Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βεβαίωση χρήσης ισόγειας αποθήκης για εφορία


tpanag

Recommended Posts

Μου ζητήθηκε να δώσω βεβαίωση για τη χρήση ισόγειας αποθήκης και για το αν η επιφάνειά της (7,5 τ.μ.) έχει προσμετρηθεί στη δόμηση για σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς (άρα δεν απαιτείται βεβαίωση περί μη αυθαρεσίας ή τακτοποίηση τυχόν αυθαιρέτων) ώστε να την δώσει ο πελάτης στην εφορία για τον υπολογισμό της αξίας της. Η αποθήκη έχει χιλιοστά επί του οικοπέδου στο συμβόλαιο, είναι ισόγεια όπως προείπα, αποτελεί μαζί με άλλες 7 πανομοιότυπες (σε επαφή όλες, 7.5 τ.μ. η καθεμιά και με ξεχωριστή είσοδο η καθεμιά) ξεχωριστό κτίσμα εντός του ακαλύπτου χώρου της πολυκατοικίας (στο πίσω όριο του οικοπέδου). Η χρήση διαπίστωσα όντως ότι παραμένει αυτή της αποθήκης δηλαδή βοηθητική όμως η αρμόδια ΔΟΥ ζητάει να αναγράψω και περί του αν έχει προσμετρηθεί στη δόμηση. Το κτίριο έχει Ο.Α. του 1977 και άρα έχει εφαρμογή ο ΓΟΚ '73. Έχει ή δεν έχει προσμετρηθεί λέτε στη δόμηση; (Διάβασα ήδη ότι δεν υπήρχε η έννοια του Σ.Δ. όπως τον ξέρουμε σήμερα τότε με τον ΓΟΚ '73).

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Σωστά ζητείται αυτή η βεβαίωση και δεν αφορά τη βεβαίωση νομιμότητας Ν. 4495 καθώς αυτή δεν απαιτείται σε αποδοχές κληρονομιάς. Η συμβολαιογράφος θα κάνει χρήση του εντύπου  προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας Ε4 αν η αποθήκη δεν προσμετρά στο Σ.Δ, ενώ εάν προσμετρά θα κάνει χρήση του εντύπου Ε1, προκύπτοντας έτσι διαφορετική αντικειμενική αξία.

Οι αποθήκη φαίνεται στην άδεια του 1977; Αν όχι συζητάμε πλέον για αυθαίρετη αποθήκη η οποία μπορεί να κατασκευάστηκε μεταγενέστερα, οπότε δεν μπορείς να γράψεις αν είχε προσμετρήσει στη δόμηση με την τότε άδεια. 

Όμως, επειδή είναι κλειστός χώρος (έστω και βοηθητικής χρήσης) εκτός περιγράμματος κάλυψης της οικοδομής σήμερα προσμετρά στο Σ.Δ. Οπότε προτείνω να της γράψεις ότι η αποθήκη προσμετρά στο Σ.Δ σύμφωνα με τις σημερινές διατάξεις και να αναγράψεις στη βεβαίωση σού ότι "η  παρούσα βεβαίωση χορηγείται αποκλειστικά και μόνο για χρήση της στον υπολογισμό αντικειμενικής αξίας και δεν αφορά βεβαίωση πολεοδομικής νομιμότητας"

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Φαίνονται κανονικά οι αποθήκες και στο σκαρίφημα του στελέχους της Ο.Α. και στο τοπογραφικό που μου έστειλαν φωτογραφημένα με κινητό και δυσανάγνωστα (δεν φαίνονται τα υπομνήματα). Διάγραμμα κάλυψης δεν έχω γιατί υποψιάζομαι ότι δεν υπήρχε εκείνη την εποχή. Στο δε στέλεχος αναγράφονται 8 διαμερίσματα των 5 δωματίων και τίποτα άλλο. Αυτό που επισυνάπτω είναι απόσπασμα του τοπογραφικού.

2_crop.jpg

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Επιφάνεια κτιρίου αναφέρεται στο στέλεχος;

 Πάρε και το τοπογραφικό της άδειας καθαρό όχι φωτογραφία. Μπορεί να μην έκαναν δ. κάλυψης όπως σωστά λες αλλά μια επιφάνεια κτιρίου την έγραφαν συνήθως. Αν στην επιφάνεια αυτή βλέπεις να έχουν συμπεριληφθεί οι αποθήκες γράψε ότι προσμετρούν στο Σ.Δ. Αν δεν βγάζεις ακρη γράψε ότι προσμετρούν στο ΣΔ με τις σημερινές διατάξεις. 

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρονται ναι και οι επιφάνειες (καλυπτόμενη και ολική ορόφων) και ο όγκος. Δεν βλέπω όμως να έχει προστεθεί στην καλυπτόμενη επιφάνεια η συνολική επιφάνεια αυτών των αποθηκών (4Χ15=60 τ.μ.), για αυτό κι εγώ αντίθετα τείνω στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν έχουν προσμετρήσει στη δόμηση. 267,20 τ.μ. μου δίνει καλυπτόμενη επιφάνεια το στέλεχος,  16Χ16,30=260,80 τ.μ. βγαίνει η επιφάνεια του κυρίως κτιρίου στο τοπογραφικό. Τα 4Χ15=60 τ.μ. του συγκροτήματος των αποθηκών λείπει...

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Για δες το παρακάτω άρθρο 86. Αν εμπίπτει η περίπτωση σε αυτό τότε οι αποθήκες ως βοηθητικά κτίσματα δεν θα προσμέτρησαν στη δόμηση.

ΓΟΚ/73 (ΦΕΚ-124/Α/9-6-73) (ΦΕΚ-124/Α/73) 
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑΙ ΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣΕΩΣ.  
ΑΡΘΡΟΝ-86 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΠΛΑΓΙΩΝ KAI ΤΩΝ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

1. Εντός των υποχρεωτικώς αφιεμένων πλαγίων και οπισθίων ακαλύπτων εκτάσεων του οικοπέδου επιτρέπεται η ανέγερσις βοηθητικών κτιρίων, καπνοδόχων και διαχωριστικών της εκτάσεως τοίχων, πλην των περιπτώσεων εφαρμογής του συνεχούς συστήματος και του συστήματος ελευθέρας δομήσεως εντός υφισταμένων οικισμών (Κεφ. Δ. περ. Β'). 

2. Τα βοηθητικά κτίρια δέον όπως μη καλύπτουν έκτασιν μεγαλυτέραν του 0,25 της υποχρεωτικώς ακαλύπτου επιφανείας του οικοπέδου μη συνυπολογιζομένης της επιφανείας του τυχόν υπάρχοντος προκηπίου (πρασιάς) και πάντως όχι πλέον των 60 τετραγωνικών μέτρων. 
3. Το ύψος των βοηθητικών κτιρίων και εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων και το υψηλότερον σημείον αυτών από της πέριξ μέσης φυσικής ή τεχνητής στάθμης του εδάφους του εις ο κατασκευάζονται οικοπέδου, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνη τα 2,50 μέτρα. 
4. Το δώμα των ως άνω βοηθητικών κτιρίων δεν επιτρέπεται να είναι βατόν ουδέ να χρησιμοποιήται δι' οιονδήποτε σκοπόν. 
5. Προκειμένου περί αγροτικών οικισμών επιτρέπεται επαύξησις της επιφανείας των βοηθητικών κτιρίων επί αντιστοίχω μειώσει της επιφανείας του δυναμένου να ανεγερθή επί του οικοπέδου κυρίου κτιρίου ως και επαύξησις του ύψους αυτών δια λειτουργικούς λόγους, κατόπιν εγκρίσεως της Αρχής. 
6. Τα βοηθητικά κτίρια δύνανται να εφάπτωνται των ορίων του οικοπέδου δέον δε όπως αφίστανται τουλάχιστον 1 μέτρου από των οιωνδήποτε υφισταμένων εν τω οικοπέδω κυρίων κτιρίων. 
7. Εις περίπτωσιν υπάρξεως προκηπίου (πρασιάς) τα βοηθητικά κτίρια κατασκευάζονται εκτός του πλάτους αυτού, εν περιπτώσει δε μη υπάρξεως προκηπίου από βάθους τουλάχιστον 6 μέτρων από της ρυμοτομικής γραμμής. Κατ' εξαίρεσιν, επιτρέπεται η επί του προκηπίου εγκατάστασις θυρωρείων, φυλακίων και αναλόγων χώρων, ύψους μέχρι 2,50 μ. και επιφανείας μέχρις 20 τετραγωνικών μέτρων, δι' ειδικά κτίρια χρήζοντα τοιούτων βοηθητικών κτισμάτων ως πχ. Νοσοκομεία, εργοστάσια, σχολικά συγκροτήματα και ανάλογα τοιαύτα. 
" Επίσης επιτρέπονται επί των υποχρεωτικών προκηπίων διακοσμητικαί κατασκευαί ήτοι κληματαριές, εναέριαι εγκαταστάσεις φωτισμού, βαθμίδες και τοιχίσκοι προς μόρφωσιν κλιμακωτής διατάξεως του προκηπίου, διακοσμητικαί δεξαμεναί εντός του εδάφους ή πινακίδες και αγάλματα ". 
8. Επιτρέπεται η κατασκευή καπνοδόχων εντός των υποχρεωτικώς ακαλύπτων εκτάσεων των οικοπέδων εξαιρέσει των προκηπίων εφ' όσον η συνολικώς καλυπτομένη επιφάνεια τούτων δεν υπερβαίνει τα 0,25 του τετραγωνικού μέτρου. 

 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις από όσο βλέπω (ακόμα και τα 60 τ.μ. δεν φαίνεται να είναι "τυχαία") άρα δεν προσμέτρησαν στη δόμηση. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.