Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χάραξη σκάλας


gekozy

Recommended Posts

Είχα χρησιμοποιήσει παλαιότερα μία μεθοδολογία χάραξης σκάλας η οποία εφαρμοζόταν σε κάθε τύπο (Σχήματος Γ ή Π) και έδινε πολύ όμορφο αποτέλεσμα, αλλά τώρα δεν μπορώ να την θυμηθώ. Έπαιρνες μια σταθερή απόσταση α, δίπλα της έβαζες 2α, μετά 3α κλπ και ένωνες τα ευθύγραμμα τμήματα με κάποιο σταθερό σήμειο και προέκυπταν τα σκαλιά.

 

Μήπως την χρησιμοποιεί κανείς να μας πει πως ακριβώς γίνεται;

Link to comment
Share on other sites

σκάλα "Γ"

 

1/ χαράζουμε τη γραμμή ανάβασης και τη χωρίζουμε σε ίσα τμήματα, όσα και τα πατήματα

2/ Σημειώνουμε εκατέρωθεν της εσωτερικής γωνίας 2 σημεία, τα οποία θα απέχουν απόσταση ίση με το επιθυμητό ελάχιστο πάτημα (πχ10cm)

3/ Ενώνουμε τα σημεία αυτά με τα 2 αντίστοιχα που έχουμε χαράξει στη γραμμή ανάβασης και προεκτείνουμε τις γραμμές στο εσωτερικό της κλίμακας.

4/ Προεκτέινουμε τη γραμμή που σχηματίζει το τελευταίο "ίσιο" πάτημα κατα την ανάβαση (τουλάχιστον 5 πατήματα κατώτερα αυτού του προηγούμενου βήματος)

5/ Βρίσκουμε τα σημέια τομής των δύο παραπάνω βημάτων, τα οποία απέχουν απόσταση α

6/ Συνεχίζουμε τη χάραξη των επόμενων βαθμίδων φέροντας γραμμές με οδηγούς τα σημεία της γραμμής ανάβασης και τα αντίστοιχα διαδοχικά σημεία της ευθείας του βήματος 4 ισαπέχοντα πάντα κατά απόσταση α

 

σκάλα "Π"

 

1/ όπως στο βήμα 1 της "Γ"

2/ στη γωνία του φαναριού σημειώνουμε 2 σημεία τα οποία απέχουν την επιθυμητή ελάχιστη διάσταση πατήματος (πχ8cm)

3/ Ενώνουμε τα σημεία αυτά με τα αντίστοιχα της γραμμής ανάβασης και προεκτείνουμε τις γραμμές μέχρι της τομής τους. (στον άξονα συμμετρίας της κλίμακας).

4/ Θέτουμε το πρώτο και το τελευταίο ρίχτι που σχηματίζει "ίσιο" πάτημα (συνευθειακά) και τα ενώνουμε. (τα εξωτερικά της ευθείας ρίχτια δεν θα μεταρρυθμιστούν.

5/ Χαράσσουμε κύκλο με κέντρο το κέντρο της ευθείας του βήματος 4 και ακτίνα την απόσταση αυτού από το σημέιο τομής των γραμμών του βήματος 3. Ο κύκλος αυτός χωρίζεται από τη γραμμή του βήματος 4 σε δύο ημικύκλια. Κρατάμε το ημικύκλιο που βρίσκεται προς την πλευρά της στροφής της σκάλας.

6/ χωρίζουμε τη χορδή του ημικυκλίου σε 6 ισα τμήματα και φέρουμε κάθετες γραμμές από αυτά στην ακτίνα που ενώνει τα σημεία των βημάτων 3και 4. Δημιουργόυνται 5 νέα σημεία στον άξονα συμμετρίας της κλίμακας. Αυτά τα ενώνουμε με τα αντίστοιχα της γραμμής ανάβασης.

(Τα παραπάνω αφορούν μονό αριθμό πατημάτων. Για ζυγό αρχίζουμε χαράσσοντας 2 βαθμίδες με την ελάχιστη επιθ. απόσταση εξ΄αρχής.

 

Προσπάθησα να αναλύσω την διαδικασία όσο πιο απλά γίνεται.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εχω ένα προγραμματάκι θα πάθεις πλάκα αν είναι στείλε μου με πμ το email σου να στο στείλω θα εκπλαγης με το απαοτέλεσμα και για όποιον άλλον ενδιαφέρεται ας στείλη το email του να του το στείλω.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το έστειλα σε όσους το ζήτησαν ας γράψουν τα σχολια τους για το προγραμματακι εδω.Οι κοινές σκάλες θα τις βρείτε στο δεύτερο κουμπάκι του προγράμματος (multi fligth stair) απλά δώστε το φανάρι ή το εξωτερικό και είναι έτοιμη .Προσώπικα ασχολείθηκα 30 λεπτά και εφτιαξα την πρώτη σκάλα την οποία και κατασκεύσα είναι φοβερή.Θα την δείτε 3d βάλτε της μάρμαρα κάγκελα και ότι αλλό θέλετε .Το προγραμμά σας εκτυπώνει και σχέδια κοπής για μάρμαρα η ξύλα .Είναι αποκλειστηκα μόνο για σκάλες.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καταπληκτικό προγραμματάκι!! Έχει τα πάντα που χρειάζονται για οποιαδήποτε σκάλα απο οποιαδήποτε υλικό! Ότι μπορεί να χρειαστείς το έχει! Ευχαριστούμε πολύ

Link to comment
Share on other sites

Μαστορακο εγω το πηρα ολο! απο yahoo σε yahoo.. Πολυ ωραιο προγραμμα οφειλω να ομολογησω... Θελει ψαξιμο βεβαια γιατι δειχνει να εχει αρκετες δυνατοτητες.. Να σε ρωτησω μονο κατι.. Στο demo μου βγαζει ολες τις γλωσσες, ενω στο κανονικο μονο Γαλλικα.. Ειναι ετσι, οποτε να ξεσκουριασω τα Γαλλικα μου (μετα απο 7-8 χρονια που εχω να τα μιλησω) ή κανω κατι λαθος???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.