Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

καλησπέρα σας,

θα ήθελα τη καθοδήγησή των πιο έμπειρων μηχανικών.

Μου ζητήθηκε να ολοκληρώσω τις διαδικασίες για μια οικοδομή του 2000, η οποία πήρε αναθεώρηση το Νοέμβριο του 2008 για παράταση ισχύος, μέχρι το τέλος των οικοδομικών εργασιών, με τους ίδους επιβλέποντες μηχανικούς, με την προυπόθεση ότι έχει αρθεί τυχόν σήμα διακοπής. Η οικία πολεοδομία είναι της Αγίας Παρασκευής.

Πρόκειται για μια πολυκατοικία με οροφοδιαμερίσματα, στο ΙΣ, Α, Β, Γ όροφο, και απόληξη κλιμακοστασίου στο δώμα, και υπόγειο. Η οικοδομή είναι στα επιχρήσματα, και έχουν τοποθετηθεί και μερικά αλουμίνια. Έγινε ταχτοποίηση επέκτασης χώρου υπογείου, αλλάγής χρήσης υπογείου, και υπέρβασης δόμησης στο δώμα, και κάτι άλλα με τον 4495/17, και πωλήθηκε. 

Οι νέοι ιδιοκτήτες ζητούν τα 4 διαμερίσματα να γίνουν 8, και έχουμε συμφωνήσει στις διαρρυθμίσεις, και πρέπει να βγάλω άδεια άμεσα.

Τι πρέπει να ζητήσω από αυτούς όσο αφορά το φάκελο της οικοδομής? είναι υποχρέωσή τους να τα μαζέψουν ή πρέπει να τρέξω εγώ;

Υποθέτω χρειάζομαι καρτέλα από το ΙΚΑ, το τι συμβαίνει με τις εργοτξιακές παροχές, υπ.δηλ. από τους προηγούμενους μηχανικούς ότι παραδίδουν την επίβλεψη, και έγγραφα ότι έχουν εξοφληθεί η μελέτες και οι επιβλέψεις στο βαθμό που έχει φτάσει η οικοδομή;

εγώ πάλι κοστολογώ πλήρες αρχιτεκτονικά, μηχανολογικά (παθητική, υδραυλικά, ΚΕΝΑΚ κτλ), αλλά τα στατικά δεν αλλάχουν. 

Επίσης πρέπει να βγάλω παραπάνω Θ.Σ. στην πρασιά.

συγνώμη που ρωτάω και γράφω και απαντήσεις μαζι, αλλά θα εκτιμούσα οποιαδήποτε συμβουλή ή σχόλιο. 

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον υπάρχει άδεια σε ισχύ θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση της άδειας αυτής α) για αλλαγή επιβλέποντος και β)για διαρρυθμίσεις και ότι άλλες αλλαγές θα κάνετε.

για το α θα χρειαστείς τα φορολογικά των προηγούμενων επιβλέποντων + υπεύθυνη δήλωση για τη φάση στην οποία βρίσκεται η οικοδομή και ότι έχουν επιβλέψει τις μέχρι τώρα εργασίες και έχουν πληρωθεί και δεν έχουν άλλες οικονομικές απαιτήσεις. Για το β θα καταθέσεις όλες τις μελέτες που τροποποιούνται από τις αλλαγές που θα κάνεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα! 

ευχαριστώ για τα σχόλια!

ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που η άδεια έχει λήξη/ακυρωθεί, και πρέπει να εκδόσω καινούρια, μπαίνω στο καθεστώς ΦΠΑ;

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Μάλλον είναι φορολογικού περιεχομένου και δεν είμαι αρμόδια να σου απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι εφόσον αναλάβεις είτε αναθεώρηση υπάρχουσας είτε έκδοση νέας άδειας θα πρέπει να σφραγγίσεις τις ανάλογες μελέτες, να κάνεις μια σύμβαση, να κόψεις απόδειξη ή τιμολόγιο και να πληρώσεις ΦΕΜ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα Συνάδελφοι

Σε Νέα οικοδομική άδεια ο πελατης θέλει να αποπερατωθεί μόνο το ισόγειο και το υπόγειο για να δουλέψει ως κατάστημα. 

Ποια διαδικασία ακολουθείτε και σε ποιόν νόμο θα βρω αυτή τη διαδικασία.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

Θα ήθελα την βοήθεια σας!

Σε οικοδομή με άδεια του 93 έχει περατωθεί το υπόγειο και το ισόγειο, και για τον ά και ΄β όροφο έχει πραγματοποιηθεί ο φέροντας οργανισμός του και οι τοιχοποιίες, στην συνέχεια έγινε ρύθμιση με τον 4178/13 για κλείσιμο ημιυπαιθριων  χώρων. Στην διάρκεια αυτή έχει αποπερατώσει και ένα διαμέρισμα στον Ά όροφο.

Ισχύει η παράταση ισχύος οικοδομικής άδεις για αόριστο χρόνο; (εφόσον μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας  έχουν περατωθεί ο φέρων οργανισμός, οι όψεις του κτιρίου και η στέγη του κτιρίου; Όταν λέμε έχουν περατωθεί οι όψεις τι ακριβώς ενoούμε;)  ή θεωρείται αυτό που έχει κάνει αυθαίρετο; 
Τώρα εγώ καλούμαι να περάσω την δήλωση στον 4495 και να κάνω διόρθωση στην τακτοποίηση καθώς η μηχανικός έχει αποσυρθεί από το επάγγελμα.  Στην συνέχεια ο πελάτης θα ήθελε να γίνει ενοποίηση του ά και ΄β ορόφου με εσωτερική σκάλα. 
Πως χειρίζομαι την εξής υπόθεση;

1.Κάνω την τακτοποίηση;

2.Κάνω έναρξη των εργασιών στην πολεοδομία ;

3.Εκδίδω άδεια μικρής κλίμακας για την ενοποίηση; 


Ή Κάνω την τακτοποίηση και κάνω άδεια συνέχισης εργασιών (Κατηγορία 1 για αποπεράτωση αυθαιρέτου)
Ευχαριστώ πολύ  

Link to comment
Share on other sites

Πρώτ' απ' όλα, για να δοθεί παράταση επ' αόριστον πρέπει να γίνει αναθεώρηση (δεν δίνεται αυτοδίκαια).
Οι εργασίες που έχουν γίνει (πλην του κλεισίματος των ημιυπαιθρίων) καλύπτονται από την άδεια (ή αναθεώρηση αυτής);
Αυτό που σε ενδιαφέρει, προς το παρόν, είναι να είναι σύμφωνες με την άδεια (ή ρυθμισμένες) όλες οι κατασκευές.
Με την ενοποίηση θα ασχοληθείς μετά.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Αρχικά είχε γίνει καταλογισμός προστίμου σύμφωνα με τον Ν. 1337/83 για το κλείσιμο των ημιυπαιθρίων στην συνέχεια η συνάδελφος έκανε ρύθμιση με τον 4178/13 χωρίς να περιλάβει κάποιους Η.Χ. που είχαν κλείσει  οι οποίοι από τις φωτογραφίες φαίνεται οτι υπήρχαν. Οπότε εγώ τώρα καλούμε να τους συμπεριλάβω. Αν γίνει η συμπερίληψη των χώρων αυτών θα συμφωνούν οι εργασίες με την τακτοποίηση και την άδεια.  

Link to comment
Share on other sites

Μην ξεχάσεις να συμπληρώσεις τα καταβληθέντα ποσά από την παλιά δήλωση, ώστε να γίνει ο συμψηφισμός κατά τον υπολογισμό του προστίμου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι ευχαριστώ πολύ,


Νας σας ρωτήσω και κάτι ακόμα;


Αν στον καταλογισμό προστίμου έχουν υπολογίσει π.χ. 100 τ.μ. και εγώ βρίσκω 105 τ.μ.. Υπολογίζω πρόστιμο μόνο για τα 5 τ.μ. και τα υπόλοιπα αναφέρω ότι έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με την προηγούμενη καταγραφή με το Ν. 1337/83 ;

Και για τις υπόλοιπες εργασίες τι θα με συμβουλεύατε να κάνω ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.