Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μισθωτός με μπλοκάκι


Eleni Kap

Recommended Posts

Καλημέρα,

θα ήθελα την βοήθειά σας για κάποια θέματα που αφορούν την εξαρτημένη εργασία με μπλοκάκι. Διάβασα αρκετά αλλα έχω κάποιες απορίες.

Πρόσφατα μου έγινε μία πρόταση από μία εταιρεία να με προσλάβει με δελτίο παροχής (με σύμβαση 1 χρόνου που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο) και ο μεικτος μισθος μου θα ειναι 1000 ευρώ + ΦΠΑ = 1240 ευρώ.

Θα ήθελα λοιπόν τη βοήθεια σας ως προς τι θα μου μένει εμένα καθαρά μετά από φόρο και ΕΦΚΑ ?

Με ενημέρωσαν ότι αυτοί θα πληρώνουν το δικό τους μερίδιο (του εργοδότη) για το ΕΦΚΑ, αλλά όπως διάβασα μετά εγώ θα πρέπει να πληρώνω το δικό μου μερίδιο (περίπου 20%).

Αν κάποιος μπορεί να με ενημερώσει επί του θέματος θα μου ήταν πολύ χρήσιμο

Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω ότι θα εργασθείς-υπαχθείς στην ρύθμιση της παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/16.

Οπότε σε συνδυασμό με την παρακάτω εικόνα η Εγκ. 17/2017.

[Η παρακράτηση φόρου επιστρέφεται (μετά από πιθανό συμψηφισμό) μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Ο ΦΠΑ αποδίδεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ αφού αφαιρεθεί ο φόρος των εισροών.]

 

1.jpg

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την αμεση απάντηση georgegaleos.

Έχω μόνο μία απορία :

Σύφωνα με την Εγκ 17/2017 το ποσοστό εισφοράς του εργοδότη για το ΕΦΚΑ είναι 21,38% και του ασφαλισμένου 16,72%. Στο πεδίο ΙV, η τιμή Α άφορά ποιο από τα δύο ποσοστα ?

Δηλαδή, Α=21,38% * 1000 = 213,8 ευρώ και πληρώνω και εγώ άλλα 16,72% * 1000 = 167,2 ευρώ επιπλέον ή Α = 16,72% * 1000 = 167,2 ευρώ ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Αφορά στο δικό σου, και για το οποίο στο τέλος του έτους στην σχετική βεβαίωση αποδοχών που υποχρεούται να σου δώσει ο εργοδότης, όντας αμειβόμενη που έχει υπαχθεί στην σχετική ρύθμιση, θα μπορούσε για λόγους διευκόλυνσής σου να αναφέρει με τη μορφή σημειώσεως κάτι σχετικό π.χ. ότι «Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατήθηκε βάσει των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 από τον εργαζόμενο και αποδόθηκε στον Ε.Φ.Κ.Α. κατά την περίοδο από 1.1.2018 έως 31.12.2018, ανήλθε στα  Χ ευρώ». Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει ένα επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο για εσένα που έχεις υπαχθεί στην σχετική ρύθμιση ώστε να είσαι κατοχυρωμένη αναφορικά με την έκπτωση της δαπάνης (βέβαια οι εν λόγω κρατήσεις σκόπιμο είναι να αναφέρονται και στα εκδοθέντα τιμολόγια, αλλά είναι ένα επιπλέον στοιχείο).

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κι από εμένα, είμαι πάνω κάτω ίδια περίπτωση με την Eleni Kap, με μια διαφορετική απορία.

Υπάρχει κάποια συσχέτιση του πού είναι η εταιρεία που θα σε προσλάβει και πού θα ανοίξεις το μπλοκάκι σου για να μπορείς να φορολογηθείς ως μισθωτός;

Δηλαδή,αν ανοίξω το μπλοκάκι στην πόλη μου (επαρχία) και δηλώνεται εκεί η μόνιμη κατοικία μου, ενώ η εταιρεία που θα με προσλάβει είναι στην Αθήνα, υπάρχει κάποιο θέμα;  Ενδεχομένως χαζή απορία, αλλά όλα φαίνονται περίπλοκα τώρα στην αρχή. 

Αν κάποιος μπορεί να απαντήσει, θα με βοηθούσε ιδιαίτερα :)

Link to comment
Share on other sites

Jiggly καλησπέρα και καλώς ήρθες στο forum.

Η πρόσφατη ΔΕΔ 4237/2018 "Ο τρόπος φορολογίας που προβλέπεται στην περ. στ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ (αμειβόμενοι με μπλοκάκι) δεν είναι δυνητικός",  απαντά στο ερώτημά σου και μάλιστα είναι απάντηση "δύο σε ένα"!!!! ... απαντά και στις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν (και αυτό που αναφέρεις δεν είναι μέσα σε αυτές) και στο μη δυνητικό επιλογής φορολόγησης.

"...τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα για το οποίο ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013, θεωρείται ότι αποκτούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και η εκκαθάριση του φόρου γίνεται βάσει των διατάξεων των άρθρων 12 - 20 του ίδιου νόμου, χωρίς να προβλέπεται δυνητικός τρόπος φορολογίας, ανεξάρτητα αν από την εκκαθάριση προκύπτει μεγαλύτερος φόρος απ' αυτόν που θα προέκυπτε βάσει των διατάξεων των άρθρων 21 - 29 του ίδιου νόμου. ..."

Θέμα αρχικά υπήρχε αν "...βασικός εργοδότης είναι στην αλλοδαπή και στερείται ελληνικού Α.Φ.Μ. ..." όπου η ΔΕΑΦΑ 1054130 ΕΞ 4-4-2016 ανέφερε " ...Κατόπιν των ανωτέρω, η φορολόγηση που προβλέπεται με τις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 αφορά μόνον εισόδημα ημεδαπής που αποκτάται βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα."

Το παραπάνω όμως λύθηκε με την ΠΟΛ.1029/15-2-2018 όπου αναφέρει: "... δεδομένου ότι με τις διατάξεις της περ. στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 δεν επιβάλλονται περιορισμοί ως προς την έδρα των φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες, οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση που τα ως άνω αντισυμβαλλόμενα πρόσωπα ή οντότητες έχουν φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην αλλοδαπή."

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Να 'σαι καλά και ελπίζω να μετέχεις ενεργά μοιράζοντας με τους συμμετέχοντες στο forum, τις γνώσεις και τις εμπειρίες, απαντήσεις, ερωτήσεις, θέματα  σχετικά με το αντικείμενο του forum ... καλό σου βράδυ ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ειμαι μισθωτος με 600 ευρω το μηνα. Μου εγινε προταση (απο αλλον εργοδοτη) να ανοιξω μπλοκακι και θα μου δινει 1800 μεικτα (μου ειπε οτι περιλαμβανει ολες τις κρατησεις, φπα, ασφαλιστικες, κτλ) το μηνα. Καταρχας με συμφερει να ανοιξω μπλοκακι οντας μισθωτος? Αν ανοιξω τελικα , πως θα φορολογηθω και τι θα μου μενει απο τα 1800 το μηνα, σε καθαρο ποσο το μηνα?

Edited by eng11
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.