Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποχρεώσεις από ελάχιστη αμοιβή επίβλεψης


Recommended Posts

Θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας σχετικά με το τι περιλαμβάνει η μελέτη και επίβλεψη που προσδιορίζεται από την νόμιμη ελάχιστη αμοιβή. Ποιες είναι δηλαδή οι στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας απέναντι στο έργο.

Καθώς η ερώτηση είναι πολύ γενική, θα προσπαθήσω να εξηγήσω το λόγο της απορίας μου για να σας διευκολύνω.

Γνωρίζουμε όλοι τι γίνεται στην αγορά με τις εκπτώσεις και τα σχετικά. Πολλοί πελάτες, λοιπόν, μας πιέζουν για καλύτερες τιμές (στο πλαίσιο έκδοσης οικοδομικής άδειας ) και ζητάνε λαγούς με πετραχήλια (π.χ. σχεδιασμό χτιστών επίπλων)! Ή κατά την εφαρμογή αλλάζουν διαρκώς γνώμη με αποτέλεσμα να απαιτούνται επιπλέον σχέδια (σε επίπεδο γενικής μελέτης, όχι λεπτομερειών για τις οποίες υποχρεούμαστε να δώσουμε).

Πως μπορώ λοιπόν με κάποιο τρόπο να οριοθετήσω μέχρι που καλύπτομαι με την νόμιμη ελάχιστη αμοιβή και από που και πέρα αρχίζω να χρεώνω επιπλέον.

Υπάρχει νόμος ή κάτι τέλος πάντων που να οριοθετεί τα παραπάνω?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το ύψος της αμοιβής εξαρτάται από την κατηγορία της μελέτης. Αν προσέξεις στη διαδικασία ορισμού της αμοιβής online από το ΤΕΕ πρέπει να διαλέξεις κατηγορία Αρχιτεκτονικών: συνήθως βάζουμε ΠΛΗΡΗ ΜΕΛΕΤΗ που νομίζω καλύπτει όλη τη διαδικασία (στη λίστα υπάρχει και η ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ και διάφορα άλλα όμως δεν ξέρω διαφορές). Μάλλον πλήρη απάντηση θα πάρεις από το ΤΕΕ - δοκίμασε στο τηλ. που έχουν για το σύστημα Αμοιβών.

 

Το θέμα με τις ''εκπτώσεις'' όταν μπορώ το αποτρέπω - δεν υφίσταται τέτοιο θέμα στο φόρουμ (σα να μιλάμε για τον Αλογοσκούφη και τη ''διόρθωση'' του ΑΕΠ εξαιτίας των...ιερόδουλων). Αλλαγές (σημαντικές) κατά την εφαρμογή απαιτούν αναθεώρηση της άδειας οπότε αυτό έχει και την αμοιβή του.

Link to comment
Share on other sites

H ελάχιστες αμοιβές ,είναι οι κατώτερες που γίνονται δεκτές από τις πολεοδομίες. Αντιστοιχούν στις μελέτες που απαιτούνται για να εκδοθεί μια άδεια οικοδομής.Για το ποιές είναι αυτές και ποιές είναι οι προδιαγραφές τους ισχύει το ΠΔ 8/13-7-1993 ΦΕΚ 795 Δ' και η εγκύκλιος 98/22-12-1989 της ΔΟΚΚ . Σχεδιασμός επίπλων δεν περιλαμβάνεται σε αυτά. Από εκεί και πέρα , ο καθένας στα πλαίσια του πως πιστεύει ότι πρέπει να ασκεί το επάγγελμά του χρεώνει κατά βούληση τις πρόσθετες ,μη απαιτούμενες για την έκδοση της άδειας , μελέτες και υπηρεσίες.

 

Πάντως υπάρχει για αρκετές εξωπολεοδομικές υπηρεσίες , τρόπος υπολογισμού αμοιβών από το ΤΕΕ , έχει συζητηθεί και στο forum παλαιότερα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

γεια σας.

μήπως ξέρει κανένας που θα βρω ποιες είναι οι ελάχιστες υποχρεώσεις επιβλεψης που προβλέπονται από την ελάχιστη αμοιβή?

πόσες φορές επισκέπτόμαστε το εργοτάξιο και σε ποιές φάσεις?

υπάρχει κάποιο νομοσχέδιο?

τι προβλέπεται?

τι υποχρεούται ο μηχανικός για

επίβλεψη αρχιτεκτονικών?

χρονικού προγραμματισμού?

υδραυλικών και αποχέτευσης?

είναι στην κρίση του καθένα ή υπάρχει κάποιο νομοσχέδιο?

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω καμία διάταξη που να προβλέπει επιμερισμό ευθυνών ανάλογα με την αμοιβή. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι ευθύνες είναι στο ακέραιο, άσχετα από το μέγεθος της αμοιβής.

 

EDIT: Τελικά υπάρχει μία διάταξη σχετικά με επιμερισμό της αμοιβής. Δεν λέει τίποτα για επιμερισμό της ευθύνης. Στην περίπτωση που ο επιβλέπων είναι ένας, τότε η ευθύνη είναι ακέραια.

 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ’ αριθ. 696 tης 8/8 Οκτ. 1974 (ΦΕΚ Α΄ 301)

 

...7.Προκειμένου για την αμοιβή μελέτης ή επίβλεψης αυτού ή εκτελέσεως άλλης εργασίας μηχανικού, για τα ιδιωτικά έργα καθορίζεται ότι η καταβαλλόμενη αμοιβή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ποσό των 5.000 δραχμ.. Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται εκάστοτε για το συντελεστή της παρ. 2 του άρθρ. 4.

Σε περίπτωση που η μελέτη εκπονείται ή η επίβλεψη ασκείται από περισσότερους του ενός μελετητές ή επιβλέποντας μηχανικούς, η παραπάνω αμοιβή επιμερίζεται σ’ αυτούς κατά την αναλογία της αμοιβής μελέτης ή επίβλεψης εκάστου».

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ...

Δηλαδή είναι στο χέρι μου να καθορίσω με τον πελάτη τι ακριβώς θα κάνω για τη αμοιβή που προκύπτει ετσι?

μπορώ να πω θα κανω 3 επισκέψεις ή 10 στισ τάδε φάσεις και αν συμφωνήσει καλώς...

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπεισέρχεται θέμα συμφωνίας με τον εργοδότη. Το αν θα είσαι συνεχώς στο έργο, ή αν δεν θα πατήσεις καν, εξαρτάται από σένα και μόνο (που λογικά θα λάβεις υπόψη τις συνθήκες του έργου και θα πράξεις σύμφωνα με την επιστήμη και την τεχνική). Ο εργοδότης (κύριος του έργου) σου ανέθεσε την επίβλεψη ως ανεξάρτητο μηχανικό (εκτός και αν είσαι μισθωτός στον κύριο του έργου) και καθορίζεις εσύ τον τρόπο εργασίας σου.

Link to comment
Share on other sites

eltsigar για να μιλήσω πρακτικά, επειδή η νόμιμη ελάχιστη αμοιβή για την επίβλεψη δεν καλύπτει ούτε τα βασικά έξοδα και ευθύνες ενός επιβλέποντα συνηθίζεται ο μηχανικός να παρίσταται (για δικό του συμφέρον) στις πιο σημαντικές εργασίες ητοι: χάραξη εκσκαφών, χάραξη φέροντος οργανισμού - τήρηση ΓΟΚ, παραλαβή οπλισμού πριν τις σκυροδετήσεις, τοιχοποιία. Μετά φεύγεις. Εκτός αν ο πελάτης επιθυμεί σοβαρή επίβλεψη με την ανάλογη αμοιβή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.