Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Από ηλεκτρονικό έλεγχο 50.000 αυθαίρετα – Ξεκινά στις αρχές του 2019 και αφορά ρυθμισμένα κτίσματα σε όλη τη χώρα


Engineer

Recommended Posts

Και για να μην ξεχνόμαστε, οι ελεγκτές, εκτός των άλλων, έχουν και υποχρέωση δήλωσης ποθεν έσχες.

Χτες ανακάλυψα ότι υπάρχει νέος νόμος (φεκ στις 31/10) όπως υπάρχει και νέα ανακοίνωση στην σχετική ιστοσελίδα <<ποθεν>> σύμφωνα με την οποία οι δηλώσεις (για το έτος 2017) θα γίνουν από 04-01-2019 έως 04-03-2019.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 

εγω  δεν  περιμενω  τιποτα  από  το  ελληνικο κρατος  είναι  διαλυμενο  και  βαθυτατα  διεφθαρμενο  έαν  υπηρχε  διαφανεια  στην  νομοθεσια

τα  προβλήματα  θα  ηταν   ελαχιστα    ,  τους  νομους  εμεις  τους  κτιζουμε  και  κατά  την  περιοδο  που  εφαρμοζοταν  αρχικα  ο  4014 

δεν  αντεδρασε  κανενας  μηχανικος  ολοι  εκλειναν  ''δουλίτσες''  οποτε  φυσιολογικη  η  εξελιξη  , είναι  σωστο  ο  ελεγχος  να  βρίσκετε  στους  ιδιωτες

και  όχι  στην  πολεοδομια  ,  η  οποια  τα  παιρνει  ολοι  το  ξερουμε  αυτό ,  πιο  καλα  από  ορκωτες  εταιρειες  που  θα κανουν  μονο  ελέγχους

αλλα  για  να  γινει  αυτό  δεν  θα  πρεπει  να  υπαρχουν  σκιες  στην  νομοθεσια  και  ερμηνείες  κατά   βουληση ,  επομένως  ο  ελεγχος  που  θα  γινει  από  δω  και  περα

πρεπει  να  είναι  μακροσκοπικος  και  να  μην  μπαινει  σε  λεπτομέρειες  ,  επισης  ας  υπαρχει  μια  ελαστικοτητα  στην  νομοθεσια  ,  για  το  τι  είναι  αυθαιρετο  και  τι  όχι

και  ένα  τελευταιο :  οι  αεροφωτο  δεν  είναι  λυση  για  όλα   τα  κτισματα υπαρχουν  περιπτώσεις  που  δεν  είναι  εμφανες   ένα  κτισμα  πχ  κατω  από  προβολο

οσο  για  τις  ΜΣΕ   μονο   να  μην  μας  τυχει  καποια  τυχηματικη  δραση  μικροτερη  του  σεισμου  σχεδιασμου  εντος  του  χρονου που  θα  εχεται  δωσει  στατικη  επαρκεια  χωρις  λεπτομετη   ελεγχο  και  το  κτιριο  γινει   καρα--γιαπί ,  το  λιγοτερο  που  θα  εχουμε  αστικες  ευθύνες  και  αποζημιωση  στον  ιδιοκτητη  . οποτε  ας  εχει  καποιος  στην  ακρη  μερικα  δεκάδες χιλιαδες  ευρω  για  μια  κακη  στιγμη  ειτε  ασφαλεια  αστικης  ευθύνης .

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 το αρθρο 108 ειναι σαφες...

- δικαιωμα ελέγχου θα εχουν ελεγκτες κατ. ΙΙ  και ΙΙΙ

- για λαθη στον υπολογισμο του προστιμου, θα καλειται ο μηχανικος να εφαρμοσει τις παρατηρησεις.

Ούτε για ακυρωσεις ούτε για προσθετες ποινες ορίζει ο νομος  για αυτη την κατηγορια "λαθών".

[Προφανως, υπόχρεως να  πληρωσει  ειναι  ο ιδιοκτητης, ακομα και εάν εχει μεταβιβασει ήδη το ακινητο.]

-Υπαγωγές κατα παραβαση του αρθρου 89 ανακαλούνται και επιβαλλονται οι κυρωσεις του αρθρου 94.

Λογικό και αυτονόητο.

Θα ακολουθησει αποφαση για τις λεπτομερειες.

 

υγ

[και οι ελέγχοντες...ελεγχονται...]

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

μεσα  στο  αρθρο  89  είναι  και  η  διαταξη  για  τις  κορυφογραμμες  και  εκει  υπαρχει  πολύ  συζητηση

εφόσον  ο  ελεγχος  περιορίζεται  προς  το  παρον μονο  στο  αρθρο  μονο  89  τοτε  πανε  για  κτιρια  μεσα  στον

αιγιαλο  δασος  αρχιολογικος  χωρος, ρεμα  κλπ   . αλλα  μην  νομιζεται  ότι  δεν  θα  ξαναλλαξει .

Link to comment
Share on other sites

Τα βασικά προβλήματα:

1. ΕΔ έγιναν και συνάδελφοι με μηδενική εμπειρία. Δεν τους κατηγορώ, δεν είναι χειρότεροι των εμπειρότερων, δεν τους υποτιμώ. Αλλά δεν έχουν εμπειρία. Πως θα ελέγξουν και τι θα ελέγξουν??????

2. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο, ως προς το τι ελέγχεται. Ξέρουμε όλοι τις ασάφειες του Νομου και τους; διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού του προστίμου.

 

Link to comment
Share on other sites

Eικόνα απ το μέλλον:

ΕΔ: Μα καλά υπολογίσατε αυτή την αποθήκη 1000τ.μ με αναλυτικό

Μ: Φυσικά! Αφού είναι κάτω από 2,50μ και με βάση την Κ3 εφόσον υπερβαίνει τα 15τ.μ μπορεί να υπολογιστεί με αναλυτικό.

ΕΔ: Κάνετε λάθος!

Μ: Όχι εσείς κάνετε λάθος:!

ΕΔ: Δεν το περνάω

Μ: Πάμε δικαστικώς!

Και βγάζει λέει ο Μ καμιά απόφαση που τον δικαιώνει.....

Δεν αναφέρομαι σε θέματα συντελεστών κλπ κλπ γτ εκει θα γίνει σόου!!!

Καπου αναφέρθηκε παραπάνω οτι οι νέοι θα είναι πιο σχολαστικοί στο έλεγχο!

Ως νέος, και με βάση όσα έχω δει από πολλούς νέους, το 70-80%δεν ξέρει  την τύφλα του.

Και δυστυχώς λόγω των συνθηκών,  δε μαθαίνει ούτε τα βασικά. Το 90% που μπήκε στην λίστα μπήκε

γιατι νόμισε οτι θα κονομήσει....

Link to comment
Share on other sites

On 14/11/2018 at 9:21 ΠΜ, nik said:

Είμαι καρφί....αν ελέγξω την μούφα τακτοποίηση του "συναδέλφου" μου, ο οποίος με 500 ευρώ πρόστιμο και 300 ευρώ αμοιβή τακτοποιεί ολόκληρο μέγαρο εκτός σχεδίου, σε δασικό, εξ αδιαιρέτου, με τιμή ζώνης της ΔΕΗ 300 ευρώ, με παλαιότητα ότι γουστάρει και μην έχοντας ανεβάσει κανένα δικαιολογητικό !! Δηλαδή οι αεριτζήδες του επαγγέλματος να μην ελέγχονται ποτέ!

Είμαι σίγουρος ότι είσαι ένας από αυτούς. 

Όχι απλά θέλουν έλεγχο τα αυθαίρετα αλλά τα μισά είναι σίγουρα είναι λαθος και μάλιστα με δόλο.

Και εννοείται ότι ΔΕΝ θα καρφώσω σαχλαμάρες ή αμέλειες. Ξέρω πολύ καλά τι θα καρφώσω.

Ας κάνουν την δουλειά οι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικού των ΥΔΟΜ. Και αν δεν φτάνουν ας προσλάβουν και άλλους. Θεωρώ οτι είναι ακόμα ένας άλλος "αυτοματισμός" του συστήματος και μάλιστα χειρότερος από τους προηγούμενους γιατί θα μας βάλει να σφαζόμαστε μεταξύ μας.

 

On 14/11/2018 at 10:49 ΠΜ, nik said:

Ρε συ Παύλο γιατί μπαίνεις σε αυτό το τρυπάκι της αθώωσης όλων με τη δικαιολογία "ας τους βρει το κράτος" ? Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πλυντήριο από αυτό. Το κακό κράτος και οι καλοί ιδιώτες. Ρε καταλαβαίνετε ότι γίνονται όργια εκεί έξω και δεν ασχολείται κανείς ? Υπάρχουν άπειρες δηλώσεις χωρίς δικαιολογητικά. Υπάρχουν δηλώσεις που δηλώνουν κτίρια με αναλυτικό.

Είναι δυνατόν το κράτος να ελέγξει εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις αυθαιρέτων ? Κανένα κράτος του κόσμου δεν μπορεί να το κάνει. Μια χαρά είναι ο θεσμός των ελεγκτών δόμησης και ναι να ελεγχθεί και πληρότητα. Αλλιώς θα είμαστε μπανανία και ο καθένας θα κάνει ό,τι γουστάρει. Ας μπλέξουν δικηγόροι και ίδιοκτήτες. Μόνο έτσι μαθαίνει ο άλλος και μπαίνει μία τάξη.

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ φάκα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός και αυτή μας έχει καταστρέψει. Όχι το κράτος. Αν ΔΕΝ ήθελε ο παραπάνω συνάδελφος να γίνει εισπράκτορας του κράτους ας μην έκανε τακτοποιήσεις εξαρχής. Όχι να κάνει τακτοποιήσεις όπως να ναι ....για να τα παίρνει το κράτος και μετά να λέει μην ελέγχετε συνάδελφοι μου, μην σας βάζει το κράτος σε αυτό το λούκι και καλά.

Κατ αρχάς να πω οτι ο ΑΜ μου ΤΕΕ είναι 34412, αν καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό. Ύστερα, δεν μιλάω για τον θεσμό των ελεγκτών δόμησης νέων οικοδομικών αδειών που είναι σωστός και ξεκάθαρος λόγω του αντικειμένου. Μιλάω για τον έλεγχο αυθαιρέτων που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Πόσο μάλλον όταν είσαι νέος ελεγκτής.

 

On 14/11/2018 at 9:21 ΠΜ, nik said:

Είμαι καρφί....αν ελέγξω την μούφα τακτοποίηση του "συναδέλφου" μου, ο οποίος με 500 ευρώ πρόστιμο και 300 ευρώ αμοιβή τακτοποιεί ολόκληρο μέγαρο εκτός σχεδίου, σε δασικό, εξ αδιαιρέτου, με τιμή ζώνης της ΔΕΗ 300 ευρώ, με παλαιότητα ότι γουστάρει και μην έχοντας ανεβάσει κανένα δικαιολογητικό !! Δηλαδή οι αεριτζήδες του επαγγέλματος να μην ελέγχονται ποτέ!

Είμαι σίγουρος ότι είσαι ένας από αυτούς. 

Όχι απλά θέλουν έλεγχο τα αυθαίρετα αλλά τα μισά είναι σίγουρα είναι λαθος και μάλιστα με δόλο.

Και εννοείται ότι ΔΕΝ θα καρφώσω σαχλαμάρες ή αμέλειες. Ξέρω πολύ καλά τι θα καρφώσω.

Αν είσαι καρφί, συγχαρητήρια! Εγώ πάντως δεν είμαι ούτε πρόκειται να γίνω. Ούτε και ελεγκτής δόμησης για τον ίδιο λόγο. Την δουλειά μου την έκανα και την κάνω πάντα χωρίς καμιά λαμογια πουθενά. Και έχω ξεκάθαρο πρόσωπο γιαυτό και στο προφίλ μου έχω τα πλήρη στοιχεία μου. Μάθε. Εσύ?

 

On 14/11/2018 at 11:17 ΠΜ, yian said:

Και φυσικά μην αφήνουμε στο απυρόβλητο και τους ιδιοκτήτες που κοίταξαν να κάνουν τη δουλειά τους φθηνά και οικονομικά με τον αεριτζή συνάδερφο που τους έβγαζε χαμηλότερα πρόστιμα.

Έλεγχος λοιπόν διότι με το καλό προκοπή δεν είδαμε ως κλάδος.

 

Αγαπητέ συνάδελφε δεν διαφωνώ με τον έλεγχο. Αντιθέτως, είμαι υπέρ και μάλιστα υπέρ του γενικότερου κοινωνικού έλεγχου στην κοινωνία, πολιτικά εννοώ. Αλλά δεν είναι σωστό να γίνεται ο έλεγχος μέσα από τον ίδιο τον κλάδο, θα βγάλει ενδεχομένως τα απωθημένα του ο καθένας ενάντια σε άλλον. Γιαυτό υπάρχει το κράτος και οι υπηρεσίες του, να ελέγχουν, και η κοινωνία οφείλει να ελέγχει τους ελεγκτές!

 

On 14/11/2018 at 2:20 ΜΜ, AsiM said:

Περιμένω με ανυπομονησία λοιπόν να έρθει το κακόμοιρο το παιδί που μόλις τελείωσε τη σχολή και του φούσκωσαν τα μυαλά με τον πομπώδη τίτλο "ελεγκτής δόμησης" ή αναγκαστικά για ένα μικρό μεροκάματο έγινε "ελεγκτής δόμησης", να έρθει να μου πει "γιατί έβαλες τη διάσταση 10.95 αφού εγώ τη μετράω 10.96?" και "γιατί στον αναλυτικό έβαλες επίχρισμα σαγρέ και όχι αρτιφισιέλ"?

και πως να εξηγήσεις σ' αυτό το παιδί από τους στραβούς σοβάδες μέχρι την τρέλα των νόμων των αυθαιρέτων που τόσοι εδώ μέσα προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη ... ?

και τι θα γίνει αν υπάρχει διαφωνία για τον υπολογισμό του προστίμου? θα τρέχουμε στα δικαστήρια? στο Υπουργείο? γκαλοπ στο "michanikos.gr"? που? ακόμα και στη ΔΟΚΚ που πηγαίναμε και μας έλεγε η Διευθύντρια "δεν ξέρω"

ποιος μπορεί να είναι αυτός ο μηχανισμός που θα προστατεύει όλους μας ? 

Δεν διαφωνώ να υπάρχει έλεγχος, γιατί δυστυχώς πολλά γίνονται από ασυνείδητους συναδέλφους, αλλά οφείλει να έχει σαφή όρια και συμφωνώ να γίνεται από υπηρεσία του κράτους, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Συμφωνώ απόλυτα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να βάλω ενα αστερακι, τους Ορκωτους Λογιστες.

Αυτοι δεν ελέγχουν συναδελφους τους?

Προφανώς και έχεις ένα δίκιο. Όμως καταλήγουμε στο ότι, δεν έχουμε την απαιτούμενη παιδεία ως κλάδος...

 

 

 

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, terry said:

Να βάλω ενα αστερακι, τους Ορκωτους Λογιστες.

Αυτοι δεν ελέγχουν συναδελφους τους?

Προφανώς και έχεις ένα δίκιο. Όμως καταλήγουμε στο ότι, δεν έχουμε την απαιτούμενη παιδεία ως κλάδος...

 

 

 

Δεν σημαίνει οτι είναι και σωστό. Ούτε ως μια παρέκκλιση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Όσο για την παιδεία συμφωνώ οτι δεν την έχουμε. Επίσης να τονίσω οτι μέσα σε γενικευμένη οικονομική κρίση είναι εκ του πονηρού τέτοιου είδους αυτοματισμοί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.