Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φιλόδημος: €320 εκατ. στο real estate των Δήμων


Engineer

Recommended Posts

Mε τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 19ης Μαΐου 2019 να πλησιάζουν, το timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για την έναρξη υποβολής αιτήσεων από δήμους όλης της χώρας για την ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών, θα διατεθούν 320 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ή αποκατάσταση τριών ομάδων δημοτικών κτηρίων, σε όλη τη χώρα, με τη διαδικασία της υποβολής αιτημάτων να ολοκληρώνεται στις 29 Μαρτίου 2019. Εάν τα αποτελέσματα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσοι Δήμοι επιλεγούν θα έχουν μίας πρώτης τάξης ευκαιρία να εμφανίσουν έργα ή έστω… μακέτες. Τι προβλέπει όμως, ο Φιλόδημος Ι;

Tρεις ομάδες

Tο πρόγραμμα αφορά τρεις ομάδες ακινήτων. Η πρώτη, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, αφορά την ανακατασκευή, στατική ενίσχυση, αποκατάσταση, ανακαίνιση και αναστύλωση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Oπως επισημαίνεται στην πρόσκληση, η δράση αυτή αφορά αποκλειστικά πράξεις οι οποίες έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί θετικά, αλλά δεν έχουν ενταχθεί για διαχειριστικούς λόγους, στο πλαίσιο της πρόσκλησης 1474/28.4.2016 με τίτλο "Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου" του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ Δράση 14.6IV.33.33.2.

H εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνει και την επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτιρίων (πολιτιστικά κέντρα, αποθήκες, στεγασμένες στοές, δημοτικά λουτρά, δημοτικά σφαγεία, κολυμβητήρια, κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας) άνω των 100 τ.μ. που βρίσκονται εντός οικισμού.

H δεύτερη ομάδα, προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή – ανέγερση δημαρχείων ή επέκταση των υφισταμένων. Η τεκμηρίωση ανάγκης της ανέγερσης νέων / επέκτασης δημαρχείων πρέπει να αποδεικνύεται από χρηματοοικονομική ανάλυση / μελέτη σκοπιμότητας από την οποία να προκύπτει η οικονομική ωφέλεια του Δήμου από την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης με βάση τα στοιχεία του εγκεκριμένου Οργανισμού (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) και της υφιστάμενης στελέχωσης του Δήμου.

H τρίτη ομάδα, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια, γενικά λύκεια (ΓΕΛ), επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ)) και ειδικών σχολείων.

Eπιλέξιμοι για χρηματοδότηση είναι Δήμοι με διαπιστωμένη ανάγκη κτιριακών σχολικών υποδομών (είτε λόγω έλλειψης είτε λόγω χρήσης μισθωμένων ακινήτων, που να αποδεικνύεται με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, σε συμφωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 με δυνατότητα παράτασης, ενώ κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να υποβάλει συνολικά - έως δύο αιτήσεις χρηματοδότησης, που δεν θα αφορούν στην ίδια ομάδα.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Γιατί ρε φίλε ως 2 αιτήσεις ο κάθε Δήμος θα μπορεί να υποβάλλει? Δηλαδή αν ένας έχει ανάγκη να γίνει στατική ενίσχυση σε 3 σχολεία, θα μπορεί να κάνει ως δυο και ένας αν έχει ανάγκη ανακαίνισης ενός Δημοτικού λουτρού μόνο θα μπορεί να κάνει 2 αιτήσεις αυτός?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.