Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η εισήγηση της Επιτροπής «Γαβρόγλου» για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ


mikegad

Recommended Posts

Ξεχνάτε να λάβετε ένα παράγοντα υπόψη: 

Εάν ΠΕ και ΤΕ αναγνωριστούν ως ισάξιοι τίτλοι σπουδών, τότε θα αμφισβητηθεί η έννοια του μηχανικού ΤΕ στο δημόσιο και θα πρέπει κι εκεί οι θέσεις να διατεθούν από κοινού, πράγμα που θα βλάψει κυρίως τους υποψηφίους ΤΕ. Κι εκεί είναι χειροπιαστή η θέση εργασίας, ενώ το τι δικαιούσαι να υπογράψεις δε σου εξασφαλίζει και την πελατεία.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Τι να πω μάλλον κάποιοι φοβούνται τον ανταγωνισμό από τους πτυχιούχους (αν έχουν ικανότητες δεν θα έπρεπε να φοβούνται τίποτα) και προτιμούν τον αποκλεισμό , όμως έτσι δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα σε χιλιάδες οικογένειες.

 

  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πτυχιούχοι και διπλωματούχοι μηχανικοί είμαστε συνάδελφοι, υπηρετώντας την ίδια επιστήμη. Επομένως ο επιστημονικός φορέας είναι μόνον το ΤΕΕ.

Όσο και να προσπαθούν οι παρατρεχάμενοι της εετεμ (ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου) να ενσπείρουν την διχόνοια και τον ανταγωνισμό μεταξύ συναδέλφων ΤΕ και ΠΕ, αποκαλύπτουν τις πραγματικές τους προθέσεις, την μετατροπή τους σε επιμελητήριο, για δικό τους όφελος. Επίσης προσβάλλουν την νοημοσύνη μας,νομίζοντας πως θα "τσιμπησουμε" και θα παίξουμε το δικό τους "παιχνίδι" σαν "χρήσιμοι ηλίθιοι". Για την ιστορία, οι πτυχιούχοι μηχανικοί ακόμη βρίζουν την εετεμ και θα την βρίζουν μέχρι να διαλυθεί συθέμελα.

Αγαπητέ george_m, ενώ η σκέψη σας στηρίζεται σε μια λογική, εντούτοις με το πέρασμα των ετών οι θέσεις των ΤΕ βαίνουν μειούμενες. Δείτε απλά τις προκυρήξεις του ΑΣΕΠ των τελευταίων ετών. Θα δείτε ότι οι θέσεις των ΤΕ είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές των συναδέλφων ΠΕ. Επίσης αν λάβουμε υπόψιν ότι τα ΑΕΙ του τεχνολογικού τομέα συγχωνεύθηκαν με αυτά του πανεπιστημιακού, αυτό σημαίνει ότι από φέτος η ανώτατη εκπαίδευση θα παράγει μόνο ΠΕ αποφοίτους. Είναι τέλος εποχής για τους αποφοίτους ΤΕ και το δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι στις προκυρήξεις του ΑΣΕΠ στο μέλλον, η κατηγορία των ΤΕ ενδεχομένως να μην υπάρχει καν ή αν υπάρχει να είναι ακόμη μικρότερη και από την σημερινή. Φαντάσου τις προκηρύξεις του δημοσίου μετά από 10 ή 20 χρόνια.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, δεν έχει έννοια Μηχανικός ΤΕ ή Μηχανικός ΠΕ. Βάση της συνθήκης της Bologna,  ήδη o πρώτος κύκλος σπουδών οδηγεί στο επάγγελμα. Δηλαδή και οι δύο έχουν τα ίδια επ. δικαιώματα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ένας Μηχανικός ΤΕ (επιπέδου Bachelor σύμφωνα με την συνθήκη της Bologna) αποκτά τα ίδια επ. δικαιώματα με κάποιον που έχει Bachelor και Master, εφόσον ήδη το προπτυχιακό πτυχίο (πρώτος κύκλος σπουδών) οδηγει στο επάγγελμα.

Το Π.Δ. είναι άκυρο γιατί δεν ακολουθεί την συνθήκη της Bologna. Το μελλοντικό Π.Δ. πρέπει να ορίσει το επάγγελμα βάση της συνθήκης της Bologna. Πρακτικά ο πρώτος κύκλος σπουδών Μηχανικού ΤΕ, Μηχανικού ΠΕ, Μηχανικού ΜΙΤ, ακαδημαϊκά είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν υπάρει κανένας διαχωρισμός. Δηλαδή ένας Bachelor Mηχανικός από το MIT είναι το ίδιο με κάποιον από Μηχανικό ΤΕ ή κάποιον Μηχανικό Bachelor από την Ευρώπη (αφού βάση του  Diploma Supplement και οι δύο έχουν Βachelor). Kαι αφού οι Μηχανικοί ΠΕ θεωρούνται ισοδύναμοι με Master (που είναι και το αναμενόμενο, αφού 5 χρόνια σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με την συνθήκη της Bologna, δηλαδή 3+2 χρόνια, ήτοι 300ECTS) έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα όπως πρέπει να έχουν και οι μηχανικοί ΤΕ (αφού έχουν ήδη Bachelor, δηλαδή προπτυχιακό πρώτου κύκλου σπουδών).

Στο εξωτερικό οι Μηχανικοί έχουν επ. δικαιώματα ήδη από το πρώτο κύκλο σπουδών και γράφονται κανονικα στο επιμελητήριο. Επίσης είναι ακριβώς το ίδιο ακαδημαϊκά αν έχεις Bachelor από πανεπιστήμιο (π.χ. ΜΙΤ) ή από το πανεπισήμιο του Bόλου ή από το ΤΕΙ Αθήνας. Το ίδιο βέβαια ισxύει και για το Master. Όλα οδηγούν στο 3+2, ή αλλιώς στις 300ECTS.

Edited by Steelman
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, atsalovergas said:

αν λάβουμε υπόψιν ότι τα ΑΕΙ του τεχνολογικού τομέα συγχωνεύθηκαν με αυτά του πανεπιστημιακού, αυτό σημαίνει ότι από φέτος η ανώτατη εκπαίδευση θα παράγει μόνο ΠΕ αποφοίτους. Είναι τέλος εποχής για τους αποφοίτους ΤΕ και το δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι στις προκυρήξεις του ΑΣΕΠ στο μέλλον, η κατηγορία των ΤΕ ενδεχομένως να μην υπάρχει καν ή αν υπάρχει να είναι ακόμη μικρότερη και από την σημερινή. Φαντάσου τις προκηρύξεις του δημοσίου μετά από 10 ή 20 χρόνια.

Ο όρος "Πανεπιστήμιο" στο ΠΔΑ δε βλέπω ακόμα να έχει συνδεθεί με επίπεδο ΠΕ για το δημόσιο. Πχ το παρόν κείμενο μιλά για Τεχνολογικό Τομέα ή κάτι τέτοιο, κατά πάσα πιθανότητα για το λόγο που σου λέω.

11 ώρες πριν, panosf said:

Τι να πω μάλλον κάποιοι φοβούνται τον ανταγωνισμό από τους πτυχιούχους (αν έχουν ικανότητες δεν θα έπρεπε να φοβούνται τίποτα) και προτιμούν τον αποκλεισμό , όμως έτσι δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα σε χιλιάδες οικογένειες.

Όχι. Τουλάχιστον στο δημόσιο, οι πτυχιούχοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Ασχέτως του αριθμού θέσεων ΤΕ, αν είναι μικρός ή μεγάλος, είναι θέσεις αποκλειστικά για ΤΕ και κάποιοι περιμένουν τη σειρά τους να διοριστούν. Αν καταργηθεί η κατηγορία ΤΕ και σκάσουν και οι ΠΕ ως συνυποψήφιοι, η κατάταξη θα αλλάξει εις βάρος των ΤΕ. Κι όσες ικανότητες και να 'χεις αν αλλάξει ο τρόπος που αυτές μοριοδοτούνται, όσο να 'ναι αδικείσαι.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις που θυμάμαι τα 34 χρόνια που έχω δικό μου γραφείο και σε όλες τις δικαστικές διαμάχες (πδ 318/1994 στο ΣΤΕ-Δικαστήριο νάουσσας και ένα κάρο άλλα δικαστήρια) αντίδικος ήταν πάντα το ΤΕΕ που προπαθούσε πάντα λυσαλέα να ακυρώσει -μειώσει τα δικαιώματα των πτυχιούχων, θέλεις να μου πεις φίλε atsalovergas ότι τώρα πρέπει να τους εμπιστευθώ ? μα αυτή η εισήγηση της επιτροπής της οποίας τα περισσότερα μέλη είναι δικά τους δεν σου λέει κάτι? ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας ,ας μην ξεχνάτε οι νεότεροι (για όσους δεν το γνωρίζουν με μια αναζήτηση στο google θα το  βρούν) την πορεία των υπομηχανικών Θεσσαλινίκη-Αθήνα για τα δικαιώματα το 1960-61 που άνοιξε τον δρόμο για την ψήφηση των "παλιών δικαιωμάτων" σε εποχές δύσκολες.

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι θυμάμαι ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπονομευτής ήταν η εετεμ. Άλλωστε ο Ν.4254 "δεν μας αφορούσε" σύμφωνα με την απαράδεκτη οργάνωση που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει τους πτυχιούχους μηχανικούς. Ο αγώνας που λες, ξεκινά με την διάλυση της "εετεμ" που λειτουργεί αποδεδειγμένα ως 5η φάλαγγα κάνοντας πλάτες στα συμφέροντα όχι του ΤΕΕ, αλλά "των ολίγων" του ΤΕΕ που κερδίζουν από την υφιστάμενη κατάσταση εις βάρος των πτυχιούχων και διπλωματούχων μηχανικών.

Η πορεία των υπομηχανικών δεν μας αφορά, όπως δεν μας αφορούν και οι πορείες των καθηγητών και των λιμενεργατών. Απεναντίας η οποιαδήποτε συσχέτιση γίνεται με τους μηχανικούς ΑΕΙ του τεχνολογικού τομέα φανερώνει δόλο.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

φίλε μου δεν χρειάζεται να απαντάς σε ότι γράφω υπάρχουν κι' άλλοι στο φόρουμ , αν θέλεις να λειτουργήσεις σαν "εφιάλτης" δικαίωμα σου γλύψε τους λοιπόν μήπως και σε λυπηθούν αλλά άσε εμάς να πιστεύουμε αυτό που είδαμε τόσα χρόνια και όχι χίμαιρες ,αυτά και σταματάω εδώ .

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στους "πονηρούς" εγώ απαντάω. Επίσης δεν είμαστε φίλοι.

Το κωμικοτραγικό είναι όταν οι πραγματικοί "εφιάλτες"- υπονομευτές παρουσιάζονται ως τιμητές της προσπάθειας. 

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Ατσαλόβεργα δεν ξέρω με ποιόν είσαι φίλος αλλά καταλαβαίνω που το πας. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η ΕΕΤΕΜ αλλά ο πόλεμος που δεχόμαστε από το ΤΕΕ και τους συμμάχους της στην κυβέρνηση.  Νοιώθουν δυνατοί τώρα και επιχειρούν να μας θάψουν κυριολεκτικά.  Πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο σε Γαμβρόγλου και κυβέρνηση πως θα γίνουνε οι χειρότεροι εχθροί τους. Ενωμένους δεν θα μπορέσουν να μας σκοτώσουν ηθικά και επαγγελματικά. Τα δε προτεινόμενα δικαιώματα κύριοι είναι προσβλητικά. Γιατί να σε προτιμήσει κάποιος όταν η Πολιτεία σε δηλώνει ως ανίκανο να μελετήσεις πλήρως ακόμα και μια αποθήκη η να επιβλέψεις ενα τριώροφο χωρίς `κηδεμόνα'; Μην περιμένετε  πολλά  από την ΕΕΤΕΜ σε αυτήν μόνο κάποιοι χομπίστες έχουμε απομείνει να ασχολούνται χωρίς τους πόρους, τις εισφορές και τις κρατικές επιδοτήσεις του ΤΕΕ. Ο καθένας από εμάς πρέπει να κανει ξεκάθαρο στον κοντινό του υπεύθυνο, βουλευτή; υποψήφιο κλπ τι θα χάσει σν αφήσει να περάσει αυτή η επιχειρούμενη επαγγελματική και ηθική εξόντωση. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.