Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ Ν.4495/17] Κατασκευές που έγιναν μικρότερες από τις προβλεπόμενες της Ο.Α


Recommended Posts

23 ώρες πριν, dadabook said:

Πέραν της αυθαίρετης επέκτασης προς τον ακάλυπτο,καθώς έβαλα το περίγραμμα κάτοψης το τωρινό πάνω σε αυτό της άδειας, είδα ότι το διαμέρισμα έχει μπει κιόλας κατά επιφάνεια 0,56 τ.μ. στον κοινόχρηστο διάδρομο της οικοδομής και σε ένα άλλο σημείο ο κοινόχρηστος διάδρομος με το κλιμακοστάσιο έχουν μπει κατά επιφάνεια 0,16 τ.μ. προς το διαμέρισμα. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσω με κάποιο τρόπο ?

0,56τ.μ. και 0,16τμ... από τι διαστάσεις προκύπτουν αυτά τα εμβαδά?

Link to comment
Share on other sites

Είναι απολύτως βέβαιο ότι, δεν μετράς σωστά... Κάποιο λάθος κάνεις! Ξαναμέτρησε κι όλα θα 'ρθουν στα ίσια τους....

 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Είναι απολύτως βέβαιο ότι, δεν μετράς σωστά... Κάποιο λάθος κάνεις! Ξαναμέτρησε κι όλα θα 'ρθουν στα ίσια τους....

 

+1 από εμένα

Και οταν ξαναμετρησεις, η μέτρηση να γίνει ακριβως σε 1 μ ύψος από το δάπεδο, αλφαδιαζοντας απολύτως οριζόντια το αποστασιομετρο. Αν είναι εξωτερική διάσταση περιγράμματος, θα αφαιρέσεις 3+3 εκατοστά από το αποτέλεσμα της μέτρησης. Το αποτέλεσμα θα το συγκρίνεις με επιτρεπόμενη απόκλιση 2% του θεωρητικού μήκους της μέτρησης. Αν δεν είναι εντός της απόκλισης, τότε είθε οι θεοί να είναι μαζί σου και να σε φωτίζουν.

Εναλλακτικά μπορείς να σκάψεις τοπικά με κομπρεσερ το σοβα μέχρι να βρεις τούβλο ή σκυροδεμα και να ξαναμετρησεις τη διάσταση. Πιο φθηνά θα βγει η αποκατάσταση από το να πληρώνει ο ιδιοκτήτης ρύθμιση, διόρθωση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αναδρομικό ΕΝΦΙΑ.

 

Edited by [email protected]
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Να μου επιτρεψετε να διαφωνησω με τις πιο πανω "σκεψεις", διοτι,

- εμεις πρεπει να μετρησουμε καποιες διαστασεις, όπως τις βρίσκουμε και αυτες να  αναφερουμε.

-πουθενα ο νομος δεν μας εδωσε συγκεκριμενα περιθωρια για "παρεκλίσεις", εκτος απο εκεινο το 81 παρ. 2  για τις περιμετρικες διαστασεις του κτιριου  και  οχι για την διηρημενη ΟΙ...
 -εάν 100.00 μηχανικοι αρνουνταν να δωσουν τετοιες βεβαιωσεις και εστελναν "αρμοδιως" μειλ οτι "αρνουνται να υπαγαγουν τετοιες περιπτωσεις"

-οι αρμοδιοι θα ξυπνουσαν απο τον υπνο τους και θα λαμβαναν προνοια οριζοντας επιτρεπομενη παρεκλιση ρητα....

[...και μετά θα γυρνουσαν στο αλλο πλευρο  να  συνεχισουν τον υπνο  τους...μεχρι να ειδοποιηθουν για το επομενο προβλημα]

Το οτι το ΤΕΕ Πελοπονησου εδωσε  2.500 απαντησεις [μερικες  τις  διορθωσε ή για αλλες, "ελεγχεται" η εγκυρότητά τους]

σημαινει οτι οι νομοι ειναι προβληματικοί.

https://www.teepelop.gr/2907/afthereta/erotisis-apantisis-n-41782013/

[πλεον των χιλιαδων ε/α εδω στο φορουμ]

Ετσι, φθασαμε στο σημειο, να " αναλαμβανει "   το ρισκο καθε μηχανικος,  τεντωνοντας ή αφηνοντας λασκα την "κορδελλα", χωρις νομοθετικη προβλεψη/κάλυψη.

[και δεν σημειωνει πουθενα οτι "βρηκα  αυτη την διαφορά", αλλα "βεβαιωνει " οτι οι διαστασεις ειναι σωστες..."]

 Κι  αν  - λεω αν  - γινει ενα τετοιο συμβολαιο και ερθει ο "ελεγκτης" της τραπεζας που θα εγκρινει το δανειο και σου πει

"δεν το εγκρινω διοτι και επειδη....."

ποιός θα κριθει σαν υπευθυνος και  υπολογος για το προληματικο αυτο συμβολαιο ???

Και, ποιός ξερει,  τι θα πουνε στο μελλον οι "ελεγκτες του 5%"  ή πώς  θα κρινουν στο μελλον τα δικαστήρια για τετοιες υποθεσεις, οταν θα αρνηθει ενας  μηχανικος "αύριο" να υπογραψει και αρα θεωρηθει "νεα παραβαση"?

Εν τελει, σε αυτες [ή παρομοιες]  υποθεσεις, εγω θεωρω οτι,  οι μηχανικοι εχουν γινει οι "αποδιοπομπαιοι"....

και ολοι  οι - καλοαμοιβομενοι -  υπολοιποι εχουν καλυψει για τα καλα τα νώτα τους ως "ανευθυνοι" έναντι  ουδενος.

 
 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM

Διαφωνούμε

By the way το ΤΕΕ Πελοποννήσου δεν απαντάει το ίδιο, αλλά τις ερωτήσεις τις προωθεί σε ιδιώτες συμβούλους του που δεν έχουν καμία σχέση με το ΤΕΕ. Θα μπορούσε κάλλιστα μερικές από αυτές να τις έχεις απαντήσει εσύ ή εγώ.

Ο αρχικός νόμος (4014) γράφτηκε από δικηγόρους. Πάνω σε αυτόν πάτησαν οι επόμενοι. Εμεις δεν είμαστε δικηγόροι, είμαστε μηχανικοί. Και υπάρχουν 2 οπτικές του νόμου: να τον δεις με μάτι δικηγόρου, ή να τον δεις με μάτι μηχανικού.

Αν τον δεις με μάτι δικηγόρου, τότε συντρέχουν όλα αυτά που λες. Και οι επιπτώσεις είναι όλες αυτές που σωστά ανέφερες. Συν το γεγονός ότι άσχετοι ΜΑΛΑΚΕΣ χαρτογιακαδες που δεν έχουν κατασκευάσει ουτε έναν τοίχο γυψοσανίδας στη ζωή τους να αρνούνται την εγκυρότητα μιας μέτρησης.

Αν τον δεις με μάτι μηχανικού, τότε ο νόμος γίνεται εργαλείο. Γιατί παλαιότερα που δεν επιτρεπόταν μεταβίβαση σε αυθαίρετο, κάθε φορά που έβρισκες τέτοιες παπαριές έπρεπε:

Να υπάρχει εναπομένων ΣΔ στο ακίνητο

Οι υπερβάσεις να υπάγονταν στο άρθρο 22 του γοκ

Να καταθέσεις πλήρη φάκελο εξαίρεσης από κατεδαφιση

Να πληρωσει ο ΚτΕ πρόστιμα

Να περάσεις ΟΛΟΥΣ τους ελέγχους (συν στατικά συν ενισχύσεις με κανονική άδεια ενισχύσεων)

Στα τμήματα κτιρίου που δεν μπορούσαν να νομιμοποιηθούν, πληρώνονταν δια παντός πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, παρόλη την άδεια νομιμοποίησης στα υπόλοιπα τμήματα.

Για την ίδια υπόθεση έπαιρνες στην καλύτερη 10.000€ και ετρεχες 2 χρόνια, και σήμερα παίρνεις 1.000€ και τρεχεις 2 εβδομάδες. Ποιο είναι καλύτερο?

Αποτύπωση πας και κάνεις κ το ίδιο σου το σχέδιο δεν κλείνει για μερικά εκατοστά. Όσες φορές και να το μετρήσεις. Και έχεις την απαίτηση να κλείνει των άλλων, κάτι που εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να το σχεδιάσεις ακριβώς όπως είναι σήμερα και να κλείνει από παντού στο χιλιοστό, που θα έπρεπε αν είσαι ο μάγκας με το Lazer που ακυρώνει τα 5 εκατοστά των άλλων.

Υπενθυμίζω ότι στον 4014 τους πρώτους 6 μήνες δεν υπήρχε ΚΑΝ η έννοια της 'διαμερισματωσης'. Δεν είχε καν αντιμετωπιστεί τι συμβαίνει στην οριζόντια ιδιοκτησία, δεν είχε καν διευκρινιστεί τι συμβαίνει με τους κοινόχρηστους χώρους.

Όποιος δεν έχει το background να σκεφτεί ως μηχανικός, δεν έχει θέση ανάμεσα σε μηχανικούς. Και εδώ είμαι φονταμενταλιστης και απόλυτος.

Ως κάτοψη εξ ορισμού είναι η οριζόντια τομή σε ύψος 1 μ από τη στάθμη. Αυτό για όσους ξεκινούν διαδικασίες δήλωσης για 5 εκατοστά. Χωρίς καν να έχουν ελέγξει κατακορυφοτητα υποστηλωματων που στο 99,99% των κτιρίων δεν υπάρχει ούτε και ελέγχεται..

Δεν υπάρχει ούτε μίσος μηχανικός στη χώρα που να έχει τα @@ να ακυρώσει δήλωση ή βεβαίωση αλλού συναδέλφου για 5 εκατοστα. Αν βρεθεί, είναι για δημόσια διαπόμπευση και παραδειγματική τιμωρία.

Και όσο για αυτό που λες για 'νεες' παραβάσεις, ύψος μεγαλύτερο της άδειας χωρίς υπέρβαση του μέγιστου της περιοχής, σε 4014 και 4178 δεν ήταν παράβαση. Στον 4495 είναι. Αυτά είναι κατάλοιπα εκ των πραγμάτων. Όποιος ξέρει τη δουλειά του, τα έχει λύσει αυτά τα θέματα. Όποιος δεν ξέρει, ας γίνει χαρτογιακας να ελέγχει άλλους.

Αυτή είναι η δική μου γνωμη

 

Edited by [email protected]
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

- δεν γνωριζω εάν  συντακτες του 4014 [ή των επομενων νομων]  ήταν μονον δικηγοροι......αρα δεν εχω τπτ να αντιλεξω ...

- Το ΤΕΕ Πελοπονησου το ανεφερα για να καταδειξω  οτι,  ενας  νομος που απαιτει 2.500 απαντησεις, και μερικες χιλιαδες ακομα εδω στο δικο μας φορουμ, προφανως οχι μονον δεν ειναι σωστος,  άλλα ειναι και επικίνδυνος.

 Κατα τα λοιπα, προφανως δεν διαφωνεις - ως πρός το  πώς τα βλεπω εγω απο την νομικη πλευρα.

Το  μελλον θα δειξει εάν,  η "κριση" για την εγκυρότητα των υπαγωγών,  θα στηριζεται στην "νομικη" ή την "πολεοδομικη" λογικη.

Εν τελει, ως προς αυτο:

"Δεν υπάρχει ούτε μίσος  μηχανικός στη χώρα που να έχει τα @@ να ακυρώσει δήλωση ή βεβαίωση αλλού συναδέλφου για 5 εκατοστα. Αν βρεθεί, είναι για δημόσια διαπόμπευση και παραδειγματική τιμωρία."

η ερωτηση ηταν η εξης:

"Η επιφάνεια 0,56 προκύπτει ως εξής: (0,10 x 4,05) + (0,05 x 1,70) + (0,05 x 1,40).

Η επιφάνεια 0,16 προκύπτει από (0,05 x 3,20)."

Εάν για τα παραπανω μεγεθη συν-αποφασισουμε   εδώ  εμεις  οτι,  "δεν πειραζει", οκ,

καποιος θα πρεπει,  συγχρόνως,  να αναλαβει την ευθυνη να προσδιορισει και υποδείξει,  αν,  τα όρια  της παρεκλισης,

που δεν όρισε ο νομος,

και πανω απο το οποιο δεν επιτρεπεται  να δοθει  βεβαιωση,  ειναι το 1τμ ή τα  2  τμ.  ή δξ πάνω  απο  πόσα τμ.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα στους κυρίους σχολιαστές.

Τα πράγματα νομίζω ότι είναι απλούστερα και σαφέστερα στη δουλειά μας.

Ο ν.4495 στους ορισμούς (άρθρο 81) ορίζει :

2. Δεν συνιστούν αυθαίρετη κατασκευή και δεν καταγράφονται ως παραβάσεις κατά τον έλεγχο οι αποκλίσεις των περιμετρικών διαστάσεων του κτιρίου έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στο διάγραμμα κάλυψης/δόμησης της οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, μετρούμενες σε διαστάσεις κτίστη (φέρων οργανισμός και στοιχεία πλήρωσής του, χωρίς επιχρίσματα επενδύσεις), εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως.

Στην παρ.2 δίδονται οδηγίες όσον αφορά στον τρόπο μέτρησης μεγεθών κατά τον έλεγχο των κατασκευών, καθώς και οι αποδεκτές ανοχές στις παραπάνω μετρήσεις. Αποκλίσεις των μεγεθών μέσα στα όρια των ανοχών δεν αποτελούν αυθαιρεσία.

Και μόνο τη στοιχειώδη μονάδα χώρου του ενός δωματίου αν θεωρήσουμε :

1) από τον στοιχειώδη χώρο (διάσταση 3,00Χ3,00) είναι 3,00Χ2% = 6 εκ. και 2) από τις επενδύσεις (αμφίπλευρες) τουλάχιστον 2Χ2,5 εκ. = 5 εκ.,

Επομένως η οποιαδήποτε αυθαιρεσία ξεκινάει τουλάχιστον πάνω από τα 11 εκ. ... ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ.

Αν κάποιοι (ιδιοκτήτες) θέλουν να είναι και εντελώς τυπικοί, αναθέτουν ενημέρωση του φακέλου της αδείας για τις διαφορές. Όπως πάλι ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ (παρ.10, άρθρο 42).

Οι λοιπές διαφορές λύονται στα ελληνικά δικαστήρια ...

 

Edited by kan62
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM

Εμείς δεν έχουμε τίποτα να αποφασίσουμε. Γνώμες λέμε.

Αποφασίζει αυτός που έχει αναλάβει την υπόθεση. 

Είναι Κυριακή απόγευμα, 10 χρόνια μετά την έναρξη των σχετικων νόμων κ υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι που δυσκολεύονται. Η δική μου άποψη είναι ότι αυτές οι δυσκολίες τους οφείλονται στην κατάπτωση της μηχανικής στη χώρα μετά από 10 χρόνια ύφεσης και διάλυσης του κλάδου. Και δεν φταίνε αυτοί. Αλλά ωστόσο ισχύει και ο νόμος της ζούγκλας ταυτόχρονα σε τέτοιες καταστάσεις.

Δεν θα συνεχίσω τη συζήτηση από τη μεριά μου γιατί θεωρώ ότι δεν αξίζει να δώσουμε άλλο συνέχεια. Όσοι δεν την παλεύουν με την ισχύουσα νομοθεσία, υπομονή μέχρι το καλοκαίρι. Θα λήξουν ολα. Κ μετά φαγητό θα έχει μόνο με καρπαζοεισπραξη.

P.S.: όσοι δεν την παλεύουν τώρα, θα φάνε και τη γλύκα να νομιμοποιήσουν κανονικά με έκδοση άδειας με το παλιό καθεστώς. Έτσι, για να στρώσουν χαρακτήρα. Εκεί θα δούμε και πόσα σημαντικότερα των 5 εκατοστων θα φροντίσουν να παραλείψουν για να φαίνονται όλα σύννομα με εκατομμύρια προδιαγραφές σε διάσπαρτους νόμους. Και θα τα σφραγίσουν να φαίνονται όλα προβλεπόμενα.

Ο νόμος είναι κακός γιατί ξεκίνησε από δικηγόρους. Έκαναν λάθος ακόμα και στη χρήση των λέξεων, κατά λάθος χρησιμοποιούσαν λέξεις που αντιστοιχούσαν σε ορισμούς, ενώ αυτοί τους χρησιμοποιούσαν για να εκφράσουν αυτό που σκέφτονταν, η τελική διατύπωση δεν είχε καμία σχέση με τον αντίστοιχο ορισμό. Οι υπόλοιποι νόμοι γράφτηκαν με τη συνδρομή εκπροσώπων συλλόγων, που ωστόσο ήταν χαρτογιακαδες. Ένας εισπρακτικός νόμος μετατράπηκε σε κυκεωνα λόγω ανικανότητας. Τέλος, ΠΟΙΟΣ είναι αυτός που θα αμφισβητήσει μια δήλωση? Εδώ ούτε οι Πολεοδομιες δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Θα πάνε 2.000.000 δηλώσεις στο συποθα? Και αν ναι, σε πόσες χιλιετίες θα ολοκληρώσει τους ελέγχους το συποθα? Θα πάνε σε ελεγκτές δόμησης? Και πόσοι ελεγκτές θα κάτσουν να ασχοληθούν να διαβάζουν την τελευταία έκδοση του κάθε ληγμενου νόμου για 100€? Οι ερωταπαντήσεις ΤΕΕ δεν έχουν απολύτως καμία εγκυρότητα. Προέρχονται από ιδιώτες. Οι πρώτες ερωταπαντήσεις δόθηκαν από το ίδιο το υπουργείο, και όταν συνειδητοποίησαν ότι τα σκατωσαν, το έκοψαν εντελώς και εμμέσως πλην σαφώς είπαν "δηλώστε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός, εμείς τα λεφτά θέλουμε και τέλος οι διευκρινίσεις".

Συμπέρασμα: μόνο χαρτογιακαδες από τράπεζες ενδεχομένως να αμφισβητήσουν. Κανείς άλλος. Και οι χαρτογιακαδες δεν μετράνε μόνοι τους, βάζουν μηχανικούς να μετρήσουν.

 

Edited by [email protected]
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.