μηχανισμός που θα προστατεύει όλους μας ? 

Δεν διαφωνώ να υπάρχει έλεγχος, γιατί δυστυχώς πολλά γίνονται από ασυνείδητους συναδέλφους, αλλά οφείλει να έχει σαφή όρια και συμφωνώ να γίνεται από υπηρεσία του κράτους, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Edited by AsiM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω πως επιτρέπεται έλεγχος δόμησης από ιδιώτες σε νέες άδειες και δεν επιτρέπεται στα αυθαίρετα ? Γιατί να είναι ΔΥ δηλαδή νομίζετε θα είναι πιο επιεικείς από τον νέο ψάρακα μηχανικό ? Αυτοί ίσα ίσα που θα τα γράφουν ΟΛΑ!

Δηλαδή οι πολεδομίες θα ελέγχουν και τα νέα αυθαίρετα που έχουν έτσι και αλλιώς (χαμός γίνεται με τις καταγγελίες κάθε μέρα) και θα αναλάβουν και τις 200.000 δηλώσεις αυθαιρέτων ?! Πως θα γίνει αυτό ?

Μέχρι και το να μην επιτρέπει ο ιδιοκτήτης στον ελεγκτή άκουσα.....Μα ΑΝ δεν επιτρέπει θα του ακυρώνεται η δήλωση και θα φάει πρόστιμα, μυαλό θέλει ?  Ε ας μην τον αφήσει...θα στείλει και αυτός το πόρισμα του αρνητικό και ας τρέχει ο ιδιοκτήτης μετά. Ήμαρτον.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη αλλά θα πέσει πολύ φάπα. Αυτή είναι δουλεία του κράτους. Όλοι έχουμε γραφεία έξω και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Εγώ προσωπικά δεν θα πάω πουθενά. (είμαι παλιός ελεγκτής).

  • Upvote 5
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τουλάχιστον θα είναι ο μόνος τρόπος να απαντηθούν επίσημα όλες οι απορίες που μας ταλανίζανε τόσα χρόνια.

Διαφορετικά από κάθε ελεγκτη βέβαια..

Και εκεί θα επέλθει το τέλειο χάος, όταν θα διορθώνει την ρύθμιση Α ο ένας ελεγκτης για τον χ λόγο και την ρύθμιση Β ο άλλος ελεγκτής για τον ακριβώς αντίθετο, καθώς παραμένουν πολλά θέματα που ερμηνεύονται βάσιμα με διαφορετικούς τρόπους.

Μια καλή λύση θα ήταν έλεγχος πληρότητας, εγκυρότητας αποδεικτικών παλαιότητας και 10 βασικών στοιχείων (τιμή ζώνης, επιφάνεια, κατηγορία, Δ, πρασιά, χρήση) που ορίζονται μονοσήμαντα

Edited by patches
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, patches said:

..................................

Μια καλή λύση θα ήταν έλεγχος πληρότητας, εγκυρότητας αποδεικτικών παλαιότητας και 10 βασικών στοιχείων (τιμή ζώνης, επιφάνεια, κατηγορία, Δ, πρασιά, χρήση) που ορίζονται μονοσήμαντα

 

Ακριβώς αυτό είχε κάποτε δημοσιευθεί ως οδηγία ελέγχου για την περίπτωση επανέκδοσης βεβαίωσης νομιμότητας σε ήδη παλαιότερα ρυθμισμένα αυθαίρετα από τον επόμενο Μηχανικό.  Συγκεκριμένα είχε αναφερθεί ότι ο έλεγχος του νέου Μηχανικού  ΔΕΝ θα υπεισέρχεται στον τρόπο υπολογισμού του προστίμου αλλά μόνον στα παραπάνω στοιχεία.  Έτσι εξ΄αλλου γνωρίζουμε όλοι ότι γίνεται ο έλεγχος ακόμη και σε πολύ σοβαρότερα θέματα όπως οι στατικές μελέτες ακόμη και ενισχύσεων. Ελέγχονται δηλαδή οι μελέτες κατά το ποιοί κανονισμοί έχουν ληφθεί υπ΄ όψη, όπως και οι οι φορτίσεις, οι γενικές αρχές, και και τα αρχικά δεδομένα υπολογισμού. 

Δεν είχα αναφερθεί έως τώρα γιατί δυστυχώς ΔΕΝ έχω καταφέρει να βρω το κείμενο μέσα από τα αρχεία μου ...:-(

 

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

λεπτομερειες στο αρθρο 108

 Άρθρο 108

Έλεγχος δηλώσεων υπαγωγής αποζημίωση ελεγκτών δόμησης

1.   Οι δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο, μετά από ηλεκτρονική κλήρωση που διενεργείται από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο με αλγόριθμο που αποστέλλεται από το Κεντρικό Παρατηρητήριο.

2.   Οι υπαγωγές της κατηγορίας 5, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 96, ελέγχονται σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

3.   Οι υπαγωγές της κατηγορίας 4, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 96, ελέγχονται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

4.   Οι υπαγωγές της κατηγορίας 1, 2 και 3, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 96, ελέγχονται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).

5.   Ο έλεγχος των δηλώσεων υπαγωγής στον παρόντα διενεργείται από ελεγκτή δόμησης της κατηγορίας ΙΙ και ΙΙΙ, του μητρώου ελεγκτών του ν.4389/2016, ο οποίος ορίζεται ύστερα από ηλεκτρονική κλήρωση. Ο έλεγχος αφορά το σύνολο των στοιχείων που υποβλήθηκαν για την υπαγωγή και έχουν αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα.

α) Αν διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη στον τρόπο υπολογισμού του προστίμου, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός, υποχρεούται μέσα σε ένα (1) μήνα από την έκδοση του πορίσματος να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις που έγιναν.

β) Αν κατά τον έλεγχο της δήλωσης υπαγωγής διαπιστωθεί ότι οι αυθαίρετες κατασκευές εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του άρθρου 89, η δήλωση ανακαλείται και επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 94.

γ) Αν ύστερα από καταγγελία και σχετική εντολή από το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος έχει διενεργηθεί έλεγχος δήλωσης υπαγωγής από ελεγκτή δόμησης δεν απαιτείται νέος έλεγχος.

6.   Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και η διαδικασία αποζημίωσης των ελεγκτών δόμησης.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.