Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ Ν.4495/17] Κατασκευές που έγιναν μικρότερες από τις προβλεπόμενες της Ο.Α


Recommended Posts

παιδιά γεια σας , μια γνώμη για μια περίπτωση δική μου , υπόγειο που ήταν να κατασκευαστεί στο μπροστά μισό της οικοδομής έγινε στο πίσω μισό και μικρότερο (πάει όλο αυθαίρετο?), επίσης το κτίσμα πατάει κατά 1,50 μ στο οικόπεδο του γείτονα (άδεια του 1989,μάλλον μέτρημα με κορδέλα).

Link to comment
Share on other sites

το υπόγειο αν θα πιαστεί όλο σαν αυθαίρετο το ξέρεις εσύ, θα συγκρίνεις τι υπάρχει σήμερα, τι φαίνεται στα σχέδια της άδειας και ότι δεν φαίνεται στα σχέδια της άδειας είναι αυθαίρετο.
Η περίπτωση το υπόγειο στο μπροστινό τμήμα του κτιρίου που δεν φτιάχτηκε αν θα λογιστεί κάτι σαν αυθαίρετο δεν το ξέρω τώρα, πρόσεξε όμως τα ύψη, αυτές είναι σύνθετες περιπτώσεις και όταν ο μηχανικός, ο κατασκευαστής, ο ιδιοκτήτης μπαίνουν σε διαδικασίες να φτιάχνουν σε εντελώς διαφορετική θέση το υπόγειο ενώ η άδεια το δείχνει αλλού, δεν είναι το μόνο αυθαίρετο που φτιάχνουν συνήθως. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, panosf said:

....υπόγειο που ήταν να κατασκευαστεί στο μπροστά μισό της οικοδομής έγινε στο πίσω μισό και μικρότερο (πάει όλο αυθαίρετο?

Ναι, διότι προφανώς αυθαίρετο είναι ό,τι δεν συμπίπτει με το νόμιμο περίγραμμα....

5 ώρες πριν, panosf said:

..... επίσης το κτίσμα πατάει κατά 1,50 μ στο οικόπεδο του γείτονα (άδεια του 1989,μάλλον μέτρημα με κορδέλα).

Ας φτιάξει έναν τοίχο, να το κλείσει, να το εξαφανίσει και να σταματάει στο δικό του οικόπεδο. Να κάνει κι ένα τάμα να μην χρειαστεί να ξεμπαζώσει ο γείτονας... Εσύ θα πας να μετρήσεις αφού τα κάνει όλα αυτά, όχι νωρίτερα....

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, panosf said:

παιδιά γεια σας , μια γνώμη για μια περίπτωση δική μου , υπόγειο που ήταν να κατασκευαστεί στο μπροστά μισό της οικοδομής έγινε στο πίσω μισό και μικρότερο (πάει όλο αυθαίρετο?), επίσης το κτίσμα πατάει κατά 1,50 μ στο οικόπεδο του γείτονα (άδεια του 1989,μάλλον μέτρημα με κορδέλα).

Αν έχεις κτίσμα που πατάει ταυτόχρονα σε δυο οικόπεδα, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Εξυπακούεται ότι δεν μπορείς να προβείς σε δήλωση υπαγωγής προτού λυθεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα. Σε παραπέμπω να διαβάσεις προσεκτικά το σχετικό θέμα στο φόρουμ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας και ευχαριστώ για τις απαντήσεις αυτά πιστεύω και εγώ (έλπιζα σε μια μαγική λύση,για να κάνουμε και λίγο χιούμορ) υπάρχει και η λύση της χρησικτησίας στο τμήμα που κατέλαβε (άδεια 1989 κατοχή 33 χρόνια) επειδή και το κτηματολόγιο είναι σε προσωρινή ανάρτηση ,αυτό τα λύνει όλα ,τα γειτονικά είναι αδόμητα (μιλάμε για ζούγκλες όλα ενιαία!)

 

επίσης κουίζ , πόσοι μηχανικοί ελέγχουν τα όρια με συντεταγμένες ? και πόσοι ρύθμισαν στου γείτονα χωρίς να το γνωρίζουν? τα αυθαίρετα μπάζουν από παντού !!

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα μας δεν είναι τι λάθη έχουν κάνει οι άλλοι, αλλά να δώσουμε κατευθύνσεις για την σωστή διαδικασία. Μην ξεχνάμε ότι η ΗΤΚ έχει τεθεί από 1/4/2022 σε υποχρεωτική εφαρμογή. 

Για προτεινόμενες λύσεις στο θέμα καταπάτησης όμορης ιδιοκτησίας διάβασε εδώ και εδώ. 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Quote

 

Περίπτωση διαμερίσματος (ΟΙ) σε όροφο πολυκατοικίας:

Η κάτοψη αδείας ταυτίζεται γραφικά με την κάτοψη της σύστασης.

  • Εμβαδόν αδείας του 1970 αναγράφεται στο σχέδιο 116,70μ2
  • Εμβαδόν αδείας μετρούμενο γραφικά 115,66μ2
  • Εμβαδόν σύστασης 1970 (αναγράφεται στον πίνακα και την περιγραφή της σύστασης) 113,80μ2
  • Εμβαδόν αδείας μετρούμενο γραφικά 115,66μ2

Υφιστάμενο συνολικό εμβαδόν μετά από αποτύπωση 115,58μ2 συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω αυθαιρεσιών από κατασκευής (1970) εντός νομίμου όγκου:

  1. ΥΔ με κατάληψη κοινοχρήστου 1,32μ2
  2. ΥΔ με επέκταση προς φωταγωγό 0,5μ2
  3. ΥΔ με επέκταση προς ακάλυπτο 0,18μ2

Δηλαδή 113,58μ2 εντός νόμιμης δόμησης ΟΑ + 2μ2 υπέρβαση δόμησης.
Σε άλλα σημεία το διαμέρισμα έχει γίνει μικρότερο σε σχέση με αυτό της ΟΑ, δηλαδή υποχώρηση σε σχέση με το φωταγωγό.
Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει με μονομερή τροποποίηση να διορθωθεί το εμβαδόν του διαμερίσματος από 113,80 σε 115,58μ2 προκειμένου να μπορεί να γίνει μεταβίβαση.

Θεωρείτε σωστό να γίνει δήλωση που να περιγράφει ότι έχουν δομηθεί 113,80 νόμιμα εντός του περιγράμματος της ΟΑ και 2μ2 που προκύπτουν από ΥΔ χωρίς να γίνει αναφορά στα τμήματα όπου κτίστηκε μικρότερο;

 

Το μετακίνησα σε καταλληλότερο post

Edited by gorfeas
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα,

έχω οροφοδιαμέρισμα το οποίο δεν έχει αλλαγή στις διαστάσεις της Ο.Α. Με βάση την ΟΑ υπολογίζοντας τα περιγράμματα του σχεδίου της Ο.Α. έχω μεικτά τετραγωνικά ορόφου 144,73τμ, στον Πίνακα χιλιοστών τα καθαρά του διαμερίσματος εμφανίζονται 134τμ. Αν όμως υπολογίσω με βάση τις διαστάσεις του σχεδίου της ΟΑ το κλιμακοστάσιο προκύπτει περίπου 15,54τμ και συνεπώς το διαμέρισμα 129,19. Είναι δηλαδή μάλλον λάθος ο Πίνακας Χιλιοστών και όχι το σχέδιο κάτοψης ορόφου.

Συνάδελφος έχει κάνει ΕΕΜΚ για εργασίες διαμερισμάτωσης και έχει σημειώσει αυτή τη διαφορά στην ΕΕΜΚ. Δηλαδή δηλώνει το ένα διαμέρισμα 86,68τμ και το άλλο 42,51τμ. Μπορώ να την νομιμοποιήσω/αιτιολογήσω κάπως;;

Τώρα κάνω ΗΤK για να γίνει διαμερισμάτωση και να χωριστεί σε δύο διαμερίσματα και ιδιοκτησίες. Πώς θα δηλώσω αυτή τη διαφορά; Πρέπει να ενημερώσω πίνακα χιλιοστών;; 

Ευχαριστώ πολύ!

Edited by amy_stam
Link to comment
Share on other sites

δηλαδή πρόκειται για συμβολαιογραφική μονομερή τροπ/ση της αρχικής ΜΙΑΣ Ο.Ι σε 2 Ο.Ι.??

Αν πρόκειται για αυτό τότε θα συντάξεις πρώτα μια Η.Τ.Α για το αρχικό (όπου χωρίς να αλλάξεις τα ποσοστά συν/σιας της αρχικής σύστασης Ο.Ι) στα σχόλια θα αναφέρεις ότι το πραγματικό εμβαδό είναι το τάδε αντί το τάδε της αρχικής)

μετά θα την αρχειοθετήσεις και θα συμπληρώσεις 2 άλλες Η.Τ.Α για τα 2 διαμερίσματα που θα προκύψουν.

Για αυτήν η/ο συμβ/φος θα σου ζητήσει νέο πίνακα αναλογισμού. Οπότε σε αυτόν τον νέο πίνακα που θα συντάξεις, το αρχικό  και πάλι ποσοστό συν/σίας, θα το διαμοιράσεις αναλογικά με τα σημερινά πραγματικά εμβαδά των 2 νέων διαμερισμάτων 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

σε μεγαλη πολυκατοικία του 1978 έχω οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) στο οποίο τακτοποιώ αλλαγή ανοιγμάτων, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κλπ. Το περίγραμμά του συμφωνεί με Ο.Α. και σύσταση οπότε δεν έχω καμια αλλαγή εκεί. Το εμβαδό όμως που φαίνεται και στην Ο.Α. και στη σύσταση και στους μετέπειτα τίτλους είναι 70τ.μ., ενώ στην πραγματικότητα το εμβαδό βάσει αποτύπωσης είναι 60τ.μ..

Συνολική τροποποίηση της σύστασης δεν μπορεί να γίνει λόγω πλήθους ιδιοκτησιών. Προβλέπεται μονομερής σε αυτές τις περιπτώσεις τηςε λανθασμένης εμβαδομέτρησης? Ειναι μεγαλη η διαφορά και δεν δικαιολογείται ούτε από πάχη τοίχων, ούτε από φωταγωγούς κλπ (δεν υπάρχουν). Δεν θέλω να δείξω το παλιό εμβαδό γιατί είναι σαν να κάνω ψευδή δήλωση.

Edited by Aenor
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.