Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χωρίς τέλος επιτηδεύµατος τα ανενεργά «µπλοκάκια»


Engineer

Recommended Posts

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαµβάνεται στον προϋπολογισµό καταργείται το τέλος επιτηδεύµατος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελµατίες που έχουν µπλοκ πα-ροχής υπηρεσιών τα οποία δεν χρησιµοποιούν.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για:

  • κάθε µορφής επιχείρηση, δηλαδή και ατοµικές επιχειρήσεις και «µπλοκάκια» που βρίσκονται σε αδράνεια,
  • τους αγρότες που είναι µέλη αγροτικών συνεταιρισµών,
  • τους αγροτικούς συνεταιρισµούς,
  • τους σχολικούς συνεταιρισµούς,
  • τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις,
  • τα νοµικά πρόσωπα που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης και πτώχευσης

Σηµειώνεται ότι το ετήσιο τέλος επιτηδεύµατος για όσους έχουν µπλοκάκι ανέρχεται σε 650 ευρώ, ενώ για τους αγρότες και τις αγροτικές και κοινωνικές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 500 ευρώ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Είναι και αυτό κάτι. Θα πρέπει όμως να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος γενικά. Δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα ως φόρος (το έχουν βαφτίσει "τέλος")  και δεν λαμβάνει καμία ουσιαστικά αναλογικότητα, σε σχέση με τα εισοδήματα. Η λογική του κράτους να θεωρεί τον ελεύθερο επαγγελματία εν δυνάμει "κλέφτη" και να τον φορολογεί προκαταβολικά θεωρώντας ότι έχει κρυφά εισοδήματα είναι πέρα ως πέρα λανθασμένη. Τρόποι υπάρχουν αν θέλει να βρει τα πραγματικά και να τα φορολογήσει.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Με βρίσκεις σύμφωνο.

Το "κλειδί" στο παραπάνω είναι αυτό που γράφει: "που βρίσκονται σε αδράνεια".

Οι επαγγελματίες δηλαδή που έχουν δηλώσει «αδράνεια» δηλαδή προσωρινή παύση εργασιών στην εφορία [ή θα το πράξουν εκ των υστέρων (?)], θα απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Στο "εκ των υστέρων" ... όσοι δεν έχουν δηλώσει αδράνεια αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγή εντός του 2018, μπορούν να πάνε στην εφορία και να δηλώσουν αδράνεια έστω και εκπρόθεσμα. Βέβαια υπάρχει ένα πρόστιμο 100 ευρώ, για εκπρόθεσμη μεταβολή, αλλά υπάρχει και η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος που είναι 500 – 650 ευρώ. 
Ως τώρα, η φορολογική νομοθεσία απάλλασσε από το Τέλος Επιτηδεύματος μόνο όσους έχουν κάνει διακοπή εργασιών κι όχι όσους έχουν δηλώσει αδράνεια.
Προσοχή όμως υπάρχει η εξής λεπτομέρεια: Δεν πρέπει εντός του έτους ή στο διάστημα που έχει δηλωθεί η προσωρινή παύση εργασιών, να έχει πραγματοποιηθεί συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ούτε να έχει εκδοθεί τιμολόγιο για την είσπραξη οποιουδήποτε ποσού, αλλά και ούτε να έχουν αγορασθεί κάποιο προϊόν, με τιμολόγιο. Οποιαδήποτε συναλλαγή, ακυρώνει αυτομάτως την αδράνεια.
Η αδράνεια μιας επιχείρησης πρέπει να γνωστοποιείται στη Δ.Ο.Υ., όπου αυτή ανήκει, εντός 30 ημερών και η διάρκειά της είναι ένα χρόνο μόνο.
Επίσης δεν είμαι σίγουρος αν η απαλλαγή θα είναι για όλο το ποσό (κατά τ' άλλα παράλογου) του τέλους επιτηδεύματος ή αναλογικά στους μήνες κατά τους οποίους είχε δηλωθεί ή θα δηλωθεί εμπρόθεσμα [ή εκπρόθεσμα (?)] η προσωρινή παύση εργασιών (πιο λογικό...στο παράλογο).

Edited by georgegaleos
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 24/11/2018 at 9:53 ΜΜ, Pavlos33 said:

 Η λογική του κράτους να θεωρεί τον ελεύθερο επαγγελματία εν δυνάμει "κλέφτη" και να τον φορολογεί προκαταβολικά θεωρώντας ότι έχει κρυφά εισοδήματα είναι πέρα ως πέρα λανθασμένη. Τρόποι υπάρχουν αν θέλει να βρει τα πραγματικά και να τα φορολογήσει.

Γιατι οπως ξέρουμε όλοι μας, οι ελευθεροι επαγγελματιες (και οι μηχανικοι αναμεσα τους) κόβουν ΑΠΥ μέχρι το τελευταίο ευρώ που εισπράττουν......

Ας μην κοροιδευόμαστε και μεταξύ μας.....

 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μόνο που αν βάλουμε τα 650 ως φόρο ένας μισθωτός (και οι μηχανικοί ανάμεσα τους) με 1000 € καθαρά τον μήνα δεν πληρώνει τίποτα από φόρο...

Και όπως ξέρουμε όλοι μας , οι μισθωτοί (και οι μηχανικοί ανάμεσα τους) δεν δουλεύουν ποτέ μαύρα...^_^

Link to comment
Share on other sites

Τέλος επιτηδεύματος έχουν και οι μπλοκάκηδες μηχανικοί σε εταιρείες. Προσωπικά πάντως δεν ξέρω κανέναν μπλοκάκια μηχανικό σε εταιρεία που να έχει πάρει ένα ευρώ μαύρα. Τώρα σε καθεστώς μισθωτού μπορεί να παίζει καμιά φορά το κλασσικό "δηλώνω part time δουλεύω full time" αλλά και πάλι σπάνιο μου φαίνεται..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.