Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΥΠΕΝ: Από 293 χωματερές το 2015, φτάσαμε στις μόλις 14 σήμερα


Engineer

Recommended Posts

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, για τα του χαρτοφυλακίου του τις πρόσφατες «θετικές», όπως τις χαρακτήρισε, ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ικανοποίηση των στόχων που έχει η Ελλάδα για το 2020 στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι «ήδη έχουμε πιάσει τους στόχους για τις αέριες εκπομπές», ενώ στάθηκε και στην «προαναγγελία των στοιχείων προόδου της χώρας στους τομείς του φυσικού περιβάλλοντος, της διαχείρισης του νερού, των αποβλήτων κλπ.». «Το 2015, μέσα στην κρίση και στις μεγάλες αλλαγές στη χώρας μας, στο ΥΠΕΝ αποφασίσαμε να αλλάξουμε την αρνητική πραγματικότητα και στην περιβαλλοντική διαχείριση. Απόδειξη ήταν η εκπόνηση μέσα στο 2015 του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και στη συνέχεια όλων των Περιφερειακών Σχεδιασμών», σημείωσε.

«Σε αυτό τον Σχεδιασμό δεν προβλέπεται πουθενά η ύπαρξη ΧΥΤΑ, κάτι που απαγορεύεται και από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 είναι η ταφή να φτάνει στο 10%, δηλαδή στην ουσία επιτρέπεται μόνο η ταφή μικρού κλάσματος και μόνο επεξεργασμένων υπολειμμάτων. Άρα, από τους ΧΥΤΑ περνάμε στους ΧΥΤΥ και κανένα έργο ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων δεν θα χρηματοδοτείται πλέον από ευρωπαϊκούς πόρους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το 2015, όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, «η χώρα είχε περίπου 300 ΧΑΔΑ, 293 για την ακρίβεια, για τους οποίους την περίοδο 2013-14 είχε επιδικαστεί στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υψηλότατο πρόστιμο ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο».

«Με όλους τους περιορισμούς μιας μνημονιακής περιόδου, χωρίς δυνατότητα προσλήψεων επιπλέον προσωπικού, που είναι αναγκαίο για όλες αυτές τις αλλαγές, προσπαθούμε ταυτόχρονα να νομοθετήσουμε για την ανακύκλωση, να βρούμε χρηματοδότηση για να αλλάξουμε την κακή πρακτική, να κλείσουμε τους ΧΑΔΑ για να γλυτώσουμε το πρόστιμο και να λειτουργούμε τουλάχιστον σωστά τους ΧΥΤΑ. Αποτέλεσμα των προσπαθειών είναι αυτή τη στιγμή σήμερα να υπάρχουν μόνο 14 ενεργοί ΧΑΔΑ και ως εκ τούτου το πρόστιμο να έχει μειωθεί θεαματικά στα 2.8 εκατ. ευρώ», σημείωσε και επανέλαβε ότι η χωριστή συλλογή των οργανικών και των ανακυκλώσιμων είναι πλέον υποχρεωτική με νόμο και θα εφαρμοστεί το 2019, ενώ υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση των Δήμων πανελλαδικά, περίπου 200 εκατ. ευρώ, για την αγορά καφέ κάδων, ειδικών απορριμματοφόρων για τα οργανικά και βιοαπόβλητα και κομποστοποιητών.

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι το πρόστιμο που αντιστοιχεί στα βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα και την μη αδειοδοτημένη διάθεσή τους και αφορά στον ιδιωτικό τομέα ήταν της τάξης των 2.1 εκατ. ευρώ το εξάμηνο και απομειώθηκε σε 1.6 εκατ. ευρώ. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων και οι βιομηχανίες υποχρεούνται να μεταφέρουν στο εξωτερικό τα επικίνδυνα απόβλητά τους. Οι παραγωγοί έχουν αναλάβει τη μεταφορά των αποβλήτων τους στο εξωτερικό ενώ παράλληλα προετοιμάζονται πρωτοβουλίες και επενδύσεις για τη δημιουργία αδειοδοτημένων και ασφαλών μονάδων επεξεργασίας των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων», επισήμανε ο ίδιος.

Τέλος, σχετικά με τα πρόστιμα που αφορούν στα υγρά απόβλητα, αναφέρθηκε στο Θριάσιο Πεδίο, «όπου δεν υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός συνδέσεων των αποχετεύσεων των πολιτών σε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η χώρα με ένα πρόστιμο ύψους 3.28 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει μειωθεί στο 1.9 εκατ. ευρώ». «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από το ΥΠΕΝ να προχωρήσουν τα έργα αποχέτευσης και να συνδεθούν οι κατοικίες. Τα τέλη σύνδεσης στο δίκτυο επιδοτούνται, υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και από την ΕΥΔΑΠ και είναι παράλογο να υπάρχει έτοιμο ένα μεγάλο έργο και να εξακολουθούμε να πληρώνουμε πρόστιμα», σχολίασε, ενώ για τα πέντε μεγάλα έργα βιολογικών καθαρισμών στα Μεσόγεια ανέφερε ότι «ολοκληρώνονται σύντομα, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις». «Πρόσφατα αδειοδοτήθηκε η μεγάλη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στη Ραφήνα, ενώ προχωράνε τα έργα και σε Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Κορωπί και Αρτέμιδα. Όμως, πέρα από τις χρηματοδοτήσεις σε όλα τα έργα αποβλήτων απαιτείται και πολιτική συμφωνία, διότι οι χωροθετήσεις δεν είναι κάτι απλό», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα στα ζητήματα του περιβάλλοντος έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και επιτυγχάνει τους στόχους της. Σε αυτή την πορεία θέλουμε τον πολίτη παρόντα, συμμέτοχο και αρωγό στην προσπάθεια για την προστασία του κοινού αγαθού που είναι το περιβάλλον της χώρας μας. Από την πλευρά μας εξασφαλίζουμε μεταξύ άλλων την διαφάνεια και την πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία που κατά τη γνώμη μας αποτελεί τον καταλύτη της δημοκρατικής διαδικασίας. Όμως το περιβάλλον απαιτεί από όλους μας να αλλάξουμε καταναλωτική και παραγωγική συμπεριφορά», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.